Προετοιμασία και αίτηση εισαγωγής σε Αγγλικά πανεπιστήμια

Η φοίτηση στα Βρετανικά πανεπιστήμια αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή από τους υποψήφιους φοιτητές και όχι άδικα. Καθώς τα Αγγλικά πανεπιστήμια  συνδέονται με την ποιοτική εκπαίδευση, κερδίζοντας πτυχίο από ένα από τα πολυάριθμα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας. Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου κατατάσσονται σταθερά στην υψηλότερη βαθμίδα της παγκόσμιας πανεπιστημιακής κατάταξης, καθώς πολλά από αυτά κατέχουν κορυφαία φήμη στη διδασκαλία και την έρευνα. Εκτός από την ευκαιρία να βρεθείτε σε ένα περιβάλλον υψηλής ακαδημαϊκής ποιότητας, η φοίτηση σε κάποιο Βρετανικό πανεπιστήμιο θα σας δώσει μοναδικά πλεονεκτήματα όπως την ευκαιρία να ζήσετε και να γνωρίσετε τη κουλτούρα μιας άλλης Ευρωπαϊκής χώρας και να αναπτύξετε γνωριμίες και φιλίες με άτομα από όλο τον κόσμο.

Η  προετοιμασία για την εισαγωγή σας σε κάποιο Βρετανικό Πανεπιστήμιο αποτελεί μια full-time εργασία από μόνη της! Επομένως, συνίσταται να ξεκινήσετε αρκετά νωρίς την έρευνά σας, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την αίτησή σας. Στον παρακάτω οδηγό παραθέτουμε τα βήματα που θα σας βοηθήσουν σε όλη τη διαδικασία  της αίτησή σας στα Βρετανικά πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν.

Bachelor ή Master;

Η διαδικασία αίτησης για πρώτο πτυχίο (Bachelor) διαφέρει από την αίτηση για μεταπτυχιακό (Masters). Η αίτηση για πρώτο πτυχίο (Bachelor) γίνεται μέσω της πλατφόρμας του UCAS (Universities and Colleges Admissions Service), του οργανισμού δηλαδή διαχείρισης  πανεπιστημιακών αιτήσεων για εισαγωγή στα Βρετανικά πανεπιστήμια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του UCAS : www.ucas.com.  Οι αιτήσεις ξεκινάνε το Σεπτέμβρη και διαρκούν μέχρι και τον Ιανουάριο (https://www.ucas.com/undergraduate/applying-university/ucas-undergraduate-when-apply). Από την άλλη πλευρά, η αίτηση για μεταπτυχιακό δίπλωμα (Masters) γίνεται κατευθείαν από εσάς στο ίδρυμα το οποίο σας ενδιαφέρει.

Μην ξεχνάτε, όποιο και αν είναι το επόμενο πτυχίο σας στην Αγγλία, η ομάδα εκπονητών της iziPen είναι διαθέσιμη για να σας βοηθήσει με την υποστήριξη και εκπόνηση πτυχιακών εργασιών και στα Αγγλικά.

Ξεκίνημα της προετοιμασίας : έρευνα των προγραμμάτων που σας ενδιαφέρουν

Το πρώτο και πιο βασικό βήμα είναι να κάνετε μία λεπτομερή έρευνα για τα προγράμματα που σας ενδιαφέρουν σε κάθε πανεπιστήμιο. Αν κάνετε αίτηση για Bachelor αυτή η έρευνα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του UCAS.  Αν κάνετε αίτηση για μεταπτυχιακό μπορείτε να ανατρέξετε σε λίστες με τα Βρετανικά πανεπιστήμια όπως είναι η https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings. Σε αυτή τη λίστα μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω σε κάθε πανεπιστήμιο και να μπείτε κατευθείαν στην ιστοσελίδα του, όπου και να αναζητήσετε τα προγράμματα που σας ενδιαφέρουν.

Επάρκεια αγγλικής γλώσσας

Από τη στιγμή που αποφασίσετε να σπουδάσετε στην Αγγλία είναι επακόλουθο ότι θα πρέπει να κατέχετε τη γλώσσα σε ένα πολύ καλό επίπεδο προκειμένου να ανταποκριθείτε στα ακαδημαϊκά σας καθήκοντα . Τα περισσότερα πλέον Βρετανικά πανεπιστήμια απαιτούν να προσκομίσετε ένα πτυχίο που αποδεικνύει το επίπεδο επάρκειας σας στην Αγγλική γλώσσα. Πλέον, το πιο αποδεκτό πτυχίο είναι το IELTS (International English Language Testing). Η βαθμολογία κυμαίνεται από 1 (non user) μέχρι 9 (expert user). Τα περισσότερα πανεπιστήμια απαιτούν βαθμό επάρκειας τουλάχιστον 6.5 σε όλους τους τομείς (reading, listening, writing, speaking). Επιπλέον, τα Βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρουν ένα προπαρασκευαστικό έτος (foundation year) κατά τη διάρκεια του οποίου μπορείτε να βελτιώσετε το επίπεδο των αγγλικών σας, πριν γίνετε δεκτοί στο πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει.

Προετοιμασία κατάλληλων πιστοποιητικών και εγγράφων

Αφού λοιπόν έχετε κάνει την έρευνά σας και έχετε καταλήξει σε ποια πανεπιστήμια θα κάνετε αίτηση, πρέπει να αρχίσετε να μαζεύετε τα κατάλληλα έγγραφα που θα πρέπει να καταθέσετε μαζί με την αίτησή σας (απολυτήριο λυκείου, αναλυτική βαθμολογία και πτυχίο πανεπιστημίου αν κάνετε αίτηση για μεταπτυχιακό) τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθούν και να μεταφραστούν. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία μετάφραση στα Αγγλικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν από τους επαγγελματίες writers της iziPen για να σας βοηθήσουν με την υλοποίηση και μετάφραση των εγγράφων σας. Για να μην έχετε προβλήματα με κάποια πανεπιστήμια καλό θα ήταν να απευθυνθείτε για την επικύρωση των εγγράφων σας στo Υπουργείο Εξωτερικών, στη Βρετανική πρεσβεία ή στο British Council στην Ελλάδα. Οι τιμές συνήθως κυμαίνονται στα 20 περίπου ευρώ ανά σελίδα.

Συστατικές επιστολές       

Για την αίτησή σας σε κάθε πρόγραμμα απαιτούνται τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές σας. Οι συστατικές επιστολές αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της αίτησής σας. Αυτός είναι και ο λόγος που δε θα πρέπει να διαλέξετε τους καθηγητές που θα συντάξουν τις συστατικές σας επιστολές ελαφρά τη καρδία. Αντίθετα, θα πρέπει να διαλέξετε καθηγητές που έχουν κάποιο σημαντικό κύρος στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και να είστε σίγουροι ότι θα μιλήσουν πολύ θετικά για εσάς. Επιπλέον, η συστατική επιστολή θα πρέπει να μην είναι απλά περιγραφική και σύντομη αλλά θα πρέπει να αποτελεί μια εμβάθυνση στη προσωπικότητα και τις ικανότητές σας προκειμένου να μπορούν οι recruiters των πανεπιστημίων να μπορούν να σχηματίσουν μια πολύ καλή εικόνα για εσάς. Ωστόσο, οι περισσότεροι καθηγητές συνήθως είναι πολυάσχολοι οπότε μην κάνετε το λάθος να απευθυνθείτε σε αυτούς λίγες μέρες πριν την αίτησή σας, αλλά αφήστε τους κάποιους μήνες χρονικό περιθώριο ώστε να μπορούν να συντάξουν μια ολοκληρωμένη (και όχι βιαστική) συστατική επιστολή.

Προσωπική περιγραφική έκθεση (Personal statement)

Η προσωπική έκθεση είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της αίτησής σας στο οποίο θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση. Αποτελεί ένα κείμενο το οποίο θα συντάξετε μόνοι σας και στο οποίο θα πρέπει να εξηγήσετε στους recruiters των πανεπιστημίων γιατί θα πρέπει να επιλέξουν εσάς έναντι άλλων υποψηφίων. Ουσιαστικά είναι μια διαφήμιση του εαυτού σας και έχετε την ευκαιρία να πείσετε τα πανεπιστήμια ότι έχετε το κίνητρο και τη θέληση να ανταπεξέλθετε στα ακαδημαϊκά σας καθήκοντα. Όσο και αν ακούγεται εύκολο δεν είναι και χρειάζεται πολλή δουλειά για αυτό προτείνεται να τη ξεκινήσετε όσο πιο νωρίς μπορείτε.

Αν φτιάχνετε περιγραφική έκθεση για πρώτη φορά τότε θα ήταν καλό θα ήταν να πάρετε τη βοήθεια ενός ειδικού στη ανάπτυξη και συγγραφή κειμένων. Δοκιμάστε να ανεβάσετε μία παραγγελία στην iziPen ώστε να συζητήσετε με τους writers μας για τη σωστή δομή και υλοποίηση του Personal Statement καθώς και όλα τα tips για την επιτυχή αποδοχή της αίτησης σας στο πανεπιστήμιο της επιλογής σας.

Από τα παραπάνω βήματα φαίνεται ότι η διαδικασία αίτησης για την εισαγωγή σας σε κάποιο Βρετανικό πανεπιστήμιο χρειάζεται χρόνο και οργάνωση. Παρόλα αυτά είναι μια διαδικασία η οποία αξίζει τον κόπο αφού θα σας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσετε μια μοναδική εμπειρία ζωής. Επίσης, εάν σκέφτεστε να αιτηθείτε για την απόκτηση μία υποτροφίας σε κάποιο Βρετανικό πανεπιστήμιο, μην παραλείψετε να διαβάσετε τον οδηγό αίτησης για Υποτροφίες Βρετανικών Πανεπιστημίων από προηγούμενο άρθρο του Blog μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.