Δωρεάν Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην Ελλάδα

Δωρεάν Μεταπτυχιακά Ελλάδα

Μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, πολλοί φοιτητές αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, κάνοντας ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Εάν ενδιαφέρεσαι να παρακολουθήσεις και εσύ ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα τότε το κείμενο αυτό θα σου φανεί πολύ χρήσιμο καθώς θα μάθεις ποια προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών προσφέρονται δωρεάν στην Ελλάδα.

Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στην Αθήνα

Δωρεάν Μεταπτυχιακά ΕΚΠΑΤο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αυτό το διάστημα, προσφέρει πολλά δωρεάν μεταπτυχιακά. Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2020, θα ξεκινήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα: ‘Μετάφραση: Ελληνική, Αγγλική, Ρωσική’, η διάρκεια του οποίου είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 20/9/2020. Το επόμενο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προκηρύσσει το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ είναι ‘Γερμανική Φιλολογία: Θεωρία-Εφαρμογές’.

Στη σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, θα υπάρξει το δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Βιολογία της Άσκησης’. Η φοίτηση στο πρόγραμμα αυτό είναι διετής και υποχρεωτική. Επίσης, στην ίδια σχολή, θα πραγματοποιηθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός’. Οι θέσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι είκοσι εννιά (29) και οι σπουδές διαρκούν δύο (2) χρόνια.

Το δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Ορθόδοξη Θεολογία’ του τμήματος Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δεχτεί το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 42 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επίσης, ένα ακόμη δωρεάν μεταπτυχιακό με διετής διάρκεια είναι το ‘Ελληνοϊταλικές σπουδές: Ιστορία, Λογοτεχνία, Κλασική Παράδοση’. Σε αυτό, θα επιλεγούν δεκαπέντε (15) φοιτητές. Οι δέκα (10) φοιτητές θα είναι από τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ και οι πέντε (5), από τμήματα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Επιπλέον, το τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διεξάγει διαγωνισμό για να εισαχθούν μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Αρέθας’ χωρίς δίδακτρα φοίτησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βυζαντινή Φιλολογία και θα γίνουν δεκτά δέκα (10) άτομα που ολοκλήρωσαν τον κύκλο σπουδών τους την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2019-2020. Άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ είναι τα εξής:

  • ‘Κλασική Φιλολογία’ με ειδικεύσεις στην ‘Αρχαία Ελληνική Φιλολογία’ και στη ‘Λατινική Φιλολογία’.
  • ‘Νεοελληνική Φιλολογία’.

Το τμήμα Φυσικής, της σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, θα πραγματοποιήσει το δωρεάν μεταπτυχιακό με τίτλο ‘Φυσική’. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα ειδικευτούν στη ‘Φυσική των Υλικών’, στην ‘Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων’ και ‘Αστροφυσική’ και  θα γίνουν δεκτά εξήντα (60) άτομα. Επίσης, δέκα (10) φοιτητές μπορούν να εισαχθούν δωρεάν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ‘Φυσικοχημεία’ που θα διεξαχθεί από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 2020-2021 στο οποίο η φοίτηση διαρκεί τέσσερα (4) εξάμηνα.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ‘Διδακτική της Χημείας, Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες και Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη’ στο οποίο, συνολικά, θα γίνουν δεκτοί είκοσι ένας (21) φοιτητές. Επιπλέον, θα λειτουργήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με ειδίκευση στην ‘Ηλεκτρονική – Ραδιοηλεκτρολογία’ και στον ‘Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό’.

Από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα διεξαχθούν τέσσερα (4) μεταπτυχιακά με δωρεάν φοίτηση το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Πιο αναλυτικά, θα είναι διαθέσιμα τα προγράμματα:

  • ‘Φυσική και Τεχνολογικές Εφαρμογές’.
  • ‘Μικροσυστήματα και Νανοδιατάξεις’.
  • ‘Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες’ και
  • ‘Εφαρμοσμένη Μηχανική’. Η φοίτηση διαρκεί τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Επιπλέον, το τμήμα ‘Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών’ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα πραγματοποιήσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ‘Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Επιστήμες μέσω Έρευνας’. Στο πρόγραμμα αυτό, υπάρχουν είκοσι πέντε (25) κενές θέσεις και η διάρκεια της φοίτησης είναι τρία (3) εξάμηνα.

Τέλος, αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα με δωρεάν φοίτηση θα πραγματοποιηθούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Αυτά είναι τα εξής:

  • ‘Νομική και Διοικητική Επιστήμη’,
  • ‘Οικονομική Επιστήμη’,
  • ‘Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική’,
  • ‘Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο’,
  • ‘Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτιστική Διαχείριση’,
  • ‘Κοινωνική Ψυχολογία των Συγκρούσεων’ και
  • ‘Ψυχολογία’.

Επίσης, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, θα πραγματοποιήσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ‘Ψηφιακές Μορφές Τέχνης’. Σε κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα μην ξεχνάς ότι είναι απαραίτητη η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας για τη λήψη του πτυχίου.

Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στη Θεσσαλονίκη

Δωρεάν Μεταπτυχιακά ΑΠΘΣτη Θεσσαλονίκη, προσφέρονται, επίσης, πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δωρεάν φοίτηση. Μπορείς να διαλέξεις το πρόγραμμα των ‘Υδατικών Πόρων’ ή της ‘Γλώσσας και Πολιτισμού στο Γερμανόφωνο Χώρο’ ή της ‘Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας’. Επιπλέον, θα μπορούσες να επιλέξεις μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγροτική Οικονομία, στην Αρχαιολογία, στην Κινησιολογία, στην Επιστήμη των Τροφίμων, στη Δημόσια Υγεία, στην Πολιτική Ανάλυση ή στην Πολιτική Θεωρία. ΄

Μερικά ακόμα σημαντικά δωρεάν μεταπτυχιακά του ίδιου πανεπιστημίου είναι η ‘Γλωσσολογία’, η ‘Συστηματική Φιλοσοφία’, η ‘Διδακτική της Φυσικής’, η ‘Ηλεκτρονική Φυσική’, η ‘Φυσική του Περιβάλλοντος’ και η ‘Φυσική και Τεχνολογία Υλικών’.

Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στην Πάτρα

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θα διεξαχθούν πολλά δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα κατά το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Έτσι, μπορείς να κάνεις αίτηση για τα προγράμματα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Επιστήμης των Υλικών, της Εφαρμοσμένης Οπτοηλεκτρονικής ή των Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών. Επίσης, εάν επιθυμείς, μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου, στην ‘Επιστήμη και στην Τεχνολογία των Πολυμερών και των Σύνθετων Υλικών’, στην ‘Πράσινη Ηλεκτρική Ενέργεια’ ή στο ‘Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο’. Ενδιαφέροντα μεταπτυχιακά είναι και τα: ‘Ανακάλυψη και Ανάπτυξη των Φαρμάκων’, ‘Βιώσιμη Αλιεία’, ‘Ιατρική Φυσική’, ‘Πληροφορική Επιστημών Ζωής’, ‘Χημεία’ κλπ.

Τα δύο δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα που θα γίνουν από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι τα ‘Επιστήμη Υπολογιστών’ και ‘Σύγχρονες Ασύρματες Επικοινωνίες’.

Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κρήτη

Δώδεκα δωρεάν (12) μεταπτυχιακά θα διεξαχθούν στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έτσι, μπορείς να υποβάλεις αίτηση για το πρόγραμμα της ‘Επιστήμης και της Τεχνολογίας των Υλικών’ ή της ‘Κοινωνιολογίας’ ή της ‘Μηχανικής Υπολογιστών’. Οι ‘Επιστήμες της Αγωγής’, το ‘Πολιτικό Σύστημα και οι Δημόσιες Πολιτικές’, η ‘Βιοηθική’ και οι ‘Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις’ είναι επίσης πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Εάν είσαι απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής, πιθανότατα θα σε ενδιέφερε να παρακολουθήσεις τα προγράμματα της ‘Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας’, της ‘Γλωσσολογίας’, των ‘Κλασσικών Σπουδών’, των ‘Κινηματογραφικών και Θεατρικών Σπουδών’ ή της ‘Φιλοσοφίας’.

Επίσης, στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν το μεταπτυχιακό ‘Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον’ ή το μεταπτυχιακό των ‘Εφαρμοσμένων Μαθηματικών’.

Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Δωρεάν Μεταπτυχιακά 2020Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ‘Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Επικοινωνία’ στο οποίο η φοίτηση διαρκεί τρία (3) εξάμηνα.  Τα δωρεάν μεταπτυχιακά ‘Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οικονομική’, ‘Ευφυείς Τεχνολογίες Διαδικτύου’ και ‘Νανοτεχνολογία’ θα πραγματοποιηθούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θα υπάρξουν και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Μπορείς να κάνεις αίτηση για κάποιο από τα παρακάτω:

  • ‘Ενεργειακά Συστήματα’: υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 11/9
  • ‘Lasers, Πλάσμα και Εφαρμογές’: αιτήσεις μέχρι τις 9/10
  • ‘Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών και Αυτοματισμών’: αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 9/10
  • ‘Μηχανικών Πληροφορικής’: αιτήσεις έως 31/7
  • ‘Προηγμένα Συστήματα Παραγωγής, Αυτοματισμού και Ρομποτικής’: μέχρι τις 18/9 οι αιτήσεις και
  • ‘Τεχνολογίες Ήχου και Μουσικής’ προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι 18/9.

Επιπλέον, ‘Επιστήμη της Μετάφρασης’ και ‘Πολιτική, Γλώσσα και Διαπολιτισμική Επικοινωνία’ είναι τα δύο δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα του Ιόνιου Πανεπιστημίου που θα διεξαχθούν το έτος 2020-2021. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα υπάρξουν τα δωρεάν προγράμματα ‘Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία’ και ‘Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής’. Η φοίτηση στο πρώτο μεταπτυχιακό διαρκεί τέσσερα (4) εξάμηνα, ενώ στο δεύτερο τρία (3).

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, θα πραγματοποιηθεί το δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Επιστήμες της Αγωγής με Νέες Τεχνολογίες’. Η διάρκεια της φοίτησης είναι τέσσερα (4) εξάμηνα και θα εισαχθούν τριάντα (30) φοιτητές. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα διεξαχθούν τέσσερα (4) μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα φοίτησης: ‘Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες’, ‘Φυτιατρική και Περιβάλλον’, ‘Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής’ και ‘Σχεδιασμός Μαθήματος και Ανάπτυξη Διδακτικού Υλικού σε Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης’.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα προσφερθούν το επόμενο διάστημα πάνω από είκοσι (20) δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. Μπορείς να επιλέξεις, ανάμεσα στις ‘Εικαστικές Τέχνες’ και στη ‘Μοριακή-Κυτταρική Βιολογία’ ή στη ‘Νοσηλευτική Φροντίδα Ενηλίκων’ και στον ‘Αρχαίο Κόσμο’. Ίσως θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς περαιτέρω με τις ‘Βυζαντινές Σπουδές’, τη ‘Γλωσσολογία’, την ‘Κλασσική Φιλολογία’, την ‘Ελληνική Φιλοσοφία’ ή τη ‘Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία’. Επίσης, θα μπορούσες να παρακολουθήσεις το πρόγραμμα των ‘Μαθηματικών’, της ‘Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής’, της ‘Ειδικής Αγωγής’, της ‘Ιατρικής Χημείας’ ή της ‘Ανόργανης Βιολογικής Χημείας’.

Συνοψίζοντας, εάν αποφασίσεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου με ένα μεταπτυχιακό, δε χρειάζεται να ανησυχείς για τα δίδακτρα του. Όπως παρατήρησες και παραπάνω, έχεις αμέτρητες επιλογές για να παρακολουθήσεις ένα δωρεάν πρόγραμμα σπουδών.

Και μην ξεχνάς! Οποιαδήποτε κι αν το θέμα της διπλωματικής/μεταπτυχιακής εργασίας σου μη διστάσεις να απευθυνθείς στο φοιτητικό φροντιστήριο της iziPen για να λάβεις δωρεάν κοστολόγηση από τη μεγαλύτερη ομάδα ακαδημαϊκών writers στην Ελλάδα.

9 σκέψεις στο “Δωρεάν Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην Ελλάδα”

  1. Γεώργιος Πουλής λέει:

    Πώς μπορώ να μάθω πότε θα βγουν τα δωρεάν μεταπτυχιακά;

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Γιώργο, δυστυχώς λόγο της τρέχων κατάστασης εν όψει κορονοϊού, δεν μπορεί να ακολουθηθεί κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για την έναρξη των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Θα σου προτείναμε να ελέγχεις τακτικά τις επίσημες σελίδες των πανεπιστημίων και των μαθημάτων που σε ενδιαφέρουν για να ενημερώνεσαι άμεσα για τα νέα προγράμματα τους.

  2. Ιωάννης λέει:

    Πως δηλώνω για μεταπτυχιακό;

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Ιωάννη,

      Σε ευχαριστούμε για το ερώτημά σου!

      Για να δηλώσεις τη συμμετοχή σου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει θα πρέπει να ελέγξεις τον Κανονισμό Σπουδών του σχετικού προγράμματος και στη συνέχεια να αποστείλεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο χρονικό περιθώριο που ορίζεται από την κάθε σχολή.

  3. Εφη λέει:

    Πώς μπορώ να μάθω αν υπάρχει μεταπτυχιακό σε διοίκηση μονάδων υγείας και πρόνοιας?

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Έφη,

      Για να βρεις πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα μεταπτυχιακά προγράμματα πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της επιλογής σου μπορείς να πραγματοποιήσεις μία διαδικτυακή έρευνα. Αφού εντοπίσεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει μπορείς, στη συνέχεια, να διαβάσεις την τελευταία σχετική Προκήρυξη καθώς και τον Κανονισμό Σπουδών του συγκεκριμένου προγράμματος για να ενημερωθείς σχετικά με τα δίδακτρα, τον τρόπο εισαγωγής καθώς και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορείς να υποβάλλεις την αίτησή σου μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

  4. Ευαγγελία λέει:

    Καλησπέρα σας!
    Υπάρχουν δωρεάν μεταπτυχιακα τα οποία αναγνωριζονται από τον ασεπ στις προκυρηξεις?

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Ευαγγελία ,
      Θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, αναγνωρίζονται κανονικά από τον ΑΣΕΠ. Μπορείς επίσης να διαβάσεις το σχετικό μας άρθρο για Δωρεάν Μεταπτυχιακά Προγράμματα στο Εξωτερικό εδώ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.