Covid-19 και Πανεπιστήμια: Εξ αποστάσεως Εξετάσεις

Κορονοιος και Εξεταστική

Η πανδημία των τελευταίων μηνών έφερε αρκετές αλλαγές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Ως φοιτητής, κλήθηκες να προσαρμοστείς γρήγορα στη νέα, και όχι τόσο εύκολη, πραγματικότητα. Δηλαδή, χρειάστηκε να παρακολουθήσεις διαδικτυακά τα μαθήματα και να δώσεις εξ αποστάσεως εξετάσεις για το εαρινό εξάμηνο. Αν αναρωτιέσαι τι θα γίνει με την επαναληπτική εξεταστική του φθινοπώρου, αλλά και το νέο χειμερινό εξάμηνο, διάβασε παρακάτω για να ενημερωθείς για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις.

Εξεταστική Σεπτεμβρίου 2020: Υπουργική απόφαση

Covid-19 και ΠανεπιστήμιαΣύμφωνα με τη δημοσιευμένη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, η επαναληπτική εξεταστική του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, θα διεξαχθεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 6 και 7 της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αριθμό 59181/Ζ1/19.5.2020. Τα ΑΕΙ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους ίδιους τρόπους και μέσα διεξαγωγής των εξετάσεων που ορίστηκαν για το εαρινό εξάμηνο.

Ωστόσο, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορούν να καθορίσουν εκ νέου, τους τρόπους και τα μέσα διεξαγωγής των εξετάσεων για την επαναληπτική εξεταστική, σύμφωνα με τις διατάξεις του έκτου και του έβδομου άρθρου της υπουργικής απόφασης. Έτσι, το άρθρο 6 προβλέπει πως η αξιολόγηση κάθε μαθήματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • με γραπτή εργασία,
  • με εργαστηριακές ασκήσεις,
  • με γραπτή ή προφορική εξέταση εξ αποστάσεως. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του αδιάβλητου της αξιολόγησης καθώς και η διασφάλιση της σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
  • με γραπτή ή προφορική εξέταση με φυσική παρουσία των φοιτητών.

Πανεπιστήμια με Μεικτό Σύστημα Εξετάσεων

Συνεπώς, η Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε να ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες μεθόδους της υπουργικής απόφασης. Οι διδάσκοντες του πανεπιστημιακού ιδρύματος θα επιλέξουν τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων. Στις εξετάσεις με φυσική παρουσία, οι φοιτητές θα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρο, η διάρκεια της εξέτασης δε θα υπερβαίνει τα 90 λεπτά και μεταξύ δύο διαδοχικών εξετάσεων στην ίδια αίθουσα θα υπάρχει ένα κενό χρονικό διάστημα τουλάχιστον 60 λεπτών. Σε αυτό το διάστημα η αίθουσα θα εξαερίζεται και θα απολυμαίνεται.

Εξεταστική Σεπτεμβρίου 2020Στην εξ αποστάσεως γραπτή ή προφορική εξέταση, θα ισχύει η ‘Πολιτική Προστασίας Δεδομένων για τις εξ’ αποστάσεως εξετάσεις’ που εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ. Στις γραπτές εξ αποστάσεως εξετάσεις, η επιτήρηση των φοιτητών πραγματοποιείται με οπτική επαφή από επιτηρητές. Επιπλέον, ο καθηγητής δύναται να βάλει διαφορετικά θέματα σε ομάδες φοιτητών. Οι απαντήσεις των φοιτητών θα γράφονται σε κόλλα αναφοράς, έπειτα θα ψηφιοποιούνται και θα ‘ανεβαίνουν’ στο eclass μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Πριν την έναρξη της εξέτασης, ο κάθε φοιτητής θα ταυτοποιείται με την επίδειξη της ακαδημαϊκής του ταυτότητας.

Το μεικτό σύστημα εξετάσεων αποφασίστηκε και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στην περίπτωση που επιλεγεί η φυσική παρουσία των φοιτητών, θα τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Έτσι, ο αριθμός των ατόμων στις αίθουσες διδασκαλίας δε θα υπερβαίνει το 50% της χωρητικότητάς τους. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου. Ακόμα, θα οριστεί επιτροπή για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων και θα υπάρχει ειδικός χώρος προσωρινής απομόνωσής τους, μέχρι να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Επίσης, και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς επέλεξε μεικτό σύστημα εξετάσεων.

Πανεπιστήμια με Εξ Αποστάσεως Εξετάσεις

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, επέλεξε να υλοποιηθούν οι εξετάσεις εξ’ αποστάσεως και το Σεπτέμβριο. Πιο αναλυτικά η γραπτή εξ αποστάσεως αξιολόγηση θα γίνει μέσω των συστημάτων ασύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης που διαθέτει το συγκεκριμένο ίδρυμα. Τα θέματα των εξετάσεων βασίζονται στην κριτική σκέψη των φοιτητών και με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η αντιγραφή. Οι φοιτητές μπορούν να απαντούν στα θέματα με ανοιχτά βιβλία και σημειώσεις.

Οι απαντήσεις στα θέματα, θα γίνονται χειρόγραφα και έπειτα θα αναρτώνται στην πλατφόρμα ενώ στην προφορική εξέταση χρειάζεται η χρήση κάμερας και μικροφώνου από τους φοιτητές. Ο εξεταστής δύναται μέσω του συστήματος ‘MS TEAM’ να επιλέξει τη δυνατότητα, οι φοιτητές να εισάγονται στην εξέταση κατόπιν πρόσκλησής του. Για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων, στην προφορική εξέταση μπορεί να συμμετάσχει μια ομάδα εξεταστών.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020.

Επίσης, εξ αποστάσεως θα εξεταστούν στα μαθήματα οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πάντειο. Οι φοιτητές του Παντείου, πρέπει να εγγραφούν μέχρι την Κυριακή 30 Αυγούστου στο open e-class, για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επίσης, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, η επαναληπτική εξεταστική του φθινοπώρου να γίνει εξ αποστάσεως.

Τι προβλέπεται για το χειμερινό εξάμηνο

Εξ αποστάσεως εξετάσειςΤο χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο θα αρχίσει στις 12 Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, το νέο εξάμηνο οι φοιτητές θα επιστρέψουν στους χώρους του Πανεπιστημίου. Θα υπάρχει όριο φοιτητών κατά τη διεξαγωγή κλινικών, εργαστηριακών ασκήσεων και θεωρητικών διαλέξεων. Συγκεκριμένα, τις κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις θα μπορούν να παρακολουθήσουν μέχρι τριάντα εγγεγραμμένοι φοιτητές ενώ τις διαλέξεις μέχρι πενήντα.

Για τις διαλέξεις μαθημάτων άνω των πενήντα εγγεγραμμένων φοιτητών, θα υπάρχει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Από την Microsoft και την Google θα παρέχονται δωρεάν ψηφιακές πλατφόρμες. Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους θα είναι απαραίτητη η χρήση μη ιατρικής μάσκας. Επίσης, οι φοιτητικές εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά και στα φοιτητικά εστιατόρια θα συνεχιστεί ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

Ίσως η πανδημία δυσκόλεψε περισσότερο τη φοιτητική σου ζωή, μα η επιστροφή στις γνώριμες αίθουσες διδασκαλίας το φθινόπωρο θα σε γεμίσει ξανά με αισιοδοξία και χαρά για την έστω και μερική επιστροφή στην κανονικότητα. Πάντα με σεβασμό στα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και υψηλή αίσθηση ατομικής ευθύνης για την πλήρη ασφάλειά σου και την προστασία των οικείων σου.

Μία σκέψη στο“Covid-19 και Πανεπιστήμια: Εξ αποστάσεως Εξετάσεις”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.