Εξεταστική: 6 Tips για αποτελεσματικό διάβασμα

Εξεταστική Ιουνίου 2020

Οι μέρες των εξετάσεων πλησιάζουν και το άγχος σου αυξάνεται… Δεν έχεις άδικο. Για όλους τους φοιτητές, η εξεταστική είναι μία δύσκολη και αγχωτική περίοδος. Όμως, κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα τη θυμάσαι με νοσταλγία. Αρκεί, βέβαια, να περάσεις επιτυχώς τα μαθήματα του εξαμήνου. Το μόνο που χρειάζεται για να επιβιώσεις κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου είναι ηρεμία και πολύ μελέτη. Παρακάτω, μπορείς να διαβάσεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις τη μελέτη σου εύκολα και αποτελεσματικά.

Οργάνωσε το διάβασμά σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα πλάνο των μαθημάτων που θα δώσεις. Εάν είσαι φοιτητής μεγαλύτερων ετών, ίσως θα ήταν καλύτερο να επιλέξεις να δώσεις τα πιο δύσκολα μαθήματα στην αρχή. Συγκέντρωσε τα βιβλία και τις σημειώσεις του κάθε μαθήματος και έλεγξε τη θεωρία για να σιγουρευτείς πως δεν έχεις κενά. Εάν έχεις κενά, προσπάθησε να τα καλύψεις με επιπλέον σημειώσεις από τους συμφοιτητές σου ή ερωτήσεις προς τους καθηγητές σου. Έπειτα, δημιούργησε ένα πρόγραμμα μελέτης. Φρόντισε να ξεκινήσεις νωρίς το διάβασμα και να έχεις αρκετό χρόνο μέχρι την ημέρα των εξετάσεων. Όρισε, καθημερινά, συγκεκριμένες ώρες που θα διαβάζεις. Οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν, επίσης, απαραίτητο βήμα και για την επιτυχή συγγραφή της διπλωματικής εργασίας σου.

Δώσε κίνητρα στον εαυτό σου

Θέσε στον εαυτό σου κίνητρα. Αυτά θα σου δώσουν την ώθηση να ξεκινήσεις το διάβασμα και να πετύχεις στις εξετάσεις. Μπορείς, για παράδειγμα, να υποσχεθείς στον εαυτό σου πως μετά το τέλος της εξεταστικής, θα πας μία εκδρομή με τους συμφοιτητές σου ή θα αγοράσεις το νέο tablet που θέλεις. Επιπλέον, κάθε φορά που τελειώνεις το διάβασμα ενός δύσκολου κεφαλαίου λάβε την επιβράβευση που αξίζεις τρώγοντας ένα γλυκό ή πηγαίνοντας για καφέ με την παρέα σου.

Εκμεταλλεύσου σωστά το χώρο και το χρόνο διαβάσματος

Εξεταστική tipsΆρχισε το διάβασμα νωρίς το πρωί. Μάθε τα πιο δύσκολα κομμάτια της ύλης κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών γιατί είναι γνωστό ότι όσο πιο νωρίς διαβάζεις, τόσο πιο ξεκούραστο είναι το μυαλό σου. Έπειτα, χώρισε την ύλη που έχεις σε κεφάλαια που θα διαβάζεις καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα πανικοβληθείς στη σκέψη του όγκου της εξεταστέας ύλης. Τελειώνοντας το διάβασμα του κάθε κεφαλαίου είναι αναγκαία να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών. Θυμήσου πως τα πολυάριθμα διαλείμματα είναι απαραίτητα για να ξεκουραστείς και να πάρεις ενέργεια ώστε να συνεχίσεις δυναμικά τη μελέτη. Σε αυτά, μπορείς να φας, να κοιμηθείς ή να δεις ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς. Βάλε deadlines στον εαυτό σου, χρησιμοποιώντας την υπενθύμιση του κινητού. Βάζοντας όρια στο χρόνο που αφιερώνεις στο διάβασμα γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη να μη χρονοτριβείς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Απομάκρυνε οτιδήποτε αποσπά τη συγκέντρωση σου την ώρα που διαβάζεις. Για παράδειγμα, ενημέρωσε τους φίλους και τους γνωστούς σου να μην επικοινωνήσουν μαζί σου την ώρα που διαβάζεις ή διαφορετικά απενεργοποίησε το κινητό σου. Αποσυνδέσου από όλα τα social media και κλείσε το router σου εάν δε χρειάζεσαι το διαδίκτυο. Την περίοδο της καθημερινής μελέτης, φρόντισε να πίνεις πολύ νερό, να τρέφεσαι υγιεινά και να μην ξενυχτάς. Για να λειτουργήσει καλύτερα η μνήμη σου χρειάζεσαι καθημερινά οκτώ ώρες ύπνο.

Μην ξεχάσεις να οργανώσεις και το χώρο μελέτης σου. Πρόσεξε να είναι καθαρός και τακτοποιημένος. Πριν κάτσεις στο γραφείο σου, συγκέντρωσε ό,τι θα χρειαστείς κατά τη διάρκεια της μελέτης όπως στυλό, μαρκαδόρους υπογράμμισης, βιβλία, τετράδια κτλ. Εάν κατά τη διάρκεια της μελέτης νιώσεις πως δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, απομακρύνσου για λίγη ώρα από το χώρο. Συνέχισε να διαβάζεις σε διαφορετικό δωμάτιο καθώς η αλλαγή χώρων βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των πληροφοριών. Μπορείς, ακόμα, να συνεχίσεις το διάβασμα στη βιβλιοθήκη της σχολής σου ή σε κάποια ήσυχη καφετέρια.

Προμηθεύσου όλα τα απαραίτητα εργαλεία

Εξεταστική tipsΜαρκαδόροι υπογράμμισης και post-it διαφόρων χρωμάτων θα κάνουν το διάβασμα πιο…χρωματιστό και εξίσου αποτελεσματικό. Υπογράμμισε με διαφορετικό χρώμα τα πιο σημαντικά σημεία της ύλης. Βέβαια, πρόσεξε να χρωματίζεις τα βιβλία σου με μέτρο. Διαφορετικά, δε θα τονίσεις μόνο τα βασικά σημεία αλλά θα κάνεις το βιβλίο σου να μοιάζει με μπλοκ ζωγραφικής. Μπορείς, επίσης, να σημειώσεις τα σημαντικότερα σημεία της ύλης, σε χρωματιστά post-it. Κόλλησε όλα τα χαρτάκια σε ένα πίνακα ανακοινώσεων ή στον τοίχο πάνω από το γραφείο σου. Τα χαρτάκια αυτά είναι πολύ χρήσιμα γιατί ακόμα και όταν δε διαβάζεις, θα τα βλέπεις και θα τα αποστηθίζεις.

Χρησιμοποίησε μνημονικά κόλπα

Γράψε ξανά, με δικά σου λόγια, σε ένα τετράδιο ό,τι διαβάζεις. Ίσως είναι μία χρονοβόρα διαδικασία αλλά θα ανακαλύψεις ότι είναι εξαιρετικά βοηθητική. Το γράψιμο των σημειώσεων θα σε βοηθήσει να θυμάσαι τις πληροφορίες καλύτερα την ώρα της εξέτασης. Έπειτα, διάβασε δυνατά. Το να λες κάτι απέξω και να ακούς τον εαυτό σου σε βοηθάει πολύ καθώς με αυτόν τον τρόπο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να θυμηθείς την ύλη. Άλλος ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος διαβάσματος είναι να προσπαθήσεις να εξηγήσεις σε κάποιον όσα μελετάς. Έτσι, θα απομνημονεύσεις καλύτερα το νόημα της ύλης και θα το κατανοήσεις πολύ πιο εύκολα ειδικά εάν η εξέταση σου είναι προφορική. Ο ‘παπαγαλισμός’ δεν είναι χρήσιμος για κανέναν.

Η δημιουργία διαγραμμάτων θα σε βοηθήσει πολύ στο διάβασμα. Με τα διαγράμματα μπορείς να οπτικοποιήσεις τις πληροφορίες που δυσκολεύεσαι να περιγράψεις ώστε να δημιουργήσεις στο μυαλό σου μία οπτική ανάμνηση που θα ανακτηθεί ευκολότερα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Εκτός από τα διαγράμματα μπορείς να φτιάξεις νοητικούς χάρτες συνδέοντας διαφορετικά πράγματα. Αυτή η οπτική περίληψη διαφορετικών συνδέσμων σε βοηθά να θυμάσαι περισσότερες πληροφορίες. Εάν πρέπει να εκτυπώσεις σημειώσεις, χρησιμοποίησε την γραμματοσειρά Times New Roman γιατί είναι πιο γρήγορη στην ανάγνωση και δεν κουράζει.

Κάνε συχνές επαναλήψεις

Εξετάσεις tipsΓια αποτελεσματικό διάβασμα, φρόντισε να κάνεις πολύ συχνά επαναλήψεις. Διάβασε ξανά και ξανά ένα κεφάλαιο για να έχεις το νου σου σε εγρήγορση. Έπειτα, άφησε στο τέλος της ημέρας κάποιες ώρες για να κάνεις επανάληψη όσα διάβασες. Το σαββατοκύριακο, επίσης, κάνε επανάληψη όλων των κεφαλαίων που διάβασες μέσα στην εβδομάδα. Πριν να δώσεις εξετάσεις, θα πρέπει να έχεις βγάλει τουλάχιστον δύο φορές την εξεταστέα ύλη για να είσαι σίγουρος πως θα περάσεις με καλό βαθμό το μάθημα.

Λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις, βρες παλιότερα θέματα του μαθήματος που θα δώσεις και προσπάθησε να τα λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβεις τα βασικά σημεία της εξεταστέας ύλης και θα μάθεις, ακόμα, το στυλ διατύπωσης των ερωτήσεων αλλά και το επίπεδο δυσκολίας. Χρησιμοποίησε χρονόμετρο και προσπάθησε να απαντήσεις τις ερωτήσεις στον χρόνο που απαιτείται.

Όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι πάντα εύκολο το διάβασμα. Αλλά εάν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, η περίοδος της εξεταστικής θα μοιάζει με παιχνιδάκι. Στο τέλος, σίγουρα οι καλοί βαθμοί που θα λάβεις θα σε ανταμείψουν επάξια για τον κόπο σου.

Κι αν μπορείς να περάσεις το μάθημά σου με την παράδοση κάποιας απαλλακτικής εργασίας εξαμήνου μην σκας! Κάνε σήμερα την παραγγελία σου στην iziPen και εμπιστεύσου την εκπόνηση οποιασδήποτε εργασίας στα χέρια των ειδικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.