Έχεις σκεφτεί για Erasmus και Erasmus+

Ζήσε την εμπειρία του Erasmous και ταξιδεψε σε νέες χώρες
Ζήσε την εμπειρία του Erasmous και ταξιδεψε σε νέες χώρες

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι ευκαιρίες και δυνατότητες φοίτησης και ταξιδιών είναι πολλαπλές. Υπάρχει μια πληθώρα προγραμμάτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας τόσο όσο είστε φοιτητές αλλά και μετέπειτα…

Δυο από τα κυριότερα και γνωστότερα προγράμματα κινητικότητας ατόμων, φοιτητών και εργαζομένων μέσα στα σύνορα της ενωμένης Ευρώπης είναι το Erasmus και το Erasmus+ που πλέον βρίσκονται κάτω από την ενιαία ονομασία Erasmus+ καθώς το ίδιο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο κινητικότητα φοιτητών αλλά και εργαζομένων ενσωματώνοντας πλέον επτά προηγούμενα προγράμματα.

Με προγραμματισμό να διαρκέσει μέχρι το 2020, προϋπολογισμό 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ και υπολογισμούς να βοηθήσει πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει να στηρίξει τους νέους της Ευρώπης, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την κατάρτιση δίνοντάς τους ευκαιρίες να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν γνώσεις, εμπειρίες και να δουλέψουν εθελοντικά στο εξωτερικό.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus+

Ως γενικό κανόνα, οι συμμετέχοντες στο πρότζεκτ του Erasmus+ πρέπει να έχουν βάση σε μια χώρα της ΕΕ, αν και υπάρχουν και ευκαιρίες για άτομα που ανήκουν σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ισλανδία, η Τουρκία και άλλες. Υπάρχουν διάφορα κομμάτια του προγράμματος στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές, μαθητές, νεαρά άτομα, εθελοντές, καθηγητές, δάσκαλοι και νέοι εργαζόμενοι που αποτελούν και το κύριο target group του Προγράμματος.

Βέβαια η επαφή και η συμμετοχή στο Πρόγραμμα γίνεται μέσω οργανισμών και ιδρυμάτων που οργανώνουν τις εκάστοτε δραστηριότητες. Επομένως, για να συμμετάσχετε ως φοιτητές σε πρόγραμμα Erasmus+ θα πρέπει να σας παρέχει αυτή τη δυνατότητα, αρχικά, το Πανεπιστήμιό σας. Υπάρχουν επίσης και πρότζεκτ που προωθούν τον αθλητισμό και απευθύνονται σε επαγγελματίες και εθελοντές στον τομέα του αθλητισμού καθώς και σε προπονητές. Πέρα από τους φοιτητές, μπορούν επίσης να επωφεληθούν δάσκαλοι και σχολικό προσωπικό μαζί με τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πώς μπορώ να κάνω αίτηση σε ένα Πρόγραμμα Erasmus+

Αρχικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το σχολείο, οργανισμό, ίδρυμα ή εργασιακό σας χώρο αν βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που μπορείτε να συμμετάσχετε. Η πλειοψηφία των Πανεπιστημίων και δημόσιων οργανισμών συνήθως προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες. Αν όμως δεν υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα, ο οργανισμός που ανήκετε μπορεί να προτείνει κάποια δική του ξεχωριστή δράση προς έγκριση ή να ζητήσει να ενταχθεί σε κάποια ήδη υπάρχουσα.

Ποσά και επιχορηγήσεις του Erasmus

Όσον αφορά την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα το 2016, 15.424 συμμετείχαν σε 427 πρότζεκτ ανώτερης εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με τα ποσά επιχορήγησης να φτάνουν στα 28,73 εκατομμύρια ευρώ. Τα τρία κύρια πανεπιστήμια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Καποδιστριακό και το Οικονομικό των Αθηνών. Οι τρεις χώρες που κυρίως δέχτηκαν άτομα από την Ελλάδα ήταν η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Όσον αφορά το ποσό της επιχορήγησης που μπορείτε να λάβετε, αυτό εξαρτάται από δυο παράγοντες: από τη χώρα στην οποία σκοπεύετε να σπουδάσετε ή να εκπαιδευτείτε και από τη διάρκεια του προγράμματος. Τα λεφτά υπολογίζονται μηνιαία άρα όσο περισσότερο καθίσετε τόσα περισσότερα λεφτά θα λάβετε. Και όσον αφορά το ποσό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη χώρα υποδοχής και το επίπεδο διαβίωσης εκεί. Σε χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ιταλία και άλλες το ποσό υπολογίζεται στα 270 ευρώ μηνιαία για σπουδές και στα 390 για πρακτική άσκηση ενώ σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Κύπρος και άλλες το ποσό ανέρχεται στα 210 ευρώ και 330 αντίστοιχα.

Ποια είναι τα οφέλη συμμετοχής στο Erasmus+

Είτε ως φοιτητής είτε ως εργαζόμενος θα έρθετε σε επαφή με τον πολιτισμό, με ανθρώπους και πολίτες καθώς και διαδικασίες μιας χώρας διαφορετικής από τη δική σας. Θα αποκτήσετε επαφές και κύκλο μαζί με γνώσεις και τεχνογνωσία την οποία θα μπορέσετε να μεταφέρετε και να εφαρμόσετε μετά την επιστροφή σας στη χώρα σας. Θα ταξιδέψετε και θα δείτε πολλά διαφορετικά μέρη ενώ θα εξασκήσετε και τη γλώσσα της χώρας μαθαίνοντας τη σωστή της χρήση, κάτι που δύσκολα θα μπορούσατε να κάνετε από εδώ. Και τέλος, η φοίτηση ή και η εργασία σε ένα ίδρυμα του εξωτερικού φαίνεται ωραίο στο βιογραφικό σας και μπορεί να σας δώσει προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων σε μια θέση εργασίας.

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει συγγραφεί και ολοκληρωθεί από έναν από τους writers της ομάδας iziPen. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι βοήθεια με τη συγγραφή κειμένων μπορείς να αναρτήσεις την παραγγελία σου εδώ και οι writers μας θα επικοινωνήσουν μαζί σου για να συζητήσετε τις ανάγκες σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.