Φοιτητικά Δάνεια και Αιτήσεις σε Ελληνικές Τράπεζες

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων για την εισαγωγή στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια- ΤΕΙ) μέσα στον Αύγουστο, πολλές οικογένειες έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται κυρίως οικονομικά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ομολογουμένως αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τη φοιτητική ζωή. Ιδιαίτερα για τις οικογένειες των φοιτητών που θα κληθούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, η οικονομική επιβάρυνση είναι τεράστια καθώς οι γονείς χρειάζεται να συντηρούν ένα ακόμα νοικοκυριό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μια μελέτη της HSBC σε 15 χώρες υπέδειξε ότι οι γονείς καταφεύγουν σε πολλές στερήσεις και αλλαγή του τρόπου ζωής τους προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκεί που επιθυμούν. Κάποιοι μάλιστα, αποφάσισαν να βρουν και δεύτερη εργασία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο. Ακόμα όμως, και αν εστιάσουμε μόνο στην Ελλάδα, η εκπαίδευση των παιδιών έχει την απόλυτη προτεραιότητα για τους γονείς οι οποίοι κάνουν το ανθρωπίνως δυνατό για να μη στερηθούν τα παιδιά τους τη φοίτηση στη σχολή που τα ενδιαφέρει.

Φοίτηση με απόκτηση Φοιτητικού Δανείου

Στην περίπτωση λοιπόν, που ο υποψήφιος φοιτητής δε δικαιούται ή δεν μπόρεσε να λάβει κάποια υποτροφία η οποία θα μπορούσε να καλύψει τα φοιτητικά του έξοδα, υπάρχει η λύση του φοιτητικού δανείου. Το φοιτητικό δάνειο είναι ένας τύπος δανείου που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους φοιτητές να ανταπεξέλθουν στη νέα τους φοιτητική ζωή αλλά και στα έξοδα διαβίωσης. Τα φοιτητικά δάνεια διαφέρουν από άλλους τύπους δανείων στο γεγονός ότι το επιτόκιο συνήθως είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα υπόλοιπα δάνεια και το διάστημα αποπληρωμής  είναι αρκετά μεγάλο (σε κάποιες τράπεζες μέχρι και 10 χρόνια), γεγονός που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την αποπληρωμή τους. Επομένως, η διάθεση των φοιτητικών δανείων δίνει τη δυνατότητα στον κάθε φοιτητή να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο χωρίς άγχος.

Πλεονεκτήματα των φοιτητικών δανείων

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του φοιτητικού δανείου είναι ότι βοηθά τους φοιτητές οι οποίοι έχουν τις ακαδημαϊκές δυνατότητες αλλά όχι και την κατάλληλη οικονομική κατάσταση να φοιτήσουν στη σχολή της επιλογής τους, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο και τη μετέπειτα εργασιακή τους εξέλιξη και σταδιοδρομία. Εξάλλου, τα φοιτητικά δάνεια είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο φοιτητής να μη χρειάζεται να τα αποπληρώσει αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του αλλά δίνεται επιπλέον χρόνος έτσι ώστε οι φοιτητές να μπορέσουν πρώτα να βρουν μια εργασία και έπειτα να ξεκινήσουν την αποπληρωμή του δανείου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των φοιτητικών δανείων είναι ότι έχουν χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με άλλους τύπους δανείων όπως τα στεγαστικά, τα προσωπικά δάνεια και ούτω καθεξής και ως εκ τούτου τόσο οι φοιτητές όσο και οι γονείς τους δεν έχουν τόσο μεγάλη επιβάρυνση επειδή το χαμηλότερο επιτόκιο σημαίνει χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις και επομένως λιγότερη πίεση από πλευράς του δανειολήπτη.

Τέλος, δεν υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια μέχρι ένα ποσό στο φοιτητικό δάνειο και επομένως ο δανειολήπτης απαλλάσσεται από το άγχος της διευθέτησης της ασφάλειας όπως συμβαίνει με τα άλλα δάνεια όπου ο οφειλέτης πρέπει να κανονίσει την ασφάλεια προκειμένου να εγκριθεί το δάνειο από τη τράπεζα ή από άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ποιες τράπεζες στην Ελλάδα προσφέρουν φοιτητικά δάνεια;

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν μεριμνήσει και προσφέρουν φοιτητικά δάνεια με συμφέροντες όρους αποπληρωμής και χαμηλό επιτόκιο. Η ομάδα της iziPen έχει ολοκληρώσει μία έρευνα για το τι ακριβώς υπηρεσίες προσφέρει η κάθε Ελληνική τράπεζα ξεχωριστά:

Εθνική τράπεζα

Η Εθνική τράπεζα έχει δημιουργήσει το προσωπικό δάνειο ‘ΣΠΟΥΔΑΖΩ’. Δικαίωμα για να το λάβουν έχουν οι φοιτητές και οι γονείς/κηδεμόνες των σπουδαστών όλων των βαθμίδων που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Το ποσό αυτού του φοιτητικού δανείου κυμαίνεται από 2.000€ μέχρι και 25.000€. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου διαφέρει από το ποσό που χορηγήθηκε στο φοιτητή. Εάν αυτός έλαβε έως 3.000€ θα πρέπει να αποπληρώσει το ποσό από 12 μέχρι 48 μήνες. Εάν το ποσό είναι μεγαλύτερο, τότε η αποπληρωμή γίνεται στο διάστημα 18-84 μηνών.

Ο ενδιαφερόμενος για δάνειο, έχει τη δυνατότητα να διαλέξει έντοκη περίοδο χάριτος ενός έτους. Σε αυτή την περίοδο, θα καταβάλλει μόνο τους τόκους κάθε μήνα. Μόλις λήξει η περίοδος χάριτος, το δάνειο θα εξοφληθεί με τοκοχρεολυτικές δόσεις.

Τράπεζα Πειραιώς

Η τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το ‘Καταναλωτικό δάνειο για γνώσεις και δεξιότητες’ για τα άτομα που θέλουν να παρακολουθήσουν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ιδιωτικό ΙΕΚ ή διάφορα σεμινάρια. Το ποσό που δύναται να χορηγηθεί είναι από 1.500€ μέχρι 40.000€ με κυμαινόμενο επιτόκιο 11,85%.

Η αποπληρωμή και σε αυτό το φοιτητικό δάνειο εξαρτάται από το ύψος του ποσού. Πιο συγκεκριμένα, αν ο σπουδαστής πάρει δάνειο από 1.500€ έως 6.000€ πρέπει να το αποπληρώσει μέσα σε διάστημα 60 μηνών. Αν, όμως, το δάνειο του ξεπερνά τις 6.000€ και φτάνει τις 40.000€, τότε μπορεί να αποπληρωθεί σε διάστημα 120 μηνών. Περίοδος χάριτος μπορεί να δοθεί όταν το ποσό του δανείου είναι από 3.000€ και άνω.

Εurobank

Στην Eurobank προσφέρεται φοιτητικό δάνειο με χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο για να καλύψουν οι σπουδαστές τα έξοδα της εγκατάστασης τους στην πόλη όπου θα σπουδάσουν και τα δίδακτρα της σχολής. Εάν συμβεί ένα πολύ σοβαρό γεγονός στην οικογένεια του φοιτητή που θα αποκτήσει το δάνειο, παύει να ισχύει η αποπληρωμή του.

Το ποσό που χρηματοδοτείται, μπορεί να φτάσει μέχρι τις 30.000€. Για να λάβει κάποιος το συγκεκριμένο δάνειο, χρειάζεται να είναι άνω των 18 χρόνων, να κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα και η φοίτηση του να είναι σε σχολή που απαιτεί δίδακτρα. Αυτό αφορά είτε τις προπτυχιακές, είτε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν έχει εισόδημα, πρέπει ένας από τους κηδεμόνες του να μπει εγγυητής για την αποπληρωμή του δανείου.

Η διάρκεια της αποπληρωμής εξαρτάται από το ποσό του δανείου. Εάν το ποσό είναι μέχρι 3.000€ θα αποπληρωθεί σε διάστημα 48 μηνών. Για ποσό μέχρι 6.999€  πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα 60 μηνών και για ποσό άνω των 7.000€ σε διάστημα 84 μηνών.

AlphaBank

Η Alpha bank προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο εκπαιδευτικών αναγκών. Το συγκεκριμένο δάνειο έχει σταθερό επιτόκιο 9,50%. Ο φοιτητής που θα επιλέξει το δάνειο της Alpha, μπορεί να χρηματοδοτηθεί για τις σπουδές του με ποσό που αρχίζει από 1.500€ και φτάνει μέχρι τα 30.000€.

Το δάνειο εκπαιδευτικών αναγκών της Alpha Bank μπορεί να αποπληρωθεί εντός 96 μηνών. Για να το αποκτήσει ο φοιτητής, χρειάζεται να υποβάλει αίτηση σε ένα κατάστημα της Alpha Bank. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να έχει την αστυνομική του ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τους λόγους που θέλει το δάνειο. Στη συνέχεια, καταβάλλεται μηνιαία δόση με πάγια εντολή είτε με τη χρήση της κάρτας σε ATM είτε ηλεκτρονικά ή ακόμα και στο πλησιέστερο φυσικό κατάστημα της τράπεζας.

Συνεταιριστική τράπεζα Χανίων

Η Συνεταιριστική τράπεζα Χανίων χορηγεί σπουδαστικό δάνειο για να στηρίξει τους νέους κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Δικαιούχοι του συγκεκριμένου δανείου είναι οι φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ, ΙΕΚ, Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί περίοδος χάριτος μέχρι και το τέλος των σπουδών.

Παγκρήτια Τράπεζα

Ακόμα, η Παγκρήτια τράπεζα προσφέρει ένα καταναλωτικό δάνειο σε Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, σε ΙΕΚ, σε κολλέγια και σε ιδιωτικές σχολές στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Το δάνειο αφορά και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ο κάθε φοιτητής μπορεί να λάβει από 1.500€ μέχρι και 20.000€ με κυμαινόμενο επιτόκιο. Η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να γίνει σε διάστημα 18-84 μηνών, ανάλογα με το ύψος του ποσού που έχει χορηγηθεί.

Από τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι τα φοιτητικά δάνεια αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για την κάλυψη των εξόδων φοίτησης. Μέσω των φοιτητικών δανείων μπορείτε να κάνετε το όνειρο φοίτησης στη σχολή προτίμησής σας, πραγματικότητα. Εξάλλου, η ομάδα της iziPen θα βρίσκεται στο πλευρό σας, καθ’ όλη τη διάρκεια των φοιτητικών σας χρόνων, για την υποστήριξη και εκπόνηση φοιτητικών εργασιών μέσα από εξειδικευμένους writers και πάντα στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

2 σκέψεις στο “Φοιτητικά Δάνεια και Αιτήσεις σε Ελληνικές Τράπεζες”

  1. μαρια λέει:

    Αυτά που γράφετε παραπάνω, ΔΕΝ ισχύουν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε όταν πήγαμε να ρωτήσουμε για φοιτητικό δάνειο απο τις παραπάνω τράπεζες, σήμερα τετάρτη 28/07/2021. Όλες δίνουν καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο απο 8.5% περίπου, εως 12%. Και η απάντησή τους ήταν οτι δεν υπάρχει φοιτητικό δάνειο.

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Μαρία,
      Ευχαριστούμε για το σχόλιο σου, καθώς μας έδωσες την ευκαιρία να αναζητήσουμε εκ νέου το θέμα των Φοιτητικών Δανείων που προσφέρεται από τις Ελληνικές Τράπεζες. Το παραπάνω άρθρο είναι πλέον ανανεωμένο και αναφέρει όλα τα τελευταία νέα σχετικά με την απόκτηση ενός Φοιτητικού Δανείου. Μείνε συντονισμένη στο blog μας, καθώς ανεβαίνουν συνεχώς τα πιο χρήσιμα άρθρα που κάθε φοιτητής χρειάζεται και αναζητά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.