Κορωνοϊός και φοιτητές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Μέωουμε σπίτι για τον κορωνοϊό

“Κορωνοϊός -2019”, “COVID-19”, “καραντίνα”, “πανικός” είναι κάποιες από τις λέξεις που ακούς πλέον καθημερινά. Έχεις τρομάξει και είναι λογικό. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας ενός νέου κορωνοϊού που έφτασε τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας. Στο παρακάτω κείμενο θα ενημερωθείς εκτενώς για την νέα ασθένεια και θα μάθεις όλες τις μεθόδους προφύλαξης που πρέπει να υιοθετήσεις ως φοιτητής.

Τι είναι ο Κορωνοϊός (COVID-19);

Τα κρούσματα του κορωνοϊού, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα είναι περισσότερα από 350 και αυξάνονται. Η ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 ονομάζεται COVID-19. Ο συγκεκριμένος ιός, για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε το Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα. Τότε, στην επαρχία Hubei, στην πόλη Wuhan, εμφανίστηκαν πολλά κρούσματα πνευμονίας. Μέχρι σήμερα, ο νέος κορωνοϊός έχει διασπαρθεί σε πάνω από εξήντα χώρες σε ολόκληρο το κόσμο.

Πιθανότατα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο ιός αναπτύχθηκε πρώτα σε κάποιο ζωικό είδος και έπειτα έφτασε στον άνθρωπο. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω βήχα και πταρμού ή μέσω μολυσμένων χεριών όταν έρχονται σε επαφή με τους βλεννογόνους. Ακόμα, μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σταγονιδίων που καταλήγουν σε επιφάνειες δημόσιων χώρων, όπως σε λεωφορεία, σε θρανία κλπ.

Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID-19;

Η ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό, τις περισσότερες φορές είναι ήπια και μοιάζει με ένα κοινό κρυολόγημα. Όμως, υπάρχουν ασθενείς που θα εμφανίσουν πνευμονία και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Σοβαρότερη νόσο θα εμφανίσουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και τα άτομα με πνευμονοπάθειες. Έτσι, το 82% των ατόμων νοσούν ήπια, το 15% μέτρια και το 3% σοβαρά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Ωστόσο, αυτά τα ποσοστά μπορεί να μεταβληθούν το επόμενο διάστημα.

Η νόσος COVID-19 πλήττει το αναπνευστικό σύστημα και οδηγεί σε λοίμωξη. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Έπειτα, μπορεί να εμφανιστούν ξηρός βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, κούραση και δυσκολία στην αναπνοή. Είναι σημαντικό, να μην μπερδέψει κάποιος τα συμπτώματα της COVID-19, με τα συμπτώματα της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Στο κρυολόγημα εμφανίζονται συχνά τα εξής συμπτώματα: φτέρνισμα, καταρροή, πονόλαιμος και μυϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι: πυρετός, κούραση, βήχας, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος.

Πώς θα προστατευθώ από τον ιό;

Δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα εμβόλια για την προστασία των ατόμων από τον κορωνοϊό. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντική η πρόληψη. Για να αποφύγεις την συγκεκριμένη ασθένεια αλλά και τη διασπορά της σε ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Εάν εμφανίσεις κάποιο σύμπτωμα αναπνευστικής λοίμωξης, παρέμεινε στο σπίτι. Απέφυγε για λίγες μέρες, οποιοδήποτε άλλο άτομο που έχει βήχα ή φτάρνισμα.

πλένουμε τα χέρια μας για προστασίαΠλύνε τακτικά τα χέρια σου με σαπούνι για είκοσι δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Εάν βρίσκεσαι σε κοινόχρηστους χώρους, στέγνωσε προσεκτικά τα χέρια με χαρτοπετσέτες μίας χρήσεως. Εάν δεν έχεις σαπούνι, χρησιμοποίησε αντισηπτικό διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Για να μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης, μη βάζεις τα χέρια σου στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη. Επιπλέον, απέφυγε να δίνεις προσωπικά σου αντικείμενα σε άλλους συμφοιτητές ή φίλους, όπως στυλό, τετράδια, κινητό, tablet.

Εάν βήξεις ή φταρνιστείς, κάλυψε τη μύτη και το στόμα σου με το μανίκι κοντά στον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Εάν αρρωστήσεις, φόρεσε μάσκα για να μη μεταδόσεις τον ιό. Αφαίρεσε την μάσκα, ακουμπώντας μόνο τα κορδόνια και πέταξε την αμέσως. Θυμήσου να αερίζεις συχνά το χώρο. Ακόμα, χρειάζεται να καθαρίζεις συχνά όλες τις λείες επιφάνειες με απλά καθαριστικά, χλωρίνη ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

Ο καθαρισμός του κινητού είναι απαραίτητος, καθώς η πλειοψηφία το αγγίζει χιλιάδες φορές μέσα στην μέρα. Καθάρισε το με προϊόντα που περιέχουν 70% ισοπροπυλική αλκοόλη, σύμφωνα με την Apple. Απολύμανε την θήκη τουλάχιστον δύο φορές την μέρα. Μη χρησιμοποιήσεις χαρτί υγείας αλλά μαλακό πανί. Επίσης, μη φορτίζεις το κινητό την ώρα που το καθαρίζεις.

Ταξίδεψες πρόσφατα σε περιοχές όπου έχει μεταδοθεί ο ιός ή είχες επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα; Εάν ναι, τότε παρέμεινε στο σπίτι για δύο εβδομάδες. Κάνε θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα. Θα πρέπει να διαμένεις μόνος σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο χωρίς να δέχεσαι επισκέψεις. Εάν έχεις συμπτώματα της νόσου, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο 1135. Μην επισκεφτείς νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό, αν πρώτα δεν επικοινωνήσεις με τον ΕΟΔΥ. Θα πρέπει, επιπλέον, να ενημερώσεις και το Πανεπιστήμιο για να γίνει η απολύμανση χώρων.
μένουμε σπίτι

Εάν χρειαστεί να φροντίσεις έναν ασθενή με κορωνοϊό να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Να πλένεις καλά τα χέρια σου πριν και μετά από κάθε επαφή με τον νοσούντα. Να φοράς γάντια μίας χρήσης για να μη έρθεις σε επαφή με σωματικά υγρά, όπως σάλιο ή πτύελα. Απέφυγε να αγγίζεις μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου, όπως πιάτα, πετσέτες, σεντόνια κλπ. Καθάριζε το δωμάτιο του αρρώστου με απορρυπαντικό, χλωρίνη ή σαπούνι κάθε μέρα. Με τον ίδιο τρόπο, απολύμανε και την τουαλέτα.

Τι πρέπει να γνωρίζω ως φοιτητής;

Είσαι φοιτητής σε Αθήνα, Πάτρα ή Θεσσαλονίκη; Αν ναι, απέφυγε να ταξιδέψεις αυτές τις ημέρες πίσω στο πατρικό σου σπίτι, σύμφωνα με τις συστάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Έτσι, δε θα διασπείρεις τον ιό σε άλλα μέρη της κοινωνίας. Μην επιστρέψεις στο πατρικό σου αν διαμένουν ηλικιωμένοι άνθρωποι ή άτομα με χρόνιες παθήσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα τους προστατεύσεις στην πιθανή περίπτωση που έχεις νοσήσει χωρίς συμπτώματα.

Για να μην εξαπλωθεί η νόσος, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέχρι και την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020. Αυτό σημαίνει, πως όλες οι τελετές απονομής πτυχίων αναστάλθηκαν. Οι φοιτητές μπορούν να λάβουν τα πτυχία τους από τις Γραμματείες των τμημάτων, ύστερα από τις ημερομηνίες που θα ορίσουν οι Κοσμητείες. Ακόμα, αναστάλθηκαν οι ημερίδες, οι εκδηλώσεις και τα συνέδρια των Πανεπιστημίων. Ματαιώθηκε, επίσης, και το σύνολο των εκπαιδευτικών εκδρομών.

Επιπλέον, απαγορεύτηκε η λειτουργία χώρων συνάθροισης κοινού, όπως οι βιβλιοθήκες, τα αναγνωστήρια, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κυλικεία και οι αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με υπουργική απόφαση.

Όμως, θα λειτουργούν κανονικά οι εστίες στέγασης, οι διοικητικές υπηρεσίες των Πανεπιστημίων καθώς και η σίτιση στα εστιατόρια. Ωστόσο, για την ασφάλεια των φοιτητών, απαγορεύεται η παραμονή στο χώρο εστίασης. Έτσι, το φαγητό θα δίνεται στους φοιτητές σε πακέτο.

Όλα τα πανεπιστήμια έχουν προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσε πως μέχρι τις 25/3/2020 το φαγητό θα δίνεται σε ατομική συσκευασία και θα καταναλώνεται εντός του δωματίου του φοιτητή. Θα χορηγείται μόνο γεύμα από τις 13:00 το μεσημέρι έως τις 15:30 και δείπνο από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 20:00.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανακοινώθηκε πως η σίτιση θα πραγματοποιείται σε πακέτο από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 19:00 το απόγευμα. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές θα λαμβάνουν το φαγητό σε πακέτο από τις 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η διανομή φαγητού θα γίνεται στις εισόδους των εστιατορίων από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 το βράδυ.

Ωστόσο, τα μαθήματα σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δε θα χαθούν. Θα ξεκινήσει άμεσα η εξ αποστάσεως διδασκαλία, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έτσι, θα υπάρξουν σύγχρονες και ασύγχρονες μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Στη σύγχρονη διδασκαλία, η μετάδοση μαθήματος γίνεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και οι φοιτητές παρακολουθούν ζωντανά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αντίθετα, στην ασύγχρονη διδασκαλία ο φοιτητής έχει πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου.

Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο, αλλά δεν πρέπει να επικρατήσει ο πανικός. Με ψυχραιμία και προσοχή ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού θα μειωθεί σύντομα. Σκέψου θετικά και θυμήσου: “Μετά από κάθε καταιγίδα, βγαίνει το ουράνιο τόξο”.

Το φοιτητικό φροντιστήριο iziPen θα συνεχίσει να παραμένει ανοιχτό για την 24ωρη εξυπηρέτηση όλων των πελατών μας καθώς έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας μας να απασχολούνται εξ αποστάσεως για τη μέγιστη ασφάλειά τους. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας 24/7 μέσω email: support@izipen.gr και τηλεφωνικώς στο 210 220 8605. Και μη ξεχνάτε: #ΜένουμεΣπίτι #ΠλένουμεΧέρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.