Μεταπτυχιακό ή διδακτορικό; Τι να επιλέξεις

Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό

Στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ένα πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι πλέον αρκετό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πτυχιούχοι να αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους καθώς με την απόκτηση ενός ανώτατου πτυχίου, ελπίζουν πως θα έχουν περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ωστόσο, αρκετοί προβληματίζονται για το αν θα επιλέξουν να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Εάν και εσένα σε απασχολεί αυτό το δίλημμα, συνέχισε να διαβάζεις το συγκεκριμένο κείμενο. Θα μάθεις ως προς τι διαφέρουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα από τα διδακτορικά και πώς να καταλήξεις στη σωστή επιλογή.

Τι είναι το Μεταπτυχιακό;

Μεταπτυχιακό ΔίπλωμαΤο μεταπτυχιακό ή master είναι ο επόμενος τίτλος σπουδών που λαμβάνει κάποιος μετά από το βασικό του πτυχίο. Ο απόφοιτος, πριν γίνει αποδεκτός σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αξιολογείται με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Επομένως, παράμετροι όπως ο βαθμός πτυχίου, οι συστατικές επιστολές, οι πρόσθετες γνώσεις, η επαγγελματική εμπειρία, η εθελοντική δράση και η προσωπική συνέντευξη είναι αυτές που θα κρίνουν αν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή όχι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως μεταπτυχιακός φοιτητής, θα κληθείς να κάνεις μια διατριβή πριν αποκτήσεις το δίπλωμά σου.

Τι είναι το Διδακτορικό;

Το διδακτορικό δίπλωμα είναι επίσης ένα πτυχίο ανώτατων μεταπτυχιακών σπουδών, το οποίο αποδίδεται στα αγγλικά με τον όρο Philosophy Doctorate (PhD). Οι φοιτητές του διδακτορικού εκπονούν μία πρωτότυπη ερευνητική εργασία η οποία εποπτεύεται από έναν καθηγητή. Στο τέλος αυτής, ο σπουδαστής κρίνεται από μία επιτροπή επτά μελών ΔΕΠ. Φυσικά, για να κάνεις διδακτορικό θα πρέπει να επιλεχθείς από το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επομένως, εάν επιλέξεις αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να εκδηλώσεις γραπτώς το ενδιαφέρον σου καθώς και το θέμα της διατριβής που θα εκπονήσεις, συνοδευόμενα από τις απαραίτητες συστατικές επιστολές και το βιογραφικό σου.

Για να γίνεις δεκτός σε κάποιο διδακτορικό πρόγραμμα, στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχεις ήδη μεταπτυχιακό δίπλωμα και να έχεις εκπονήσει τη διπλωματική σου. Αυτό δεν ισχύει σε όλες τις χώρες όμως, καθώς, σε ορισμένες χώρες, μπορείς να γίνεις δεκτός σε κάποιο PhD έχοντας ολοκληρώσει μόνο τις βασικές προπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, αυξάνεται ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης του διδακτορικού.

Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό: Διαφορές

Master ή ΔιδακτορικόΟι αυξημένες πιθανότητες εύρεσης εργασίας είναι ο κυριότερος λόγος που οι φοιτητές προτιμούν το μεταπτυχιακό και όχι το διδακτορικό δίπλωμα. Πολλοί εργοδότες πλέον ζητούν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών καθώς, με αυτόν, εξασφαλίζεται η εξειδίκευση του υποψήφιου εργαζόμενου, προσόν απαραίτητο στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Το διδακτορικό είναι απαραίτητο για την άσκηση συγκεκριμένων ακαδημαϊκών επαγγελμάτων, όπως του ερευνητή ή του καθηγητή πανεπιστημίου καθώς επίσης και για την εργασία σε κυβερνητικούς οργανισμούς. Επίσης, για να ασχοληθεί κάποιος με τη διατριβή για υφηγεσία στη Γερμανία, θα πρέπει να είναι κάτοχος PhD.

Επιπλέον, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών εξελίσσονται πολύ γρήγορα στην καριέρα τους καθώς το Master είναι το εισιτήριο σου για μία θέση με υψηλές απαιτήσεις και υψηλές απολαβές. Επομένως, το διδακτορικό δίπλωμα δεν είναι για σένα εάν επιθυμείς μόνο μία αύξηση στο εισόδημά σου αλλά ούτε κι εάν επιθυμείς να εξελιχθείς επαγγελματικά.

Μία ακόμη παράμετρος είναι ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε βοηθά να αλλάξεις κατεύθυνση στις σπουδές σου εάν το θέλεις. Θα μπορούσες δηλαδή, να συνδυάσεις τις βασικές σου σπουδές με ένα διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, εάν ήσουν πτυχιούχος παιδαγωγικών θα μπορούσες να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στη “σχολική ψυχολογία”. Αυτή την ευελιξία, όμως, δεν μπορεί να την προσφέρει το διδακτορικό. Ως υποψήφιος διδάκτορας πρέπει να είσαι παθιασμένος με το αντικείμενο των προπτυχιακών σου σπουδών και να θέλεις να εμβαθύνεις περισσότερο τις γνώσεις σου πάνω στον ίδιο τομέα. Επίσης, το PhD είναι κατάλληλο για σένα που θέλεις να παραγάγεις νέα γνώση.

Άλλη βασική διαφορά ανάμεσα στο Master και στο PhD έγκειται στο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος. Η διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών συνήθως είναι ένα ή δύο χρόνια. Αντίθετα, το διδακτορικό διαρκεί από τρία έως πέντε.

Επίσης, το κόστος σπουδών διαφέρει σημαντικά στα δύο προγράμματα. Στην Ελλάδα, για το μεταπτυχιακό, τα δίδακτρα κοστίζουν περίπου 1.500 – 2.000 το εξάμηνο για τα διετή προγράμματα. Στην Αγγλία, τα δίδακτρα είναι 5.000-16.000 λίρες Αγγλίας περίπου. Στις ΗΠΑ το κόστος των διδάκτρων εξαρτάται από τη φήμη του Πανεπιστημίου και την πόλη. Αντίθετα, οι διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα, δεν έχουν δίδακτρα.

Επομένως, για να ολοκληρώσεις μία διδακτορική διατριβή πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια και να αποδεχθείς μία μεγάλη δέσμευση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εργάζεσαι ταυτόχρονα με την εκπόνηση του διδακτορικού σου. Αυτό συμβαίνει γιατί, ως υποψήφιος διδάκτορας, είσαι υποχρεωμένος να προσφέρεις διάφορες εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως βοηθός. Συνεπώς, θα κληθείς να συμμετάσχεις σε επιτηρήσεις κάθε εξεταστική περίοδο και να βοηθάς κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Επίσης, θα πρέπει να συμμετάσχεις σε συνέδρια, σεμινάρια και σε διάφορες ακαδημαϊκές εκδηλώσεις. Αντίθετα, εάν επιλέξεις το μεταπτυχιακό, δε θα έχεις αυτές τις υποχρεώσεις και θα μπορείς να εργαστείς πιο εύκολα.

Επιπρόσθετα, η εισαγωγή ενός φοιτητή σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι λιγότερο ανταγωνιστική από την εισαγωγή του σε ένα διδακτορικό και η διδακτορική διατριβή διαφέρει από τη μεταπτυχιακή ως προς την έκτασή της. Πιο συγκεκριμένα, συνήθως, οι υποψήφιοι διδάκτορες γράφουν μια εργασία 300 έως 400 σελίδες. Αντίθετα, η μεταπτυχιακή εργασία είναι πιο σύντομη και η έκτασή της είναι περίπου 80-100 σελίδες.

Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό: Ομοιότητες

Διδακτορικό στην ΕλλάδαΤο Master και το PhD είναι ιδανικά προγράμματα για να αποκτήσεις περισσότερες ικανότητες ή για να βελτιώσεις τις ήδη υπάρχουσες. Κατά συνέπεια, εάν επιλέξεις να κάνεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, θα διαχειρίζεσαι αποτελεσματικότερα το χρόνο και την πίεση, θα έχεις οξύτερη κριτική σκέψη και θα αποκτήσεις περισσότερες ικανότητες στον προγραμματισμό έργων. Επίσης, θα καταφέρεις να είσαι πιο ομαδικός, αυτόνομος, ανεξάρτητος και επικοινωνιακός δεξιότητες οι οποίες θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην αγορά εργασίας καθώς και στην προσωπική σου ανάπτυξη. Επιπλέον, είτε αποφασίσεις να κάνεις Master είτε PhD, θα λάβεις πολλές γνώσεις και εμπειρίες και θα γνωρίσεις πολλά νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Οι επαφές που θα δημιουργήσεις ενδεχομένως να είναι ωφέλιμες για τη μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία.

Συνοψίζοντας, η απόφαση που καλείσαι να πάρεις μετά το τέλος των προπτυχιακών σπουδών σου είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι παραπάνω πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να δεις σφαιρικά τι προσφέρει το Master και τι το PhD. Σκέψου προσεκτικά τι είναι αυτό που θέλεις πραγματικά και πάρε τη σωστή απόφαση.

Και φυσικά, για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείς στην επιμέλεια και εκπόνηση της εργασίας σου μην ξεχνάς ότι μπορείς να απευθυνθείς στη μεγαλύτερη ομάδα ακαδημαϊκών writers στην Ελλάδα λαμβάνοντας άμεσα μία δωρεάν κοστολόγηση εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.