Σχεδιασμός και μεθοδολογία έρευνας: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Σχεδιασμός και Μεθοδολογία έρευνας

Για κάθε φοιτητή, η εργασία είναι το τελευταίο ‘σκαλοπάτι’ που πρέπει να ανεβεί έτσι ώστε να φτάσει στο στόχο του: την απόκτηση του πτυχίου. Μέσα από αυτήν, ο φοιτητής καταφέρνει να συνδυάσει και να αξιοποιήσει τις γνώσεις που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Φυσικά, ορισμένες εργασίες απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας για να ολοκληρωθούν. Εάν έχεις αναλάβει να παραδώσεις μια τέτοιου είδους ερευνητική εργασία και δυσκολεύεσαι ή σε ανησυχεί ο σχεδιασμός και η μεθοδολογία της έρευνας, τότε διάβασε το παρακάτω αναλυτικό άρθρο και όλες οι ανησυχίες σου θα εξαφανιστούν.

Στόχος και είδη Έρευνας

Με την έρευνα, ο φοιτητής αναζητεί νέες πληροφορίες για να εμπλουτίσει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις του. Στόχος της, λοιπόν, είναι η εξαγωγή και η παρουσίαση συμπερασμάτων. Επίσης, στο τέλος, παράγονται επιστημονικές θεωρίες που μπορούν να διερευνηθούν και να δοκιμαστούν στο μέλλον. Τα είδη μίας έρευνας είναι πολλά και διαμορφώνονται ανάλογα με:

  • την αξιοποίηση ή μη των ερευνητικών αποτελεσμάτων
  • τη μέθοδο που χρησιμοποιείται
  • τον τόπο διεξαγωγής αλλά και την μορφή της
  • το χρόνο που διαρκεί
  • τον αριθμό των συμμετεχόντων
  • τον αριθμό των ερευνητών

Σχεδιασμός Έρευνας

Μεθοδολογία έρευνας πτυχιακήΠολλές φορές είναι απαραίτητο στις πτυχιακές εργασίες να γίνεται δειγματοληπτική έρευνα. Φυσικά, το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις σε μία διπλωματική εργασία είναι να επιλέξεις το θέμα. Θυμήσου πως είναι απαραίτητη η πλήρης κατανόησή του. Το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός της έρευνας, όταν αυτή απαιτείται από την εργασία. Σε αυτή την περίπτωση, καλείσαι να σχεδιάσεις το πλαίσιο της έρευνας που θα ακολουθήσει, δηλαδή, να προσδιορίσεις τον σκοπό και τους στόχους της έρευνας που θα πραγματοποιήσεις.

Επιπλέον, κατά το σχεδιασμό της έρευνας, είναι απαραίτητο να οργανώσεις και να μελετήσεις τη βιβλιογραφία που σχετίζεται με το θέμα της εργασίας που έχεις επιλέξει. Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσεις ποια άτομα θα συμμετάσχουν στην έρευνά σου. Ένα ακόμα από τα στάδια του σχεδιασμού, είναι η διατύπωση ερωτημάτων σχετικών με την έρευνα, αλλά και η προετοιμασία σου για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Καθώς σχεδιάζεις την ερευνητική διαδικασία, προσπάθησε να προβλέψεις τα τελικά αποτελέσματα καθώς επίσης και να επιλέξεις τις μεθόδους παραγωγής δεδομένων και τους τρόπους που αυτά θα αναλυθούν. Στο τελευταίο στάδιο του σχεδιασμού, καλείσαι να σκεφτείς πώς θα δημοσιοποιήσεις τα ευρήματα της έρευνας.

Μεθοδολογία και Εργαλεία Έρευνας

Σχεδιασμός έρευναςΤο πιο σημαντικό μέρος μίας διπλωματικής εργασίας είναι η μεθοδολογία. Σε αυτό το σημείο, θα αναλύσεις λεπτομερώς όλα τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την διεξαγωγή της έρευνας. Έτσι, θα ορίσεις τους στόχους και το σκοπό της ερευνητικής διαδικασίας. Μην ξεχάσεις να καταγράψεις εξαρχής τις υποθέσεις που έχεις κάνει ή τα ερωτήματα που έχεις θέσει. Έπειτα, οι ερευνητικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις θα πρέπει να επισημανθούν. Φυσικά, απαιτείται να παραθέσεις και τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποίησες για να συλλέξεις τα δεδομένα του. Μέσα από τη μεθοδολογία, ο αναγνώστης δύναται να αξιολογήσει τις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα. Καλό θα ήταν να φροντίσεις να είσαι ιδιαίτερα περιγραφικός και προσεκτικός.

Το ερωτηματολόγιο είναι ιδανικό για την περίπτωση που θέλεις να εξετάσεις την επίδραση ενός Μεθοδολογία Πτυχιακής Εργασίαςκοινωνικού φαινομένου. Είναι ένα συνηθισμένο ερευνητικό εργαλείο καθώς η συγκέντρωση των δεδομένων γίνεται συντομότερα. Ωστόσο, εάν θέλεις να διερευνήσεις τις πηγές του κοινωνικού φαινομένου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη συνέντευξη, η οποία διακρίνεται σε δομημένη και μη δομημένη. Στη δομημένη συνέντευξη, ο συμμετέχων απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ενώ στη μη δομημένη, εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα. Εάν χρησιμοποίησες τη συνέντευξη ως ερευνητικό εργαλείο, θα πρέπει να καταγράψεις το περιεχόμενο καθώς και τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

Στη συνέχεια, πρέπει να περιγράψεις τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα καθώς και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, όπως φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, τόπο κατοικίας κλπ. Απαραίτητες είναι, επίσης, οι πληροφορίες για τον τρόπο που συγκεντρώθηκαν οι συμμετέχοντες. Μην ξεχάσεις να αναφέρεις τον τόπο και το χρόνο όπου έλαβε μέρος η έρευνα.

Σε περίπτωση που επιλέξεις να δημιουργήσεις το δικό σου ερωτηματολόγιο, δες το βίντεο-οδηγό που ετοιμάσαμε για σένα και μάθε πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου ερωτηματολόγιο στο Google Forms

Συνοψίζοντας, με τον σωστό σχεδιασμό και την αναλυτική περιγραφή της μεθοδολογίας, θα φτιάξεις μια τέλεια εργασία. Ενδεχομένως να φαίνεται δύσκολο, αλλά το αποτέλεσμα και ο τελικός βαθμός της πτυχιακής θα σε ανταμείψει. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις του καθηγητή σου είναι υψηλές και ο χρόνος σου εξαιρετικά περιορισμένος μη διστάσεις να απευθύνεις στην ομάδα της iziPen για τη συγγραφή της ερευνητικής εργασίας σου. Με την Εγγύηση Επιστροφής Χρημάτων αλλά και το Δωρεάν Έλεγχο Λογοκλοπής που προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας το αποτέλεσμα που θα λάβεις θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού καθηγητή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.