Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Εκπαιδευτική Πύλη του ΕΑΠ

Εκπαιδευτική Πύλη ΕΑΠ

Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν καθημερινά την εκπόνηση των σπουδών τους στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το ΕΑΠ πέρα από την ευελιξία που παρέχει με τη δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων προσφέρει επίσης στους σπουδαστές μία εξαιρετικά χρήσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του πανεπιστημίου χωρίς να είναι απαραίτητη η δια ζώσης παρουσία. Πρόκειται για την Εκπαιδευτική Πύλη του ΕΑΠ και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως δουλεύει σε περίπτωση που αποφασίσεις να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Πως λειτουργεί το ΕΑΠ;

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1992. Είναι δημόσιο και ισότιμο με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό που το διακρίνει από τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που προσφέρει στους φοιτητές. Στο ΕΑΠ λειτουργούν τέσσερις σχολές για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές ενώ τα προγράμματα σπουδών οργανώνονται σε ετήσιες θεματικές ενότητες. Για να διευκολυνθούν τα άτομα που παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, δημιουργήθηκε η Εκπαιδευτική Πύλη του πανεπιστημίου. Επομένως, εάν ο στόχος σου είναι εκπόνηση ενός προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τότε σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζεις τον τρόπο λειτουργίας του και κυρίως την ευελιξία που προσφέρει η παραπάνω πλατφόρμα εκπαίδευσης.

Τι είναι η Εκπαιδευτική Πύλη του ΕΑΠ;

Η Εκπαιδευτική Πύλη του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι αναγκαία για την αποτελεσματική συνεργασία των καθηγητών με τους φοιτητές. Οι φοιτητές εισέρχονται σε αυτή για να ενημερωθούν για τις ενότητες του προγράμματος που έχουν επιλέξει αλλά και για τα τμήματα διδασκαλίας τους. Για να εισέλθει σε αυτή ο κάθε σπουδαστής χρησιμοποιεί το κωδικό που του έχει δοθεί από τη σχολή. Η πύλη είναι χωρισμένη σε τέσσερις υπηρεσίες. Αυτές είναι οι εξής:

  • Υπηρεσίες Μητρώου και Οργανωτικά Στοιχεία
  • Ψηφιακός Χώρος Εκπαίδευσης
  • Υπηρεσίες Τηλεδιασκέψεων και
  • Αποθετήριο Ψηφιακού Διδακτικού Υλικού.

H Εκπαιδευτική Πύλη του ΕΑΠΗ πρώτη υπηρεσία είναι συνδεδεμένη με το Μητρώο Σπουδαστών. Εκεί, οι φοιτητές μπορούν να ελέγξουν τη βαθμολογία τους στα μαθήματα που εξετάστηκαν αλλά και τη βαθμολογία των εργασιών που έχουν υποβάλλει στο ΕΑΠ. Από την άλλη, οι διδάσκοντες τη χρησιμοποιούν για να βαθμολογούν τους εκπαιδευόμενους. Επιπλέον, μπορούν να ελέγξουν και όλα τα στοιχεία των σπουδαστών. Επίσης, στη συγκεκριμένη υπηρεσία υπάρχει ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων από το γραφείο μισθοδοσίας και από το γραφείο οδοιπορικών.

Στον Ψηφιακό Χώρο Εκπαίδευσης βρίσκονται οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών. Ξεκίνησε πιλοτικά το 2010 και λειτούργησε κανονικά από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Η συγκεκριμένη υπηρεσία χρησιμοποιείται από τους φοιτητές για να ελέγξουν το χρονοδιάγραμμα μελέτης της κάθε θεματικής ενότητας και την ύλη των εξετάσεων. Επίσης, μέσα από τον ‘ψηφιακό χώρο’ δύναται η δυνατότητα να υποβάλλουν τις εργασίες τους, να παρακολουθήσουν  τις ομάδες συζητήσεων αλλά και να διαβάσουν το εκπαιδευτικό υλικό που έχουν αποστείλει οι διδάσκοντες.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο ΕΑΠΟι καθηγητές και οι σύμβουλοι μπορούν μέσα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία να αναρτούν πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό και να βαθμολογούν τις φοιτητικές εργασίες. Επιπλέον, στέλνουν σχόλια και παρατηρήσεις στους σπουδαστές για να υπάρχει μια συνεχής και χρήσιμη ανατροφοδότηση. Ο ίδιος χώρος, επιτρέπει στους συντονιστές και στους διαχειριστές των θεματικών ενοτήτων να αναρτούν ανακοινώσεις και πρόσθετο υλικό. Ακόμα, από τους ίδιους γίνεται και η ανάρτηση των θεμάτων για τις γραπτές εργασίες των σπουδαστών.

Η Υπηρεσία Τηλεδιασκέψεων που βρίσκεται μέσα στην εκπαιδευτική πύλη είναι απαραίτητη για τις εκδηλώσεις, τα μαθήματα και τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Οι σπουδαστές εκπαιδεύονται μέσα σε εικονικές αίθουσες διδασκαλίας ενώ παράλληλα διεξάγονται ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις. Για την πραγματοποίησή τους, οργανώνονται μικτά τμήματα διδασκαλίας, συνδυάζοντας την εξ αποστάσεως και τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, ο καθηγητής κάνει ταυτόχρονα μάθημα σε δια ζώσης και εξ αποστάσεως φοιτητές. Οι εξ αποστάσεως φοιτητές, μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και να θέτουν τις δικές τους ερωτήσεις. Για αυτές τις συναντήσεις, χρησιμοποιείται η υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων και συσκέψεων Skype. Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό προτέρημα της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ότι όσοι φοιτητές το επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο την κάθε καταγεγραμμένη τηλεδιάσκεψη.

Εκπαιδευτική Πύλη ΕΑΠΤέλος, στο Αποθετήριο Ψηφιακού Διδακτικού Υλικού που βρίσκεται στην εκπαιδευτική πύλη του ΕΑΠ, οι σπουδαστές έχουν πρόσβαση σε διάφορες διπλωματικές εργασίες, σε παρουσιάσεις συνεδριών των ακαδημαϊκών μελών, σε δημοσιεύσεις φοιτητών κλπ. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μία εξαιρετικά χρήσιμη online βιβλιοθήκη μέσω της οποίας όλοι οι φοιτητές μπορούν να ανακαλύψουν πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας τους. Ένα, επίσης, θετικό στοιχείο της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι και ο διαχωρισμός των πηγών σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και κατηγορίες ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη η πλοήγηση του φοιτητή.

Συνεπώς, η συμβολή της Εκπαιδευτικής Πύλης είναι πολύτιμη τόσο για τους εκπαιδευόμενους όσο και για τους διδάσκοντες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς αντικαθιστά σε ένα μεγάλο βαθμό τη φυσική παρουσία του σπουδαστή.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν έχεις διαθέσιμο χρόνο να εκπονήσεις τις εργασίες του ΕΑΠ μη διστάσεις να μας αποστείλεις το αίτημά σου εδώ ώστε να λάβεις μία δωρεάν κοστολόγηση από τους έμπειρους ακαδημαϊκούς writers της ομάδας μας για τη συγγραφή της εργασίας σου σύμφωνα με τις ακριβείς απαιτήσεις σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.