Πρακτική Άσκηση φοιτητών και Lockdown: Τι ισχύει

Πρακτική Άσκηση Φοιτητων και Covid

Όλοι οι φοιτητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η υλοποίηση της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου τους. Ωστόσο, η πανδημία του Covid-19 και το lockdown που ισχύει στη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έφερε αλλαγές στην διδασκαλία των πανεπιστημιακών μαθημάτων και στη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών. Μάθε τι ισχύει στο δικό σου πανεπιστήμιο στο παρακάτω άρθρο.

Covid-19 και Πανεπιστήμια

Πρακτική Άσκηση 2020Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, δημοσιεύτηκε πρόσφατα νέα κοινή υπουργική απόφαση που αφορά την παράταση των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του Covid-19 που θα ισχύσουν σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση των πολιτών, μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 στις 6:00 το πρωί. Κατά τη διάρκεια του νέου lockdown, δε θα διεξαχθεί δια ζώσης η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Υπάρχει η δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, να πραγματοποιηθούν μόνο οι κλινικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους των σπουδών τους στις σχολές Επιστημών Υγείας μετά από απόφαση που θα λάβει η Σύγκλητος σε κάθε ΑΕΙ.

Παρατείνεται, επίσης, η αναστολή όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών με τη φυσική παρουσία των φοιτητών. Αυτό το διάστημα, πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα κολλέγια και στις δημόσιες σχολές Εμπορικού Ναυτικού και οι εξετάσεις δε θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή των Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων μπορείς να βρεις στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε ετοιμάσει για εσένα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, απαγορεύεται να λειτουργούν οι βιβλιοθήκες, τα αναγνωστήρια, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι κοινόχρηστες αίθουσες των πανεπιστημίων.

Δε διεξάγονται, ακόμη, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση στους Εξ Αποστάσεως Πρακτική Άσκηση με τηλεργασίαχώρους των ΑΕΙ. Στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα σταματήσει προσωρινά η οποιαδήποτε εκπαιδευτική και επιμορφωτική δραστηριότητα. Όμως, μπορούν να διεξαχθούν τα μαθήματα και η πρακτική των σπουδαστών της συγκεκριμένης σχολής εξ αποστάσεως όπου αυτό είναι εφικτό. Για την ομαλή υλοποίηση των διπλωματικών εργασιών πολλά πανεπιστήμια έχουν ήδη δώσει επιπλέον παράταση στους φοιτητές ώστε να υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για τη διεξαγωγή τους.

Διευκρινήσεις για την Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης υπέγραψε διευκρινιστική εγκύκλιο για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών. Σύμφωνα με αυτή, την περίοδο που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα καθώς και η παράτασή τους, είναι δυνατόν να συνεχιστεί η πρακτική των σπουδαστών εξ αποστάσεως. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • η πρακτική άσκηση μπορεί να υλοποιείται εξ αποστάσεως, χωρίς να μειώνεται το επίπεδο της ποιότητας
  • ο σκοπός της διεξαγωγής της και το εκπαιδευτικό της αποτέλεσμα να επαληθεύεται επιτυχώς
  • να εποπτεύονται οι φοιτητές από τους διδάσκοντες του εκάστοτε Α.Ε.Ι. και από τον υπεύθυνο του φορέα υποδοχής σε όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως πρακτικής.

Ωστόσο, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι πρακτικές ασκήσεις με εξ αποστάσεως μεθόδους, λόγω της ποικιλομορφίας των προγραμμάτων σπουδών και της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου μίας πρακτικής άσκησης. Έτσι, ο υπεύθυνος της πρακτικής άσκησης του προγράμματος σπουδών, χρειάζεται να αξιολογεί κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, ποια δύναται να εφαρμοστεί εξ αποστάσεως και ποια όχι. Ο φοιτητής, το εκπαιδευτικό ίδρυμα και ο φορέας υποδοχής θα πρέπει να συμφωνήσουν απόλυτα, πριν υλοποιηθεί εξ αποστάσεως η πρακτική.

Πανεπιστήμια που αναστέλλουν την Δια Ζώσης Πρακτική Άσκηση

Οι φοιτητές μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος για την πρακτική τους άσκηση.

Αναστολή Πρακτικής λόγω νέου lockdownΠιο αναλυτικά, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο τμήμα της Ψυχολογίας, ανακοινώθηκε η αναστολή της για το χειμερινό εξάμηνο 2020-2021, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από 1/12/2020 έως 31/1/2021. Στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ίδιου πανεπιστημίου, θα υπάρξει πρακτική άσκηση το 2021 και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές καλούνται μέχρι τις 18/12/2020 να στείλουν αίτηση συμμετοχής. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τερματίστηκε προσωρινά η πρακτική.

Στην ιστοσελίδα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι φοιτητές μπορούν να διαβάσουν ολόκληρη την κοινή υπουργική απόφαση για την παράταση των έκτακτων μέτρων προστασίας κατά του Covid-19 . Και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενημέρωσε τους φοιτητές του πως θα ανασταλεί η διαδικασία της πρακτικής μέχρι τις 14/12/2020.

Πανεπιστήμια που επιτρέπουν την Εξ Αποστάσεως Πρακτική Άσκηση

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως η πρακτική άσκηση των ατόμων που φοιτούν στα παρακάτω τμήματα:

  • Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών
  • Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής
  • Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
  • Πολιτικών Μηχανικών
  • Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
  • Διοίκησης Τουρισμού
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
  • Μηχανικών Βιοϊατρικής
  • Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και
  • Ναυπηγών Μηχανικών. Για τους φοιτητές των άλλων τμημάτων, η πρακτική άσκηση αναστέλλεται και θα υλοποιηθεί μετά τις 15/1/2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Επιπρόσθετα, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) δε θα διεξαχθεί η δια ζώσης πρακτική άσκηση. Όμως, θα πραγματοποιηθεί με τηλεργασία στα παρακάτω τμήματα:

  • Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
  • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής,
  • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας,
  • Φυσικής,
  • Χημείας και
  • Πληροφορικής.

Η πρακτική άσκηση είναι σημαντική και απαιτητική διαδικασία για τους φοιτητές καθώς έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον χώρο της εργασίας. Για αυτό το λόγο, η περαιτέρω αναστολή της τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Με λίγη υπομονή όμως, η κανονικότητα στις εκπαιδευτικές δομές και στις ζωές όλων μας θα επιστρέψει σύντομα.

2 σκέψεις στο “Πρακτική Άσκηση φοιτητών και Lockdown: Τι ισχύει”

  1. Αθανάσιος Τζογγίδης λέει:

    Μπορεί κάποιος να μου πει παρακαλώ αν σπουδαστές των ΔΙΕΚ του τμήματος βοηθών Ακτινολογίας και Ραδιολογίας. Μπορούν να διεξάγουν δια ζώσεις την πρακτική τους άσκηση?

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Αθανάσιε,

      Για το καθεστώς που ισχύει αναφορικά με την Πρακτική Άσκηση στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) θα σου προτείναμε να ελέγξεις τις ηλεκτρονικές ανακοινώσεις του τμήματος στο οποίο φοιτείς για περισσότερες πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.