Τι είναι το πρόγραμμα Erasmus και Erasmus+

Πρόγραμμα Erasmus

Το πρόγραμμα Erasmus είναι ένα πολύ γνωστό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης στον εκπαιδευτικό τομέα. Με το πρόγραμμα αυτό, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν επιθυμείς να λάβεις και εσύ μέρος στο Erasmus, τότε οι πληροφορίες που ακολουθούν θα σου φανούν πολύ χρήσιμες.

Τι είναι το πρόγραμμα Erasmus;

Αρχικά, το πρόγραμμα Erasmus δημιουργήθηκε το 1987 και το όνομά του προήλθε από τον Έρασμο, τον Ολλανδό φιλόσοφο. Επίσης, το όνομα Erasmus υπονοεί το σχέδιο δράσης της ευρωπαϊκής κοινότητας για τη φοιτητική κινητικότητα. Από την έναρξη του προγράμματος έχουν επωφεληθεί περίπου 3.000.000, ενώ διαρκώς αυξάνεται το ποσοστό των φοιτητών που το επιλέγουν. Οι χώρες που επιλέγονται πιο συχνά από φοιτητές είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες του προγράμματος δεν καταβάλλουν χρήματα και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ντόπιους φοιτητές. Ενδεχομένως, όμως να επιβαρυνθούν με κάποιες δαπάνες, όπως είναι η συνδρομή σε φοιτητικούς συλλόγους, η χρήση φωτοτυπικών μηχανημάτων κλπ. Πιο συγκεκριμένα, παίρνουν μία υποτροφία κινητικότητας που διαφέρει από χώρα σε χώρα και καθορίζεται κατά την έναρξη κάθε έτους από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στο ΙΚΥ τα χρήματα και αυτό τα διανέμει στα ιδρύματα της χώρας. Ωστόσο, όταν οι μετακινήσεις διαρκούν λιγότερο από τρεις μήνες ή περισσότερο από δώδεκα, δε χορηγείται υποτροφία.

Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος Erasmus;

Τα οφέλη της συμμετοχής στο Erasmus είναι πολλά, καθώς δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να εξελιχθούν επαγγελματικά, ακαδημαϊκά και προσωπικά. Έτσι, με το να συναναστρέφονται με ντόπιους, θα μπορέσουν να αναπτύξουν διαπροσωπικές και γλωσσικές δεξιότητες, που είναι πολύ χρήσιμες στην αγορά εργασίας. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά που θα αποκτήσουν οι συμμετέχοντες φοιτητές είναι η ανεκτικότητα, η ευελιξία, η αυτοπεποίθηση, η ικανότητα για εργασία σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον κ.α.

Τα οφέλη του ErasmusΕπίσης, οι προπτυχιακοί φοιτητές, γνωρίζουν καλύτερα τη χώρα διαμονής και αργότερα, μπορούν να συνεχίσουν εκεί την εκπόνηση του μεταπτυχιακού τους. Θα ανακαλύψουν, επίσης, τον πολιτισμό της χώρας και θα αποκτήσουν πολλούς νέους φίλους καθώς οι νέες γνωριμίες είναι ωφέλιμες και για το επαγγελματικό μέλλον των φοιτητών. Επιπλέον, το Erasmus δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να γνωρίσουν ένα καινούριο εκπαιδευτικό σύστημα και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους καθώς το πανεπιστήμιο υποδοχής μπορεί να προσφέρει μαθήματα ή μέσα μάθησης που δεν υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Erasmus έχουν όλοι οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρώτο έτος των σπουδών τους και είναι υπήκοοι κάποιου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, μπορούν να συμμετάσχουν και πολίτες άλλων κρατών, αρκεί να είναι αναγνωρισμένοι ως μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας. Κατά κύριο λόγο, επιλέγονται φοιτητές που έχουν καλή βαθμολογία στα μαθήματα της σχολής και πολύ καλή γνώση της γλώσσας στην οποία θα διδάσκονται τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο υποδοχής. Στην περίπτωση που υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι και λίγες προσφερόμενες θέσεις σε κάποιο από τα πανεπιστήμια υποδοχής, τότε θα επιλεγεί ο υποψήφιος με την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση.

Στη συνέχεια, οι επιλεχθέντες φοιτητές συμπληρώνουν τη Συμφωνία Σπουδών με βάση τις πιστωτικές μονάδες που αποτελεί μία κοινή κλίμακα αξιολόγησης μεταξύ των πανεπιστημίων για όσα απαιτούνται μέχρι να ολοκληρωθεί ένα μάθημα. Συνεπώς, η συμφωνία για ένα ακαδημαϊκό χρόνο, πρέπει να έχει μαθήματα εξήντα πιστωτικών μονάδων. Αντίστοιχα, ένα εξάμηνο οφείλει να έχει μαθήματα τριάντα πιστωτικών μονάδων. Οι μονάδες κάθε μαθήματος βρίσκονται στον οδηγό σπουδών του τμήματος υποδοχής ενώ θα πρέπει να συμφωνούν και τα δύο τμήματα για τη δήλωση των μαθημάτων.

Δήλωσε συμμετοχή στο ErasmusΟι σπουδές στο πανεπιστήμιο της συνεργαζόμενης χώρας, δύναται να διαρκέσουν από τρεις μέχρι δώδεκα μήνες και οι ημερομηνίες της άφιξης και της αναχώρησης καθορίζονται από το πανεπιστήμιο υποδοχής. Το ίδιο, επίσης, πανεπιστήμιο, καθορίζει τη γλώσσα στην οποία θα διδάσκονται τα μαθήματα και θα διεξάγονται οι εξετάσεις. Τα μαθήματα στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία σπάνια γίνονται στα αγγλικά. Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξάγονται προγράμματα σπουδών σε άλλη γλώσσα, όπως η αγγλική ή η γερμανική και μερικά πανεπιστήμια ζητούν πιστοποιητικά καλής γνώσης της γλώσσας.

Επιπλέον, όσοι φοιτητές σπουδάσουν σε χώρες με λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες, μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα εντατικής γλωσσικής προετοιμασίας δωρεάν. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γλωσσομάθειας δε συμμετέχουν η Γαλλία, Γερμανία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Τα συγκεκριμένα μαθήματα διεξάγονται πριν την έναρξη του Erasmus και έχουν διάρκεια από τρεις μέχρι οκτώ εβδομάδες.

Πως θα δηλώσεις συμμετοχή στο Erasmus;

Για να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus πρέπει να επικοινωνήσεις με το αρμόδιο καθηγητή της σχολής σου και να μάθεις ποια πανεπιστήμια συμμετέχουν. Έπειτα, θα σου δοθούν αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε πανεπιστήμιο ώστε να ενημερωθείς για τα προγράμματα σπουδών που έχουν καθώς και για τις δυνατότητες στέγασης που παρέχουν. Όταν καταλήξεις που θέλεις να πας, θα επικοινωνήσεις ξανά με τον υπεύθυνο καθηγητή για να στείλετε μαζί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Πανεπιστήμιο της άλλης χώρας. Αυτά που απαιτούνται είναι η αίτηση που δίνεται από το Ι.Κ.Υ., η Σύμβαση Σπουδών του φοιτητή, η αναλυτική βαθμολογία που θα λάβεις από τη γραμματεία, μεταφρασμένη στη γλώσσα της χώρας υποδοχής, μία φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, μία φωτογραφία ταυτότητας καθώς και μία φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης.

Τι είναι το Erasmus+;

Τι είναι το Erasmus+Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ε.Ε., Erasmus έληξε στο τέλος του 2013. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 τέθηκε σε ισχύ το νέο πρόγραμμα ERASMUS+.  Αυτό συνδυάζει όλα τα προϋπάρχοντα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία και επεκτείνει τη στήριξη του και στον αθλητισμό. Οι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιήσουν και Πρακτική Άσκηση σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού από δύο μέχρι δώδεκα μήνες. Επίσης, το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ, μπορεί να μετακινηθεί με το Erasmus+  στο εξωτερικό για διδασκαλία και επιμόρφωση.

Οι φοιτητές που μετακινήθηκαν με το πρόγραμμα Erasmus τα προηγούμενα χρόνια, μπορούν να μετακινηθούν ξανά με το Erasmus+ αλλά με ανώτατο συνυπολογιζόμενο όριο μετακίνησης τους 12 μήνες. Επίσης, μπορούν να μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους των σπουδών τους. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής στο προπτυχιακό κύκλο σπουδών, μπορεί να συμμετέχει για ένα χρόνο στο Erasmus+, για 12 μήνες όταν κάνει μεταπτυχιακό πρόγραμμα και κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του, για άλλα δύο εξάμηνα. Το Erasmus+ δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές, αλλά και σε ομάδες νέων από 18 μέχρι 30 ετών. Έτσι, τα άτομα αυτής της ηλικίας, μπορούν να συνεργαστούν σε ένα project και να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις. Οι ανταλλαγές των νέων διαρκούν συνήθως από 5 μέχρι 21 ημέρες. Για να συμμετάσχει κάποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση μέσω μιας οργάνωσης νεολαίας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει μέρος των εξόδων του ταξιδιού.

Επιπροσθέτως, το Erasmus+ βοηθά τους νέους επιχειρηματίες για να αποκτήσουν ικανότητες διοίκησης μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, μέσα από ανταλλαγή εμπειριών από επιχειρηματίες άλλων χωρών. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής, έχουν όσοι θέλουν να ξεκινήσουν μία νέα επιχείρηση ή έχουν ήδη ξεκινήσει μία τα τελευταία τρία χρόνια.

Συνοψίζοντας, τα προγράμματα κινητικότητας που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα ενώ παράλληλα ως φοιτητής έχεις την ευκαιρία να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία. Μη χάνεις στιγμή, λοιπόν, και κάνε αίτηση τώρα για το πρόγραμμα Erasmus+.

Σπουδάζεις σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και δυσκολεύεσαι με την εκπόνηση της εργασίας σου στα Αγγλικά; Μη χάνεις άλλο χρόνο. Ανέβασε σήμερα την παραγγελία σου στην iziPen κάνοντας κλικ εδώ και άσε τη συγγραφή της ξενόγλωσσης εργασίας σου στα χέρια των ειδικών!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.