Τι είναι η λογοκλοπή & πώς γίνεται ο έλεγχός της

Τι είναι η λογοκλοπή τελικά;

Κάθε φοιτητής, κατά την εκπόνηση μιας διπλωματικής ή και μιας απλής εργασίας εξαμήνου, θα πρέπει να προσέξει ώστε να μην υποπέσει, ηθελημένα ή άθελά του, σε λογοκλοπή. Αν, όμως, δε γνωρίζεις τι είναι η λογοκλοπή και πώς γίνεται ο έλεγχος της, διάβασε το άρθρο που ακολουθεί και θα σου λυθεί κάθε απορία.

Τι είναι λογοκλοπή ή πλαγιαρισμός σε μια εργασία

Αναρωτιέσαι λοιπόν τι είναι η λογοκλοπή ή πλαγιαρισμός μέσα σε μια εργασία; Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η λογοκλοπή είναι, αρχικά, η πλήρης κατανόηση της έννοιάς της.

Η έννοια της λογοκλοπής ξεκίνησε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα, συγκεκριμένα με το κίνημα του ρομαντισμού. Ο όρος plagiarism προέρχεται από την Λατινική λέξη ‘plagiarius’, που μεταφράζεται ως ‘ο απαγωγέας’.  Η Λογοκλοπή (plagiarism) αναφέρεται στην οικειοποίηση του έργου ενός άλλου ατόμου, είτε πρόκειται για κείμενο, είτε για εικόνα, είτε για ακουστικό υλικό, χωρίς να αναφερθεί με κατάλληλο τρόπο η πηγή από όπου προέρχεται αυτό.

Λογοκλοπή σε εργασίεςΗ λογοκλοπή θεωρείτε ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από όλους. Τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στη δημοσιογραφία, ο πλαγιαρισμός είναι κατακριτέος και θεωρείται κλοπή. Αν και νομικά η έννοια της λογοκλοπής δε θεωρείται αυτή καθαυτή έγκλημα, έχει όμως τη δεινότητα της παραβίασής των πνευματικών δικαιωμάτων, που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Πέρα από το να γνωρίζεις τι ονομάζεται πλαγιαρισμός, θα πρέπει να γνωρίζεις και τι είναι η ‘αυτό-λογοκλοπή’. Η ‘αυτό-λογοκλοπή’ είναι στην ουσία η ανακύκλωση, δημοσίευση ή υποβολή της ίδιας εργασίας σε δυο ή και περισσότερα μαθήματα. Η ανακύκλωση αυτή μπορεί να αφορά ένα συγκεκριμένο κομμάτι ή και ολόκληρο το κείμενο της ήδη υπάρχουσας εργασίας. Παρότι η αυτό-λογοκλοπή δε θεωρείται η χειρότερη μορφή λογοκλοπής, δεν παύει να θεωρείται ανέντιμη.

Ζητήματα λογοκλοπής σε μια τέτοια περίπτωση, εγείρονται, μόνο όταν γίνεται εκτεταμένη και επαναλαμβανόμενη χρήση ολόκληρου του υλικού μιας εργασίας, χωρίς ο εκπονητής να έχει προβεί σε νέα έρευνα. Κοινός, αν πάρεις μια παλαιότερη εργασίας σου και τη παρουσιάσεις ως καινούργια, χωρίς να έχει κάνει νέα έρευνα, τότε έχεις διαπράξει αυτό-λογοκλοπή.

Τύποι λογοκλοπής φοιτητών

Ας δούμε μερικούς τύπους λογοκλοπής φοιτητών ώστε να τους αναγνωρίσεις πιο εύκολα κατά την εκπόνηση των εργασιών σου. Λογοκλοπή θεωρείται:

  • H αντιγραφή ενός κειμένου, λέξη προς λέξη, χωρίς την αναφορά της πηγής του.
  • Η μερική παράφραση ενός κειμένου χωρίς να αναφέρεται η πηγή του. Στην ουσία, οικειοποιείσαι μέρος μιας εργασίας που εκπονήθηκε από κάποιον άλλο.
  • Η μετάφραση ξενόγλωσσου κειμένου, με δικά σου λόγια, χωρίς την αναφορά της πηγής του. Ακόμα και αν μεταφράσεις εσύ ένα κείμενο, θα πρέπει να προσθέσεις την αρχική ξενόγλωσση πηγή.
  • Η χρήση αυτούσιων φράσεων κάποιου χωρίς την αναφορά της πηγής του ή τη χρήση εισαγωγικών μέσα στην εργασία.
  • Η παράφραση μιας ιδέας ενός ατόμου χωρίς να γίνει παραπομπή στο άτομο ή στη πηγή. Η οικειοποίηση ιδεών οι οποίες έχουν επίσημα καταχωρηθεί, αναγνωριστεί  ή υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
  • Η χρήση μιας ή και περισσοτέρων πηγών που είναι ημιτελή ή ανακριβείς.
  • Χρήση εικόνων, ηχητικών αρχείων, πινάκων, διαγραμμάτων και βίντεο χωρίς αναφορά πηγής. Μια εικόνα από το ίντερνετ, ένα βίντεο από το YouTube ή ένας πίνακας κάποιου ζωγράφου. Ό,τι και να χρησιμοποιήσεις μέσα στην εργασία σου, θα πρέπει να κάνεις αναφορά στην πηγή και στον δημιουργό.

Πώς γίνεται ο έλεγχος της λογοκλοπής

Πώς γίνεται, λοιπόν, ο έλεγχος της λογοκλοπής; Καταρχάς, φρόντισε να έχεις ακολουθήσει τις οδηγίες του καθηγητή σου. Είναι κρίσιμο να έχεις κατανοήσει τι ζητά από σένα. Οποιαδήποτε απορία και να έχεις, μη διστάσεις να την εκφράσεις. Έπειτα, βεβαιώσου έχεις κάνει σωστή αναφορά όλων των πηγών σου. Έτσι, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποφύγεις τη λογοκλοπή σε εργασία σου.

Η λογοκλοπή δυστυχώς, δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Έχε στο νου σου ότι στόχος της εργασίας δεν είναι να παραθέσεις ιδέες και κείμενα τρίτων, αλλά να αποδείξεις ότι έχεις μελετήσει το θέμα, ότι έχεις κριτική σκέψη και είσαι σε θέση να αναλύσεις το θέμα της εργασίας. Η αντιγραφή – επικόλληση δείχνει ότι έχεις άγνοια επί του θέματος ή ότι δεν έχεις τη θέληση να δουλέψεις πάνω σε αυτή.

Το πιο γνωστό και έμπιστο λογισμικό που χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παγκοσμίως είναι το turnitin. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λογισμικά plagiarism, το turnitin δεν είναι ένα απλώς ένα λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Αντίθετα, αποτελεί ένα σύστημα αντιστοίχισης όπου μπορεί να αξιολογήσει τον τρόπο παράθεσης των αναφορών. Πιο συγκεκριμένα, η μηχανή αναζήτησης λογοκλοπής turnitin συγκρίνει το κείμενο από μια φοιτητική εργασία, με μια βάση δεδομένων πηγών από βιβλία, άρθρα, πηγές στο ίντερνετ, καθώς και άλλων φοιτητικών εργασιών οι οποίες είχαν στο παρελθόν υποβληθεί στο σύστημα. Το λογισμικό εμφανίζει ένα ποσοστό πρωτοτυπίας του κειμένου που έχει υποβληθεί, δηλαδή ελέγχει κατά πόσο το κείμενο που έχει υποβληθεί είναι πρωτότυπο ή όχι (originality report). Τα μέρη του κειμένου τα οποία αντιστοιχούν σε κάποια πηγή από τη βάση δεδομένων του turnitin υπογραμμίζονται από το σύστημα και αναφέρεται επίσης το ποσοστό αντιστοιχίας αλλά και η αρχική πηγή. Η εικόνα παρακάτω αποτελεί ένα παράδειγμα ελέγχου ενός εγγράφου με το turnitin:Παράδειγμα ελέγχου Turnitin

Ποιο είναι το αποδεκτό ποσοστό λογοκλοπής για γραπτές εργασίες

Ποιο είναι το αποδεκτό ποσοστό λογοκλοπής για γραπτές εργασίες;  Είναι λογικό να αναρωτιέσαι με πόσο τις εκατό λογοκλοπή κόβεσαι. Ένα ποσοστό του τύπο 15% με 18% δε θα πρέπει να σε ανησυχήσει ιδιαίτερα. Να θυμάσαι πως τα περισσότερα πανεπιστήμια επιτρέπουν όριο λογοκλοπής έως και 20% ή ακόμα και 35% σε μαθήματα όπως Φυσική και Μαθηματικά που αφορούν τύπους οι οποίοι δεν μπορούν να παραφραστούν σε μία εργασία.

Το ακριβές όριο αντιγραφής – λογοκλοπής θα πρέπει να το επιβεβαιώσεις με τον καθηγητή του κάθε μαθήματος. Εάν πρόκειται για την υλοποίηση πτυχιακής εργασίας, θα σου προτείναμε να αποφύγεις ηλεκτρονικούς ανιχνευτές λογοκλοπής εκτός του Turnitin, καθώς είναι το μοναδικό σύστημα που χρησιμοποιείται από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα για να αποθηκεύει και συγκρίνει κείμενα από προηγούμενες εργασίες φοιτητών. Οποιοδήποτε άλλο λογισμικό κατά πάσα πιθανότητα δε θα καταφέρει να σου παρουσιάσει τα επίσημα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν και στον καθηγητή σου.

Γιατί η λογοκλοπή είναι σημαντικό αδίκημα

Με απλά λόγια, θα υπάρξουν κυρώσεις στον φοιτητή αν υποπέσει σε λογοκλοπή. Μάλιστα, οι συνέπειες της λογοκλοπής είναι πολύ σοβαρές όχι μόνο για το άτομο το οποίο διαπράττει τη λογοκλοπή αλλά και για το άτομο του οποίου το έργο έχει κλαπεί. Για παράδειγμα, οι συνέπειες που συνεπάγεται μια πράξη λογοκλοπής για έναν σπουδαστή είναι η αποτυχία του να περάσει ένα μάθημα ή ακόμα και η αποπομπή του από το πανεπιστήμιο, ένας επαγγελματίας μπορεί να χάσει τη δουλειά του καθώς επίσης να δυσκολευτεί να βρει άλλη.

Λογοκλοπή και κυρώσειςΓια το θύμα λογοκλοπής τα κύρια συναισθήματα που βιώνονται είναι απογοήτευση και αδικία, βλέποντας κάποιο άλλο άτομο να οικειοποιείται τη δουλειά του καθώς επίσης άσκοπο χάσιμο χρόνου και χρημάτων προκειμένου να ξεκινήσει διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης. Εδώ θα πρέπει να ειπωθεί ότι το ζήτημα της λογοκλοπής δεν αφορά μόνο τους κανονισμούς των πανεπιστημίων και άλλων ακαδημαϊκών σχολών. Αφορά επίσης το σεβασμό της αξίας και του χρόνου που ένα άτομο έχει ξοδέψει προκειμένου να συγγράψει ένα έργο είτε για το ίδιο είτε για την απόκτηση ενός έξτρα εισοδήματος.

Δεδομένης της θεώρησης της λογοκλοπής ως αξιόποινης πράξης, τα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου κάνουν χρήση λογισμικών ελέγχου λογοκλοπής, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους καθηγητές να  καταλάβουν αν υπάρχει λογοκλοπή στις πτυχιακές εργασίες που υποβάλουν οι φοιτητές.

Πώς να αποφύγω τη λογοκλοπή / αντιγραφή λόγου

Ο κατά λάθος ή έμμεσος πλαγιαρισμός συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας ανοργάνωτης έρευνας και συγγραφής μιας εργασίας τη τελευταία στιγμή. Το καλύτερο λοιπόν, που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις την έρευνά σου όσο το δυνατόν πιο νωρίς ώστε να έχεις το χρόνο να επεξεργαστείς σωστά τις πηγές σου.

Διάβασε προσεχτικά κάθε πηγή που έχεις στη διάθεσή σου και μετά γράψε τις κύριες πληροφορίες της κάθε πηγής με δικά σου λόγια. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις το απαραίτητο χρόνο για να κατανοήσεις τη κάθε πηγή και να δημιουργήσεις τη δική σου άποψη. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι οδηγίες με την εκπόνηση της φοιτητικής εργασίας, σου μπορείς να βρείτε χρήσιμες συμβουλές στο σχετικό άρθρο μας με τον οδηγό συγγραφής εργασιών.

Ειδικότερα στον ακαδημαϊκό χώρο, το κάθε πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί κάποιο συγκεκριμένο σύστημα αναφορών (π.χ. APA, Harvard, κ.λ.π.) σύμφωνα με το οποίο πρέπει να διαμορφώνονται οι αναφορές σε κάθε εργασία. Αν χρησιμοποιείς το Microsoft Word, τότε έχεις ήδη στη διάθεση σου κάποια συστήματα αναφορών. Μπορείς επίσης να προσθέσεις κι άλλα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να εξοικειωθείς με τον τρόπο αναφοράς των πληροφοριών των πηγών σου.

Αν αναρωτιέσαι ‘τι πρέπει να κάνω για να μη θεωρηθεί κάτι λογοκλοπή’, ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες.

Αποφυγή λογοκλοπήςΓενικότερα, εάν θέλεις να κάνεις παράφραση κείμενου, δηλαδή να παραθέσεις τα λεγόμενα κάποιου συγγραφέα με δικά σου λόγια, τότε πρέπει να αναφέρεις το όνομα του συγγραφέα ή αν δεν υπάρχει, τη πηγή από όπου προήλθε το κείμενο καθώς και την ημερομηνία συγγραφής του. Εάν επιθυμείς να παραθέσεις τις απόψεις κάποιου συγγραφέα αυτολεξεί, τότε πρέπει να βάλεις τα λόγια του σε εισαγωγικά και να αναφέρεις το όνομα του συγγραφέα καθώς και τη σελίδα που βρήκες το απόσπασμα που παραθέτεις.

Μια σημαντική συμβουλή προκειμένου να είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις παραλείψει κάποια παραπομπή είναι η δημιουργία μιας λίστας της βιβλιογραφίας, ακόμα και αυτών που τελικά μπορεί να μη χρησιμοποιήσεις στην εργασία σου. Κάτω από κάθε τίτλο της βιβλιογραφίας μπορείς να γράψεις τις σημειώσεις που έχεις κρατήσει κατά τη διάρκεια της έρευνάς σου. Όποτε θελήσεις να συμπεριλάβεις στην εργασία σου τα λεγόμενα κάποιου συγγραφέα τότε συμπερίλαβε τις πληροφορίες της πηγής δίπλα στη σχετική πρόταση. Με αυτό τον τρόπο οργάνωσης της βιβλιογραφίας σου, οι πιθανότητες ακούσιας αντιγραφής λόγου μειώνονται αισθητά.

Τι κάνω σε περίπτωση λογοκλοπής

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι ‘τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση λογοκλοπής’. Είναι ένα εύλογο ερώτημα και πολλοί φοιτητές ρωτούν τι μπορούν να κάνουν σε περίπτωση έντονου πλαγιαρισμού.

ΛογοκλοπήΤο κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει τη δική του μέθοδο αλλά και τους δικούς του κανόνες για να αντιμετωπίσει τη λογοκλοπή σε μια εργασία. Αν μια εργασία εμφανίσει μεγάλο ποσοστό λογοκλοπής, δε σημαίνει αυτόματος ότι είναι αποτέλεσμα μιας ηθελημένης λογοκλοπής. Κάθε καθηγητής και κάθε ίδρυμα θα πρέπει να μελετήσει την εργασία για να βεβαιωθεί ότι το υψηλό αυτό ποσοστό δεν είναι αποτέλεσμα χρήσης, παραδείγματος χάριν, υλικού το οποίο πρέπει να καταγραφεί αυτούσιο από τη πηγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια ελαστικότητα ως προς το ποσοστό. Αν όμως δεν υπάρξει τέτοιο φαινόμενο μέσα σε μια εργασία, τότε, ο εκάστοτε φοιτητής, κινδυνεύει όχι μόνο με μηδενισμό της εργασίας του αλλά ακόμα να αποβληθεί από το ίδρυμα. Σε περίπτωση που μια εργασία σου βρεθεί με πάνω από το αποδεκτό όριο λογοκλοπής, τότε θα πρέπει να μιλήσεις με τον καθηγητή σου.

Σε περίπτωση που σου ζητηθεί να διορθώσεις την εργασία σου, θα πρέπει να μελετήσεις πολύ προσεκτικά τις υποδείξεις του καθηγητή σου και να φροντίσεις να συμπεριλάβεις όλες τις πηγές σου. Κάνε μια νέα έρευνα και απέφυγε τα λάθη που έκανες εξαρχής.

Επίσης, θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι κάθε εργασία δε θα έχει την ίδια αντιμετώπιση. Σε μια απλή εργασία εξαμήνου, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που εκπονείς μια, τότε θα έχεις μεγαλύτερη κατανόηση από τον καθηγητή σου, καθώς δεν έχεις υποβληθεί ξανά σε παρόμοια διαδικασία. Σε μια διπλωματική εργασία όμως, δε θα βρεις την ίδια κατανόηση, καθώς θεωρείτε ότι έχεις πλέον αποκτήσει την τριβή με τη διαδικασία εκπόνησης εργασιών.

Κάνε δωρεάν έλεγχο λογοκλοπής

Ωστόσο σε περίπτωση που έχεις αμφιβολίες για τη γνησιότητα μιας εργασίας, οι writers της iziPen μπορούν να εγγυηθούν για τον έλεγχο και τις κατάλληλες διορθώσεις αυτής. Η iziPen είναι ή μόνη εταιρία που σου προσφέρει δωρεάν έλεγχο λογοκλοπής μέσω του επίσημου λογισμικού ανίχνευσης λογοκλοπής Turnitin (με την No repository έκδοση) αλλά και την Εγγύηση Επιστροφής Χρημάτων iziPen κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη συνεργασία σας με έναν writer.

Επιπρόσθετα, έχουμε εξασφαλίσει 15% έξτρα έκπτωση για κάθε έλεγχο λογοκλοπής στο Troggi αποκλειστικά για όλους τους πελάτες της iziPen.
Κουπόνι έκπτωσης: izistudent15

Συνοψίζοντας

Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι η λογοκλοπή δεν είναι ένα απλό ζήτημα ούτε πρέπει να αντιμετωπίζετε με αδιαφορία. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και, αν ακολουθήσεις τις οδηγίες μα, η εκπόνηση της εργασίας σου, δε θα είναι μια ακατόρθωτη διαδικασία. Και μη ξεχνάς ότι, η iziPen θα είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα της ακαδημαϊκής σου σταδιοδρομίας.

2 σκέψεις στο “Τι είναι η λογοκλοπή & πώς γίνεται ο έλεγχός της”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.