Τι είναι το SEO και πως δουλεύει

Τι ειναι το SEO

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν σίγουρα ακούσει τον όρο SEO (Search Engine Optimization) και το πόσο ζωτικής σημασίας εργαλείο αποτελεί για το ψηφιακό μάρκετινγκ. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τον όρο SEO και να δούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό για μια ιστοσελίδα.

Ας υποθέσουμε ότι είσαστε ένας νέος επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης και μόλις έχετε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για το δικό σας εστιατόριο το οποίο αφορά αποκλειστικά στη χορτοφαγική διατροφή. Από την έρευνά σας και την εμπειρία σας γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία  αυτή και πιθανώς αναζητούν στο ίντερνετ κάποιο εστιατόριο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Το πρώτο ερώτημα που σας έρχεται στο μυαλό λοιπόν, είναι το πώς θα μπορέσουν τα άτομα αυτά να βρουν την ιστοσελίδα του εστιατορίου σας ανάμεσα σε τόσες άλλες  που υπάρχουν.

Η απάντηση που έρχεται φυσικά στο μυαλό σας είναι ότι μπορούν να βρουν το εστιατόριο στα αποτελέσματα κάποιας σελίδας μηχανής αναζήτησης (π.χ. Google). Όλοι γνωρίζουμε πως αν θελήσουμε να αναζητήσουμε κάποια υπηρεσία μπαίνουμε σε κάποια μηχανή αναζήτησης και πληκτρολογούμε το αίτημά μας. Κατόπιν, οι μηχανές αναζήτησης σαρώνουν τις διαφορετικές ιστοσελίδες που υπάρχουν και η σελίδα που εμφανίζεται αποτελεί μια λίστα αποτελεσμάτων τα οποία σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης αντιστοιχούν στο αίτημα που έχει πληκτρολογηθεί. Αυτά είναι τα λεγόμενα οργανικά αποτελέσματα (organic results), δηλαδή τα αποτελέσματα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί κάποιο χρηματικό ποσό, όπως αντίθετα συμβαίνει με τις διαφημίσεις (paid results) που συνήθως εμφανίζονται στo πάνω μέρος ή/και στα πλαϊνά της σελίδας αποτελεσμάτων όπως φαίνεται και από την παρακάτω εικόνα:

Οργανικά και Πληρωμένες Αναζητήσεις

Η κάθε μηχανή αναζήτησης θέλει να παράσχει στους χρήστες της όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να εμφανίζουν αποτελέσματα αναζήτησης που να είναι όσο το δυνατόν πιο σχετικά με την αναζήτηση του χρήστη προκειμένου να τους βοηθήσει να βρουν αυτό που ψάχνουν. Πως όμως θα μπορέσει η ιστοσελίδα της επιχείρησής σας να βελτιώσει τη πιθανότητά της να εμφανίζεται στα οργανικά αποτελέσματα της σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης; Η απάντηση είναι μέσω του SEO (Search Engine Optimisation) ή σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση, βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης.

Τι ακριβώς όμως είναι το SEO;

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης αποτελεί μια διαδικασία βελτίωσης της ιστοσελίδας σας προκειμένου να βρίσκεται στα οργανικά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, το SEO περιλαμβάνει όλες αυτές τις διαδικασίες οι οποίες στοχεύουν σε σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενο και την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας με σκοπό την ελκυστικότητά της από τις μηχανές αναζήτησης, προκειμένου να προβάλλεται στις πρώτες θέσεις της λίστας  αποτελεσμάτων.

 Γιατί είναι το SEO τόσο σημαντικό

Υπάρχουν πολλά οφέλη του SEO για τη προώθηση της ιστοσελίδας σας ή της επιχείρησης σας και οι πιο σημαντικοί αναφέρονται παρακάτω.

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης προκειμένου να ψάξουν κάποια υπηρεσία που τους ενδιαφέρει.

Σήμερα υπάρχουν περί τα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν το ίντερνετ. Το 93% των δραστηριοτήτων στο ίντερνετ σχετίζεται και ξεκινάει από τις μηχανές αναζήτησης. Τα στατιστικά (πηγή: www.smartinsights.com) αναφέρουν ότι κάθε δευτερόλεπτο γίνονται περίπου 40.000 αναζητήσεις ανά δευτερόλεπτο και 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις παγκοσμίως την ημέρα. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του SEO είναι ότι οι δυνητικοί πελάτες σας χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης καθημερινά προκειμένου να βρουν αυτό που ψάχνουν και επομένως είναι πιο πιθανό να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας αν αυτή εμφανίζεται στη λίστα αποτελεσμάτων αναζήτησης.

  • Προβολή της ιστοσελίδας σε υψηλές θέσεις στη λίστα αποτελεσμάτων.

Μια καλή στρατηγική SEO βοηθά τη μηχανή αναζήτησης να βρει και να προβάλλει την ιστοσελίδα της επιχείρησής σας στα αρχικά αποτελέσματα της λίστας. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 125.000.000 ιστοσελίδες στο ίντερνετ, και από μελέτες που έχουν γίνει έχει βρεθεί ότι το 94% των ατόμων που χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης διαβάζουν μόνο τη πρώτη σελίδα (πηγή: www.lyfemarketing.com) της αναζήτησης.  Αν δε βρουν αυτό που ψάχνουν τότε προτιμούν να επαναδιατυπώσουν το αίτημά τους παρά να ψάξουν στις μετέπειτα σελίδες. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που το SEΟ είναι ένα απαραίτητο εργαλείο.

  • Το SEO θα βελτιώσει την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδα σας

Η κίνηση στις μηχανές αναζήτησης αποτελεί τη καλύτερη κίνηση. Γιατί; Επειδή ο κόσμος που μπαίνει σε μια μηχανή αναζήτησης αναζητάει λύση σε κάποιο πρόβλημα ή μια συγκεκριμένη υπηρεσία που εσείς προσφέρετε. Έτσι μέσω του SEO μπορείτε να προσελκύσετε κόσμο στην ιστοσελίδα σας. Επιπρόσθετα, δε χρειάζεται να πληρώσετε προκειμένου να διαφημίσετε την ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο.

  • Το SEO θα βελτιώσει τις πωλήσεις των υπηρεσιών σας

Το SEO είναι το κλειδί για την επιτυχία οποιασδήποτε σύγχρονης επιχείρησης, όχι μόνο επειδή μπορεί να αυξήσει την προβολή του ιστότοπού σας, αλλά και επειδή μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πωλήσεις οδηγώντας περισσότερη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας, προσφέροντας σας περισσότερες ευκαιρίες μετατροπής επισκεπτών σε πελάτες. Το 85% των εμπόρων λιανικής πώλησης που συμμετείχαν σε μια έρευνα (πηγή: fitsmallbusiness.com) υποστήριξαν ότι το μάρκετινγκ αναζήτησης (SEO) ήταν η πιο αποτελεσματική τακτική απόκτησης πελατών. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρατίθενται στο παρακάτω πίνακα.

Στατηστικά ΗλεκτροΣτατιστικά Ηλεκτρονικών Πωλήσεων 2019νικών Πωλήσεων 2019

Μπορώ να βελτιστοποιήσω την ιστοσελίδα μόνος μου;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το on-site και off-site SEO η ομάδα της koalla έχει δημιουργήσει ένα άρθρο στα Ελληνικά για γνώστες αλλά και αρχάριους. Σε περίπτωση που έχετε το δικό σας website σε WordPress και θα θέλατε να ελέγξετε και βελτιστοποιήσετε τα βασικά χαρακτηριστικά του, δοκιμάστε τον παρακάτω οδηγό SEO 2019 καθώς είναι πλήρης και αναφέρει οδηγίες και συμβουλές βήμα – βήμα.

Επομένως το SEO μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να επιτύχει έναν αριθμό στόχων, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους επιχειρηματίες να έχουν μια σταθερή αντίληψη για το τι είναι, καθώς και ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές του. Όποια στρατηγική και αν αποφασίσετε να ακολουθήστε για να αυξήσετε τις πωλήσεις και την επισκεψιμότητα του site σας είναι καλό να επενδύσετε χρόνο και δουλειά σε όλες τις τεχνικές Βελτιστοποίησης Μηχανών Αναζήτησης. Για να αυξήσετε λοιπόν την κατάταξη σας στην Google θα χρειαστείτε σωστά συντακτικά κείμενα με στοχευμένες λέξεις κλειδιά. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να δοκιμάστε τις υπηρεσίες των writers μας με την Εγγύηση της iziPen. Δημιουργώντας την παραγγελία σας με αντικείμενο τη συγγραφή κειμένων SEO σύντομα θα πάρετε προσφορές από επαγγελματίες επιμελητές κειμένων που μπορείτε να συζητήσετε τις ανάγκες του website σας.

Μία σκέψη στο“Τι είναι το SEO και πως δουλεύει”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.