Υποτροφίες Ελληνικών και Αγγλικών Πανεπιστήμιων

Υποτροφίες σε Ελληνικά και Αγγλικά Πανεπιστήμια

Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης έρχεται η ώρα της επιλογής πανεπιστήμιου, ΑΕΙ ή ΤΕΙ, για τη συνέχιση των σπουδών σας. Στη σημερινή όμως κατάσταση της αγοράς και με τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω κρίσης, πολλές φορές η φοίτηση σε ένα ελληνικό ή σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού μπορεί να είναι οικονομικά δύσκολη ή να απαιτεί πολλές θυσίες… Η μετακόμιση σε μια άλλη πόλη ή χώρα, η ενοικίαση σπιτιού ή ακόμη και τα δίδακτρα μπορούν να είναι δεσμευτικά. Για αυτό καλό θα ήταν πριν την επιλογή χώρας ή τίτλου, να δείτε και τις δυνατότητες υποτροφίας που θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο ή μέρος των εξόδων σας ή διδάκτρων σας. Σήμερα, εκτός από την Ελλάδα, με ενθουσιασμό αναφέρουμε και τις επιλογές φοίτησης στην Αγγλία (στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης) καθώς η ομάδα μας ξεκίνησε να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες της στα Αγγλικά με έδρα την Αγγλία.

  • Υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο προκηρύσσονται εκατοντάδες υποτροφίες, άλλες προερχόμενες από κρατικούς φορείς και άλλες από ιδιωτικές. Η απουσία όμως ενός κεντρικού φορέα που να συγκεντρώνει όλες τις διαθέσιμες υποτροφίες δυσκολεύει αρκετά την κατάσταση. Η αναζήτηση, εύρεση και αίτηση για υποτροφία πρέπει να γίνεται από τον ενδιαφερόμενο. Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο κύριος οργανισμός που διαχειρίζεται και χορηγεί υποτροφίες είναι το ΙΚΥ, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Παρέχει κάποιες υποτροφίες σε προπτυχιακό επίπεδο, κυρίως σε πρωτεύσαντες εισαχθέντες και σε όσους έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια των σπουδών.

Δίνει επίσης υποτροφίες και σε μεταπτυχιακές σπουδές για πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεργάζεται με πολλά ιδρύματα και οργανισμούς, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Άλλοι φορείς, όπως πανεπιστήμια, ιδρύματα, κυβερνήσεις άλλων χωρών, δίνουν επίσης χρηματικά ποσά παράλληλα με ιδιωτικούς οργανισμούς και κληροδοτήματα και εύπορους ιδιώτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις μεγάλο ρόλο παίζει η καταγωγή του φοιτητή καθώς υποτροφίες δίνονται συνήθως σε φοιτητές που μοιράζονται την ίδια προέλευση.

  • Υποτροφίες για σπουδές στην Αγγλία

Πολλοί απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ελληνικών πανεπιστημίων επιλέγουν, κυρίως λόγω οικειότητας με τη γλώσσα, την Αγγλία για πτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές. Από το 2006 και έπειτα, όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια, οποιασδήποτε βαθμίδας, απαιτούν δίδακτρα φοίτησης το ύψος των οποίων καθορίζεται από το πανεπιστήμιο το ίδιο. Πολλοί επιλέγουν, για την κάλυψη του ποσού, κάποιο φοιτητικό δάνειο με άτοκες δόσεις, αλλά καλό θα ήταν, πριν από αυτό το βήμα, να προβείτε σε έρευνα για κάποια υποτροφία.

Πολλά ιδρύματα χορηγούν και υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η Ακαδημία Αθηνών δίνει υποτροφίες για μεταπτυχιακές ή άλλες ειδικές σπουδές. Οι υποτροφίες προέρχονται συνήθως από έσοδα κληροδοτημάτων που τα διαχειρίζεται η ίδια. Και το ΙΚΥ προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές μετά από συγκεκριμένες εξετάσεις. Το Βρετανικό Συμβούλιο χορηγεί επίσης υποτροφίες διδάκτρων για μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία σε υπηκόους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, μεγάλη πληθώρα υποτροφιών δίνονται από Κοινωφελή Ιδρύματα και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στην ακόλουθη ιστοσελίδα θα βρείτε μια λίστα με τους φορείς και ιδρύματα που παρέχουν υποτροφίες κάντε κλικ εδώ ώστε όταν έρθει εκείνη η ώρα να είστε προετοιμασμένοι.

Οπουδήποτε και αν σκέφτεστε να συνεχίσετε τις σπουδές σας, είτε στο εσωτερικό ή εκτός Ελλάδας, καλό θα είναι πριν την έναρξη των σπουδών σας να προχωρήσετε σε κάποια αναζήτηση για τις διαθέσιμες υποτροφίες και αν πληροίτε τα αντίστοιχα κριτήρια. Υπάρχουν πολλοί φορείς που μπορούν να σας χορηγήσουν ένα ποσό που θα καλύψει πλήρως ή τμηματικά τις σπουδές σας και θα σας δώσουν την ευκαιρία να προχωρήσετε απρόσκοπτα και άνετα στη μελέτη σας δίχως το εμπόδιο του οικονομικού στη μέση. Και μην ξεχνάτε στην iziPen εξυπηρετούμε καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές σε Αμερική και Αγγλία με τη βασική μας πλατφόρμα iziPen.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.