Υποτροφίες Βρετανικών πανεπιστημίων και αιτήσεις 2019-2020

Η αδιαμφισβήτητη ακαδημαϊκή ποιότητα των πανεπιστημίων της Αγγλίας συνοδεύονται και από την ύπαρξη υψηλών διδάκτρων, των υψηλότερων σε σχέση με τα πανεπιστήμια άλλων χωρών της Ευρώπης. Στα Βρετανικά πανεπιστήμια, τα δίδακτρα εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1998, απαιτώντας από τους σπουδαστές να πληρώσουν έως και 1.000 λίρες ανά ακαδημαϊκό έτος. Έκτοτε όμως, τα δίδακτρα αυξήθηκαν σημαντικά. Με απόφαση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2017, τα πανεπιστήμια απέκτησαν τη δυνατότητα να χρεώνουν  τους φοιτητές  προπτυχιακού επιπέδου με δίδακτρα ύψους μέχρι και  9,250 (£) λίρες, το υψηλότερο ποσό διδάκτρων από ποτέ. Επιπρόσθετα, ένας φοιτητής που διαμένει σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμεί να φοιτήσει σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα πλήρους φοίτησης (full-time) ενός Βρετανικού πανεπιστημίου καλείται να πληρώσει  μέσο όρο το ποσό των 6,842 λιρών ετησίως.

Το γεγονός αυτό,  καθιστά τις ευκαιρίες υποτροφιών και παρόμοιες ευκαιρίες χρηματοδότησης ιδιαίτερα περιζήτητες για τους υποψήφιους φοιτητές. Παρόλο που από τη μία πλευρά η διαδικασία διεκδίκησης μια υποτροφίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, από την άλλη πλευρά αυξάνεται ο αριθμός υποτροφιών που προσφέρονται ανά έτος, καθώς τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκουν να προσελκύσουν τους πιο ταλαντούχους φοιτητές από όλο το κόσμο. Για την ακρίβεια, κάθε έτος διατίθενται περίπου 150 εκατομμύρια λίρες για υποτροφίες στην Αγγλία (https://university.which.co.uk/advice/student-finance/applying-for-university-bursaries-and-scholarships). Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε αρκετούς φοιτητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που αλλιώς δε θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.

Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες που δίνονται από τα Βρετανικά πανεπιστήμια καθώς και για τον  τρόπο υποβολής αίτησης.

Κατηγορίες υποτροφιών (scholarship vs bursary)

Δεδομένου του γεγονότος ότι το κάθε  πανεπιστήμιο προσφέρει διαφορετικού τύπου υποτροφίες, είναι σημαντικό να διερευνήσετε προσεκτικά τις επιλογές σας. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες υποτροφιών που συνήθως δίνονται από τα Βρετανικά πανεπιστήμια: η πλήρης υποτροφία (scholarship) και η οικονομική ενίσχυση (bursary). Αυτούς τους δύο όρους θα τους συναντήσετε συχνά στις ιστοσελίδες των Βρετανικών πανεπιστημίων να χρησιμοποιούνται εναλλάξ αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ τους. Ποιο συγκεκριμένα, οι πλήρεις υποτροφίες (scholarships) δίνονται στους φοιτητές με βάση την ακαδημαϊκή τους απόδοση και καλύπτουν  όχι μόνο τα δίδακτρα αλλά και το κόστος διαβίωσής τους στην Αγγλία. Ωστόσο, οι οικονομικές ενισχύσεις (bursaries) αφορούν μικρότερα ποσά, χορηγούνται συνήθως σε μαθητές με βάση την οικονομική τους κατάσταση και δεν καλύπτουν τη διαβίωση, απλά αποτελούν ένα οικονομικό βοήθημα για τους φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρά τους.

Άλλες υποκατηγορίες υποτροφιών που μπορείτε να συναντήσετε είναι αυτές που δίνονται σε φοιτητές που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες και άλλες ειδικές υποτροφίες που αφορούν φοιτητές που σκοπεύουν να σπουδάσουν σε συγκεκριμένα μαθήματα. Τέλος, πολλά πανεπιστήμια δίνουν υποτροφίες σε άτομα τα οποία διαπρέπουν σε τομείς όπως ο αθλητισμός, εθελοντισμός, διάφορες τέχνες, κλπ. Στη παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να βρείτε όλου του είδους τις υποτροφίες που δίνονται για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 από όλα τα Βρετανικά πανεπιστήμια προκειμένου να έχετε μια εικόνα: https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/media/5244026/england_university_bursary_and_scholarship_grid_2019.pdf

 

Αναζήτηση της κατάλληλης υποτροφίας

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η αναζήτηση της κατάλληλης  πανεπιστημιακής υποτροφίας απαιτεί πολλή έρευνα και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια αρχική οργάνωση προκειμένου να προετοιμαστείτε για την αίτησή σας.

  • Θα πρέπει να ξεκινήσετε αρκετά νωρίς την αναζήτησή σας καθώς κάθε πανεπιστήμιο έχει διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά τη διαδικασία αίτησης. Για παράδειγμα, κάποια πανεπιστήμια μπορεί να σας ζητήσουν μια προσωπική έκθεση (personal statement), διαδικασία η οποία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Ξεκινώντας νωρίς θα έχετε το χρόνο να προετοιμαστείτε κατάλληλα χωρίς να αγχωθείτε καθόλου. Φυσικά, εάν δεν έχετε προετοιμάσει το resume σας και χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού για ένα επιβλητικό βιογραφικό, οι επαγγελματίες writers μας είναι στη διάθεση σας για τη συγγραφή βιογραφικών και όχι μόνο.
  • Θα πρέπει να κάνετε μια γενική έρευνα που αφορά τα κριτήρια εκλεξιμότητας για τις υποτροφίες που ενδιαφέρεστε. Αυτό το βήμα προϋποθέτει μία πολύωρη έρευνα, ψάξιμο και διάβασμα. Υπάρχουν πολλοί φοιτητές οι οποίοι δεν κάνουν αίτηση για υποτροφίες γιατί πιστεύουν ότι δεν τις δικαιούνται. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη (2019) υπέδειξε ότι επτά στους δέκα υποψήφιους φοιτητές δεν έκανα αίτηση για υποτροφία με κυρίαρχο λόγο την άγνοιά τους για το αν πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια (https://university.which.co.uk/advice/student-finance/applying-for-university-bursaries-and-scholarships). Είναι κρίμα λοιπόν να πληροίτε τα κριτήρια εκλεξιμότητας και τελικά λόγω ανεπαρκούς έρευνας  να μη κάνετε αίτηση γιατί νομίζετε ότι δε δικαιούστε κάποια υποτροφία.
  • Αξιολογήστε ποιες είδους υποτροφίες είναι κατάλληλες για εσάς. Η εστίαση στην κατάλληλου τύπου υποτροφία θα σας γλυτώσει κόπο και χρόνο. Για παράδειγμα, αν οι προηγούμενοι βαθμοί σας είναι άριστοι τότε σίγουρα στοχεύετε σε μία πλήρη υποτροφία. Από την άλλη πλευρά αν οι γονείς σας έχουν χαμηλό εισόδημα τότε μπορεί να πληροίτε τα κριτήρια για μια οικονομική ενίσχυση. Επίσης, αν είστε καλοί σε κάποιο άθλημα ή κάποιο μουσικό όργανο τότε ίσως θα μπορούσατε να κάνετε αίτηση για τις σχετικές υποτροφίες.
  • Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να ολοκληρώσετε μία πλήρη έρευνα για την κατάλληλη υποτροφία, έχουμε τη λύση για εσάς. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία παραγγελία στην iziPen για την υλοποίηση έρευνας αλλά και έναν πλήρη οδηγό για τις εναλλακτικές λύσεις. Σύντομα θα πάρετε προσφορές από τους ακαδημαϊκούς συγγραφείς μας για να συζητήσετε τις ανάγκες και τα κριτήρια σας, ώστε να σας βοηθήσουν με τις απαιτήσεις της έρευνας σας.

Διαδικασία αίτησης για υποτροφία

Αφού έχετε λοιπόν κάνει τα πρώτα βήματα που αναφέρουμε παραπάνω, είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε τη διαδικασία αίτησης. Βασική προϋπόθεση προκειμένου να κάνετε αίτηση για κάποια υποτροφία είναι να έχετε πρώτα πραγματοποιήσει αίτηση για εισαγωγή στο πανεπιστημιακό ίδρυμα που την προσφέρει. Εξαιρούνται οι υποτροφίες που δίνονται κατόπιν έναρξης του προγράμματος και αφορούν την ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών.

  • Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε λοιπόν είναι να καταλήξετε σε ποια πανεπιστήμια και ποια προγράμματα θα κάνετε αίτηση. Κατόπιν θα πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κάθε πανεπιστημίου προκειμένου να ενημερωθείτε για τον τρόπο αίτησης για υποτροφία. Συνήθως, τα πανεπιστήμια έχουν μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορείτε να κάνετε αίτηση, επισυνάπτοντας τα κατάλληλα έγγραφα.
  • Αν θέλετε να κάνετε αίτηση σε περισσότερες από μια υποτροφίες, σημειώστε τη προθεσμία (deadline) για την κάθε αίτηση ξεχωριστά, καθώς οι προθεσμίες διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.
  • Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεται να επισυνάψετε στην αίτησή σας, μεταφράστε- επικυρώστε αυτά τα οποία είναι στην ελληνική γλώσσα, ψηφιοποιήστε τα και οργανώστε τα σε ένα ξεχωριστό φάκελο στον υπολογιστή σας ώστε να τα έχετε έτοιμα.
  • Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία αίτησης συνίσταται να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του πανεπιστημίου είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email.

Μια υποτροφία από ένα Βρετανικό πανεπιστήμιο μπορεί να σας δώσει το μοναδικό εισιτήριο για σπουδές σε μια από τις πιο σημαντικές ακαδημαϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Η διαδικασία υποβολής αίτησης για υποτροφία θέλει πολύ καλή προετοιμασία και οργάνωση. Παρόλα αυτά να είστε σίγουροι ότι ο κόπος σας μπορεί να ανταμειφτεί. Εμείς θα είμαστε στη διάθεση σας κάθε στιγμή που θα χρειαστείτε υποστήριξη με τη συγγραφή πτυχιακών εργασιών στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά. Καλή Επιτυχία!

Μία σκέψη στο“Υποτροφίες Βρετανικών πανεπιστημίων και αιτήσεις 2019-2020”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *