Πώς να γράψω το πρώτο μου άρθρο στο ίντερνετ;

Αν είσαι καθημερινός χρήστης του διαδικτύου όπως εμείς, σίγουρα θα διαβάζεις άρθρα κάθε μέρα. Τα ενημερωτικά νέα της ομάδας σου, ένα review για gadgets και ηλεκτρικές συσκευές ή ακόμα κι έναν οδηγό… για τη συγγραφή άρθρων! Ίσως και κάποια στιγμή να σου πέρασε από το μυαλό να γράψεις ένα δικό σου μοναδικό άρθρο αλλά δεν ήξερες από που να αρχίσεις. Αν λοιπόν όντως εσύ είσαι αυτός, τότε αυτά που θα πούμε στη συνέχεια θα σε ενδιαφέρουν σίγουρα!

Η συγγραφή ενός άρθρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν δεν έχεις ξαναγράψει κάτι ποτέ στο παρελθόν. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά να σκεφτόμαστε πώς θα γράψουμε κάτι από το να καθίσουμε και όντως να το γράψουμε με λέξεις. Γι’ αυτό όμως είμαστε εδώ. Take it izi και πάμε να δούμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις να γράφεις το δικό σου άρθρο!

Δώσε μια αρχική δομή στο άρθρο σου.

Εισαγωγή – Κυρίως θέμα – Κλείσιμο.

Τόσο απλό και όμως τόσο σημαντικό. Αυτή είναι η πιο απλή μορφή που μπορείς να δώσεις στο κείμενό σου. Στη συνέχεια μπορείς να το χωρίσεις σε παραγράφους ανάλογα με την έκταση που θέλεις να δώσεις σε κάθε κομμάτι. Σου προτείνουμε να κρατήσεις τον πρόλογο και τον επίλογο σύντομους και περιεκτικούς, ενώ το κυρίως θέμα μπορείς να το αναπτύξεις όσο περισσότερο μπορείς σε διαφορετικές παραγράφους ανά θέμα.

Εκπόνηση άρθρου

Μην αρχίζεις ποτέ από … την αρχή!

Το πιο δύσκολο κομμάτι όταν γράφεις ένα άρθρο (και όχι μόνο άρθρο) είναι να κάνεις την αρχή. Αν δούμε ξανά τη μορφή των άρθρων, βλέπουμε ότι πρώτα έρχεται η εισαγωγή, ο πρόλογος δηλαδή. Ο πρόλογος είναι στην ουσία μια μικρή ενότητα που μιλάει για αυτά που θα αναλύσεις στο κυρίως θέμα, δίνεις δηλαδή μια γεύση για το τι ακολουθεί στη συνέχεια στον αναγνώστη. Το μυστικό σε αυτό το μέρος είναι να γράψεις με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να καταφέρεις να του κινήσεις το ενδιαφέρον για να συνεχίσει την ανάγνωση και στο υπόλοιπο άρθρο. Πώς όμως θα γράψεις για κάτι που ακόμα δεν έχεις γράψει; Ακόμη και αν ξέρεις σε γενικές γραμμές ποιο θα είναι το περιεχόμενο του κειμένου σου, πολλές φορές θα βρεθείς να συμπληρώνεις όλο και περισσότερα πράγματα κατά τη διάρκεια που γράφεις το κείμενο.

Δεν είναι όμως λογικό να γράψεις πρώτα το κυρίως θέμα και μετά να τον προλογίσεις; Γι’ αυτό και σε συμβουλεύουμε, μην ξεκινάς ποτέ από τον πρόλογο.

Φυσικά και δε θα ξεκινήσεις ούτε από τον επίλογο του άρθρου…

Το κλείσιμο το άρθρου σου πρέπει να δίνει στον αναγνώστη κάποια συμπεράσματα. Όλα αυτά που ανέλυσες στις προηγούμενες γραμμές του άρθρου σου, τώρα πρέπει να τα γράψεις επιγραμματικά, να αποτυπώσεις το νόημά τους σε λίγες μόνο σειρές. Είναι αυτό που θα κρατήσει και ο αναγνώστης καθώς τελειώνει την ανάγνωση του άρθρου. Όπως και στον πρόλογο, αν δεν έχεις ήδη γράψει το κύριο μέρος, δε θα μπορείς να ολοκληρώσεις τον επίλογο.

Ξεκίνα να γράφεις το άρθρο από το κυρίως θέμα.

Το κυρίως θέμα είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησες να γράφεις ένα άρθρο. Εδώ είναι που θα αποτυπώσεις τις σκέψεις σου με λόγια. Ήδη στο μυαλό σου ξέρεις τι να γράψεις (περίπου) επομένως σίγουρα θα σου είναι πιο εύκολη η σύνταξη του κειμένου. Επιπλέον, το κυρίως μέρος αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του άρθρου οπότε θα σου πάρει και τον περισσότερο χρόνο να το γράψεις. Γι’ αυτό λοιπόν είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις με το κυρίως μέρος όπου ήδη γνωρίζεις τι να γράψεις και στη συνέχεια να περάσεις σε κομμάτια που σου είναι δυσκολότερο να τα συντάξεις.

Μια καλή μέθοδος για να γράφεις πιο εύκολα και πιο οργανωμένα, είναι να χωρίσεις το κείμενο σε υποενότητες με όμοιο περιεχόμενο. Δώσε έναν τίτλο σε κάθε υποενότητα ανάλογα με το τι θέλεις να αναλύσεις σε κάθε μια. Αυτή ακριβώς τη μέθοδο ακολούθησα κι εγώ για να γράψω αυτό εδώ το άρθρο! Πρώτα έγραψα όλες τις ενότητες σαν τίτλους και μετά ξεκίνησα να τις αναλύω. Στην πορεία προέκυψαν κι άλλες οπότε τις πρόσθεσα κι αυτές για να μην τις ξεχάσω!

*Το συγκεκριμένο άρθρο έχει συνταχθεί από έναν έμπειρο SEO writer – αρθρογράφο της ομάδας iziPen για να βοηθήσει όλα τα μέλη της κοινότητας μας με την επιτυχημένη συγγραφή του πρώτου άρθρου τους.

συγγραφή άρθρου

Γράψε με απλά λόγια.

Αυτά που γράφεις πρέπει να είναι κατανοητά από οποιονδήποτε διαβάσει το άρθρο σου. Πρέπει να κρατάμε πάντα στο μυαλό μας ότι ο αναγνώστης δεν είναι πάντα σχετικός με το αντικείμενο οπότε πρέπει να του δώσουμε πληροφορίες με απλά λόγια, να τον βοηθήσουμε. Μια καλή ιδέα είναι να δώσεις το άρθρο σου να το διαβάσει κάποιος που να μην έχει καλή σχέση με το αντικείμενο ώστε να πάρεις ένα χρήσιμο feedback. Έτσι μόνο θα καταλάβεις αν όσα έχεις γράψει είναι κατανοητά στο ευρύ κοινό. Αν κάτι είναι απλό, τότε διαβάζεται και εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον του χρήστη και να μη σταματήσει να το διαβάζει επειδή χρησιμοποιούμε δύσκολη γλώσσα με άγνωστες ορολογίες.

Δώσε την κατάλληλη μορφοποίηση στο κείμενο του άρθρου.

Από το διαφορετικό μέγεθος στις γραμματοσειρές μέχρι και τη χρήση Bold και Italics (όπως έχω χρησιμοποιήσει ήδη παραπάνω) μπορείς να δώσεις μια ξεχωριστή νότα στο κείμενό σου, όπου χρειάζεται (προσοχή όμως μην το παρακάνεις!). Μπορείς ακόμη και να χρησιμοποιήσεις διαφορετικές γραμματοσειρές στο ίδιο κείμενο για να δώσεις έναν ξεχωριστό χαρακτήρα εκεί που πρέπει. Πολύ σημαντικό είναι, σε μερικά σημεία, να προσθέσεις και διάφορες εικόνες για να σπάσεις τη μονοτονία του κειμένου και να προσδιορίσεις την αλλαγή του θέματος.

Επίσης μία καλή SEO προσέγγιση θα βοηθήσει τις μηχανές αναζητήσεις όπως την Google να ξεχωρίσουν το άρθρο σου και να το ανεβάσουν πιο ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα. Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου ένας ενδιαφέρον οδηγός από ένα άρθρο της koalla.gr με τα πιο βασικά βήματα για την Βελτιστοποίηση SEO. Το συγκεκριμένο post αναφέρει τις πιο βασικές ενέργειες που μπορείς να κάνεις όπως τη χρήση Headers σε τίτλους, τη σωστή επιλογή λέξεων κλειδιά, αλλά και τη δημιουργία των σωστών meta title και meta description για να δεις μια σταθερή άνοδο στις οργανικές αναζητήσεις στο ίντερνετ.

συγγραφή άρθρων

Διάβασέ το άρθρο που έγραψες απ’ την αρχή και κάνε αλλαγές.

Πολύ σημαντικό είναι το κείμενο να έχει συνοχή, δηλαδή όχι μόνο να υπάρχει μια αρχή, μέση και τέλος, αλλά να περνάει ο αναγώστης από τη μια ενότητα στην άλλη με μια λογική σειρά. Συνήθως ένα άρθρο δεν το γράφεις από την αρχή μέχρι το τέλος μια κι έξω αλλά ίσως σε 2-3 μέρες και αυτό όχι με συνεχή πίεση. Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας χρόνου με πιεστικά deadlines, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ασυνέχειες στο κείμενο ή να γίνεται απότομα η μετάβαση από το ένα κομμάτι στο επόμενο ακόμα και στη συγγραφή άρθρων από επαγγελματίες εκπονητές. Ωστόσο με τα σωστά διαλείμματα και με ξεκούραστο μυαλό, μπορείς να εντοπίσεις διάφορα συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη που σου έχουν ξεφύγει καθώς και να συμπληρώσεις ή να αφαιρέσεις κομμάτια στο κείμενό σου.

Το να δημιουργήσεις ένα κατανοητό και ενδιαφέρον άρθρο μπορεί εξαρχής να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι απλή υπόθεση. Για να αποτυπώσεις το νόημα όλων αυτών που θέλεις να πεις σε μερικές σειρές είναι αρκετά δύσκολη δουλειά, ειδικά για ένα νέο μέλος του αθλήματος. Η σωστή οργάνωση του κειμένου με καθαρό μυαλό και η δημιουργικότητα είναι το βασικότερο κομμάτι για να αρχίσεις να γράφεις και στη συνέχεια θα δεις ότι όλα τα υπόλοιπα έρχονται πιο εύκολα. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση που χρειάζεσαι ένα εντυπωσιακό άρθρο για το blog ή την ιστοσελίδα σου άμεσα, μπορείς να εμπιστευτείς εμένα ή κάποιον άλλο λάτρη της αρθρογραφίας από την ομάδα της iziPen να σε εξυπηρετήσει με τη σύνταξη άρθρων και SEO κειμένων για ιστοσελίδες!


Θέλω να πιστεύω πως το παραπάνω άρθρο μου θα σε βοηθήσει την επόμενη φορά που θα επιχειρήσεις να γράψεις κάτι δικό σου. Μην ξεχνάς πως το βασικό όπλο σου θα πρέπει να είναι η δημιουργικότητα και η θέληση να τα οργανώσεις όλα σωστά πριν αρχίσεις το δικό σου δημιούργημα.

Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο άρθρο, ακολουθώντας όλες τις παραπάνω οδηγίες, μου πήρε συνολικά 5 ώρες και το ολοκλήρωσα μέσα σε 2 ημέρες. Στην αρχή εσένα λογικά θα σου πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά με τον καιρό θα βρεις τη δική σου μαγική φόρμουλα συγγραφής για να εμπλουτίσεις το blog σου με περισσότερα μοναδικά άρθρα και νέα για τους αναγνώστες σου. Γιατί όχι κάποια στιγμή να μπεις και στην ομάδα writers της iziPen για να παρέχεις υπηρεσίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με την επαγγελματική σύνταξη άρθρων. Σου εύχομαι λοιπόν καλή αρχή και προπάντων… take it izi!

2 σκέψεις στο “Πώς να γράψω το πρώτο μου άρθρο στο ίντερνετ;”

  1. Έλενα λέει:

    Στο κομμάτι με τίτλο “Δώσε την κατάλληλη μορφοποίηση στο κείμενου του άρθρου” έχει ένα τυπογραφικό λάθος, λείπει το “να” στην Πρόταση “Μπορείς ακόμη και να χρησιμοποιήσεις διαφορετικές γραμματοσειρές στο ίδιο κείμενο για ΝΑ δώσεις…”

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Έλενα,
      Σε ευχαριστούμε πολύ για την παρατηρήση, το έχουμε ήδη διορθώσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.