Η γλώσσα προγραμματισμού Java

Γλώσσα Προγραμματισμού Java

Οι γλώσσες προγραμματισμού είναι απαραίτητες για τους φοιτητές που σπουδάζουν πληροφορική σε κάποια σχολή καθώς κατά τη διάρκεια των σπουδών τους θα πραγματοποιήσουν αρκετές εργασίες βασισμένες σε αυτές. Εάν θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα την Java, τη δημοφιλέστερη γλώσσα προγραμματισμού, συνέχισε την ανάγνωση του κειμένου.

Η ιστορία της γλώσσας προγραμματισμού Java

Η γλώσσα προγραμματισμού Java αναπτύχθηκε το 1991 από τον James Gosling και την ομάδα του για την εταιρεία Sun Microsystems. Εκείνη την περίοδο, η Sun έψαχνε το ιδανικό εργαλείο για την ανάπτυξη λογισμικού σε ψηφιακές κινητές συσκευές. Οι γλώσσες προγραμματισμού C++ και C που υπήρχαν μέχρι τότε, δεν ήταν δυνατόν να πετύχουν αυτόν τον επιθυμητό στόχο.

Έτσι, ο Gasling, για αρκετά μεγάλο διάστημα πειραματιζόταν πάνω στη C++, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μία νέα γλώσσα. Η καινούρια γλώσσα που δημιουργήθηκε έχει πολλά χαρακτηριστικά της C++ αλλά και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τον προγραμματισμό των μικροσυσκευών, όπως οι συσκευές android. Αρχικά, αυτή η γλώσσα ονομάστηκε ‘Oak’ (‘βελανιδιά’) εξαιτίας μίας βελανιδιάς που έβλεπε κάθε μέρα ο Gasling από το παράθυρο του γραφείου του.

Java Γλώσσα ΠρογραμματισμούΩστόσο, το όνομα ‘Oak’ υπήρχε ήδη, κάτι που ανακάλυψε ο Gasling με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του σε μία από τις συναντήσεις τους. Γι’ αυτό,  αποφάσισαν να δώσουν ένα νέο όνομα στη γλώσσα που δημιούργησαν. Την ονόμασαν ‘Java’ που ήταν και η αγαπημένη τους ποικιλία καφέ. Στο ευρύ κοινό εμφανίστηκε επίσημα το Μάρτιο του 1995.

Από τότε υπήρξαν αρκετές ενημερώσεις της Java. Οι περισσότεροι προγραμματιστές θεωρούν πως η δεύτερη της έκδοση που παρουσιάστηκε το 1998 ήταν η καλύτερη. Ακολούθησαν βέβαια και άλλες εκδόσεις το 2000, το 2002, το 2004, το 2006, το 2011, το 2014, το 2017, το 2018, το 2019, το 2020 και το 2021. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2006 έγινε γλώσσα ανοιχτού κώδικα.

Σήμερα η συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού υπάρχει σε περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια συσκευές που έχουν λειτουργικό σύστημα Android. Επιπλέον χρησιμοποιείται και σε πολύ δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως την Amazon, το Youtube, το Twitter κ.α.

Γιατί η Java ξεχωρίζει από τις άλλες γλώσσες προγραμματισμού

Όσοι ασχολούνται με τους υπολογιστές και με την τεχνολογία γενικότερα, μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν την Java να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες γλώσσες προγραμματισμού.

Αρχικά, ο τρόπος που εκτελείται ο κώδικας Jαva διαφέρει σημαντικά από άλλες γλώσσες προγραμματισμού, όπως η ‘COBOL’, η ‘C++’ κ.α. Η Java μεταγλωττίζεται και μετατρέπεται σε bytecode. Αυτό σημαίνει πως είναι δυνατόν να εκτελεστεί σε οποιαδήποτε συσκευή που βρίσκεται εγκατεστημένο το Java Virtual Machine.

Αντίθετα, άλλες γλώσσες προγραμματισμού (‘C++’, “Visual Basic’) μεταγλωττίζονται σε ένα δυαδικό αρχείο και εξαρτώνται απόλυτα από την πλατφόρμα. Δεν μπορούν να εκτελεστούν σε άλλα μηχανήματα που βασίζονται σε Linux ή Mac, παρά μόνο σε προγράμματα που δημιουργούνται για Windows και βασίζονται σε Intel. Για τους προγραμματιστές η εκμάθηση και η χρήση της Java είναι σημαντική γιατί τους προσφέρει περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Κώδικας JavaΕπιπλέον, ο κώδικας Java, είναι περισσότερο ισχυρός και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες του χάρη στον μηχανισμό χειρισμού εξαίρεσης που διαθέτει. Στη συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού είναι εύκολο να εντοπισθεί πλήθος σφαλμάτων, σε αντίθεση με άλλες γλώσσες όπως είναι η C. Ένα μικρό σφάλμα, όπως η διαίρεση με το μηδέν, μπορεί να τερματίσει όλο το σύστημα αν χρησιμοποιείται η C αλλά να διορθωθεί εύκολα και γρήγορα με την Java.

Επίσης, η γλώσσα Java είναι αντικειμενοστραφής, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στο αντικείμενο και να πραγματοποιούνται αλλαγές σε αυτό χωρίς όμως να μεταβάλλεται ο κύριος κώδικας. Ένα ακόμη θετικό της χαρακτηριστικό είναι πως μαθαίνεται πιο εύκολα από τις άλλες γλώσσες. Γι’ αυτό τον λόγο πολλές φοιτητικές εργασίες προγραμματισμού βασίζονται στην Java. Συντάσσεται παρόμοια με τη C++ χωρίς να υπερφορτώνεται με τελεστές, σαφείς δείκτες κ.α.

Εγκατάσταση και χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java

Σου προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον όλα όσα έμαθες για την Java; Αν απάντησες καταφατικά, ετοιμάσου να την εγκαταστήσεις και να ξεκινήσεις να τη χρησιμοποιείς. Το πρώτο βήμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εισέλθεις στην επίσημη ιστοσελίδα της. Στη μέση περίπου του site, κλίκαρε στο κουμπί ‘λήψη’ ή ‘download java’. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, κάνε διπλό κλικ στο αρχείο της εγκατάστασης και ύστερα επέλεξε ‘εκτέλεση’.

Γλώσσα JavaΜετά την ‘εκτέλεση’ η Java θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή σου. Για να είσαι βέβαιος πως εγκαταστάθηκε με επιτυχία μπορείς να κλικάρεις στο εικονίδιο ‘about java’ή στο εικονίδιο ‘check for updates’ (έλεγχος για ενημερώσεις).

Στη συνέχεια, αν γνωρίζεις τη γλώσσα C και τη διαδικασία σύνταξης ενός προγράμματος είναι αρκετά εύκολο να συντάξεις και ένα παρόμοιο με την Java, με τη βοήθεια του Notepad των Windows. Επίσης, για τον εντοπισμό σφαλμάτων, θα σε βοηθήσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης όπως είναι το NetBeans, το IntelliJ Idea κ.α.

Από τι αποτελείται η γλώσσα προγραμματισμού Java

Η Java αποτελείται από:

  • Την Java Virtual Machine, με την οποία εκτελείται το bytecode και μετατρέπεται σε γλώσσα που κατανοεί ο επεξεργαστής και το λειτουργικό σύστημα. Έτσι ελέγχει την εγκυρότητα του bytecode, αποτρέπει την εκτέλεση κακόβουλου κώδικα, φορτώνει τις κλάσεις (clases) στη μνήμη και τις διαχειρίζεται κ.α.
  • Την Application Programming Interface (Java SE API) που είναι ένα σύνολο κλάσεων και διεπαφών (interfaces) που προσφέρουν όλη τη λειτουργικότητα αυτής της γλώσσας.
  • Τις deployment technologies που διευκολύνουν την εγκατάσταση και την εκτέλεση των εφαρμογών java.
  • Και ένα σύνολο εργαλείων που βοηθούν τον προγραμματιστή όπως είναι το Javadoc που δημιουργεί HTML, το jar που διαχειρίζεται τα αρχεία τύπου JAR κ.α.

Ανακεφαλαιώνοντας, η Java είναι μία πολύ εύχρηστη γλώσσα που προτιμάται στις εργασίες οποιουδήποτε πανεπιστημίου προγραμματισμού. Με λίγη εξάσκηση στη δημιουργία προγραμμάτων με την Java θα ωφεληθείς και μετά το τέλος των σπουδών σου, όταν αναζητήσεις μία θέση στην αγορά εργασίας.

Αν ενδιαφέρεσαι για τις γλώσσες προγραμματισμού διάβασε το άρθρο μας για τη Γλώσσα προγραμματισμού R.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.