Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ-Διαδικασία, Ύλη, Προϋποθέσεις

ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2Γ

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα διεξαχθεί το 2023. Πότε ενδέχεται να διεξαχθεί, ποια θα είναι η δομή του, ποιο θα είναι το περιεχόμενο του και η βαθμολόγηση σύμφωνα με το ΦΕΚ.

Τι αφορά η προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Η προκήρυξη είναι για διοικητικές θέσεις σε φορείς του δημοσίου με μόνιμο διορισμό. Για τη συμπλήρωση των θέσεων θα διεξαχθεί διαγωνισμός στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Δες παρακάτω όλες τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Η διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής ξεκινάει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 8:00 π.μ. έως και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 14:00. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2023.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Σύμφωνα με το ΦΕΚ θα πρέπει:

  • Να είσαι πολίτης της Ελλάδος
  • Να μην είσαι μικρότερος από 21 έτη
  • Να είσαι υγιής σε βαθμό που μπορείς να φέρεις εις πέρας τα καθήκοντά σου
  • Να μην έχεις καταδικαστεί για κακούργημα
  • Να μην είσαι απολυμένος από κάποια θέση εργασίας του δημοσίου
  • Αν είσαι άνδρας, να έχεις εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις
  • Να έχεις τα απαραίτητα έγγραφα: πτυχίο, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πιστοποιητικό αναγνώρισης και ισοτιμίας του πτυχίου, εφόσον αποκτήθηκε στο εξωτερικό
  • Να έχεις πτυχίο σε μία από της ειδικότητες που βρίσκονται στον πίνακα θέσεων, τον οποίο μπορείς να βρεις στην προκήρυξη

SOS: Οι φιλόλογοι παρόλο που δε βλέπουν την ειδίκευση τους στον πίνακα της προκήρυξης, μπορούν να συμμετάσχουν υπό την ειδικότητα 407.

Ποια είναι η διαδικασία

Πρώτο βήμα είναι να συμπληρώσεις μία αίτηση, η οποία θα κατατεθεί ηλεκτρονικά. Κατά την εγγραφή σου χρειάζεται μόνο να αναφέρεις τον κλάδο στον οποίο ανήκεις και τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θυμήσου ότι μπορείς να υποβάλεις μία μόνο αίτηση και όχι παραπάνω, ακόμη και αν θέλεις να αιτηθείς και σε άλλον κλάδο. Επίσης, σε αυτή τη φάση επιλέγεις και την περιφέρεια στην οποία θέλεις να δώσεις τις εξετάσεις.

Για να θεωρηθεί η αίτηση ολοκληρωμένη θα πρέπει να πληρωθεί παράβολο 3€, το οποίο μπορείς να βρεις ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου. Συγκεκριμένα, πρέπει να καταγράψεις τον κωδικό του παραβόλου στο αντίστοιχο πεδίο στην αίτησή σου για να μπορέσεις να οριστικοποιήσεις την αίτηση. Αφού υποβληθούν όλες οι αιτήσεις των υποψηφίων θα καταρτιστεί ένας πίνακας με όλους τους συμμετέχοντες με αλφαβητική σειρά.

Σημειώνεται ότι στην πρόσκληση δεν θα αναφέρεται ο αριθμός των θέσεων που θα καλυφθούν, ούτε οι φορείς που χρειάζονται προσωπικό. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει σε αντίστοιχη προκήρυξη.

Πώς θα είναι η εξέταση

To επόμενο βήμα θα είναι η συμμετοχή στις εξετάσεις που θα διενεργηθούν από τον Α.Σ.Ε.Π. Η διαδικασία των εξετάσεων αποτελείται από δύο μέρη:

  • Στο πρώτο, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων,
  • Στο δεύτερο, σε τεστ δεξιοτήτων και παραγωγικότητας.

Γενικά, ο τύπος της εξέτασης θα βασίζεται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Το τεστ δεξιοτήτων και παραγωγικότητας αξιολογεί δεξιότητες λεκτικού και αριθμητικού συλλογισμού, ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την παραγωγικότητα και την ποιότητα στην εργασία.

Στην επόμενη φάση, μετά τον διαγωνισμό, θα φτάσουν μόνο όσοι πέτυχαν στις εξετάσεις. Θα πρέπει τώρα να υποβληθούν αιτήσεις σε ηλεκτρονική μορφή όπου οι επιτυχόντες θα δηλώσουν τις θέσεις που επιθυμούν με βάση τα προσόντα τους.

SOS: Δεν επιτρέπεται η ένσταση κατά της βαθμολογίας, αλλά ούτε και η επανεξέταση.

Ποια είναι η εξεταστέα ύλη

Όσον αφορά την εξέταση γενικών γνώσεων η ύλη θα αφορά τις εξής ενότητες:

  • Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης
  • Ψηφιακή διακυβέρνηση
  • Μακροοικονομικά μεγέθη και Εθνικοί Λογαριασμοί
  • Δημοσιονομική Πολιτική
  • Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση
  • Το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα- Ιεραρχία κανόνων δικαίου
  • Θεμελιώδη Δικαιώματα
  • Όργανα του Κράτους –Οργάνωση της Διοίκησης
  • Πολιτικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Δημόσια Πολιτική

Πώς θα βαθμολογηθούν οι υποψήφιοι

Το 50% της βαθμολογίας θα προέρχεται από την εξέταση γνώσεων και το άλλο 50% από τις εξετάσεις δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Οι εξεταζόμενοι βαθμολογούνται με άριστα το 100. Για να περάσεις στο επόμενο στάδιο των επιτυχόντων θα πρέπει να πιάσεις τη βάση, που έχει οριστεί στις 55 μονάδες. Σημειώνεται ότι υπάρχει επίσης εφαρμογή αρνητικής βαθμολογίας στις απαντήσεις. Ακόμη, ο βαθμός που μπορεί να έχει δεκαδική μορφή στρογγυλοποιείται σε 2 δεκαδικά ψηφία και όχι παραπάνω.

Μετά τη βαθμολόγηση τους, τα γραπτά αποστέλλονται στην Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού. Εκεί θα δημιουργηθούν οι πίνακες κατάταξης που θα αποσταλούν στον Α.Σ.Ε.Π. Μετά από την παραπάνω διαδικασία οι πίνακες θα είναι έτοιμοι προς δημοσίευση και μπορείς να τους βρεις στον ιστότοπο του Α.Σ.Ε.Π.

Όσοι δεν είχαν την απαραίτητη βαθμολογία κατατάσσονται στον πίνακα απορριπτέων. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είσαι σε αυτό τον πίνακα, καθώς τώρα ξέρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να προετοιμαστείς κατάλληλα και να καταταχθείς στους επιτυχόντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.