ASCE: Αναλυτικός οδηγός βιβλιογραφικών αναφορών

Οδηγός βιβλιογραφίας ASCE

Όλες οι ακαδημαϊκές, επιστημονικές και ερευνητικές εργασίες πρέπει να συνοδεύονται και να τεκμηριώνονται με αναφορές και παραπομπές. Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το βιβλιογραφικό σύστημα ASCE και πως αυτό δομείται.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε:

Τι είναι το βιβλιογραφικό σύστημα ASCE

Βιβλιογραφία ASCE

Το βιβλιογραφικό σύστημα ASCE δημιουργήθηκε το 2014 από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Μηχανικών (American Society of Civil Engineers). Σκοπός του βιβλιογραφικού συστήματος αυτού ήταν να χρησιμοποιηθεί στην εκπόνηση εργασιών της επιστήμης της μηχανικής. Στο σύστημα αυτό χρησιμοποιείται η μορφή και μέθοδος συγγραφέα – ημερομηνία (Author – Date) για την καταγραφή των βιβλιογραφικών αναφορών.

Σήμερα χρησιμοποιείται από εκατοντάδες φοιτητές σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις παραδείγματα δόμησης των παραπομπών μέσα στο κείμενο και στη βιβλιογραφική λίστα αναφορών που βρίσκεται πάντα στο τέλος της εργασίας.

Ποια είναι η μορφή των παραπομπών

Ακολουθούν παραδείγματα σύνταξης των παραπομπών:

Παραπομπές εντός κειμένου (In-Text-Citations), με το σύστημα ASCE

Βιβλίο με έναν συγγραφέα

Προσθέτεις το επώνυμο και την ημερομηνία έκδοσης ή κυκλοφορίας, μέσα σε παρένθεση, στη ροή του κειμένου. Σε περίπτωση που το όνομα αναφέρεται μέσα στην πρόταση, δεν είναι αναγκαία η επανάληψη του μέσα στη παρένθεση. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί η ημερομηνία.

(Smith 2012) 

Παράδειγμα:  Όπως απέδειξε ο Smith (2012) …

Για δύο συγγραφείς 

(Smith and Byron 2012) ή (Smith 2012; Byron 2013)

Για τρεις συγγραφείς και πάνω

Αν υπάρχουν πάνω από τρεις συγγραφείς τότε γίνεται αναφορά μόνο ενός ονόματος και τα υπόλοιπα ως et.al (κ.α.)

(Smith et.al 2014)

Για πηγή χωρίς συγγραφέα 

Αν δεν υπάρχει το επίθετο του συγγραφέα διαθέσιμο τότε, στην παρένθεση, μπορείς να προσθέσεις τον τίτλο της πηγής (βιβλίο, περιοδικό κ.α.) και την ημερομηνία.

Εικόνες/πίνακες/γραφήματα

Fig 5 (Smith 2014)

Για οργανισμούς σε ρόλο συγγραφέα

(University of York 2015)

References – Βιβλιογραφικές Αναφορές, με το σύστημα ASCE

Αναφορά σε βιβλίο σε έντυπη μορφή, με το σύστημα ASCE: 

O τρόπος καταγραφής που θα πρέπει να ακολουθήσεις είναι ο εξής:

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος). Τίτλος, Εκδότης, Πόλη έκδοσης.

Παράδειγμα: Rowling, J.K. (2001). Harry Potter and the sorcerer’s stone, Bloomsburg Children’s, London.

Αν γίνεται χρήση συγκεκριμένου κεφαλαίου ή σελίδων τότε η δομή της αναφοράς γίνεται ως εξής:

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος). Τίτλος κεφαλαίου: Αρχικό γράμμα ονόματος επιμελητή βιβλίου και επίθετο (Έτος έκδοσης). Τίτλος βιβλίου. Τόπος έκδοσης: Εκδότης. Αριθμός κεφαλαίου ή σελίδες.

Αναφορά σε βιβλίο από ηλεκτρονική πηγή με το σύστημα ASCE

Σε αυτή την περίπτωση η αναφορά γίνεται ως εξής:

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος). Τίτλος, Εκδότης, Πόλη έκδοσης. URL.

Παράδειγμα: 2. Rowling J.K., Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. (London: Bloomsburg Children’s, 2011). http://books.google.com.

Αναφορά σε άρθρο, με το σύστημα ASCE

Αν πρέπει να κάνεις αναφορά σε άρθρο, τότε θα πρέπει να το καταγράψεις ώς εξής:

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος. “Τίτλος άρθρου.” Τίτλος περιοδικού Τόμος (Τεύχος), Σελίδα ή σελίδες. Αν η πηγή είναι από κάποιο site προσθέτεις και το DOI.

Παράδειγμα: Beskos, D. E. 1987. “Boundary element methods in dynamic analysis.” Appl. Mech. Rev., 40 (1), 1–23. https://doi.org/10.1115/1.3149529.

Αναφορά σε κώδικες και διατάξεις κτιρίων, με το σύστημα ASCE

Οι κώδικες κατασκευής, οι διατάξεις και τα πρότυπα πρέπει να απαριθμούνται αλφαβητικά με το όνομα του φορέα έκδοσης. Εάν δοθεί ένας τίτλος και ένας κωδικός, ο τίτλος θα πρέπει να είναι σε εισαγωγικά και ο κωδικός ως αριθμός με πλάγια γράμματα. Αν δίνεται μόνο ο τίτλος, τότε θα πρέπει να εμφανίζεται με πλάγια γράμματα.

Παράδειγμα: ACI (American Concrete Institute). (1989). “Building code requirement for reinforced concrete.” ACI 318-89, Farmington Hills, MI.

Αναφορά σε Πρακτικά Συνεδρίου και Συμπόσιων με το σύστημα ASCE

Σε περίπτωση που πρέπει να συμπεριλάβεις αναφορά σε πρακτικά συνεδρίασης, ακολουθώντας το ASCE Style, τότε θα συμπληρώσεις τον εκδότη και την τοποθεσία (πόλη ή πόλη και χώρα). Θα πρέπει να συμπεριλάβεις τον χορηγό του συνεδρίου μόνο αν είναι μέρος του τίτλου των πρακτικών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει “εκδότης”, τότε θα προσθέσεις το όνομα και την τοποθεσία του χορηγού.

Παράδειγμα: Garrett, D. L. (2003). “Coupled analysis of floating production systems.” Proc., Int. Symp. on Deep Mooring Systems, ASCE, Reston, VA, 152–167. 

Αναφορά σε Διδακτορική ή Μεταπτυχιακή διατριβή, με το σύστημα ASCE

Εαν κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της φοιτητικής σου εργασίας πρέπει να συμπεριλάβεις αναφορά σε κάποια διδακτορική ή μεταπτυχιακή εργασία, ακολουθώντας το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών ASCE, τότε μπορείς να το κάνεις ως εξής:

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος), Τίτλος, Τίτλος εργασίας, Όνομα και τόπος ιδρύματος όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Παράδειγμα: Knight, K. (2011) Media epidemics: Viral structures in literature and new media, Doctoral dissertation, York, University of York, England.

Αναφορά πηγών προερχόμενων από CD-ROM, με το σύστημα ASCE:

Η αναφορά σε CD-ROM με το σύστημα ASCE ακολουθεί την εξής δομή:

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος), Τίτλος, Μέσο, Δημιουργός ή Εκδότης, Τόπος, Ενότητα, Κεφάλαιο και σελίδες, εάν υπάρχουν.

Παράδειγμα: Liggett, J. A., and Caughey, D. A. (1998). “Fluid statics.” Fluid mechanics (CD-ROM), ASCE, Reston, VA, Section 3.1, Chapter 2, 167–177.

Αναφορά σε Ιστοσελίδα, με το σύστημα ASCE

Η δομή  της αναφοράς που πρέπει να ακολουθηθεί σε αυτή τη περίπτωση

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος), “Τίτλος εγράφου”. Τίτλος έργου. {URL}. (Έτος).

Παράδειγμα: Sobhan, K., and Krizek, R. J. (1996).  “Fiber-reinforced recycled crushed concrete as a stabilized base course for highway pavements.”  Proceedings of the First International Conference on Composites in Infrastructure: Fiber Composites in Infrastructure held on January 15-17, 1996, pp.996-1011, http://www.iti.northwestern.edu/research/a_projects/tuc.html (accessed 10/14/19).

Αναφορές σε εικόνες, σύμφωνα με το σύστημα ASCE

Βασική μορφοποίηση Εικόνας 

 Η βιβλιογραφική αναφορά θα πρέπει να είναι ώς εξής:

Artist Last, F. M. (Year). Title of the artwork [Format]. URL.

Εικόνα χωρίς όνομα καλλιτέχνη   

Παράδειγμα τροπου καταγραφής της βιβλιογραφικής αναφοράς:

Title of work. (Year). Retrieved from URL.

Εικόνα χωρίς όνομα καλλιτέχνη, τίτλο και ημερομηνία

Η βιβλιογραφική αναφορά θα πρέπει να έχει την εξής μορφή:

Subject and type of work. (n.d.). Retrieved from URL.

Αναφορές σε γραφήματα, σύμφωνα με το σύστημα ASCE   

Όσον αφορά τα γραφήματα, η δομή για εντός κειμένου είναι η εξής

Κάτω από το γράφημα

Fig 1 Η αρίθμηση των γραφημάτων στη βιβλιογραφική λίστα που θα εισάγεις στο τέλος της εργασίας θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με την παρουσίαση τους μέσα στην εργασία, δηλαδή με αριθμητική σειρά και έπειτα πρέπει να προσθέσεις μια μικρή περιγραφή του γραφήματος.

Παράδειγμα αναφοράς: Figure 2. Rainfall and groundwater accumulation, by month (Adapted from Campbell and Henry 2004).

Γράφημα από ηλεκτρονική πηγή 

Παράδειγμα βιβλιογραφικής αναφοράς:

Figure 2. Rainfall and groundwater accumulation, by month (Adapted from Campbell and Henry 2004). URL.

Βιβλιογραφικές αναφορές, με το σύστημα αναφορών ASCE

βιβλιογραφικό σύστημα ASCEΑυτοί είναι οι τρόποι για να παραθέσεις τη βιβλιογραφία σου, σύμφωνα με το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών ASCE, κατά την εκπόνηση της πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας σου.

Υπενθυμίζουμε ότι, αν δεν υπάρχει κάποια από τις πληροφορίες που ζητούνται, όπως όνομα ή έτος, το αφήνεις κενό και συμπληρώνεις όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Φρόντισε να έχεις κάνει μια πολύ καλή έρευνα για να σιγουρευτείς ότι έχεις όλα τα στοιχεία και ότι είναι τα σωστά. Επιπλέον, θα σε συμβουλεύαμε να μιλήσεις με τον επιβλέπων καθηγητή ή καθηγήτρια σου ώστε να λύσεις κάθε απορία αλλά και για να λάβεις όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τη δομή των αναφορών σου.

Αν η σχολή ή ο καθηγητής σου δεν έχουν ορίσει συγκεκριμένο σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών που πρέπει να ακολουθήσεις, τότε καλό είναι να εξετάσεις τα άλλα στυλ βιβλιογραφικών αναφορών όπως: Harvard, Oxford, Chicago, MLA κ.α. Θυμήσου πως, αν η βιβλιογραφία σου φαίνεται βουνό και δεν ξέρεις πως να τη βάλεις σε σειρά, υπάρχουν διάφορα προγράμματα, όπως το Mendeley, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις  για τη δημιουργία και ταξινόμηση των βιβλιογραφικών αναφορών. 

Και μην ξεχνάς, η iziPen είναι εδώ για να σου προσφέρει βοήθεια σε όλα τα στάδια συγγραφής της διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας σου. Σε περίπτωση, λοιπόν, που χρειάζεσαι βοήθεια με την εκπόνηση της φοιτητικής σου εργασίας που θα ακολουθεί το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών ASCE, μπορείς να απευθυνθείς στην iziPen και να λάβεις άμεσα δωρεάν κοστολόγηση της εργασίας σου από τους writers.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.