ASCE: Αναλυτικός οδηγός βιβλιογραφικών αναφορών

Οδηγός βιβλιογραφίας ASCE

Όλες οι ακαδημαϊκές, επιστημονικές και ερευνητικές εργασίες πρέπει να συνοδεύονται και να τεκμηριώνονται με αναφορές και παραπομπές. Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το βιβλιογραφικό σύστημα ASCE και πως αυτό δομείται.

Τι είναι το βιβλιογραφικό σύστημα ASCE

Βιβλιογραφία ASCE

Το βιβλιογραφικό σύστημα ASCE δημιουργήθηκε το 2014 από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Μηχανικών (American Society of Civil Engineers). Σκοπός του βιβλιογραφικού συστήματος αυτού ήταν να χρησιμοποιηθεί στην εκπόνηση εργασιών της επιστήμης της μηχανικής. Στο σύστημα αυτό χρησιμοποιείται η μορφή και μέθοδος συγγραφέα – ημερομηνία.

Σήμερα χρησιμοποιείται από εκατοντάδες φοιτητές σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις παραδείγματα δόμησης των παραπομπών μέσα στο κείμενο και στη βιβλιογραφική λίστα αναφορών που βρίσκεται πάντα στο τέλος της εργασίας.

Ποια είναι η μορφή των παραπομπών

Ακολουθούν παραδείγματα σύνταξης των παραπομπών:

Παραπομπές εντός κειμένου (In-Text-Citations)

Βιβλίο με έναν συγγραφέα: 

Προσθέτεις το επώνυμο και την ημερομηνία έκδοσης ή κυκλοφορίας, μέσα σε παρένθεση, στη ροή του κειμένου. Σε περίπτωση που το όνομα αναφέρεται μέσα στην πρόταση, δεν είναι αναγκαία η επανάληψη του μέσα στη παρένθεση. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί η ημερομηνία.

(Smith 2012) 

Παράδειγμα:  Όπως απέδειξε ο Smith (2012)…

Για δύο συγγραφείς: 

(Smith and Byron 2012) ή (Smith 2012; Byron 2013)

Για τρεις συγγραφείς και πάνω: 

Αν υπάρχουν πάνω από τρεις συγγραφείς τότε γίνεται αναφορά μόνο ενός ονόματος και τα υπόλοιπα ως et.al (κ.α.)

(Smith et.al 2014)

Για πηγή χωρίς συγγραφέα: 

Αν δεν υπάρχει το επίθετο του συγγραφέα διαθέσιμο τότε, στην παρένθεση, μπορείς να προσθέσεις τον τίτλο της πηγής (βιβλίο, περιοδικό κ.α.) και την ημερομηνία.

Εικόνες/πίνακες/γραφήματα:

Fig 5 (Smith 2014)

Για οργανισμούς σε ρόλο συγγραφέα:

(University of York 2015)

References – Βιβλιογραφικές Αναφορές

Βιβλίο: 

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος). Τίτλος, Εκδότης, Πόλη έκδοσης.

Παράδειγμα: Rowling, J.K. (2001). Harry Potter and the sorcerer’s stone, Bloomsburg Children’s, London.

Αν γίνεται χρήση συγκεκριμένου κεφαλαίου ή σελίδων τότε η δομή της αναφοράς γίνεται ως εξής:

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος). Τίτλος κεφαλαίου: Αρχικό γράμμα ονόματος επιμελητή βιβλίου και επίθετο (Έτος έκδοσης). Τίτλος βιβλίου. Τόπος έκδοσης: Εκδότης. Αριθμός κεφαλαίου ή σελίδες.

Βιβλίο από ηλεκτρονική πηγή: 

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος). Τίτλος, Εκδότης, Πόλη έκδοσης. URL.

Παράδειγμα: 2. Rowling J.K., Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. (London: Bloomsburg Children’s, 2011). http://books.google.com.

Άρθρο

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος. “Τίτλος άρθρου.” Τίτλος περιοδικού Τόμος (Τεύχος), Σελίδα ή σελίδες. Αν η πηγή είναι από κάποιο site προσθέτεις και το DOI.

Παράδειγμα: Beskos, D. E. 1987. “Boundary element methods in dynamic analysis.” Appl. Mech. Rev., 40 (1), 1–23. https://doi.org/10.1115/1.3149529.

Κώδικες και διατάξεις κτιρίων:

Οι κώδικες κατασκευής, οι διατάξεις και τα πρότυπα πρέπει να απαριθμούνται αλφαβητικά με το όνομα του φορέα έκδοσης. Εάν δοθεί ένας τίτλος και ένας κωδικός, ο τίτλος θα πρέπει να είναι σε εισαγωγικά και ο κωδικός ως αριθμός με πλάγια γράμματα. Αν δίνεται μόνο ο τίτλος, τότε θα πρέπει να εμφανίζεται με πλάγια γράμματα.

Παράδειγμα: ACI (American Concrete Institute). (1989). “Building code requirement for reinforced concrete.” ACI 318-89, Farmington Hills, MI.

Πρακτικά Συνεδρίου και Συμπόσια:

Συμπληρώνεις τον εκδότη και την τοποθεσία (πόλη ή πόλη και χώρα). Συμπεριλάβετε τον χορηγό του συνεδρίου μόνο αν είναι μέρος του τίτλου των πρακτικών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει “εκδότης” τότε προσθέτεις το όνομα και την τοποθεσία του χορηγού.

Παράδειγμα: Garrett, D. L. (2003). “Coupled analysis of floating production systems.” Proc., Int. Symp. on Deep Mooring Systems, ASCE, Reston, VA, 152–167. 

Διδακτορική ή Μεταπτυχιακή διατριβή:   

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος), Τίτλος, Τίτλος εργασίας, Όνομα και τόπος ιδρύματος όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Παράδειγμα: Knight, K. (2011) Media epidemics: Viral structures in literature and new media, Doctoral dissertation, York, University of York, England.

CD-ROM:

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος), Τίτλος, Μέσο, Δημιουργός ή Εκδότης, Τόπος, Ενότητα, Κεφάλαιο και σελίδες, εάν υπάρχουν.

Παράδειγμα: Liggett, J. A., and Caughey, D. A. (1998). “Fluid statics.” Fluid mechanics (CD-ROM), ASCE, Reston, VA, Section 3.1, Chapter 2, 167–177.

Website:

Επώνυμο, Αρχικό γράμμα ονόματος.(Έτος), “Τίτλος εγράφου”. Τίτλος έργου. {URL}. (Έτος).

Παράδειγμα: Sobhan, K., and Krizek, R. J. (1996).  “Fiber-reinforced recycled crushed concrete as a stabilized base course for highway pavements.”  Proceedings of the First International Conference on Composites in Infrastructure: Fiber Composites in Infrastructure held on January 15-17, 1996, pp.996-1011, http://www.iti.northwestern.edu/research/a_projects/tuc.html (accessed 10/14/19).

Εικόνες και Γραφήματα

Βασική μορφοποίηση Εικόνας: 

Artist Last, F. M. (Year). Title of the artwork [Format]. URL.

Εικόνα χωρίς όνομα καλλιτέχνη:   

Title of work. (Year). Retrieved from URL.

Εικόνα χωρίς όνομα καλλιτέχνη, τίτλο και ημερομηνία: 

Subject and type of work. (n.d.). Retrieved from URL.

Βασική μορφοποίηση Γραφήματος:   

Όσον αφορά τα γραφήματα, η δομή για εντός κειμένου είναι η εξής:

Κάτω από το γράφημα: Fig 1 (Η αρίθμηση των γραφημάτων στη βιβλιογραφική λίστα που θα εισάγεις στο τέλος της εργασίας θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με την παρουσίαση τους μέσα στην εργασία, δηλαδή με αριθμητική σειρά.), και έπειτα πρέπει να προσθέσεις μια μικρή περιγραφή του γραφήματος.

Παράδειγμα αναφοράς: Figure 2. Rainfall and groundwater accumulation, by month (Adapted from Campbell and Henry 2004).

Γράφημα από ηλεκτρονική πηγή: 

Figure 2. Rainfall and groundwater accumulation, by month (Adapted from Campbell and Henry 2004). URL.

Υπενθυμίζουμε ότι αν δεν υπάρχει κάποια από τις πληροφορίες που ζητούνται, όπως όνομα ή έτος, το αφήνεις κενό και συμπληρώνεις όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Φρόντισε να έχεις κάνει μια πολύ καλή έρευνα για να σιγουρευτείς ότι έχεις όλα τα στοιχεία και ότι είναι τα σωστά. Επιπλέον, θα σε συμβουλεύαμε να μιλήσεις με τον καθηγητή ή καθηγήτρια σου ώστε να λύσεις κάθε απορία αλλά και για να λάβεις όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τη δομή των αναφορών σου.

Ρίξε μια ματιά επίσης στα υπόλοιπα άρθρα μας με άλλα στυλ βιβλιογραφικών αναφορών όπως: Harvard, MLA κ.α.

Αν παρόλα αυτά η βιβλιογραφία σου φαίνεται βουνό και δεν ξέρεις πως να τη βάλεις σε σειρά υπάρχουν προγράμματα όπως το Mendeley που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να σε βοηθήσουν πολύ με την ταξινόμηση και τη δημιουργία των βιβλιογραφικών αναφορών.

Και μην ξεχνάς, η iziPen είναι εδώ για να σου προσφέρει βοήθεια σε όλα τα στάδια συγγραφής της διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας σου. Σε περίπτωση, λοιπόν, που χρειάζεσαι βοήθεια με τη σύνταξη της βιβλιογραφίας στην εργασία σου μπορείς να απευθυνθείς σε εμάς και οι writers μας θα σου προσφέρουν άμεσα μία δωρεάν κοστολόγηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.