Τα πιο συχνά προβλήματα ενός φοιτητή

Συχνά Προβλήματα Φοιτητή

Η φοιτητική ζωή είναι μία μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία. Κατά τη διάρκειά της ανεξαρτητοποιείσαι, αποκτάς νέους φίλους, γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου. Τα φοιτητικά χρόνια, όμως, εκτός από σημειώσεις, μαθήματα, πάρτι, και διασκέδαση έχουν και προκλήσεις τις οποίες οι φοιτητές καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Στο κείμενο που ακολουθεί θα αναφερθούν τα πιο συχνά προβλήματα των φοιτητών.

Η μετακόμιση και η εύρεση νέων φίλων

Νέοι φίλοι

Η μετακόμιση σε ένα καινούργιο μέρος για τις σπουδές είναι το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ένας νέος φοιτητής. Δεν είναι καθόλου εύκολο να φύγεις από την πόλη που μεγάλωσες, για να ζήσεις σε κάποιο άλλο μέρος. Πολλοί φοιτητές, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες συνθήκες και τους λείπουν οι παιδικοί τους φίλοι, οι γονείς και το σπίτι τους.

Εάν φοβάσαι ότι θα νιώσεις και εσύ το ίδιο μόλις μετακομίσεις, η εξέλιξη της τεχνολογίας θα σε βοηθήσει να λύσεις αυτό το πρόβλημα. Κάθε φορά που θα νιώθεις μόνος, μπορείς να μιλάς με την οικογένεια ή τους φίλους σου με βιντεοκλήση.

Θυμήσου, επίσης, ότι με τη φοιτητική σου ταυτότητα θα έχεις μειωμένες τιμές σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Επομένως, δε θα είναι δύσκολο να επιστρέφεις στο πατρικό σου σπίτι, όταν δεν έχεις πολλά μαθήματα στη σχολή σου. Ακόμα, μην ξεχνάς ότι μπορούν και να σε επισκέπτονται τακτικά οι παιδικοί φίλοι ή οι γονείς σου.

Επίσης, η εύρεση νέων φίλων πολλές φορές προβληματίζει τους πρωτοετείς φοιτητές. Ωστόσο, πραγματικά δε χρειάζεται να ανησυχείς γι’ αυτό. Σκέψου πως σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα δεν είσαι το μόνο άτομο που ξεκινάει τώρα τις σπουδές του και όλοι έχουν το ίδιο άγχος με εσένα και θέλουν να γνωρίσουν νέα άτομα.

Υπάρχουν δεκάδες πρωτοετείς φοιτητές που έχουν το ίδιο άγχος και τις ίδιες ανασφάλειες με εσένα. Έτσι, είναι εύκολο να τους συναντήσεις και να μιλήσεις μαζί τους καθώς οι πανεπιστημιακές αίθουσες είναι ιδανικές για νέες γνωριμίες. Ακόμα και αν είσαι ντροπαλός σίγουρα θα τα καταφέρεις. Απλά, ρώτα τον διπλανό σου, για παράδειγμα, το πρόγραμμα της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό, θα σου δοθεί η ευκαιρία για την πρώτη γνωριμία με κάποιον.

Επίσης, τις πρώτες ημέρες στη σχολή, συχνά διοργανώνονται πάρτι για το καλωσόρισμα των νέων φοιτητών. Είναι καλή ιδέα να πας σε κάποιο από αυτά όπου θα γνωρίσεις πολλούς άλλους φοιτητές κοντά στην ηλικία σου.

Προβλήματα με τη στέγαση και τη συγκατοίκηση

Η στέγαση είναι άλλο ένα πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποιος φοιτητής. Εάν έχεις τη δυνατότητα να μείνεις μόνος σε ένα σπίτι, πρέπει να αρχίσεις από νωρίς να αναζητάς το κατάλληλο διαμέρισμα και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην τελική επιλογή του σπιτιού.

Στέγαση και συγκατοίκησηΘα πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι υδραυλικές εγκαταστάσεις του είναι καλές, ότι υπάρχει καλή ηχομόνωση και ότι βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της πόλης. Προσπάθησε να βρεις ένα σπίτι κοντά στη σχολή στην οποία θα φοιτήσεις. Θα διευκολυνθείς πολύ, εάν δε χρειάζεται να παίρνεις λεωφορείο ή άλλο μέσο μεταφοράς για να φτάσεις στο πανεπιστήμιο.

Εάν πάλι καταλήξεις στην εναλλακτική λύση της συγκατοίκησης, φρόντισε να επιλέξεις τον σωστό συγκάτοικο. Αρκετές φορές, η συγκατοίκηση μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα καθώς, η ύπαρξη ενός άλλου ατόμου στο σπίτι και οι δικές του καθημερινές συνήθειες, ίσως σε δυσκολέψουν στο διάβασμα ή στις ώρες του ύπνου.

Για παράδειγμα, δε θα ήθελες να κάνει πάρτι στο σπίτι ο συγκάτοικος την παραμονή της εξεταστικής σου. Ούτε είσαι αναγκασμένος να πλένεις μόνο εσύ κάθε μέρα τα πιάτα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει εξαρχής να ορίσεις μαζί με τον συγκάτοικό σου κάποιους κανόνες. Με τον τρόπο αυτό, θα γνωρίζετε και οι δύο πότε είναι κατάλληλη στιγμή για ένα πάρτι ή ποιες μέρες θα καθαρίζεις εσύ το σπίτι και ποιες ο συγκάτοικός σου.

Επίσης, για να συγκεντρώνεσαι καλύτερα στη μελέτη, χωρίς να σε αποσπούν διάφοροι εξωτερικοί ήχοι, χρησιμοποίησε ακουστικά που μειώνουν τον θόρυβο.

Οικονομικά προβλήματα φοιτητή

Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής, πιθανότατα, θα αντιμετωπίσεις κάποιες οικονομικές δυσκολίες. Για να ανταπεξέλθεις σε αυτές χρειάζεται να κάνεις περισσότερη οικονομία. Φρόντισε να ελέγχεις οποιαδήποτε αγορά κάνεις κρατώντας τις αποδείξεις και σημειώνοντας σε ένα τετράδιο όλα τα έξοδά σου και φυσικά μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς το πάσο σου.

Εάν προϋπολογίζεις από την αρχή του μήνα όλα τα έξοδα, δε θα βρεθείς χωρίς χρήματα στο τέλος του. Εάν δυσκολεύεσαι πολύ, τότε σκέψου να βρεις μια εργασία λίγων ωρών.

Διαχείριση χρόνου φοιτητή

Διαχείριση χρόνου

Ως φοιτητής, πολλές φορές, θα δυσκολευτείς να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου. Όταν ήσουν μαθητής, το μόνο που σε απασχολούσε ήταν το διάβασμα για το σχολείο και το παιχνίδι. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων, θα κληθείς να προγραμματίσεις τον χρόνο σου, ώστε να σου φτάνει για τις δουλειές του σπιτιού, τις ώρες παρακολούθησης των μαθημάτων, του διαβάσματος και της διασκέδασης.

Ίσως στην αρχή σου φανεί πολύ δύσκολο αυτό, αλλά μπορεί εύκολα να βρεθεί μία λύση. Φτιάξε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασιών στο οποίο σημείωσε τις εργασίες που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα και ακολούθησε το πιστά. Έτσι, θα αποκτήσεις και τη δεξιότητα της καλής διαχείρισης του χρόνου σου. Αργότερα, η πρακτική αυτή, θα σου φανεί πολύ χρήσιμη στην επαγγελματική σου ζωή.

Αντικείμενο Σπουδών

Ένα ακόμη συχνό πρόβλημα των φοιτητών εντοπίζεται στο αντικείμενο των σπουδών τους καθώς, πολλοί νέοι δεν είναι σίγουροι για το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν. Ως συνέπεια, όταν εισέρχονται σε κάποια σχολή που δεν τους αρέσει απογοητεύονται με τα μαθήματα και θέλουν να τα παρατήσουν.

Εάν νομίζεις πως δεν σου αρέσει η σχολή, πως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα όνειρά σου, σκέψου τις επιλογές που έχεις. Θα μπορούσες να δώσεις ξανά πανελλήνιες για να επιλέξεις άλλη σχολή, να φοιτήσεις σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ ή να συνεχίσεις τη σχολή και στη συνέχεια να κάνεις ένα μεταπτυχιακό σε κάποιο άλλο αντικείμενο σπουδών.

Συνοψίζοντας, όταν είσαι φοιτητής είναι πολύ πιθανόν να βιώσεις κάποια προβλήματα. Εάν δυσκολεύεσαι να βρεις λύσεις, θυμήσου πως δεν είσαι μόνος. Σε κάθε σχολή, υπάρχουν σύμβουλοι ψυχικής υγείας και σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού. Μίλησέ τους και σίγουρα, στο τέλος των σπουδών σου, θα θυμάσαι μόνο τις όμορφες στιγμές.

Και μην ξεχνάς ότι η iziPen θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε βήμα της ακαδημαϊκής σου πορείας. Αν χρειαστείς βοήθεια με την εκπόνηση των εργασιών σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.