Όταν το Harvard και το Columbia University συνάντησε το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ

Harvard University

Ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά νέα των τελευταίων μηνών είναι σίγουρα η δημιουργία παραρτημάτων του Harvard και Columbia University στην Ελλάδα.

 class=
Harvard University

Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, τα δυο μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, ιδρύουν παραρτήματα τόσο για προπτυχιακές σπουδές όσο και για μεταπτυχιακές. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε στην Αθήνα, έθεσε σε λειτουργεία το πρόγραμμα εξωστρέφειας που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Το νέο αυτό προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον έστω και αν, μέχρι τώρα, η συνεργασία αυτή θα αφορά συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών. Η εισαγωγή των φοιτητών θα συνεχίσει να γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά και μέσω υποτροφιών.

Οι παραδόσεις μαθημάτων θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα και το πρώτο τμήμα που θα τεθεί σε λειτουργία θα έχεις ως αντικείμενο τις επίκαιρες μεταναστευτικές σπουδές.

Θερινό Σχολείο

Πιο συγκεκριμένα, Harvard και ΕΚΠΑ, ετοιμάζουν την λειτουργεία Θερινού Σχολείου, με τα μαθήματα να ξεκινούν τον Ιούλιο. Η διάρκεια του θα είναι τρείς μήνες και το αντικείμενο του οι Σύγχρονες Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές με στόχο την ¨ανάπτυξη κοινών δράσεων και προγραμμάτων που θα καλύπτουν νομικές, πολιτικές, ιατρικές και επικοινωνιακές διαστάσεις¨.

ΕΜΠ και Columbia University

 class=
Columbia University

Το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Columbia, προσφέρουν για πρώτη φορά την δυνατότητα απόκτησης διπλού πτυχίου για προπτυχιακούς φοιτητές.

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής  στο protothema.gr : ¨Η συνεργασία ΕΜΠ και Columbia University (CU) είναι η πρώτη στο είδος της, δηλαδή αφορά διπλό πτυχίο για προπτυχιακούς φοιτητές – μεταξύ ελληνικού πανεπιστημίου και πανεπιστημίου των ΗΠΑ. Λόγω της εξαιρετικά διακεκριμένης θέσης του CU, η συμφωνία του με το ΕΜΠ αναδεικνύει τη διεθνή υπόληψη του ιδρύματός μας και ενισχύει σημαντικά το αντίκρισμα των διπλωμάτων των φοιτητών μας.¨

Το αύριο της εκπαίδευσης.

Η συνεργασία αυτή, αφενός, θα βοηθήσει τα μεγάλα ελληνικά πανεπιστήμια να ανέβουν σε κύρος και θέση και, αφετέρου, θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ένας ακόμα θετικός παράγοντας αυτής της συνεργασίας θα είναι η έλξη, όχι μόνο Ελλήνων, αλλά και ξένων φοιτητών που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Με την σφραγίδα των αμερικανικών πανεπιστημίων στο πτυχίο τους αποκτούν ένα δυνατό δίπλωμα-διαβατήριο για την αγορά εργασίας και αν παραμείνουν μετά το πέρας των σπουδών τους στην χώρα, βοηθούν και αυτοί με την σειρά τους στην ανάπτυξη του εθνικού προϊόντος.

Το μέλλον της εκπαίδευσης αποκτά μια πιο εξελιγμένη χροιά. Οι φοιτητές θα βιώσουν έναν διαφορετικό τρόπο μάθησης, με νέα δεδομένα και νέες τεχνικές. Ενισχύεται η εξωστρέφεια, καταπολεμείτε η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα αλληλεγγύης και σεβασμού.

Πρόγραμμα ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών σπουδών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του ΟΠΑ Βασίλη Παπαδάκη, ένας ακόμα στόχος μέσα στην επόμενη διετία είναι η δημιουργία ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού προγράμματος για ξένους φοιτητές το 2023-2024 αλλά και ο σχεδιασμός ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην αγγλική γλώσσα.

Τι αλλαγές έρχονται.

 class=

Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νέο νόμο – πλαίσιο, ο οποίος θα προωθεί αλλαγές που θα αφορούν τα προγράμματα σπουδών, την εκλογή των διδασκόντων αλλά και την διοίκηση των ιδρυμάτων. Την άνοιξη αναμένεται η δημοσιοποίηση του νόμου που θα περιλαμβάνει αλλαγές για το ΔΟΑΤΑΠ. Στόχος ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού ώστε να αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, πιο γρήγορα και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Στο νόμο – πλαίσιο αυτό θα συμπεριλαμβάνεται και ο τρόπος εκλογής καθηγητών καθώς σκοπός είναι να προσελκύσουν και νέους Έλληνες αλλά και ξένους επιστήμονες. Σύμφωνα με το σχέδιο τα προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια πρέπει να διευκολύνουν την εξοικείωση και την επικοινωνία ανάμεσα σε ακαδημαϊκά πεδία. Ακόμα, τα πτυχία δεν πρέπει να συνδέονται με λεπτομερή επαγγελματικά δικαιώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.