Έρχονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων στα ΑΕΙ.

AEI

Μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουν προθεσμία οι Πρυτάνεις να καταθέσουν προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις των τμημάτων των ιδρυμάτων τους.

Με επιστολή της η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητά πλάνο αναδιαμόρφωσης τμημάτων, αναδιοργάνωση των προγραμμάτων σπουδών αλλά και κατάθεση σχεδίου για την λειτουργικότητα και βιωσιμότητα αυτών. (Ακολουθεί απόσπασμα από τη επιστολή)

Ειδικότερα, προτείνεται οι Διοικήσεις να λάβουν υπόψη τους και να αξιολογήσουν ανά πρόγραμμα σπουδών, καθώς και ανά ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος (Τμήμα/Σχολή), τα ακόλουθα

Α. Στοιχειά σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο:

  • στοιχειά πληρότητας για την κάλυψη του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει, όπως η ακαταλληλότητα της διάρθρωσης του προγράμματος σπουδών ως προς την κάλυψη του εύρους του επιστημονικού πεδίου,
  • την κάλυψη αναγκών σύμφωνα με τις εξελίξεις κάθε επιστήμης, στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει το Τμήμα και συγκριτικά στοιχεία σχετικά με αντίστοιχα προγράμματα σπουδών στον ευρωπαϊκό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο,
  • επικάλυψη του επιστημονικού πεδίου που υπηρετεί κάθε πρόγραμμα σπουδών τόσο στην ίδια πόλη όσο και στην Επικράτεια,

Β. Στοιχεία βιωσιμότητας όπως :

  • το ενδιαφέρον υποψηφίων τα τελευταία έτη λειτουργίας τους,
  • τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής,
  • ο αριθμός διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού,
  • ζητήματα υποδομών,
  • η διεξαγωγή έρευνας,
  • η οργάνωση προγραμμάτων σπουδών β ́και γ ́κύκλου,
  • η λειτουργία εργαστηρίων και σε ποιο βαθμό αυτά αναπτύσσουν τυχόν παροχή υπηρεσιών προς τρίτους,

Γ. Στοιχεία πρόσβασης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθώς και ο βαθμός απορρόφησής τους σε αυτήν, αλλά και οι ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας,

Δ. Στοιχεία λοιπών δραστηριοτήτων και αναπτυξιακών δράσεων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας, όπως

  • οι δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ακαδημαϊκών μονάδων,
  • η ύπαρξη συνεργασιών με άλλα Πανεπιστήμια, ερευνητικούς και λοιπούς φορείς.¨

Σύμφωνα με την Υπουργό, η κίνηση αυτή κρίνεται αναγκαία καθώς οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν λίγα χρόνια πριν, όπως η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ αλλά και η ίδρυση καινούργιων προγραμμάτων σπουδών χωρίς την προηγούμενη γνώμη της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, δημιούργησαν προβλήματα στα Ανώτατα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ

Πέρα από τα παραπάνω, σημειώνει η Ν. Κεραμέως, έχουν ανακάμψει σημαντικές στρεβλώσεις όπως π.χ. αλληλοεπικάλυψη γνωστικών αντικειμένων από διαφορετικά ΑΕΙ, η λειτουργεία συγγενών τμημάτων εντός του ίδιου Ιδρύματος και η κατάτμηση των γνωστικών αντικειμένων σε επιμέρους τμήματα, αντιστοιχία υπάρχοντος ανθρωπίνου δυναμικού με τα προγράμματα σπουδών, αντιστοιχία προγραμμάτων σπουδών με τις διεθνής επιστημονικές εξελίξεις, την υφιστάμενη αγορά εργασίας και τις ρεαλιστικές ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.

Όπως είναι γνωστό, η Υπουργός, έχει ήδη προχωρήσει  :

  • σε αναστολές 37 νέων τμημάτων που ιδρύθηκαν προεκλογικά από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς ουσιαστικές μελέτες για την βιωσιμότητα και την σκοπιμότητα, χωρίς την γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, και με βουλευτικές τροπολογίες του τελευταίου λεπτού.
  • κατάργηση διάταξης που προέβλεπε ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής
  • συγχώνευση τεσσάρων τμημάτων κατόπιν εισήγησης του Πανεπιστημίου Πατρών
  • συνένωση των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, από τέσσερα σε δύο, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, με βάση τόσο τη ζήτηση υποψηφίων όσο και τη χαμηλή απορρόφηση των αποφοίτων τους στην αγορά.

Στον αντίποδα τώρα, στις 2 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδος Πρυτάνεων, χωρίς την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Για ‘έλλειψη συντονισμού‘ του Υπουργείου Παιδείας με την ΕΘΑΑΕ μιλούν οι Πρυτάνεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών την ίδια στιγμή που το Υπουργείο ζητά προτάσεις κατάργησης και συγχώνευσης τμημάτων.

Σχετικά με την κατάταξη των ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ για το 20% της ετήσιας χρηματοδότησης τους, το τοπίο παραμένει θολό για τους Πρυτάνεις, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί. Οι ίδιου εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί που εισηγήθηκαν από τις Συγκλήτους δεν δέχτηκαν αυξομειώσεις με βάση την βαθμολογική κατάταξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.