Τεχνική Pomodoro: Μέθοδος διαχείρισης χρόνου

Τεχνική Pomodoro

Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς στην εργασία σου και το μυαλό σου αποσπάται εύκολα; Έχεις πολλά tasks μέσα στην ημέρα και δεν προλαβαίνεις; Μην ανησυχείς. Σου έχουμε τη λύση! Τεχνική Pomodoro. Παρακάτω θα μάθεις μια από τις πιο γνωστές μεθόδους διαχείρισης χρόνου για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Η ιστορία της Τεχνικής Pomodoro

Η Τεχνική Pomodoro αναπτύχθηκε πρώτη φορά από τον Francesco Cirillo γύρω στα τέλη της του 1980. Όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο πανεπιστήμιο, χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο για να χρονομετρά τις εργασίες του. Ο Cirillo αφιέρωνε 25 λεπτά (τα οποία ονόμασε Pomodoros) σε κάθε εργασία του και με το που τελείωνε αυτός ο προκαθορισμένος χρόνος, σταματούσε και έκανε ένα διάλλειμα.

Το εν λόγω χρονόμετρο είχε σχήμα ντομάτας και από αυτό το οικιακό αντικείμενο (ήταν ένα απλό χρονόμετρο κουζίνας) πήρε το όνομα της η τεχνική. Καθώς Pomodoro, στα Ιταλικά, σημαίνει ντομάτα.

Η τεχνική αυτή, που σκέφτηκε ένας φοιτητής, κατέληξε να εμπνεύσει τη δημιουργία μεγάλου αριθμού εφαρμογών λογισμικού και χρονομέτρων.

Στόχος της Τεχνικής Pomodoro

Στόχος της τεχνικής αυτής είναι η σωστή διαχείριση χρόνου για πιο αποτελεσματικό διάβασμα ή πιο αποτελεσματική εργασία. Με τη χρήση ενός χρονομέτρου, σπάει τον χρόνο εργασίας σε 25 λεπτά (Pomodoros). Τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται σε διαλείμματα.

Πέρα από το γεγονός ότι αυτή η τεχνική βοηθά στη διαχείριση του χρόνου και διαμορφώνει τη σχέση που έχουμε με τον χρόνο, καταφέρνει, επίσης, να βελτιώσει την ταχύτητά μας. Ακόμα, δίνει στον εγκέφαλο τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστεί και να γίνει πιο παραγωγικός.

Πώς να εφαρμόσεις την Τεχνική Pomodoro

Ένα από τα θετικά στοιχεία αυτής της τεχνικής είναι το γεγονός ότι είναι εύκολη στη χρήση της. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα χρονόμετρο. Μπορεί να είναι ένα απλό χρονόμετρο κουζίνας ή το χρονόμετρο του κινητού σου. Αν θέλεις, μπορείς να κατεβάσεις και κάποια εφαρμογή στη συσκευή σου αλλά και το απλό χρονόμετρο που έχουμε όλοι στα κινητά μας αρκεί.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα ακόλουθα :

  1. Διάλεξε χρονόμετρο.
  2. Διάλεξε ποια εργασία ή σειρά εργασιών πρέπει να ολοκληρώσεις άμεσα.
  3. Ρύθμισε το χρονόμετρο σου στα 25 λεπτά και μην σταματήσεις έως ότου περάσει ο χρόνος που έθεσες. Αν τελειώσεις την εργασία σου πριν χτυπήσει το χρονόμετρο, αφιέρωσε τα υπόλοιπα λεπτά στον έλεγχο και στη διόρθωση.
  4. Προσπάθησε μέσα σε αυτά τα 25 λεπτά να απομακρύνεις οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Αν χρησιμοποιείς το χρονόμετρο του κινητού σου, κλείσε το internet. Είναι μόνο 25 λεπτά!
  5. Απόφυγέ όσο μπορείς να ελέγχεις το χρονόμετρο κάθε λίγο και λιγάκι. Θα σου αποσπά τη προσοχή και θα χάνεις πολύτιμο χρόνο. Απομάκρυνέ το από δίπλα σου. Όταν περάσουν τα 25 λεπτά, θα το ακούσεις.
  6. Αφού περάσουν τα 25 λεπτά, κάνε ένα διάλλειμα 5 λεπτών. Σήκω από τον χώρο εργασίας σου και περπάτα για να ξεπιαστείς. Αν έχεις ολοκληρώσει την εργασία σου, σημείωσε ότι την ολοκλήρωσες. Αν όχι, συνέχισέ την στο επόμενο Pomodoro (25 λεπτά).
  7. Μετά από 4 Pomodoros κάνε ένα διάλλειμα 20 με 30 λεπτών.
  8. Επανάλαβέ την όλη διαδικασία ξανά.

Συμβουλές για την καλύτερη λειτουργία της τεχνικής

Για την καλύτερη δυνατή επιτυχία της τεχνικής Pomodoro, σου έχουμε μερικές συμβουλές.

  • Θέσε ρεαλιστικούς στόχους. Αν σημειώσεις δέκα εργασίες για παράδειγμα, δε θα έχεις ούτε τον χρόνο ούτε την ενέργεια για να τις ολοκληρώσεις. Εκτός αν οι εργασίες αυτές είναι μικρές. Αν ξέρεις ότι είναι χρονοβόρες, χώρισέ τες.
  • Βάλε προτεραιότητες. Αν έχεις να παραδώσεις κάποιες εργασίες μέσα στις επόμενες μέρες, ασχολήσου με αυτές πρώτα. Ολοκλήρωσε tasks που ξέρεις ότι δε θέλουν πολύ χρόνο. Κάθε task που σβήνεται είναι μια επιτυχία.
  • Σκοπός της τεχνικής είναι η ολοκλήρωση. Μην αφήνεις μισοτελειωμένες δουλειές.
  • Έχε ότι χρειάζεσαι δίπλα σου, προτού βάλεις το χρονόμετρο. Μη χάνεις τον χρόνο σου ψάχνοντας το μολύβι ή τον μαρκαδόρο. Οργάνωσε τον χώρο σου.
  • Εκτίμησε πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις μια εργασία. Έτσι, θα μπορείς μελλοντικά να υπολογίσεις τον χρόνο της εκάστοτε εργασίας.
  • Αν τα 25 λεπτά σου φαίνονται πολλά, μείωσε τον χρόνο σε 15 λεπτά. Αυτό σε περίπτωση που δεν μπορείς να διατηρήσεις την προσήλωσή σου για τόσο χρόνο. Αν τα 25 λεπτά είναι τόσο όσο, συνέχισε έτσι. Η δύναμη της συνήθειας θα σε βοηθήσει πολύ.
  • Οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή, απομάκρυνέ το. Σε περίπτωση που κάποιος σου τηλεφωνήσει για παράδειγμα, ενημέρωσε ότι δεν μπορείς να μιλήσεις εκείνη τη στιγμή. Κλείσε την πόρτα σου, το internet. Κλείσε ακόμα και την κουρτίνα του παραθύρου σου αν ξέρεις ότι μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή ο έξω κόσμος.
  • Ακολούθησε όλα τα βήματα της τεχνικής.
  • Απόλαυσέ το. Σκέψου την ικανοποίηση που θα νιώσεις όταν θα έχεις ολοκληρώσει τα tasks σου. Αναλογίσου όλο τον χρόνο που γλίτωσες και που μπορείς να εκμεταλλευτείς για να κάνεις κάτι που σου αρέσει. Απόλαυσε πόσο παραγωγικός μπορείς να γίνεις και πόσο συνεπής με τις υποχρεώσεις σου.

Σε ποιους απευθύνεται είναι η Τεχνική Pomodoro

Τεχνική Pomodoro

Για όλους, βασικά. Είτε είσαι φοιτητής είτε κάποιος επαγγελματίας, αυτή η τεχνική είναι κατάλληλη για κάθε άνθρωπο που δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον χρόνο του. Χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους, bloggers, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς ακόμα και από γονείς που θέλουν να οργανώσουν σωστά το διάβασμα των παιδιών τους.

Δοκίμασε και εσύ την Τεχνική Pomodoro και δες πόσο γρήγορα θα μάθεις να χειρίζεσαι σωστά και τον χρόνο σου αλλά και τις υποχρεώσεις σου. Κάνε το διάβασμα σου πολύ πιο αποτελεσματικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.