6 Tips για την Επιτυχημένη Εκπόνηση μίας Πτυχιακής Εργασίας

Οδηγός Συγγραφής Πτυχιακής

Η συγγραφή της πτυχιακής εργασίας είναι το τελευταίο στάδιο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών. Για κάποιους σπουδαστές αποτελεί μία δύσκολη αλλά απαραίτητη διαδικασία. Για άλλους όμως, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να εντάξουν σε αυτή, όλες τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη φοίτησή τους και να αποτυπώσουν τις επιστημονικές ιδέες τους στη διπλωματική εργασία τους. Εάν βρίσκεσαι κι εσύ ένα βήμα πριν την απόκτηση του πτυχίου, αλλά σε αγχώνει η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας σου τότε δε χρειάζεται να φοβάσαι. Παρακάτω, έχουμε ετοιμάσει έναν πλήρη οδηγό με όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για απόλυτη επιτυχία στη συγγραφή της πτυχιακής σου.

Επίλεξε προσεκτικά το Θέμα της Πτυχιακής σου

Επιλογή Θέματος ΠτυχιακήςΤο πρώτο βήμα μιας πτυχιακής εργασίας είναι η επιλογή του θέματος. Κάποιες φορές οι καθηγητές ανακοινώνουν κάποια θέματα εργασιών και ο φοιτητής πρέπει να επιλέξει ένα από αυτά ενώ άλλες φορές χρειάζεται να ορίσει ο ίδιος ο φοιτητής το θέμα. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις κάτι που σου αρέσει πολύ και το οποίο βρίσκεται μέσα στα ενδιαφέροντά σου για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα. Επίσης, βεβαιώσου πως υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες πηγές για το θέμα που θα επιλέξεις καθώς εάν δεν μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες, θα δυσκολευτείς πολύ όταν ξεκινήσεις τη συγγραφή της διατριβής σου.

Στη συνέχεια, μελέτησε πολύ προσεκτικά το θέμα που επέλεξες, κατέγραψε όλους τους όρους που το περιγράφουν και σκέψου ποιες πληροφορίες σού είναι απαραίτητες. Συνήθως, ο επιβλέπων καθηγητής προτείνει κάποια βιβλιογραφία για κάθε εργασία, επομένως, ξεκίνα από αυτή που σου προτείνει ο καθηγητής σου. Θα δεις ότι η μία πηγή θα σε παραπέμπει στην άλλη και σιγά-σιγά θα συγκεντρώνεις το υλικό που απαιτείται. Εάν έχεις ερευνητική εργασία, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αρχίσεις να συλλέγεις δεδομένα, γιατί χρειάζεται πολύς χρόνος για την οργάνωσή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μην προσπαθήσεις να ολοκληρώσεις τη διατριβή σου με ψευδή στοιχεία διότι ο επιβλέπων καθηγητής θα το καταλάβει άμεσα και έτσι θα εκτεθείς.

Συγκέντρωσε τις Ακαδημαϊκές Πηγές σου

Διάβασε διάφορα ακαδημαϊκά άρθρα και επιστημονικά βιβλία, αρχίζοντας πρώτα από τη βιβλιοθήκη της σχολής σου. Επίσης, ψάξε για πληροφορίες και στο διαδίκτυο. Ωστόσο, καλό είναι να ελέγχεις πιο διεξοδικά τις διαδικτυακές πηγές για να σιγουρευτείς ότι είναι αξιόπιστες. Μη χρησιμοποιήσεις, για παράδειγμα, ένα άρθρο που διάβασες σε κάποιο ανώνυμο blog ή στο Wikipedia. Περιορίσου στις online βάσεις δεδομένων, όπως το αποθετήριο ‘Κάλλιπος’, ‘Πέργαμος’ ή στις ψηφιακές βιβλιοθήκες άλλων πανεπιστημίων της Ελλάδος ή του εξωτερικού.  Για έναν πλήρη οδηγό εύρεσης αξιόπιστων διαδικτυακών πηγών μπορείς να ελέγξεις το παρακάτω αναλυτικό άρθρο για αναζήτηση βιβλιογραφίας που έχουμε ετοιμάσει για εσένα. Ο επιβλέπων καθηγητής ορίζει το κατώτατο όριο των βιβλιογραφικών αναφορών που πρέπει να συμπεριληφθούν στις προπτυχιακές εργασίες. Ωστόσο, ο ίδιος θα προτιμήσει μία εργασία με περισσότερες βιβλιογραφικές πηγές που σχετίζονται με το θέμα και θα του δείξουν πως έκανες μία λεπτομερή έρευνα.

Δημιούργησε το Προσχέδιο της ΠτυχιακήςΟργάνωση Πτυχιακής

Επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, είναι να δημιουργήσεις το προσχέδιο της πτυχιακής εργασίας σου. Σε ένα πρόχειρο σημειωματάριο, σημείωσε τα κεφάλαια που θα έχει η δική σου εργασία. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα τη δομή του κειμένου, καθώς θα το χρησιμοποιήσεις ως οδηγό την ώρα της συγγραφής. Φυσικά, το προσχέδιο πιθανότατα θα αλλάξει κάποιες φορές καθώς γράφεις γιατί θα προκύψουν νέα κεφάλαια που θα θέλεις να αναπτύξεις. Επίσης, χρήσιμο είναι, να μελετήσεις παλαιότερες πτυχιακές εργασίες για να κατανοήσεις το στυλ γραφής.

Στη συνέχεια, προσδιόρισε το ύφος και το στυλ της γραφής που θα ακολουθήσεις σε όλη τη διατριβή. Για να έχεις επιτυχία, θα πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία στο σύνολό της διατριβής. Προτίμησε να γράψεις το κείμενο στο γ’ ενικό, εκτός από τις φορές που θέλεις να καταγράψεις τις προσωπικές σου απόψεις. Φυσικά, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τα ορθογραφικά λάθη καθώς δεν επιτρέπονται σε ένα ακαδημαϊκό έργο. Συνήθως η έκταση είναι μεταξύ 20.000 και 40.000 λέξεων. Κάθε βιβλιογραφική εργασία περιλαμβάνει τα εξής μέρη:

  • Τίτλος
  • Πίνακας περιεχομένων
  • Περίληψη στην ελληνική γλώσσα και στην αγγλική
  • Εισαγωγή
  • Επισκόπηση της βιβλιογραφίας
  • Συζήτηση
  • Συμπεράσματα
  • Βιβλιογραφία και
  • Παραρτήματα

Στη διατριβή ερευνητικού τύπου συμπεριλαμβάνονται και τα κεφάλαια ‘μεθοδολογία’ και ‘αποτελέσματα’.

Διάβασε τον Οδηγό της Σχολής σου

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις την πτυχιακή σου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβάσεις πολύ προσεκτικά τον οδηγό εκπόνησης μιας διατριβής που δίνεται στη σχολή καθώς, πολύ συχνά, οι καθηγητές αναγκάζονται να βαθμολογήσουν με χαμηλό βαθμό τις εργασίες ή να τις επιστρέψουν στους φοιτητές διότι δεν ακολούθησαν τους κανόνες που υπάρχουν στον οδηγό. Έτσι, σιγουρέψου ότι θα τηρήσεις τους σωστούς κανόνες για τη γραμματοσειρά, τη στοίχιση, την αρίθμηση των κεφαλαίων καθώς και για το πρότυπο καταγραφής της βιβλιογραφίας. Είναι κρίμα να χάσεις βαθμούς από την πτυχιακή, επειδή ξέχασες να διαβάσεις το έγγραφο της σχολής.

Πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό, είναι η πλήρης κατανόηση του τρόπου δημιουργίας των βιβλιογραφικών αναφορών εντός κειμένου και η παράθεση της βιβλιογραφίας στο τέλος ανάλογα με το πρότυπο βιβλιογραφικών αναφορών που ορίζει η σχολή σου.

Ξεκίνα τη Συγγραφή του Κειμένου

Εκπόνηση ΠτυχιακήςΣτη σελίδα του τίτλου φρόντισε να γράψεις το ίδρυμα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο σπουδάζεις, τον τίτλο εργασίας, το ονοματεπώνυμό σου, το ονοματεπώνυμο του επιβλέποντος καθηγητή καθώς και τον τόπο και τον χρόνο έκδοσης. Στο πίνακα περιεχομένων θα αναφέρεις τους τίτλους των κεφαλαίων και των υποκεφαλαίων της εργασίας σου. Η περίληψη είναι προαιρετική και σε αυτή πρέπει μέσα σε 100-250 λέξεις να παρουσιάσεις το θέμα και τους στόχους της εργασίας.

Επιπρόσθετα, στην εισαγωγή θα αναφέρεις πιο αναλυτικά το θέμα, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητά του. Έπειτα, θα αναφερθεί ο βασικός σκοπός της εργασίας και θα παρουσιαστεί η δομή της. Στη βιβλιογραφική επισκόπηση θα περιγράψεις αναλυτικά τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών αναφορικά με το θέμα σου. Επίσης, στο κεφάλαιο της μεθοδολογίας, θα παρουσιάσεις αναλυτικά τις μεθόδους που ακολούθησες κατά τη διάρκεια της έρευνας και θα δώσεις πληροφορίες για τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής της καθώς και για τη δειγματοληψία.

Επιπλέον, θα καταγράψεις όλα τα αποτελέσματα που προέκυψαν, όταν επεξεργάστηκες τα δεδομένα και στην ενότητα της συζήτησης θα τα σχολιάσεις και θα τα ερμηνεύσεις. Στην ενότητα των συμπερασμάτων θα καταθέσεις διάφορες προτάσεις για να υπάρξουν βελτιώσεις. Επίσης, θα πρέπει να παραθέσεις όλες τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην ενότητα της βιβλιογραφίας. Η ενότητα των παραρτημάτων περιλαμβάνει τις πληροφορίες που δεν ήταν απαραίτητο να μπουν στο κυρίως κείμενο της διατριβής.

Πραγματοποίησε τις Τελικές Διορθώσεις

Μόλις ολοκληρώσεις τη διαδικασία συγγραφής, άφησε τη διατριβή στην άκρη και ξεκουράσου για λίγες μέρες. Φυσικά, είναι απαραίτητο να τελειώσεις την εργασία τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Έτσι, θα έχεις τον απαραίτητο χρόνο για τις τελικές διορθώσεις της εργασίας σου. Όταν περάσουν 1-2 μέρες, διάβασε την ξανά και εντόπισε πιθανά λάθη, παραλείψεις και ασάφειες και διόρθωσέ τα.

Ανακεφαλαιώνοντας, εάν ακολουθήσεις όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα καταφέρεις να συγγράψεις μία άρτια πτυχιακή εργασία, λαμβάνοντας πολύ καλή βαθμολογία γι’ αυτήν. Εάν ακόμα δυσκολεύεσαι με τη διατριβή σου ή δεν έχεις τον απαραίτητο διαθέσιμο χρόνο να αφιερώσεις σε ένα τέτοιο απαιτητικό εγχείρημα, μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς writers της iziPen για να λάβεις άμεσα την πτυχιακή εργασία σου με λίγα μόνο κλικ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.