Τι είναι το SPSS και πως λειτουργεί

Στατιστική Ανάλυση SPSS

Για να ολοκληρώσεις το μεταπτυχιακό σου, θα χρειαστεί να εκπονήσεις την μεταπτυχιακή διατριβή σου. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μία διπλωματική εργασία, πρέπει να συλλέξεις δεδομένα, να τα αναλύσεις στατιστικά και να εξάγεις συμπεράσματα. Πολύτιμος βοηθός σου σε αυτή τη διαδικασία, είναι το πολύ δημοφιλές πρόγραμμα ‘SPSS’. Το κείμενο που ακολουθεί, σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για αυτό.

Τι είναι το SPSS

Πως λειτουργεί το SPSSΤο ‘SPSS’ είναι ένα απαραίτητο πακέτο λογισμικού για τη στατιστική ανάλυση δεδομένων. Το 1965 στο Stanford University, ο Norman Nie και ο Dale Ben, φοιτητές της πολιτικής επιστήμης, μετά την απογοήτευση τους για τη μη ύπαρξη ενός προγράμματος στατιστικής ανάλυσης δεδομένων, αποφάσισαν να αναπτύξουν το δικό τους πρόγραμμα. Χρησιμοποίησαν τη γλώσσα προγραμματισμού FORTRAN. Το 1967 ονομάστηκε ‘Statistical Package for the Social Science’ και προστέθηκε και ο Hadlai Hull ως μέλος της ομάδας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1970 συνεχίστηκε το πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Norman Nie ίδρυσε μία εταιρεία.

Το 1984 θεωρήθηκε ως το πιο διαδεδομένο λογισμικό στατιστικής ανάλυσης δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο χρησιμοποιείται πλέον από τους περισσότερους μεταπτυχιακούς φοιτητές για την ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας τους. Για έναν αναλυτικό οδηγό συγγραφής μίας διπλωματικής εργασίας μπορείς να ελέγξεις το σχετικό άρθρο που έχουμε ετοιμάσει για εσένα. Η ‘SPSS 5’ ήταν η πρώτη έκδοση για τα ‘Windows’ και έχουν ακολουθήσει και άλλες. Το 2009 εξαγοράστηκε από την ‘IBM’ και πλέον είναι γνωστό ως ‘IBM SPSS Statistics’. Στην Ελλάδα, το ‘SPSS’ υποστηρίζεται από την ‘SPSS Hellas’ για τα ‘Windows’.

Πως λειτουργεί το SPSS

Με το λογισμικό ‘SPSS’ έχεις τη δυνατότητα να:

  • εισάγεις μεγάλο όγκο δεδομένων
  • κάνεις περιγραφικές αναλύσεις: σε αυτές, εμφανίζονται οι μέσοι όροι με τις αποκλίσεις των τιμών από τα δεδομένα
  • να εκπονήσεις αναλύσεις συσχετίσεων: η συγκεκριμένη ανάλυση εμφανίζει την όποια συσχέτιση υπάρχει ανάμεσα στις μεταβλητές της έρευνας
  • να διεξάγεις μία ANOVA ανάλυση: με αυτή τη μέθοδο θα εξετάσεις τις διαφορές των μεταβλητών
  • να κάνεις ανάλυση παλινδρόμησης: για να εξιχνιάσεις την πρόβλεψη μιας εξαρτημένης μεταβλητής σε μία έρευνα

Τα πλεονεκτήματά του είναι αρκετά και γι’ αυτό το λόγο το προτιμούν πολλοί φοιτητέςΔεδομένα στο SPSS προπτυχιακών, μεταπτυχιακών ή προπτυχιακών προγραμμάτων για την εκπόνηση της διπλωματικής τους. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι πως ο χρήστης μπορεί να εισάγει δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως είναι και το υπολογιστικό φύλλο ‘Excel. Επιπλέον, στο ‘SPSS’ ενσωματώνονται και είναι διαθέσιμες πολλές στατιστικές δοκιμές και τα αποτελέσματα είναι εύκολο να ερμηνευτούν. Οι πίνακες δεδομένων εμφανίζονται εύκολα και γρήγορα ενώ υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος, εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί.

Η μορφή του ‘SPSS’ μοιάζει με τις περισσότερες εφαρμογές που υπάρχουν στα ‘Windows’. Στην επιφάνεια εργασίας εμφανίζονται διάφορα παράθυρα του ‘SPSS’ ανάλογα με την εργασία που θέλει να εκτελέσει κάποιος. Έτσι, μόλις ανοίξεις το πρόγραμμα, θα παρατηρήσεις το ‘data editor’ δηλαδή το παράθυρο για την επεξεργασία δεδομένων όπου μπορείς να δημιουργήσεις ένα αρχείο δεδομένων. Στις νεότερες εκδόσεις του ‘SPSS’, το συγκεκριμένο παράθυρο προβάλλεται ως ‘data view’ και ως ‘variable view’.

Πως εισάγω δεδομένα στο SPSS

Τι είναι το SPSSΓια να εισάγεις αρχεία από άλλες πηγές, χρειάζεται να επιλέξεις ‘file’, ‘open’ και ‘database’. Για να αποθηκεύσεις τα αρχεία, θα επιλέξεις το ‘file’ και μετά ‘save as’. Το ‘variable view’ χρησιμοποιείται για την παραμετροποίηση των μεταβλητών που έχεις εισάγει στο πρόγραμμα του ‘SPSS’. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα, εάν το επιθυμείς, να τροποποιήσεις τις μεταβλητές ή τα δεδομένα που έχεις αποθηκεύσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου.

Τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης, εμφανίζονται στο ‘viewer’, το παράθυρο προβολής αποτελεσμάτων. Αυτό ανοίγει αυτόματα, μετά την εκτέλεση μιας στατιστικής ανάλυσης. Στη γραμμή του τίτλου εμφανίζεται το όνομα ‘Output1’. Επίσης,  το ‘syntax editor’ επεξεργάζεται τις εντολές που του δίνει ο χρήστης και το ‘chart editor’ επεξεργάζεται τα γραφήματα.

Συνεπώς, τώρα που γνώρισες καλύτερα το ‘SPSS’ χρησιμοποίησε το για να ολοκληρώσεις τη διατριβή σου εύκολα και γρήγορα πριν την παραδώσεις στον καθηγητή. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι στατιστικές αναλύσεις σε δυσκολεύουν μη διστάσεις να απευθυνθείς στη μεγαλύτερη ομάδα ακαδημαϊκών στατιστικολόγων στην Ελλάδα ώστε να λάβεις άμεσα τη στατιστική ανάλυση καθώς και την επεξήγηση των αποτελεσμάτων της διπλωματικής σου με λίγα μόνο κλικ και στο χαμηλότερο κόστος της αγοράς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.