Οδηγός για τη συγγραφή Διπλωματικής Εργασίας / Διατριβής

Οδηγός εκπόνησης διπλωματικών εργασιών

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα οι φοιτητές δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να ασχοληθούν με την εκπόνηση εργασιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατελούν πολλοί φοιτητές σε σύγχυση και να μη γνωρίζουν από πού θα έπρεπε να αρχίσουν για να εκπονήσουν τη μεταπτυχιακή διατριβή τους. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε για να έχετε επιτυχία στη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας σας.

Ξεκινήστε με μία Ερευνητική Πρόταση που θα καλύπτει τις απαιτήσεις της διατριβής

Πολλές διατριβές είναι εξαρχής δυσκολότερες από άλλες λόγω κακής επιλογής θέματος και ερευνητικών μεθόδων. Επιλέξτε το θέμα σας και την έρευνά σας έξυπνα. Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε τη δυνατότητα να βρείτε τόσο βιβλιογραφία όσο και συμμετέχοντες για το ερωτηματολόγιο / συνέντευξη που θα εκπονήσετε πριν υποβάλετε την πρόταση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προτείνετε μια εκτεταμένη θεωρητική ανασκόπηση.

Δείτε, επίσης το βίντεο-οδηγό που ετοιμάσαμε για το πώς να δημιουργήσετε το δικό σας ερωτηματολόγιο. 

Επιβεβαίωση και ανάλυση τίτλου της διπλωματικής εργασίας σας

Μέχρι στιγμής τα πάτε μια χαρά! Ο επιβλέπων σας έχει συμφωνήσει στον τίτλο και τα βασικά χαρακτηριστικά της διπλωματικής εργασίας σας και είστε πλέον σε θέση να περάσετε στη συγγραφή της διατριβής. Πολλοί θα αγχωθούν ακόμα και απογοητευτούν όταν ανοίξουν ένα νέο έγγραφο και δουν μία ολόλευκη σελίδα στο word. Μην αγχωθείτε όμως καθώς ο συγκεκριμένος οδηγός της iziPen θα σας παραπέμψει σε όλα τα βασικά βήματα για μία πετυχημένη εκπόνηση διπλωματικής διατριβής.

Το πρώτο βήμα είναι να δείτε προσεκτικά τον τίτλο σας και να αφήσετε αυτόν να σας οδηγήσει.

ΕΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Τίτλος διπλωματικής εργασίας: “Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στην Ειδική Αγωγή.”

Σε αυτόν τον τίτλο, δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα τρία ζητούμενα. Κάποιες φορές είναι βοηθητικό να τα αναλύουμε με απλά λόγια, ώστε άμεσα να έχουμε τον θεωρητικό σκελετό της εργασίας μας:

Ζητούμενο 1: Τι είναι η Ειδική Αγωγή;

Ζητούμενο 2: Τι είναι η κοινωνική εργασία;

Ζητούμενο 3: Τι συνδέει τις δύο έννοιες;

Έρευνα και επιλογή θέματος διπλωματικής εργασίας

Πραγματοποιήστε την έρευνα σας σε ακαδημαϊκά άρθρα και βιβλία

Η έρευνα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι δύσκολη.

Ξεκινήστε στα σίγουρα από τη βιβλιοθήκη του τμήματός σας. Αφού ξεχωρίσετε τα πιο χρήσιμα ακαδημαϊκά άρθρα και βιβλία, αφιερώστε χρόνο να μελετήσετε τα κεφάλαια που σας ενδιαφέρουν. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και το ίντερνετ, αλλά προσέξτε την ποιότητα των διαδικτυακών πηγών σας! Ένα κοινό blog ή ένα άρθρο στη Wikipedia δεν είναι αποδεκτό ως αξιόπιστη ακαδημαϊκή πηγή.

Καλό είναι αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακές πηγές, να περιοριστείτε σε άρθρα ακαδημαϊκών περιοδικών, επιστημονικές εγκυκλοπαίδειες και (όπου εφαρμόζεται) ειδησεογραφικά πρακτορεία εγνωσμένης αξιοπιστίας.

Πόσες βιβλιογραφικές αναφορές πρέπει να συμπεριλάβετε στην εργασία σας;

Ένα πολύ συχνό ερώτημα που χρειάζεται προσοχή στο μεταπτυχιακό επίπεδο σας. Μπορεί για τη συγγραφή μιας φοιτητικής εργασίας εξαμήνου προπτυχιακού επιπέδου (στην οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενο οδηγό μας) οι καθηγητές να θέσουν οι ίδιοι κάποιο κατώτατο όριο, αλλά όταν φτάνετε στην εκπόνηση μιας μεταπτυχιακής διατριβής, θεωρείται δεδομένο ότι μπορείτε να κρίνετε οι ίδιοι.

Αν και κυκλοφορούν διάφορες συμβουλές και φόρμουλες για τον ιδανικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός βιβλιογραφικών αναφορών που πρέπει να καταλήξετε. Η επαρκής βιβλιογραφία για την άρτια θεμελίωση της εργασίας σας μπορεί, ανάλογα και με το επιστημονικό πεδίο, να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο κατά γενικό κανόνα, ο καθηγητής σας θα προτιμήσει μία εργασία πλούσια σε βιβλιογραφικές πηγές οι οποίες θα σχετίζονται με το θέμα σας και θα του επιβεβαιώσουν τη λεπτομερή έρευνα που πραγματοποιήσατε.

Προσοχή όμως, ποτέ μην επισημάνετε αναφορές που δε στηρίζονται στο γραπτό σας ή είναι άσχετες με το θέμα σας, καθώς πολλοί καθηγητές παίρνουν το χρόνο να μελετήσουν τις βιβλιογραφικές αναφορές σας μία προς μία.

Ξεκινήστε με τη συγγραφή της μεταπτυχιακής διατριβής σας

Συγγραφή της διπλωματικής διατριβής σας

Όπως είπαμε και πριν, η άδεια σελίδα μπορεί να σας τρομάζει στην αρχή, αλλά μη φοβηθείτε να ξεκινήσετε δυναμικά (κάθε αρχή και δύσκολη). Αν έχετε κάνει καλή διαχείριση χρόνου, μπορείτε να επιστρέψετε στα πρώτα σας κείμενα αργότερα και να κάνετε τροποποιήσεις.

Μην ξεχνάτε ότι η εργασία σας πρέπει να είναι πρωτότυπη (αυθεντική), μην επιχειρήσετε να πάρετε αυτούσια τμήματα από εργασίες ή δημοσιεύσεις άλλων, γιατί θα φανεί στον έλεγχο λογοκλοπής του πανεπιστημίου σας.

Πλέον όλες οι εργασίες στα ακαδημαϊκά ιδρύματα περνούν από μία πλήρη ανίχνευση λογοκλοπής μέσω Turnitin και συγκρίνονται με προηγούμενες εργασίες φοιτητών αλλά και διαδικτυακές πηγές. Στην περίπτωση που έχετε προσλάβει κάποιον ακαδημαϊκό συγγραφέα, προσέξτε να μην έχουν χρησιμοποιηθεί έτοιμες παλιές εργασίες φοιτητών, καθώς αυτή η ενέργεια θα σας προκαλέσει προβλήματα, έως και την αποβολή σας από το πανεπιστήμιο.

Στην iziPen, διαθέτουμε πρόσβαση στο επίσημο λογισμικό ανίχνευσης πλαγιαρίσματος (αντιγραφή λόγου) που χρησιμοποιούν οι σχολές και τα πανεπιστήμια για τον αυτόματα έλεγχο αυθεντικότητας κάθε φοιτητικής εργασίας που ολοκληρώνεται από τους εκπονητές μας.

Για την μέγιστη απόδοση, πάντα γράφουμε με ξεκούραστο μυαλό, με αρκετή ενυδάτωση και όχι βαριά διατροφή.

Ιδανικά, κάθε 30 λεπτά αφήστε την οθόνη σας και κοιτάξτε σε ένα μακρινό τοπίο για 20 δευτερόλεπτα – Διαφορετικά 5 λεπτά διάλειμμα για κάθε μία ώρα στον υπολογιστή σας. Αυτό αποδίδει στο γράψιμό σας καλή ποιότητα και μειώνει το χρόνο που θα χρειαστείτε για να διορθώσετε.

Ανάλογα με την ώρα της μέρας που σας βολεύει, οργανώστε το χώρο δουλειάς σας ώστε να βρείτε το κατάλληλο μέρος όπου τίποτα δε θα μπορεί να σας επηρεάζει και αποσπάει την προσοχή.

Αν όμως, παρ’ ελπίδα έχετε ανασφάλειες, καθώς σας λείπει η βεβαιότητα και η εμπειρία, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπονητή όπως οι writers της iziPen, οι οποίοι έχουν την εμπειρία και τα προσόντα τόσο για τη συγγραφή μεταπτυχιακών διατριβών όσο και για να σας καθοδηγήσουν να την ολοκληρώσετε εσείς οι ίδιοι.

Καθώς στην πλατφόρμα μας διατηρούμε πλήρη εχεμύθεια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας, μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν από τους ακαδημαϊκούς εκπονητές μας με απόλυτη εμπιστευτικότητα και ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να προβείτε στην αγορά φοιτητικών εργασιών καθώς κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για τη χρήση ξένης πνευματικής ιδιοκτησίας από το λογισμικό λογοκλοπής τους πανεπιστημίου σας, με σοβαρές ποινές έως και την οριστική αποβολή σας από τη σχολής σας.

Στη συνέχεια, εάν η διατριβή σας έχει όπως οι περισσότερες, ερευνητικό μέρος, ασχοληθείτε νωρίς με τη δημιουργία του ερευνητικού σας εργαλείου και την εύρεση συμμετεχόντων. Μην επιχειρήσετε όμως να ολοκληρώσετε τη διπλωματική εργασία σας με μη έγκυρα ή ψευδή στοιχεία. Το πιο πιθανό είναι ότι οι έμπειροι καθηγητές σας θα καταλάβουν αμέσως την απόπειρά σας και θα κινδυνεύσετε να εκτεθείτε.

Ολοκληρώστε τις κατάλληλες διορθώσεις με καθαρό μυαλό

Αν έχετε ακολουθήσει τις συμβουλές μας μέχρι τώρα, έχετε μπροστά σας κάποια τμήματα της διδακτορικής διατριβής σας ή όλο το κείμενό σας. Πριν τη στείλετε στον επιβλέποντα καθηγητή, πραγματοποιήστε μόνοι σας έναν λεπτομερή έλεγχο στο δοκίμιο σας για συντακτικά λάθη, ορθογραφικά λάθη, κακή εικόνα κειμένου και άλλα θέματα που επηρεάζουν κυρίως την πρώτη εντύπωση του καθηγητή σας.

Ωστόσο, αφού υποβάλετε τη μεταπτυχιακή διατριβή σας, το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξουν σχόλια για διορθώσεις. Ακόμη και αν οι ζητούμενες αλλαγές είναι περισσότερες από όσες νομίζατε, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού για να είστε βέβαιοι πως με τις κατάλληλες διορθώσεις θα πετύχετε έναν υψηλό βαθμό στο πτυχίο σας.

Παρουσίαση διδακτορικής διατριβής στον καθηγητή

Προετοιμάστε μια πετυχημένη παρουσίαση χωρίς άγχος και λάθη

Αν έχετε άνεση να μιλάτε σε κόσμο και να χρησιμοποιείτε προγράμματα όπως το Power Point, η παρουσίαση θα είναι για εσάς μια διαδικασία μάλλον απλή. Εκτελέστε πρόβες στον καθρέφτη σας ή μπροστά σε μέλη της οικογένειας, αλλά και φίλους για να αποκτήσετε την άνεση και τον αέρα που χρειάζεστε ώστε να πείσετε τους καθηγητές σας ότι γνωρίζετε πολύ καλά για το τι μιλάτε χωρίς λάθη και τρακ.

Αυτός ήταν ο οδηγός μας για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας σας και ελπίζουμε να νιώθετε ήδη πιο σίγουροι για τη συγγραφή της διατριβής σας! Θα υπάρξουν σίγουρα δυσκολίες, αλλά το αποτέλεσμα της τελικής δουλειάς σας και η αίσθηση της επιτυχίας θα σας αποζημιώσει όπως κανένα άλλο αίσθημα δεν μπορεί. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό και μην ξεχνάτε ότι, όπως είπε ο Αριστοτέλης, “της παιδείας οι μεν ρίζες πικρές, οι δε καρποί γλυκείς”.

Η σύνταξη του συγκεκριμένου οδηγού πραγματοποιήθηκε από την writer-ariadne, για να βοηθήσει εκατοντάδες φοιτητές με την εκπόνηση διπλωματικών διατριβών. Ως ενεργή writer της ομάδας μας, η ίδια μπορεί να σας βοηθήσει με την υποστήριξη και συγγραφή της δικής σας φοιτητικής εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.