LinkedIn: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις

Τι είναι το LinkedIn

Το LinkedIn είναι εδώ για εσένα που βαρέθηκες να ‘σερφάρεις’ στο Facebook και στο Instagram και αναζητάς κάτι νέο που θα σε βοηθήσει στην επαγγελματική σου πορεία. Τι είναι το LinkedIn, πώς θα δημιουργήσεις ένα ισχυρό προφίλ και πώς θα σε ωφελήσει στην εργασία σου; Όλες οι απαντήσεις που ψάχνεις βρίσκονται στη συνέχεια του κειμένου.

Τι Είναι το LinkedIn

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επαγγελματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Μέσα από το LinkedIn, έχεις τη δυνατότητα να συνδεθείς με διάφορες επιχειρήσεις και με επαγγελματίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πάνω από 414 εκατομμύρια χρήστες που έχουν εγγραφεί σε αυτό, μα στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο μέχρι στιγμής.

Ιδρυτής του ιστότοπου LinkedIn είναι ο Reid Hoffman και εμφανίστηκε επίσημα για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου του 2003, έχοντας ως αποστολή την παγκόσμια σύνδεση των επαγγελματιών για να αυξηθεί η παραγωγικότητα τους. Στα Webby Awards το 2007 κέρδισε βραβείο σε δύο κατηγορίες: στη ‘Services’ και στη ‘Social Networking’. Το 2016 εξαγοράστηκε με το ποσό των 26,2 δις δολαρίων από τη Microsoft και διατίθεται σε 20 γλώσσες.

Ο τρόπος λειτουργίας του LinkedIn έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά ενός οποιοδήποτε άλλου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την εγγραφή σου σε αυτό, θα καταλάβεις πως τα οφέλη του είναι πολλά. Με την προσθήκη πληροφοριών για την επαγγελματική σου πορεία, όπως τις σπουδές, την εργασιακή εμπειρία, τα soft skills και τις ικανότητες που διαθέτεις άλλα και την εργασία που έχεις προσφέρει εθελοντικά, θα δημιουργήσεις ένα online βιογραφικό.

Για την επιτυχημένη συγγραφή του βιογραφικού σου, εκτός του LinkedIn, μην παραλείψεις να διαβάσεις το άρθρο που έχουμε ετοιμάσει για εσένα, Πώς να φτιάξεις σωστά το βιογραφικό σου.

Τα Οφέλη του LinkedIn

Ως εγγεγραμμένος χρήστης θα συμμετάσχεις σε διάφορες ομάδες και θα αλληλεπιδράσεις με συναδέλφους, συμφοιτητές, συνεργάτες ή καθηγητές της σχολής.

Το LinkedIn έχει δύο πολύ χρήσιμες λειτουργίες, τις ‘recommendations’ και τις ‘endorsements’. Με απλά λόγια, κάποιος που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα μπορεί να συστήσει έναν συνάδελφο για να προσληφθεί σε μία εταιρεία ή να αναλάβει ένα project. Ή μπορεί να επιβεβαιώσει την ικανότητα ενός άλλου χρήστη και να την ενισχύσει περισσότερο.

Ακόμα, μέσα από το LinkedIn, μπορούν να σε εντοπίσουν ευκολότερα οι εργοδότες διάφορων επιχειρήσεων που αναζητούν νέο προσωπικό. Οι υπεύθυνοι πρόσληψης χρησιμοποιούν το LinkedIn ως μηχανή αναζήτησης ιδανικών υποψηφίων χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις- κλειδιά. Η προσέγγιση μελλοντικών εργοδοτών, η ανάπτυξη του κοινωνικού σου περίγυρου αλλά και η ενημέρωση για τον επαγγελματικό τομέα που σε ενδιαφέρει διευκολύνεται περισσότερο, εάν είσαι εγγεγραμμένος χρήστης του LinkedIn.

Πως θα Δημιουργήσεις Προφίλ

Μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικό κοινωνικό μέσο δικτύωσης είναι το LinkedIn, χρειάζονται ελάχιστα βήματα και λεπτά για να απολαύσεις τα οφέλη του, χρησιμοποιώντας το. Το πρώτο βήμα που απαιτείται να κάνεις είναι να βρεθείς στο www.LinkedIn.com. Για να δημιουργήσεις ένα νέο λογαριασμό κλίκαρε στο ‘Join Now’.

LinkedIn Εγγραφή

Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε το email σου και έναν κωδικό με τουλάχιστον έξι χαρακτήρες και στη συνέχεια πάτησε ‘Agree & Join. Εάν έχεις λογαριασμό στη Google, μπορείς να εισέλθεις στο LinkedIn με αυτόν το λογαριασμό.

Έπειτα, διάλεξε και βάλε μία δική σου φωτογραφία καθώς και τον ταχυδρομικό κώδικα, τη χώρα και την περιοχή όπου μένεις. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η πλατφόρμα θα σου προτείνει άτομα κοντά στην περιοχή σου και επιχειρήσεις που αναζητούν νέο προσωπικό και βρίσκονται δίπλα σου. 

Γιατί να φτιάξω LinkedIn

 

Ύστερα, εάν έχεις δουλέψει ξανά στο παρελθόν, ή αν εργάζεσαι ήδη σε μία επιχείρηση, σημείωσε το στο LinkedIn. Θα δεις ένα email επιβεβαίωσης από την πλατφόρμα είτε στα ‘Εισερχόμενα μηνύματα’ είτε στα ‘Ανεπιθύμητα’. Δες τον κωδικό που γράφει το email και συμπλήρωσε το.

Λίγο αργότερα, εάν ψάχνεις δουλειά, θα το αναφέρεις στο LinkedIn και θα επιλέξεις ποιες ακριβώς θέσεις εργασίας αναζητάς. Σε περίπτωση που δε σε ενδιαφέρει μία νέα δουλειά προς το παρόν, κάνε κλικ στο ‘skip’.

Μπαίνοντας στο LinkedIn, θα προσέξεις το κομψό και μινιμαλιστικό περιβάλλον χρήσης του. Στη στήλη ‘me’ μπορείς να δεις το προφίλ σου, να επεξεργαστείς το βιογραφικό σου κλπ.

Στο ‘home’, όπως συμβαίνει και με το Facebook, βλέπεις τις δημοσιεύσεις που κάνουν οι χρήστες που ακολουθείς, ενώ στο ‘my network’ εξετάζεις τις επαφές σου, τα άτομα που σε ακολουθούν, τα προγραμματισμένα events και τα γκρουπ όπου συμμετάσχεις.

Στη στήλη jobs’ αναζήτησε εργασίες που σε ενδιαφέρουν, με τη χρήση λέξεων- κλειδιά και στείλε αιτήσεις πρόσληψης. Βεβαιώσου ότι έχεις κατανοήσει πλήρως τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας για την οποία εκδηλώνεις ενδιαφέρον και προετοιμάσου κατάλληλα για τη συνέντευξη που θα ακολουθήσει.

Πως θα Ξεχωρίσει το Προφίλ σου

Κάνε το προφίλ σου στο LinkedIn να ξεχωρίζει, με τα ακόλουθα μικρά tips:

  • Μετέτρεψε το βαρετό σύνδεσμο του προφίλ σε κάτι πιο ελκυστικό και επαγγελματικό. Συνήθως το URL του προφίλ έχει αριθμούς και γράμματα. Για να το αλλάξεις αυτό, πάτησε ‘view profile’ και ‘edit public profile and URL’. Επέλεξε για URL linkedin.com/in/yourfullname, λόγου χάρη linkedin.com/in/giorgos-papadopoulos-dikigoros.LinkedIn Τι είναιΠώς να φτιάξω LinkedIn
  • Διάλεξε με προσοχή τη φωτογραφία προφίλ που θα έχεις. Πρέπει να είναι μοναδική, επαγγελματική και να παροτρύνει το άλλο άτομο να επικοινωνήσει με σένα. Η φωτογραφία που τράβηξες στο τελευταίο πάρτι και κρατάς ένα ποτήρι ποτό, δεν ενδείκνυται για το LinkedIn. Είναι καλύτερο να είσαι μόνος στη φωτογραφία με ένα background λευκό ή μπλε και το πρόσωπό σου να καλύπτει το 50% της φωτογραφίας. Ό,τι δηλαδή ισχύει και για τη φωτογραφία βιογραφικού σου. 
  • Πρόσθεσε λίγα στοιχεία για σένα στο ‘Summary, όπως με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο, τι είναι αυτό που αγαπάς στη δουλειά κλπ.

Δημιουργία LinkedIn

  • Δημοσίευσε τα επιτεύγματά σου, για παράδειγμα ένα βραβείο που έλαβες για ένα ολοκληρωμένο project κ.α.
  • Δημιούργησε άρθρα σχετικά με το επάγγελμά σου. Λόγου χάρη, εάν είσαι γιατρός ή αν σπουδάζεις ιατρική, μπορείς να γράψεις διάφορες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους αναγνώστες στην καθημερινότητά τους.
  • Βάλε το link από το προσωπικό σου blog. Έτσι, άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα για σένα, θα διαβάσουν τις αναρτήσεις του blog.

Συνοψίζοντας, το LinkedIn είναι αδιαμφισβήτητα το απόλυτα χρήσιμο εργαλείο για κάθε επαγγελματία.

Τώρα που έμαθες όλα τα μυστικά του, δεν έχεις καμία δικαιολογία να μη το χρησιμοποιείς. Εγγράψου στην πλατφόρμα και παρατήρησε πόσο θα βελτιωθούν οι επαγγελματικές σου σχέσεις. Το scrollάρισμα αποκτά μια νέα διάσταση και είναι ικανό να σε οδηγήσει στη δουλειά των ονείρων σου!

Αν όμως ακόμα δεν είσαι σίγουρος για την επαγγελματική εικόνα του βιογραφικού σου και δεν έχεις και χρόνο για να την αλλάξεις, η iziPen και οι εξιδεικευμένοι writers της, σου προσφέρουν το επαγγελματικό αποτέλεσμα του βιογραφικού σου, που κάθε εργοδότης ψάχνει να βρει και πάντα στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.