Τι είναι τα Soft Skills και γιατί είναι χρήσιμα

Τι ειναι τα Soft Skills

Έχεις ακούσει τον όρο Soft Skills, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στον επαγγελματικό, αλλά δεν γνωρίζεις τι είναι ακριβώς; Μην ανησυχείς! Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για το Soft Skills και γιατί θα σου φανούν χρήσιμα στη ζωή σου.

Τι είναι τα Soft Skills

Τι είναι τα soft skills

Ο όρος Soft Skills δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 από τον Αμερικανικό Στρατό. Η αρχική ερμηνεία του όρου αναφερόταν σε οποιαδήποτε δεξιοτεχνία κατείχε ένα άτομο και η οποία δεν απαιτούσε χρήση μηχανημάτων. Στα πλαίσια της στρατιωτικής εκπαίδευσης, έγινε κατανοητό ότι οι κοινωνικές δεξιότητες έπαιζαν σημαντικό ρόλο και θεωρούνταν απαραίτητες για την ηγεσία της ομάδας, την παρακίνηση των στρατιωτών και κατ’ επέκταση τη θετική έκβαση ενός πολέμου.

Η έννοια του όρου σήμερα, αναφέρεται σε δεξιότητες που αναφέρονται στις διαπροσωπικές ικανότητες επικοινωνίας, την προσέγγιση ενός ατόμου για τη ζωή και την εργασία του και τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Εκτός από Soft Skills, οι δεξιότητες αυτές ονομάζονται και ‘social skills’, ‘people skills’ και στα ελληνικά o όρος μεταφράζεται ως ‘μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες’. Αντίστοιχα, υπάρχουν και οι σκληρές δεξιότητες (hard skills), τις οποίες θα αναλύσουμε στη συνέχεια του άρθρου.

Ποια είναι τα Soft Skills

Τα τελευταία χρόνια, τα Soft Skills, συνδέονται άμεσα με την εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση και την προσωπική επιτυχία. Λόγω της σημαντικότητάς τους, η διδαχή των Soft Skills έχει εισχωρήσει στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ποια είναι τα Soft Skills

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι 6 βασικές δεξιότητες που αποκαλούνται Soft Skills:

  • Επικοινωνιακές Δεξιότητες

Επικοινωνιακές δεξιότητες είναι οι ικανότητες ενός ατόμου να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους γύρω του. Στον εργασιακό χώρο, η επικοινωνία επεκτείνεται τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο. Είναι σημαντικό για έναν εργαζόμενο να έχει την ικανότητα να εκφράζεται ανάλογα με την κατάσταση που βιώνει, να μπορεί να μεταφέρει ένα μήνυμα με σαφήνεια, να δίνει σωστές οδηγίες και πληροφορίες, καθώς και να είναι σε θέση να συντάσσει μια αναφορά ή ένα επαγγελματικό e-mail. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει η ενσυναίσθηση, η ενεργητική ακρόαση, αλλά και η δυνατότητα διαχείρισης συγκρούσεων.

  • Ομαδική Εργασία

Η ομαδική εργασία ή συνεργασία συναντάται από το σχολείο ακόμα. Στόχος αυτής της δεξιότητας είναι να ενισχύσει το ομαδικό πνεύμα, που αργότερα στο εργασιακό περιβάλλον, θα αποδειχτεί αναγκαίο. Είναι, ίσως, η πιο σημαντική δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξει κάποιο άτομο στη ζωή του. Η καλή συνεργασία και ο σεβασμός προς τους συνεργάτες και συνανθρώπους είναι από τα πιο βασικά συστατικά για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  • Επίλυση Προβλημάτων

Η επίλυση προβλημάτων είναι ένα από τα βασικά soft skills που αναζητά κάθε επιχείρηση στους εργαζομένους τους. Η ικανότητα να αξιολογήσεις ένα πρόβλημα αλλά και να το διαχειριστείς καταλλήλως αποτελεί ένα τρομερά χρήσιμο εργαλείο και για την καθημερινή σου ζωή. Τα βασικά βήματα για την επίλυση προβλημάτων είναι:

  1. Σωστός ορισμός του προβλήματος
  2. Αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων
  3. Επιλογή βέλτιστης λύσης
  4. Εφαρμογή λύσης
  5. Αξιολόγηση αυτής
  6. Διόρθωση όπου χρειάζεται
  • Οργάνωση και Διαχείριση Χρόνου

Η οργάνωση και η διαχείριση χρόνου είναι μια δεξιότητα που αρχίζουμε να αποκτούμε και να εξελίσσουμε από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Όσο μεγαλώνουμε, και οι υποχρεώσεις μας στο σχολείο και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο αυξάνονται, αναγκαζόμαστε να οργανώσουμε τον χρόνο μας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Παρότι δεν είναι εύκολο, και ειδικά στη σημερινή εποχή που τα ερεθίσματα που λαμβάνεις είναι πολλά, είναι πολύ σημαντικό skill για την εργασία σου και την καθημερινότητά σου. Αν, ωστόσο, δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τον χρόνο σου υπάρχουν τεχνικές, όπως η Pomodoro που μπορούν να σε βοηθήσουν.

  • Προσαρμοστικότητα

Παρότι οι αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να σε αποσυντονίσουν και να σου δημιουργήσουν εμπόδια, θα πρέπει να μάθεις ότι είναι σημαντικό να προσαρμόζεσαι άμεσα σε οποιαδήποτε αλλαγή έρθει στον δρόμο σου. Στον εργασιακό χώρο είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε οποιαδήποτε αλλαγή, να είσαι ευέλικτος και να μπορείς να φέρεις εις πέρας όσες νέες αρμοδιότητες σου δοθούν. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι μεγάλες αλλαγές αλλά όσο πιο θετικά τις αντιμετωπίσεις τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις να προσαρμοστείς.

  • Κριτική Σκέψη

Η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη είναι μια δεξιότητα που ξεκινάει από το σχολείο. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις γύρω από τις μεθόδους του εκπαιδευτικού συστήματος και στο κατά πόσο προσφέρει στους μαθητές τα απαραίτητα ερεθίσματα για να ενισχυθεί η κριτική τους σκέψη. Σήμερα, με όλες τις νέες τεχνικές που προστίθενται στην εργαλειοθήκη των εκπαιδευτικών, η κριτική σκέψη είναι στο επίκεντρο. Μετέπειτα, στο πανεπιστήμιο, η κριτική σκέψη είναι που θα καθορίσει την επιτυχία της πτυχιακής σου και των εργασιών σου γενικότερα. Στον εργασιακό τομέα, αλλά και στην καθημερινότητά σου, η δεξιότητα αυτή θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς και να επεξεργαστείς τις διάφορες οπτικές μιας συνθήκης.

Γιατί τα Soft Skills είναι χρήσιμα

Χρήσιμα Soft Skills

Κατανοείς από την ανάλυση των Soft Skills, πόσο σημαντικά είναι τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Αλλά, και μετέπειτα, στην καριέρα σου. Σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά, όπως είναι η ευγένεια, η εργασιακή ηθική, η δημιουργικότητα και η συνέπεια, δημιουργούν ένα μοντέλο ανθρώπου που μπορεί να πετύχει σε πολλούς τομείς της ζωής του.

Γιατί να βάλεις Soft Skills σε βιογραφικό

Οι μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες μπορούν να καθορίσουν αν θα αποκτήσεις τη δουλειά των ονείρων σου και αν θα καταφέρεις να ανελιχθείς μέσα σε αυτή. Δεν είναι άλλωστε ασυνήθιστο να προσθέτεις αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό σου.  Σε μια συνέντευξη, σίγουρα θα ερωτηθείς από τον πιθανό εργοδότη σου σχετικά με τις δεξιότητες που διαθέτεις. Όταν θα ερωτηθείς, θα σε συμβουλεύαμε να δώσεις παραδείγματα από προηγούμενες εμπειρίες σου και πως τις αντιμετώπισες. Ένας εργοδότης ψάχνει έναν εργαζόμενο που να μπορεί να εμπιστευτεί, που να είναι σε θέση να διαχειριστεί καταστάσεις μεγάλης πίεσης, που να μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά μέσα στην ομάδα αλλά και να φέρει το κάτι νέο.

Μερικές συμβουλές που μπορούμε να σου δώσουμε είναι να είσαι πάντα ανοιχτός σε κριτικές και συμβουλές. Φρόντισε να είσαι πάντα στην ώρα σου, να ολοκληρώνεις τις υποχρεώσεις σου και τα tasks σου. Να είσαι πάντα ανοιχτός στο να μάθεις νέα πράγματα και ποτέ να μην επαναπαύεσαι στις γνώσεις που έχεις ήδη. Φρόντισε να χτίσεις γερές σχέσεις με τους συναδέλφους σου και να μην αφήνεις προσωπικές διαμάχες να μπλέκονται στη δουλειά. Παρατήρησέ τι κάνουν οι συνάδελφοί σου. Ειδικά αυτοί που έχουν ήδη πολλά χρόνια στην επιχείρηση. Προσαρμόσου με τη δυναμική που υπάρχει ήδη, χωρίς όμως να υπονομεύσεις τη δημιουργικότητά και τις ιδέες σου. Τέλος, αν το αντικείμενο της εργασίας σου σε ενδιαφέρει πολύ και βλέπεις τον εαυτό σου να ακολουθεί αυτό το επάγγελμα για τα επόμενα χρόνια της ζωής σου, φρόντισε να μένεις ενημερωμένος με τις αλλαγές στον κλάδο.

Τι είναι τα Hard Skills

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υπάρχουν και τα Hard Skills ή σκληρές δεξιότητες, οι οποίες είναι εξειδικευμένες επαγγελματικές ικανότητες που αποκτούνται μέσω ειδικής εκπαίδευσης, σε μια τάξη ή μέσω πρακτικής άσκησης. Οι δεξιότητες αυτές πιστοποιούνται με ακαδημαϊκούς τίτλους, διπλώματα και βεβαιώσεις. Σε αντίθεση με τα Soft Skills, τα Hard Skills μπορούν να αξιολογηθούν πιο εύκολα και άμεσα από έναν εργοδότη. Βλέποντας το βιογραφικό σου μπορεί να δει τις σπουδές σου, τα πτυχία σου και τα σεμινάρια που μπορεί να έχεις παρακολουθήσει και να αποφασίσει αν έχεις τις τεχνικές και τις πρακτικές γνώσεις που ψάχνει.

Η τελευταία συμβουλή που θα σου δώσουμε είναι να επενδύσεις χρόνο και στα δυο είδη δεξιοτήτων. Σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείς να βρεις μεθόδους, τεχνικές, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορούν να σου δώσουν τη σωστή ώθηση και κατεύθυνση για να πετύχεις στην καριέρα σου, στις σπουδές σου και στη ζωή σου γενικότερα.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο και μη ξεχνάς ότι στην iziPen μπορείς να βρεις εξειδικευμένους writers που μπορούν να αναλάβουν τη σύνταξη και τη μετάφραση του βιογραφικού σου για να εντυπωσιάζεις κάθε φορά τον πιθανό εργοδότη σου.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.