Τι είναι το Google Scholar

Μελετητής Google

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της πτυχιακής σου εργασίας, θα χρειαστεί να κάνεις μια έρευνα για να βρεις το κατάλληλο υλικό για τη δόμηση και ολοκλήρωσή της. Σε αυτό το άρθρο θα σου εξηγήσουμε τι είναι το Google Scholar και πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τις εργασίες σου.

Τι είναι ο Μελετητής της Google

Ο Μελετητής της Google ή Google Scholar είναι μια ελεύθερη μηχανή αναζήτησης ιστού, η οποία σου δίνει πρόσβαση σε ακαδημαϊκά κείμενα, έρευνες, επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές, τεχνικές εκθέσεις, διπλωματικές εργασίες κ.α.

Μελετητής της Google Το Google Scholar δημιουργήθηκε το 2004, έπειτα από μια συζήτηση ανάμεσα στους Alex Verstak και Anurag Acharya. Στόχος του ήταν να δημιουργήσουν ένα ευρετήριο ιστού για τη Google, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια ευκολότερη αλλά και ακριβέστερη πρόσβαση σε επιστημονικά και ακαδημαϊκά κείμενα. Μία από τις αρχικές πηγές για τα κείμενα στο Google Scholar ήταν η έντυπη συλλογή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Το Google Scholar επιτρέπει στους χρήστες του να αναζητήσουν τόσο ψηφιακά αντίγραφα άρθρων όσο και φυσικά, είτε από βιβλιοθήκες είτε από το διαδίκτυο. Έχει ένα σύστημα ευρετηρίου με διατριβές, άρθρα περιοδικών, τεχνικές εκθέσεις, επιστημονικές ιστοσελίδες. Σου δίνει ακόμα τη δυνατότητα να βρεις δικαστικές γνωμοδοτήσεις αλλά και διπλώματα ευρεσιτεχνίας (Patents).

Γιατί είναι χρήσιμο το Google Scholar

Καταρχάς, το Google Scholar είναι μια δωρεάν μηχανή αναζήτησης η οποία στοχεύει καθαρά σε κείμενα, άρθρα και βιβλία ακαδημαϊκού και επιστημονικού περιεχομένου. Όπως ήδη γνωρίζεις, για τη σωστή εκπόνηση μιας εργασίας, είναι αναγκαία η σωστή καταγραφή των πηγών που χρησιμοποίησες για να φτάσεις στα συμπεράσματά σου. Με το Google Scholar θα εξοικονομήσεις πολύτιμο χρόνο καθώς μπορείς εύκολα να αναζητήσεις πηγές, εργασίες, περιλήψεις και βιβλιογραφικές αναφορές.

Μελετητής μπάρα αναζήτησηςTο περιεχόμενο του εκτείνεται σε οποιοδήποτε πεδίο έρευνας. To Google Scholar κατατάσσει τα έγγραφά του σύμφωνα με τη μέθοδο των ερευνητών. Σταθμίζει τα κείμενα κάθε εγγράφου ανάλογα με τον συγγραφέα αλλά και πόσο συχνά ή πόσο πρόσφατα αναφέρονται σε επιστημονικές βιβλιογραφίες. Ταυτόχρονα, φροντίζει να μένει ενημερωμένο με τις εξελίξεις σε κάθε τομέα έρευνας και σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου προφίλ. Με τη δημιουργία προφίλ, δίνεται η δυνατότητα σε συγγραφείς να ελέγχουν τις αναφορές των δημοσιεύσεών τους, να δημιουργούν γραφήματα σε σχέση με τον χρόνο και να πραγματοποιούν διάφορες μετρήσεις παραθέσεων.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους ερευνητές να προσθέσουν ομάδες σχετικών άρθρων και όχι απλά ένα άρθρο τη φορά. Οι μετρήσεις που αφορούν τις παραθέσεις των ερευνητών υπολογίζονται και ενημερώνονται αυτόματα, καθώς το Google Scholar εντοπίζει στον ιστό όλες τις νέες παραθέσεις των συγγραμμάτων.

Πώς κάνω χρήση του Google Scholar

Αρχικά, θα πρέπει να έχεις κάποιον λογαριασμό Google ή ένα Gmail. Αν έχει λογαριασμό στη Google τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις στη μπάρα αναζήτησης τη διεύθυνση http://scholar.google.gr και να πατήσεις‘ Είσοδος’. Μόλις συνδεθείς θα σου εμφανιστεί η κεντρική σελίδα του Google Scholar. Στην μπάρα αναζήτησης μπορείς να εισάγεις λέξεις-κλειδιά, συγκεκριμένες φράσεις, ονοματεπώνυμα συγγραφέων, τίτλους βιβλίων ή περιοδικών και θα σου εμφανιστούν όλες οι πηγές.

Σύνθετη αναζήτησηΑς υποθέσουμε ότι θέλεις να ψάξεις άρθρα ή βιβλία για τη στατιστική ανάλυση. Αρχικά, πληκτρολόγησε τη φράση ‘στατιστική ανάλυση’ στη μπάρα αναζήτησης. Θα σου εμφανιστούν όλες οι πηγές που εμπεριέχουν τη φράση που αναζήτησες. Κάποια από τα αποτελέσματα δε θα σου είναι τόσο χρήσιμα. Για να μη ‘χαθείς’ μέσα στα τόσα αποτελέσματα, μπορείς να επιλέξεις να ταξινομηθούν τα αποτελέσματά σου κατά ημερομηνία ή κατά συνάφεια. Μπορείς επίσης να επιλέξεις συγκεκριμένο έτος έκδοσης των πηγών. Το Google Scholar σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να κάνεις μια πιο σύνθετη αναζήτηση, ώστε να περιορίσεις ακόμα πιο πολύ τα αποτελέσματά σου. Στη σελίδα που βρίσκονται τα αποτελέσματα της αναζήτησής σου, θα βρεις πάνω αριστερά, δίπλα από logo του Google Scholar, τρεις γραμμές. Μόλις πατήσεις πάνω, θα σου εμφανιστεί ένα παράθυρο και εκεί θα βρεις την επιλογή ‘Σύνθετη αναζήτηση’. Στη συνέχεια, θα σου εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο στο οποίο σου δίνονται οι εξής επιλογές στην εύρεση άρθρων:

  • με όλες τις λέξεις: όπου σου εμφανίζεται η φράση ή λέξη-κλειδί που έβαλες
  • με την ακριβή φράση: όπου μπορείς να προσθέσεις μια πιο συγκεκριμένη φράση π.χ. επαγωγική στατιστική
  • με τουλάχιστον μια από τις λέξεις: π.χ. στατιστική
  • χωρίς τις λέξεις
  • όπου εμφανίζονται οι λέξεις μου: οπουδήποτε στο άρθρο ή στον τίτλο του άρθρου
  • επιστροφή άρθρων που έχουν συγγραφεί από: όπου μπορείς να συμπληρώσεις το ονοματεπώνυμο συγκεκριμένου συγγραφέα
  • επιστροφή άρθρων που έχουν δημοσιευτεί σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, περιοδικά κ.α.
  • επιστροφή άρθρων με ημερομηνίες μεταξύ: όπου μπορείς να εισάγεις έτος ή έτη έκδοσης και κυκλοφορίας.

Χρήση Google ScholarΟποιαδήποτε πηγή εντοπίσεις, η οποία είναι χρήσιμη για την εκπόνηση της εργασίας σου, μπορείς να την αποθηκεύσεις στη βιβλιοθήκη σου στο Google Scholar, να ανοίξεις απευθείας το pdf αρχείο, μπορείς να δεις σχετικά άρθρα ή άλλες εκδοχές του συγκεκριμένου. Αν επιλέξεις τη ‘Παράθεση’ θα βρεις τη μορφή των βιβλιογραφικών αναφορών σε στυλ APA, MLA κ.α.

Αναζήτηση Μελετητής Google

Πώς δημιουργώ προφίλ στο Google Scholar

Για να δημιουργήσεις δικό σου προφίλ και να ανεβάσεις δικά σου άρθρα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Αφού συνδεθείς με τον λογαριασμό της Google και μπεις στη σελίδα του Μελετητή Google, κλίκαρε την εντολή ‘Το προφίλ’ μου.Προφίλ Google Scholar
  2. Πρόσθεσε το ονοματεπώνυμό σου, αν δεν έχει αποθηκευτεί αυτόματα, το πανεπιστήμιο που συνεργάζεσαι με λατινικούς χαρακτήρες και ένα email. Πάτησε Επόμενο, μόλις συμπληρώσεις όλα τα πεδία.
  3. Στο πεδίο ‘Άρθρα’ μπορείς να επιλέξεις μεμονωμένα άρθρα ή/και ομάδες άρθρων στα οποία είσαι συγγραφέας, βάσει του επίσημου ονοματεπωνύμου που έχεις δηλώσει στο Google Scholar. Αφού επιλέξεις τα μεμονωμένα άρθρα ή και τις ομάδες άρθρων σου, επίλεξε το βελάκι →, που βρίσκεται πάνω δεξιά στη σελίδα για να μεταφερθείτε στην Οθόνη.
  4. Στις ‘Ρυθμίσεις’ μπορείς να επιλέξεις, αν θέλεις, οι ενημερώσεις των νέων σου άρθρων και οι αλλαγές σε υπάρχοντα άρθρα να γίνονται αυτόματα από το Google Scholar ή να λαμβάνεις τις ενημερώσεις μέσω e-mail για να κάνεις εσύ τον έλεγχο. Επίλεξε ‘Δημοσιοποίηση του προφίλ μου’ προκειμένου να προβάλεις το ερευνητικό σου έργο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
  5. Όταν συμπληρώσεις τα πεδία, επίλεξε την εντολή ‘Τέλος’ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Συνοψίζοντας

Ανακεφαλαιώνοντας, το Google Scholar είναι ένα τρομερά χρήσιμο εργαλείο το οποίο, μόλις αρχίσεις να χρησιμοποιείς, θα καταλάβεις πόσο μπορεί να σε βοηθήσει με την εκπόνηση της εργασίας σου αλλά και πόσο χρόνο θα εξοικονομήσεις.

Σε περίπτωση φυσικά που χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια με την εκπόνηση των εργασιών σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.