Πρακτική Άσκηση ΙΕΚ: Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Πρακτική Άσκηση ΙΕΚ

Σκέφτεσαι να φοιτήσεις σε κάποιο ΙΕΚ ή είσαι ήδη σπουδαστής ΙΕΚ και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για την πρακτική άσκηση που θα κληθείς να κάνεις; Έχεις απορίες σχετικά με τη διάρκεια, την αμοιβή ή άλλα ζητήματα που αφορούν αυτό το θέμα; Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις για την πρακτική άσκηση ΙΕΚ.

Τι ισχύει για την πρακτική άσκηση ΙΕΚ

Πρακτική Άσκηση ΙΕΚ ΏρεςΗ πρακτική άσκηση ΙΕΚ είναι υποχρεωτική για όλους τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Θεωρείται βασικό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος και ως εκ τούτου ο σπουδαστής δεν μπορεί να λάβει τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ (ΒΕΚ) αν δεν έχει ολοκληρώσει την πρακτική του άσκηση. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ για την απόκτηση της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ.

Συχνές ερωτήσεις για την πρακτική άσκηση ΙΕΚ

Λόγω της πρόσφατης αλλαγής της νομοθεσίας σχετικά με την πρακτική άσκηση σε δημόσια ΙΕΚ έχουν προκύψει πολλές παρανοήσεις και απορίες για αυτό το ζήτημα. Ας δούμε παρακάτω τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται για την άσκηση σε ΙΕΚ.

Πόσες ώρες διαρκεί η πρακτική άσκηση ΙΕΚ;  

Για την ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης, οι σπουδαστές θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 960 ώρες εργασίας είτε σε μια συνεχιζόμενη χρονική περίοδο είτε τμηματικά. Δικαίωμα αίτησης για πρακτική έχουν οι σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει και το τέταρτο εξάμηνο σπουδών τους, ενώ η πρακτική άσκηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 24 μήνες από τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισής τους.

Σε πόσον καιρό ολοκληρώνεται η πρακτική άσκηση σε ΙΕΚ;

Ανάλογα με τον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν σε καθημερινή βάση για την πρακτική τους άσκηση, οι σπουδαστές ΙΕΚ μπορούν να την ολοκληρώσουν μέσα σε μια χρονική περίοδο που διαρκεί από έξι μήνες έως έναν χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές για πενθήμερη πρακτική άσκηση:

  • Σπουδαστές που απασχολούνται επί 8 ώρες καθημερινά, μπορούν να ολοκληρώσουν την πρακτική τους σε 6 μήνες.
  • Σπουδαστές που απασχολούνται επί 6 ώρες καθημερινά, μπορούν να ολοκληρώσουν την πρακτική τους σε 8 μήνες.
  • Σπουδαστές που απασχολούνται επί 4 ώρες καθημερινά, μπορούν να ολοκληρώσουν την πρακτική τους σε 12 μήνες.

Οι σπουδαστές μπορούν να απασχολούνται για πρακτική άσκηση μόνο μεταξύ των ωρών 06:00 και 22:00, ενώ απαγορεύεται η απασχόλησή τους τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.

Πού μπορώ να κάνω πρακτική ως σπουδαστής ΙΕΚ; 

Η πρακτική άσκηση ΙΕΚ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορες κατηγορίες εργοδοτών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • Φυσικά πρόσωπα
  • Επιχειρήσεις
  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.)
  • Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.)
  • Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού

Από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνται οι φορείς προσωρινής απασχόλησης, τα νυχτερινά κέντρα, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και κάθε άλλη επιχείρηση στην οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος για την εκπαίδευση των σπουδαστών.

Δικαιούμαι αμοιβή για πρακτική άσκηση ΙΕΚ;

Πρακτική Άσκηση ΙΕΚ ΑμοιβήΣε κάποιες ειδικότητες είναι σύνηθες να γίνεται αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Τέτοιες ειδικότητες είναι αυτές που αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της μαγειρικής ή της ζαχαροπλαστικής. Ωστόσο, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλλει αμοιβή για πρακτική άσκηση.

Στις περιπτώσεις που ο ασκούμενος δεν λαμβάνει αμοιβή απευθείας από τον εργοδότη, δικαιούται να κάνει αίτηση για επιδότηση πρακτικής άσκησης ΙΕΚ.

Τι είναι η επιδότηση πρακτικής άσκησης ΙΕΚ;

Η επιδότηση πρακτικής άσκησης ΙΕΚ είναι μια αποζημίωση που δίνεται μέσω σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και φορέων στους σπουδαστές ΙΕΚ μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης. Το ποσό της επιδότησης είναι ίσο με το 80% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Σε περίπτωση που ο ασκούμενος απασχολείται για λιγότερες από 8 ώρες ανά ημέρα, το ποσό αυτό διαμορφώνεται αντιστοίχως.

Λαμβάνω ένσημα για πρακτική άσκηση ΙΕΚ;

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για κάθε ασκούμενο. Ωστόσο, οι ασκούμενοι ασφαλίζονται μόνο για τον κίνδυνο ατυχήματος και όχι για τη σύνταξή τους. Επομένως, δεν λαμβάνουν ένσημα για πρακτική άσκηση ΙΕΚ.

Μπορώ να πάρω άδεια κατά την πρακτική άσκηση ΙΕΚ;

Όσον αφορά τις άδειες, για τους ασκούμενους ισχύει ό,τι προβλέπει ο νόμος για τους μισθωτούς. Επομένως, οι σπουδαστές δικαιούνται να πάρουν την προβλεπόμενη άδεια κατά την πρακτική άσκηση ΙΕΚ και ο εργοδότης θα πρέπει να τη δηλώσει στην πλατφόρμα Εργάνη.

Και μετά την πρακτική, τι;

Τώρα γνωρίζεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κάνεις την πρακτική σου και να ολοκληρώσεις με επιτυχία τις σπουδές σου στο ΙΕΚ της επιλογής σου. Αφού τελειώσει και η πρακτική άσκηση ΙΕΚ, ένας νέος κόσμος δυνατοτήτων ανοίγεται μπροστά σου!

Γιατί να μην αναβαθμίσεις το πτυχίο σου, συνεχίζοντας τις σπουδές σου σε ένα ΑΕΙ; Άλλωστε, η έμπειρη ομάδα writers της iziPen θα βρίσκεται στο πλευρό σου σε όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίσεις με τις σπουδές σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.