Πώς μπορώ να αναβαθμίσω το πτυχίο ΙΕΚ;

Πώς μπορώ να αναβαθμίσω το πτυχίο ΙΕΚ

Η φοίτηση σε ένα ΙΕΚ, είτε πρόκειται για Δημόσιο είτε Ιδιωτικό, είναι μια πολύ καλή αρχή για να αποκτήσεις τις βασικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Ωστόσο, κάποιες φορές δεν είναι αρκετή για να σου προσφέρει τις επαγγελματικές διεξόδους που ονειρεύεσαι. Σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως διαπιστώσεις την ανάγκη να αναβαθμίσεις το πτυχίο σου ώστε να διεκδικήσεις καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Αν είσαι και εσύ απόφοιτος ΙΕΚ και αναρωτιέσαι «Πώς μπορώ να αναβαθμίσω το πτυχίο ΙΕΚ;», στο παρόν άρθρο θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να κάνεις για την αναβάθμιση του πτυχίου σου.

Σε τι αναφερόμαστε με τον όρο «πτυχίο ΙΕΚ»

πτυχίο ΙΕΚΠριν αναφερθούμε στην αναβάθμισή του, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο «πτυχίο ΙΕΚ», καθώς υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη παρανόηση σε σχέση με αυτό.

Πολλοί χαρακτηρίζουν ως «πτυχίο» τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) που λαμβάνουν από το τμήμα στο οποίο φοιτούν μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους σε ένα ΙΕΚ. Αυτή η βεβαίωση όμως δεν επέχει θέση πτυχίου για το ελληνικό κράτος.

Αυτό που θεωρείται επισήμως ως πτυχίο ΙΕΚ, είναι η Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ, η οποία (όπως θα δούμε παρακάτω) δεν αποκτάται αυτόματα με την ολοκλήρωση των σπουδών σου.

Όποια από τις δύο βεβαιώσεις κι αν διαθέτεις, στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορείς να την αναβαθμίσεις.

Αναβάθμιση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ

Αναβάθμιση πτυχίου ΙΕΚΜε την ολοκλήρωση των θεωρητικών μαθημάτων και της πρακτικής σου άσκησης στο ΙΕΚ, λαμβάνεις από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοίτησες μια Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ. Αυτή η βεβαίωση χρησιμοποιείται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα ως απόδειξη ότι έχεις πράγματι ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος.

Αν θέλεις να έχεις τη δυνατότητα να διεκδικήσεις θέσεις στο δημόσιο ή να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε κάποιο πανεπιστήμιο, τότε θα πρέπει να αναβαθμίσεις αυτή τη βεβαίωση, με την απόκτηση της Βεβαίωσης Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ.

Για να πιστοποιήσεις τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει και να λάβεις την αντίστοιχη βεβαίωση, θα πρέπει να λάβεις μέρος στις εξετάσεις που διοργανώνονται από τον ΕΟΠΠΕΠ για την ειδικότητά σου κάθε χρόνο. Εφόσον επιτύχεις τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό κομμάτι των εξετάσεων, θα σου χορηγηθεί η Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ, δηλαδή το επίσημο πτυχίο ΙΕΚ.

Η Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ κατατάσσεται στο Επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι με την απόκτησή της, έχεις τα εξής δικαιώματα:

  • Δυνατότητα εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος/η στην ειδικότητά σου
  • Δυνατότητα εργασίας ως μισθωτός/ή στην ειδικότητά σου
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του δημοσίου
  • Μοριοδότηση με 150 επιπλέον μονάδες για τη συμμετοχή σου σε διαγωνισμούς του δημοσίου
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις για την είσοδό σου σε τμήμα ΑΕΙ αντίστοιχο της ειδικότητάς σου

Αναβάθμιση πτυχίου ΙΕΚ σε ΑΕΙ

Σε περίπτωση που έχεις ήδη αποκτήσει την Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ και ενδιαφέρεσαι για περαιτέρω αναβάθμιση του πτυχίου σου, μπορείς να επιλέξεις τη φοίτηση σε κάποιο αντίστοιχο ΑΕΙ, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Από το 2020, μάλιστα, οι κάτοχοι της Βεβαίωσης Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ δεν χρειάζεται να δώσουν πανελλήνιες για την εισαγωγή τους σε ένα τμήμα ΑΕΙ. Πλέον μπορούν να εισαχθούν μέσω κατατακτήριων εξετάσεων σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ. Το μόνο που χρειάζεται είναι το αντικείμενο της σχολής που θα επιλέξουν να είναι συναφές με αυτό που είχαν σπουδάσει στο ΙΕΚ και είχαν αποκτήσει την πιστοποίηση σπουδών.

Συνεπώς, αν πιστεύεις πως σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προετοιμαστείς για τις κατατακτήριες εξετάσεις του τμήματος στο οποίο στοχεύεις, μελετώντας την ύλη για τα μαθήματα που πρόκειται να εξεταστούν. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία μαθήματα που ορίζονται από το κάθε τμήμα, επομένως χρειάζεται να επικοινωνήσεις με το τμήμα που σε ενδιαφέρει προκειμένου να μάθεις σε ποια μαθήματα θα εξεταστείς και ποια είναι η καθορισμένη ύλη αλλά. Έτσι, θα μπορέσεις να οργανώσεις το διάβασμα για τις εξετάσεις σου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εισαχθείς στο τμήμα που επιθυμείς.

Κάθε τμήμα δέχεται συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων από κατατακτήριες κάθε χρόνο. Η εισαγωγή των υποψηφίων γίνεται με σειρά κατάταξης βάσει της συνολικής βαθμολογίας που κατάφεραν και στα τρία μαθήματα που εξετάστηκαν. Αυτό σημαίνει πως, όσο καλύτερα γράψεις, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να καταφέρεις να μπεις στο τμήμα που σε ενδιαφέρει.

Μετά την εισαγωγή σου στο ΑΕΙ της επιλογής σου, θα χρειαστεί να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια στις σπουδές σου, προκειμένου να τις ολοκληρώσεις και να αποκτήσεις το πτυχίο ΑΕΙ. Τα πτυχία από πανεπιστημιακά ιδρύματα κατατάσσονται στο Επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ, γεγονός που σου επιτρέπει να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο. Θα μπορούσες δηλαδή, μετά από τις σπουδές στο ΑΕΙ να επιλέξεις να κάνεις και ένα μεταπτυχιακό και στη και ένα διδακτορικό.

Και μετά το ΑΕΙ, τι;

ΙΕΚ επαγγελματική αποκατάστασηΈχοντας αποκτήσει πια και ένα πτυχίο ΑΕΙ, ανοίγονται ακόμα περισσότερες επιλογές και επαγγελματικές διέξοδοι μπροστά σου. Μπορείς να επιλέξεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου κάνοντας κάποιο μεταπτυχιακό ώστε να αποκτήσεις περαιτέρω εξειδίκευση, να παρακολουθήσεις επιμορφωτικά σεμινάρια, να διεκδικήσεις επαγγελματικές ευκαιρίες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα κ.ά. Όπως βλέπεις, υπάρχουν τελικά πολλές απαντήσεις στην ερώτηση «Πώς μπορώ να αναβαθμίσω το πτυχίο ΙΕΚ;» και η απόφαση για το ποια θα ακολουθήσεις τελικά, είναι καθαρά δική σου!

Φυσικά, όποια και αν είναι η επιλογή σου, η iziPen θα είναι πάντα δίπλα σου σε κάθε πρόκληση που αφορά τις σπουδές σου. Από τις εργασίες εξαμήνου μέχρι την πτυχιακή ή τη διπλωματική σου, η εξειδικευμένη ομάδα των writers μας μπορεί να σου προσφέρει την πλήρη υποστήριξη που χρειάζεσαι, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών σου στο ΙΕΚ όσο και σε όποια σχολή πανεπιστημίου επιλέξεις στην συνέχεια!

3 σκέψεις στο “Πώς μπορώ να αναβαθμίσω το πτυχίο ΙΕΚ;”

  1. Σοφία λέει:

    Πολύ κατατοπιστικά όσα μας αναφέρατε!

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Σοφία,

      σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τα ΙΕΚ και σε άλλα άρθρα του blog της iziPen. Για παράδειγμα, μπορείς να πληροφορηθείς για το τι ισχύει με την Βεβαίωση (ΒΕΚ) ή Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ αλλά και πώς μπορείς να διδάξεις σε κάποιο ΙΕΚ, με πτυχίο από ΙΕΚ, κάνοντας εγγραφή στο Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ.

  2. Άρης λέει:

    Καλησπέρα, εγώ έχω τελειώσει τεχνολογία φαρμάκων το 2010. Εκανα πρακτική σε δημοσιο φορέα ασχετο απο φαρμακείο. Πως μπορώ να δώσω πιστοποίηση, έχει ισχύ η πρακτική μου η πρέπει να ξανακάνω σε φαρμακείο? Και τέλος που μπορώ να βρώ την ύλη καθώς και απ ότι άκουσα έχει και πρακτικό σκέλος πλέον, ισχύει κάτι τέτοιο?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.