Αναγνώριση πτυχίου Κύπρου στην Ελλάδα

Αναγνώριση πτυχίου Κύπρου στην Ελλάδα

Ο μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών που επιλέγει κάποιο πανεπιστήμιο της Κύπρου για τις σπουδές του, ανέδειξε την ανάγκη για μια ταχύτερη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων που έχουν αποκτηθεί στην Κύπρο. Αντίστοιχη ανάγκη διαπιστώθηκε και για τους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα. Για να διευκολυνθούν και οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Κύπρος προχώρησαν σε συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών. Παρακάτω θα δούμε τι αλλαγές φέρνει αυτή η συμφωνία σχετικά με την αναγνώριση πτυχίου Κύπρου στην Ελλάδα.

Συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για άμεση αναγνώριση πτυχίων

Συμφωνία Κύπρου ΕλλάδαςΗ αναγνώριση πτυχίων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό από τον ΔΟΑΤΑΠ είναι γενικότερα μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων του εξωτερικού συχνά ταλαιπωρούνται για μήνες μέχρι να καταφέρουν να αναγνωριστεί το πτυχίο τους.

Με έως και 18.000 Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν σε κυπριακά πανεπιστήμια τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, οι χρόνοι αναμονής για την αναγνώριση πτυχίου Κύπρου στην Ελλάδα αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Λόγω των χιλιάδων φοιτητών που επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους αλλά και των κοινών χαρακτηριστικών, όπως η γλώσσα, που μοιράζονται οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Κύπρος συνήψαν συμφωνία, στις αρχές του προηγούμενου έτους, με συγκεκριμένους όρους για την άμεση αναγνώριση πτυχίων.

Επιπρόσθετα, στις 12 Δεκεμβρίου 2023 δημοσιεύθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το αντίστοιχο ΦΕΚ (ΦΕΚ Α 205-12-12-2023), στο οποίο αναφέρονται όλες οι σχετικές προβλέψεις για την εφεξής διαδικασία αναγνώρισης πτυχίου Κύπρου στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις αυτές αφορούν το χρονικό περιθώριο αναγνώρισης των πτυχίων, τους τίτλους σπουδών που γίνονται δεκτοί, καθώς και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης.

Σε πόσο καιρό ολοκληρώνεται η αναγνώριση πτυχίου Κύπρου στην Ελλάδα

Βάσει της νέας νομοθεσίας, η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίου που έχει αποκτηθεί από κυπριακό πανεπιστήμιο θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών από την κατάθεση του πλήρους φακέλου του αποφοίτου. Υπεύθυνος φορέας για την Ελλάδα είναι και σε αυτή την περίπτωση ο ΔΟΑΤΑΠ.

Από την άλλη, για τους Κύπριους φοιτητές που ενδιαφέρονται για αναγνώριση πτυχίου από ελληνικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο η διαδικασία φαίνεται πως είναι λίγο πιο χρονοβόρα. Συγκεκριμένα διαρκεί 90 μέρες (και όχι και πάλι 60) και σε αυτή την περίπτωση υπεύθυνος φορέας είναι το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων.

Ποιοι τίτλοι σπουδών γίνονται αποδεκτοί για την αναγνώριση πτυχίου;

Αναγνώριση πτυχίου ΔΟΑΤΑΠΗ νομοθεσία αφορά τίτλους σπουδών που αντιστοιχούν στο 6ο και 7ο Επίπεδο Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Έτσι, είτε πρόκειται για πρώτο πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, ισχύουν οι ίδιοι όροι για την αναγνώριση του τίτλου σπουδών.

Όπως πάντα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τίτλος σπουδών σου να θεωρείται ακαδημαϊκά ισοδύναμος με εκείνον κάποιου ελληνικού πανεπιστημίου. Μπορείς να δεις ποιοι τίτλοι θεωρούνται ισοδύναμοι σε Ελλάδα και Κύπρο στο Παράρτημα ΙΙ του αντίστοιχου ΦΕΚ. Η λίστα αυτή ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις αλλαγές στο πρόγραμμα μαθημάτων των πανεπιστημίων. Επομένως, αν δεν περιλαμβάνεται το δικό σου τμήμα σπουδών αυτή τη στιγμή, καλό είναι να ελέγχεις για πιθανές αλλαγές ανά διαστήματα.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης αναγνώρισης πτυχίου;

Σε περίπτωση που o ΔΟΑΤΑΠ απορρίψει την αίτησή σου για την αναγνώριση του πτυχίου Κύπρου, υποχρεούται να σου παράσχει λεπτομερή αναφορά με την αιτιολογία για την απόφασή του. Από την άλλη, εσύ διατηρείς το δικαίωμα να υποβάλεις ένσταση για αυτή την απόφαση. Η ένσταση αυτή ορίζεται από τη νομοθεσία ως «αίτημα θεραπείας».

Επιπλέον, εάν ζητήσεις επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τους λόγους απόρριψης της αίτησής σου, ο ΔΟΑΤΑΠ θα πρέπει να σου τις παράσχει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που έλαβε το αίτημά σου.

Οι ίδιες υποχρεώσεις προς τους Κύπριους απόφοιτους ισχύουν και για το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων.

Τα οφέλη της συμφωνίας Κύπρου και Ελλάδας για την αναγνώριση πτυχίων

Πτυχίο πανεπιστημίου ΚύπρουΜε αυτή τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας μπορείς πλέον να επιλέγεις το πανεπιστήμιο που προτιμάς στην Κύπρο, χωρίς να έχεις το άγχος των πιθανών δυσκολιών κατά την αναγνώριση του τίτλου σπουδών σου στην Ελλάδα. Ακόμη, η επιτάχυνση της διαδικασίας για την αναγνώριση πτυχίου Κύπρου στην Ελλάδα, σημαίνει επίσης ότι θα μπορείς να απασχοληθείς άμεσα μετά την αποφοίτησή σου στο αντικείμενο σπουδών σου, χωρίς την αβεβαιότητα για το πότε θα εγκριθεί η αίτηση αναγνώρισης του πτυχίου σου.

Τέλος, η υποχρέωση κάθε υπεύθυνου φορέα να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τυχόν προβλήματα στην αίτησή τους, βοηθά στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στη διευκόλυνση των αποφοίτων. Πλέον, το μόνο που έχεις να κάνεις για να είσαι σίγουρος ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά και μέσα στο αναμενόμενο διάστημα είναι να βεβαιωθείς ότι έχεις καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πριν όμως φτάσεις σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου. Σε αυτό μπορείς να βασιστείς στην ομάδα επαγγελματιών writers της iziPen. Μπορείς λοιπόν να ανεβάσεις τις φοιτητικές σου εργασίες στην πλατφόρμα της iziPen και να λάβεις δωρεάν κοστολόγηση, είτε σπουδάζεις σε κυπριακό είτε σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.