6 βήματα για μια επιτυχημένη αλλαγή σταδιοδρομίας

αλλαγή σταδιοδρομίας

Πέρασες σε μια σχολή που δεν σου ταιριάζει και τώρα αναρωτιέσαι πώς μπορείς να αλλάξεις αντικείμενο; Απασχολείσαι σε έναν συγκεκριμένο τομέα, αλλά βλέπεις πως οι συνθήκες δεν είναι καλές και σκέφτεσαι να μεταπηδήσεις σε κάποιον άλλον; Έχεις ανακαλύψει κάποιο ταλέντο σου και θέλεις να το εκμεταλλευτείς επαγγελματικά, αλλάζοντας καριέρα; Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σκέφτεσαι την αλλαγή καριέρας, παρακάτω θα βρεις τα έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να έχεις μια επιτυχημένη αλλαγή σταδιοδρομίας.

6 βήματα για μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Αλλαγή καριέραςΗ αλλαγή καριέρας μπορεί να φαντάζει τρομακτική και να σε γεμίζει άγχος, όπως κάθε νέα αρχή. Η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ ευκολότερη αν γίνει σταδιακά και με στοχευμένα βήματα, όπως τα παρακάτω.

Εντόπισε τους λόγους που σε οδηγούν στην αλλαγή σταδιοδρομίας

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους επιθυμείς να αλλάξεις καριέρα. Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά του τωρινού σου επαγγέλματος που δεν σε ικανοποιούν; Θα ήθελες να έχεις καλύτερες οικονομικές απολαβές; Δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση στην αγορά εργασίας; Δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης;

Γνωρίζοντας αυτούς τους λόγους, θα μπορείς να επιλέξεις ένα νέο αντικείμενο που ταιριάζει περισσότερο στις επαγγελματικές σου ανάγκες και θα αποφύγεις το να βρεθείς αντιμέτωπος με παρόμοια ζητήματα στο μέλλον.

Βρες το αντικείμενο που σου ταιριάζει

Ένα από τα συχνότερα λάθη που γίνονται όταν αποφασίζει κανείς να αλλάξει καριέρα, είναι η επιλογή αντικειμένου αποκλειστικά βάσει απολαβών. Δεν είναι παράλογο φυσικά να στοχεύεις σε υψηλότερο μισθό. Όταν όμως επιλέγεις επάγγελμα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη, ώστε να είναι επιτυχημένη η αλλαγή σταδιοδρομίας που θα επιχειρήσεις. Κάποιοι από αυτούς είναι οι εξής:

  • Πόσο εύκολο είναι να μεταπηδήσεις σε αυτό το επάγγελμα;
  • Ποιες δεξιότητες και γνώσεις σου μπορείς να αξιοποιήσεις;
  • Τι ζήτηση υπάρχει;
  • Τι μελλοντικές προοπτικές υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα;
  • Ταιριάζουν οι απαιτήσεις του επαγγέλματος με τον χαρακτήρα σου;

Κάνε την έρευνά σου

Αλλαγή επαγγέλματοςΠολλές φορές η εικόνα που έχουμε για ένα επάγγελμα πριν το εξασκήσουμε είναι αρκετά διαφορετική από την πραγματικότητα. Για να είσαι βέβαιος για την επιλογή σου είναι σημαντικό να έχεις μια ρεαλιστική εικόνα για τις συνθήκες του επαγγέλματος στο οποίο στοχεύεις, ώστε να μην βρεθείς αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις μετά την αλλαγή καριέρας.

Πριν προχωρήσεις στο επόμενο βήμα λοιπόν, πάρε τον χρόνο σου για να κάνεις μια έρευνα σχετικά με τις  συνθήκες του επαγγέλματος. Μπορείς να διαβάσεις άρθρα επαγγελματιών στο διαδίκτυο, να μιλήσεις με άτομα του χώρου, να μπεις σε διαδικτυακά forum και να παρακολουθήσεις συζητήσεις γύρω από τον συγκεκριμένο τομέα κ.λπ.

Απόκτησε τα αναγκαία εφόδια

Αυτό ίσως είναι το δυσκολότερο και πιο χρονοβόρο βήμα. Αφού κατασταλάξεις στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, θα πρέπει να αποκτήσεις τις απαραίτητες γνώσεις. Αν ο τομέας αυτός δεν έχει κάποια σχέση με το τωρινό σου επάγγελμα, ίσως χρειαστεί να κάνεις τις σχετικές προπτυχιακές σπουδές. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να δώσεις κατατακτήριες εξετάσεις για το τμήμα που σε ενδιαφέρει ή να επιλέξεις κάποια ιδιωτική σχολή.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως, μπορείς να αποκτήσεις την απαραίτητη εξειδίκευση με ένα μεταπτυχιακό ή ακόμα και με κάποια διαδικτυακά σεμινάρια.

Δημιούργησε ένα στοχευμένο βιογραφικό

Αφού ολοκληρώσεις την κατάρτισή σου στο αντικείμενο, ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις ένα στοχευμένο βιογραφικό αποκλειστικά για τις θέσεις που επιδιώκεις. Στο βιογραφικό σου φρόντισε να αναδεικνύεις όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν ιδανικό για τις συγκεκριμένες θέσεις, καθώς και όποια σχετική εμπειρία μπορεί να φανεί χρήσιμη στη νέα σου σταδιοδρομία.

Μην ξεχάσεις επίσης να δημιουργήσεις ή να ενημερώσεις το επαγγελματικό σου προφίλ στο LinkedIn, καθώς και να δημιουργήσεις προφίλ σε επαγγελματικές πλατφόρμες σχετικές με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Δικτυώσου

δικτύωσηΠολλές φορές οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις δεν ανακοινώνονται ποτέ, καθώς καλύπτονται μέσω συστάσεων. Επομένως, η δημιουργία ενός επαγγελματικού δικτύου είναι πολύ σημαντική σε κάθε τομέα.

Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις το δικό σου δίκτυο γύρω από το νέο σου επάγγελμα, είναι να ενημερώσεις το περιβάλλον σου για την αλλαγή σταδιοδρομίας. Συχνά, οι άνθρωποι στο περιβάλλον μας έχουν γνωστούς με τους οποίους μπορούν να μας φέρουν σε επαφή, βοηθώντας μας έτσι να δικτυωθούμε.

Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι η συμμετοχή σε συνέδρια, ομιλίες, εκθέσεις κ.λπ. σχετικά με το αντικείμενο. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις πλήθος επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και να ενημερωθείς για νέες θέσεις εργασίας.

Η αλλαγή σταδιοδρομίας χρειάζεται οργάνωση

Όπως είδαμε παραπάνω, η αλλαγή σταδιοδρομίας απαιτεί οργάνωση, υπομονή και στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να είναι επιτυχημένη. Οι βιαστικές αποφάσεις μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Ένας καλό σχεδιασμός όμως θα σε βοηθήσει να μπεις στο επάγγελμα που επιθυμείς και να δημιουργήσεις την καριέρα που ονειρεύεσαι.

Κι αν χρειαστεί να σπουδάσεις απ’ την αρχή ή να κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό, οι εξειδικευμένοι writers της iziPen θα είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου! Ζήτησε τη βοήθεια τους για κάθε φοιτητική εργασία σου, ανεξάρτητα από τη σχολή, το επίπεδο αλλά και το αντικείμενο που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.