Μητρώο εκπαιδευτών ΙΕΚ: Εγγραφή και προσόντα

Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ

Η διδασκαλία σε Δ.Ι.Ε.Κ. αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσεις εμπειρία στο δημόσιο, να εκμεταλλευτείς τις γνώσεις σου στο επάγγελμά σου για να αποκτήσεις ένα επιπλέον εισόδημα και να διερευνήσεις την πιθανότητα να κάνεις μια αλλαγή στην καριέρα σου. Αν σε ενδιαφέρει μια τέτοια προοπτική, η εγγραφή στο Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ είναι το πρώτο βήμα για να φτάσεις στον στόχο σου. Πώς γίνεται όμως αυτή η έγγραφή και ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα για διδασκαλία σε ΙΕΚ; Δες παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τη διαδικασία πρόσληψης σε Δ.Ι.Ε.Κ.

Τι είναι το Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ

Εγγραφή στο μητρώο ΙΕΚΤο Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ (με την επίσημη ονομασία «Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης Δ.Ι.Ε.Κ.») είναι στην ουσία μια ψηφιακή βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να εξοπλίζει με εκπαιδευτικό προσωπικό τα δημόσια ΙΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, στο Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ καταχωρίζονται τα στοιχεία, η εμπειρία και τα προσόντα όσων εκδηλώνουν ενδιαφέρον για διδασκαλία σε ΙΕΚ. Έτσι, δημιουργείται μια «δεξαμενή» από την οποία αντλεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το εκπαιδευτικό προσωπικό που χρειάζεται για τα νέα τμήματα ΙΕΚ που ανοίγουν κάθε εξάμηνο.

Πώς γίνεται η εγγραφή στο Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ

Η εγγραφή στο Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας Μητρώο ΙΕΚ του gov.gr. Για την είσοδο σου στην πλατφόρμα θα χρειαστείς τους κωδικούς TAXIS. Αφού συνδεθείς, θα πρέπει να συμπληρώσεις τις παρακάτω ενότητες:

  • Προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.)
  • Στοιχεία εργασίας και οικονομικά στοιχεία (επάγγελμα, ΑΦΜ, κ.λπ.)
  • Σπουδές
  • Επιμορφώσεις (σεμινάρια, μεταπτυχιακά, γνώσεις ξένων γλωσσών, κ.ά.)
  • Επαγγελματική δραστηριότητα
  • Διδακτική εμπειρία
  • Άλλα στοιχεία (χρόνος ανεργίας, μονογονεϊκή οικογένεια, ΑΜΕΑ, κ.ά.)

Σε κάθε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος, μπορείς να ανανεώσεις τα στοιχεία σου, ώστε να συμπεριλάβεις πιθανές νέες επιμορφώσεις ή άλλες πληροφορίες. Μετά τη λήξη της υποβολής αιτήσεων, πραγματοποιείται διοικητικός έλεγχος κάθε εγγραφής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέλη του Μητρώου πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα, μπορείς να υποβάλεις αίτημα επανεξέτασης της εγγραφής σου σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ανακοινώνονται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Πότε ανοίγει το Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ

Δεν υπάρχει μια προκαθορισμένη ημερομηνία κατά την οποία ανοίγει το Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει κάθε εξάμηνο τις ημερομηνίες κατά τις οποίες η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για εγγραφές. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του υπουργείου και του Δημοσίου ΙΕΚ στο οποίο στοχεύουν, ώστε να ενημερωθούν για τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το εξάμηνο που τους ενδιαφέρει κάθε φορά.

Προσόντα για διδασκαλία σε ΙΕΚ

Τα προσόντα που απαιτούνται για τη διδασκαλία σε ΙΕΚ αφορούν τόσο τις γνώσεις των υποψηφίων όσο και την επαγγελματική τους εμπειρία και μοριοδοτούνται αναλόγως.

Εκπαίδευση – επιμόρφωση για διδασκαλία σε ΙΕΚ

Όσον αφορά τις γνώσεις, αυτές μπορεί να έχουν αποκτηθεί μέσω τυπικής εκπαίδευσης ή επαγγελματικής εμπειρίας. Ξεκινώντας με την τυπική εκπαίδευση, στα προσόντα του υποψηφίου προσμετρώνται τα εξής:

  • Πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ (σχετικό με το αντικείμενο)
  • Πτυχίο Ανώτερης Κρατικής Σχολής (σχετικό με το αντικείμενο)
  • Δίπλωμα ΙΕΚ και Πτυχίο Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχο πτυχίο για το συγκεκριμένο αντικείμενο)
  • Διδακτορικό
  • Μεταπτυχιακό
  • Δεύτερο πτυχίο / Μεταπτυχιακό / Διδακτορικό

Εάν είσαι και κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ αλλά ταυτόχρονα και διπλώματος ΙΕΚ, τότε για τη μοριοδότησή σου θα προσμετρηθεί μόνο το πτυχίο ΑΕΙ. Επίσης, θα λάβεις μοριοδότηση για το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό σου ακόμα κι αν αυτό είναι άσχετο με το αντικείμενο για το οποίο κάνεις αίτηση. Αν όμως είναι συναφές, τότε λαμβάνεις περισσότερα μόρια.

Μοριοδοτείσαι επίσης για τις σχετικές επιμορφώσεις που έχεις παρακολουθήσει, με την προϋπόθεση ότι η διάρκειά τους ξεπερνά τις 25 ώρες.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτεις κάποιον σχετικό τίτλο σπουδών, αλλά έχεις αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις μέσω επαγγελματικής εμπειρίας, η οποία ξεπερνά τα 3 έτη στο συγκεκριμένο αντικείμενο, μπορείς να εγγραφείς στο Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ ως Εμπειροτέχνης.

Διδακτική εμπειρία για διδασκαλία σε ΙΕΚ

Διδασκαλία σε ΙΕΚΗ προηγούμενη διδακτική εμπειρία δεν είναι απαραίτητη για την εγγραφή σου στο Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ. Σου παρέχει όμως επιπλέον μόρια που μπορούν να σε κατατάξουν σε υψηλότερη θέση στη λίστα εκπαιδευτών.

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνεις 0,5 μόριο για κάθε έτος διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1 μόριο για κάθε έτος στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε περίπτωση που διαθέτεις εμπειρία σε άλλα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης (π.χ. σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων), λαμβάνεις 1 μόριο για κάθε 300 ώρες διδασκαλίας.

Επαγγελματική εμπειρία για διδασκαλία σε ΙΕΚ

Για κάθε έτος απασχόλησης σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο του διδασκόμενου μαθήματος, λαμβάνεις 2 μόρια. Προκειμένου να αποδείξεις την επαγγελματική σου εμπειρία, θα χρειαστεί να καταθέσεις αποδεικτικά έγγραφα όπως π.χ. βεβαίωση από τον ασφαλιστικό σου φορέα, σύμβαση εργασίας κ.λπ.

Στην επαγγελματική σου εμπειρία δεν συνυπολογίζεται πιθανή εμπειρία ως διδακτικό προσωπικό, εφόσον αυτή έχει ήδη προσμετρηθεί ως διδακτική εμπειρία. Επίσης, αν κάνεις αίτηση ως εμπειροτέχνης, τα πρώτα τρία χρόνια εμπειρίας σου δεν θα μοριοδοτηθούν ως επαγγελματική εμπειρία.

Άλλα προσόντα για διδασκαλία σε ΙΕΚ

Η πιστοποιημένη γνώση μίας ή δύο ξένων γλωσσών, η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και η κατοχή πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων μοριοδοτούνται επιπλέον.

Κοινωνικά κριτήρια πρόσληψης καθηγητών σε δημόσια ΙΕΚ

Εκτός από τα προσόντα των υποψήφιων εκπαιδευτών, λαμβάνονται υπόψη και κάποια κοινωνικά κριτήρια. Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο υποψήφιος, υπολογίζεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί της συνολικής του μοριοδότησης. Τα κοινωνικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι τα εξής:

  • Άνεργοι από έναν έως 24+ μήνες (2%-10%)
  • Μέλη μονογονεϊκής οικογένειας (10%)
  • Μέλη πολύτεκνης οικογένειας (10%)
  • Γονείς τρίτεκνης οικογένειας (10%)
  • ΑμΕΑ (10%)

Αιτήσεις εκπαιδευτών ΙΕΚ: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Αιτήσεις εκπαιδευτών ΙΕΚΗ διαδικασία για τις αιτήσεις εκπαιδευτών ΙΕΚ έχει απλοποιηθεί πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Η δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ και ανανέωσης των στοιχείων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση για τους υποψήφιους που μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας επιθυμούν, από την άνεση του σπιτιού τους.

Από την άλλη, το γεγονός ότι δεν είναι σταθερές οι ημερομηνίες κατά τις οποίες είναι ανοιχτή η πλατφόρμα εγγραφών, προκαλεί ανησυχία στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του υπουργείου για να μην χάσουν την ευκαιρία να υποβάλουν την αίτησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των προσκλήσεων υποβολής αιτήσεων, έχεις την ευκαιρία να εμπλουτίσεις τις γνώσεις και το βιογραφικό σου προκειμένου να συγκεντρώσεις περισσότερα μόρια ώστε να διδάξεις σε δημόσιο ΙΕΚ.

Αν μάλιστα αποφασίσεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου, η iziPen μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχός σου! Είτε πρόκειται για την πτυχιακή, τη διπλωματική ή την εργασία εξαμήνου σου, οι επαγγελματίες writers μας θα σε βοηθήσουν να παραδόσεις ένα άψογο αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.