Είσαι πρωτοετής φοιτητής; Tips προσαρμογής στη νέα ζωή

tips πρωτοετη φοιτητη

Ολόκληρο καλοκαίρι αγχωνόσουν για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέχρι που έμαθες πως πέρασες στη σχολή που ονειρευόσουν. Συγχαρητήρια! Και τώρα; Μήπως ανησυχείς για το πώς θα είναι η ζωή σου ως πρωτοετής φοιτητής ή αναρωτιέσαι πόσο δύσκολα θα είναι τα μαθήματα και αν θα καταφέρεις να προσαρμοστείς στο νέο περιβάλλον; Μήπως φοβάσαι ότι δε θα αποκτήσεις νέους φίλους ή σε τρομάζει η σκέψη της μετακόμισης; Το παρακάτω κείμενο θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το πρώτο διάστημα στη νέα σου πραγματικότητα.

Η πανδημία που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα μας, επηρεάζοντας σε ένα βαθμό και τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά μην πτοείσαι. Είναι η χρονιά που ξεκινάς να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, οπότε μην αφήσεις τίποτα να σε καταβάλει. Προμηθεύσου με αρκετές μάσκες και αντισηπτικά και ετοιμάσου για τη νέα φοιτητική σου ζωή.

Αναζήτησε προσεκτικά το φοιτητικό σου σπίτι

νεα φοιτητικη ζωηΜόλις εγγραφείς ηλεκτρονικά στη σχολή που πέρασες, ξεκίνα να αναζητάς το νέο σου σπίτι. Η αναζήτηση αυτή πρέπει να γίνει αρκετά νωρίς, επομένως, ψάξε άμεσα στις μικρές αγγελίες σε εφημερίδες αλλά και στο διαδίκτυο. Επιπλέον, αναζήτησε αγγελίες στους πίνακες ανακοινώσεων των ΑΕΙ ή των ΤΕΙ και σε άλλα σημεία έξω από τις σχολές ή εάν θέλεις, μπορείς να απευθυνθείς και σε μεσιτικά γραφεία.

Όταν εντοπίσεις το σπίτι που σε ενδιαφέρει, επισκέψου το τουλάχιστον δύο φορές και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας καθώς πρέπει να το ελέγξεις και πρωί και βράδυ, ώστε να καταλάβεις πόσο φωτεινό είναι.

Επίσης, έλεγξε προσεκτικά το σπίτι και αν διαπιστώσεις κάποιες βλάβες επισήμανέ τες στον ιδιοκτήτη διότι αυτός οφείλει να τις διορθώσει πριν μείνεις εκεί. Εάν είναι δυνατόν, απόφυγε να μείνεις σε υπόγεια, σοφίτες ή σε πολύ παλιά σπίτια και προτίμησε διαμερίσματα από το δεύτερο όροφο και πάνω για λόγους ασφαλείας.

Έπειτα, ρώτησε τι περιλαμβάνεται στο σπίτι που θα ενοικιάσεις καθώς πολλά σπίτια ενοικιάζονται επιπλωμένα. Εάν προτιμήσεις ένα επιπλωμένο σπίτι, θα γλιτώσεις τα έξοδα αγοράς νέων συσκευών και επίπλων. Ενημερώσου ακόμα, αν δικαιούσαι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, κάνοντας κλικ στο άρθρο που έχουμε ετοιμάσει για σένα, Φοιτητικά Επιδόματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Είναι σημαντικό, ακόμα, να μάθεις πώς θερμαίνεται το σπίτι τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά και πόσο καλή σύνδεση internet θα έχεις. Πριν απομακρυνθείς από το σπίτι, θυμήσου να ελέγξεις καλά την τοποθεσία του.

Πρόσεξε πού ακριβώς βρίσκονται οι τράπεζες, το supermarket, το φαρμακείο και αν υπάρχει τακτική αστική συγκοινωνία κοντά. Επίσης, καλό είναι να κάνεις μια μικρή βόλτα στην περιοχή για να τη γνωρίσεις καλύτερα.

Αφού σιγουρευτείς πως είναι το ιδανικό σπίτι για σένα, ενοικίασέ το. Θυμήσου, πως η μίσθωση ισχύει για τρία χρόνια τουλάχιστον, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Οι γονείς σου ή εσύ θα υπογράψετε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη με το συμφωνημένο μίσθωμα και αυτό θα καταχωρηθεί στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και θα το αποδεχτείς.

Μην υπογράψεις όρους που δεν κατανοείς ή δε συμφωνείς απόλυτα και εάν έχεις κάποια αμφιβολία, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν δικηγόρο.

Αποφάσισε αν θα συγκατοικήσεις ή όχισυμβουλες πρωτοετων φοιτητων

Και αυτό ήταν! Πλέον ξέρεις πού θα μείνεις τα επόμενα χρόνια της φοιτητικής ζωής σου! Τώρα πρέπει να αποφασίσεις, εάν θα συγκατοικήσεις με κάποιο άλλο άτομο ή αν θα μείνεις μόνος. Φυσικά, η συγκατοίκηση έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της. Μαζί με το συγκάτοικο θα μοιράζεσαι το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, τα κοινόχρηστα και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Επίσης, οι δουλειές του σπιτιού θα είναι μοιρασμένες και δε θα νιώθεις ποτέ μοναξιά.

Όμως, εάν επιλέξεις τη συγκατοίκηση, είναι σημαντικό να βρεις ένα άτομο που θα ταιριάζεις μαζί του. Πρέπει να ορίσετε εξαρχής κάποιους βασικούς κανόνες που θα τηρείτε και οι δύο και να συζητήσετε για το πώς θα διαμοιράζετε τα έξοδά σας.

Μην παραλήψεις τη συζήτηση για τις δουλειές του σπιτιού. Καλό θα ήταν να θεσπίσετε μαζί ένα πρόγραμμα με τις δουλειές του σπιτιού που θα αλλάζει κάθε μήνα ή κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, τη μία εβδομάδα θα είσαι εσύ υπεύθυνος για το καθημερινό πλύσιμο των πιάτων και ο συγκάτοικος για το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα και το πλύσιμο των ρούχων.

Προμηθεύσου με έπιπλα και συσκευές που θα χρειαστείς


Το επόμενο βήμα μετά την απόφαση της συγκατοίκησης ή μη, είναι η επίπλωση του σπιτιού το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να μην ξοδέψεις πολλά χρήματα. Ξεκίνα από τις βασικές συσκευές και σταδιακά απέκτησε τα υπόλοιπα, για να έχεις χρόνο να κάνεις μια έρευνα αγοράς.

Αρχικά, ρώτα τους συγγενείς σου μήπως μπορούν να σου δανείσουν κάποια έπιπλα ή κάποιες ηλεκτρικές συσκευές. Διαφορετικά, κοίταξε στους πίνακες ανακοινώσεων της σχολής για αγγελίες με μεταχειρισμένες συσκευές καθώς πολλοί τελειόφοιτοι φοιτητές πουλούν τις δικές τους.

Μία ακόμα λύση είναι να επισκεφτείς καταστήματα με φοιτητικά έπιπλα που θα βρεις πολύ καλές τιμές. Πριν ξεκινήσεις τις επισκέψεις σου στα καταστήματα, ρίξε μια ματιά στο άρθρο μας, Τα απαραίτητα gadgets για κάθε φοιτητή, ώστε να είσαι πλήρως ενημερωμένος και για τις ηλεκτρονικές συσκευές που θα χρειαστείς ως πρωτοετής φοιτητής.

Ως φοιτητής, σίγουρα θα χρειαστείς ένα πλυντήριο ρούχων, ώστε να μη μεταφέρεις τα άπλυτα, κάθε φορά που επιστρέφεις στους γονείς σου. Έναν φούρνο για να μαγειρεύεις τις φορές που δε θα πηγαίνεις στη φοιτητική λέσχη, ψυγείο, laptop ή σταθερό υπολογιστή και φυσικά, τηλεόραση. Από έπιπλα, χρειάζεσαι ένα κρεβάτι, μία βιβλιοθήκη, ένα γραφείο, κάποιες καρέκλες, ένα κομοδίνο, μία ντουλάπα και έναν καναπέ-κρεβάτι.

Μην ξεχάσεις τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα, τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, τα ποτήρια νερού, τις κούπες και τις κουτάλες για την κουζίνα. Επίσης, ένα κουτί πρώτων βοηθειών, τις πετσέτες, το καλάθι για άπλυτα, το πιγκάλ και το καλαθάκι σκουπιδιών για το μπάνιο.

Προετοιμάσου για τις πρώτες μέρες στη σχολή

εγγραφες πρωτοετων φοιτητωνΣίγουρα είναι λογικό η πρώτη μέρα στη σχολή να είναι ιδιαίτερα αγχωτική αλλά αν προετοιμαστείς για αυτήν, θα μειωθεί το άγχος σου. Επομένως, φρόντισε νωρίς να βρεις πληροφορίες για το τμήμα σου διαδικτυακά και βρες στο facebook τη σελίδα της σχολής σου για να έρθεις σε πρώτη επαφή με πρωτοετείς και παλιούς φοιτητές. Μπορείς να επικοινωνήσεις έτσι με κάποιον άλλον πρωτοετή φοιτητή ώστε να έχεις παρέα την πρώτη μέρα αλλά και με παλαιότερους φοιτητές για να λυθούν όλες οι απορίες σου.

Την πρώτη εβδομάδα είναι σημαντικό να παρακολουθήσεις όλα τα μαθήματα, για να μη δυσκολευτείς την περίοδο της εξεταστικής. Γνώρισε όσα περισσότερα νέα άτομα μπορείς και απέκτησε τουλάχιστον έναν φίλο σε κάθε μάθημα που παρακολουθείς. Με αυτόν τον τρόπο αν χρειαστεί να απουσιάσεις από κάποιο μάθημα, θα πάρεις τις σημειώσεις από κάποιον άλλον και θα σε ενημερώσει αν ειπωθεί κάτι στο μάθημα σχετικά με την εκπόνηση εργασιών εξαμήνου, που θα σας ζητηθούν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Επίσης, διάλεξε ένα χόμπι και γράψου σε κάποια από τις ομάδες του πανεπιστημίου για να κάνεις εύκολα νέες γνωριμίες αλλά και για να σε βοηθήσει αργότερα στο βιογραφικό σου σημείωμα.

Φυσικά, το διάβασμα είναι η βασική σου υποχρέωση ως φοιτητής οπότε φρόντισε να διαβάζεις καθημερινά έστω από μια ώρα, αν θέλεις να περάσεις όλα τα μαθήματα στην εξεταστική σου.

Διάλεξε γραφική ύλη και είδη αρχειοθέτησης για να οργανώσεις το διάβασμα σου καλύτερα και προτίμησε να αγοράσεις ντοσιέ για τις σημειώσεις που κρατάς στη σχολή. Χρήσιμες είναι και οι ζελατίνες, όπου θα τοποθετείς διάφορα έγγραφα για να μη σκίζονται.

Επίσης, προμηθεύσου με χρωματιστά στυλό και μαρκαδόρους υπογράμμισης που θα σε διευκολύνουν περισσότερο στο διάβασμα. Μη ξεχάσεις τα post-it που είναι απαραίτητα για να σου θυμίζουν τις υποχρεώσεις σου.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα προσαρμοστείς γρήγορα στη σχολή σου. Θυμήσου, όμως, ότι φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο διάβασμα, διαλέξεις και εξεταστικές αλλά και διασκέδαση, αναμνήσεις και όμορφες στιγμές με φίλους. Εκμεταλλεύσου, λοιπόν, κάθε λεπτό από τα φοιτητικά σου χρόνια.

Εξάλλου, η iziPen είναι εδώ για σένα και σου εξασφαλίζει στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς, την απόλυτη επιτυχία φοιτητικών εργασιών, μέσα από εξειδικευμένους writers, προσφέροντας σου πάντα Δωρεάν Κοστολόγηση. Ήρθε η ώρα να χαρείς το νέο σου φοιτητικό σπίτι μαζί με την παρέα σου και όσο για τις πανεπιστημιακές σου υποχρεώσεις… Take it izi.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.