Τips για αποτελεσματική διαχείριση χρόνου

Διαχείριση χρόνου

Σπουδάζεις και δυσκολεύεσαι πολύ με την οργάνωση χρόνου διαβάσματος; Έχεις αρχίσει να πιστεύεις πως ο ελεύθερος χρόνος δε συμβαδίζει με τη φοιτητική ταυτότητα; Αυτό είναι μεγάλο λάθος και θα αποδειχθεί στη συνέχεια του κειμένου. Η κακή διαχείριση του χρόνου προκαλεί έντονο στρες και μειώνει την απόδοση στο διάβασμα. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς πιο σωστά τον χρόνο σου.

Βάλε στόχους στη ζωή σου

Μικροί στόχοι

Η καλή οργάνωση χρόνου στο σπίτι ξεκινά πάντα με τη στοχοθεσία. Έτσι, σκέψου σε ποιο σημείο βρίσκεσαι τώρα και γράψε τις σκέψεις σου σε ένα τετράδιο. Έπειτα, σημείωσε πού θέλεις να φτάσεις το επόμενο τρίμηνο, εξάμηνο ή έτος, τους στόχους σου δηλαδή, αλλά και τα βήματα που θα κάνεις για να πετύχεις τον κάθε στόχο ξεχωριστά.

Η καταγραφή των στόχων μαζί με τα βήματά τους είναι πολύτιμη γιατί θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου αλλά και να του δώσεις την κατάλληλη ώθηση για να διαχειριστεί μελλοντικά πιο σωστά τον χρόνο. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που επέλεξες πρέπει να είναι σαφείς και εφικτό να πραγματοποιηθούν.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβεις καλύτερα τη στοχοθεσία: Ας υποθέσουμε πως βρίσκεσαι στο δεύτερο εξάμηνο των σπουδών σου και επιθυμείς στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους να περάσεις σε όλα τα μαθήματα με μέσο όρο τουλάχιστον 9.  Αυτός είναι ο στόχος σου. Για να τον πετύχεις, χρειάζεται να τον χωρίσεις σε βήματα. Για παράδειγμα, αν στο β΄ εξάμηνο έχεις 7 μαθήματα, ας υποθέσουμε πως σε δύο από αυτά πρέπει να παραδώσεις εργασίες και στα υπόλοιπα να δώσεις εξετάσεις. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις και να καταγράψεις κατά τη διαδικασία της στοχοθεσίας είναι τα εξής:

  • Καθημερινά θα πηγαίνω στη σχολή και όταν θα επιστρέφω στο σπίτι θα γράφω τις σημειώσεις από τα μαθήματα σε ένα καθαρό τετράδιο
  • Δύο ώρες τουλάχιστον κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, θα διαβάζω τις σημειώσεις
  • Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα θα ασχολούμαι με τις εργασίες των μαθημάτων και θα βρίσκω πληροφορίες

Κράτα ημερολόγιο

Εάν μετά την καταγραφή των στόχων, αναρωτιέσαι ‘πώς να προγραμματίσω τον χρόνο μου καθημερινά;’ η απάντηση βρίσκεται στο ημερολόγιο. Επίλεξε είτε χάρτινο ημερολόγιο είτε μία ψηφιακή εφαρμογή στο κινητό ή στο laptop και χρησιμοποίησε το για να οργανώνεις κάθε φορά την ημέρα σου.

Σε αυτό, σημείωνε κάθε πρωί τις ώρες που θα βρίσκεσαι στη σχολή για να παρακολουθήσεις μαθήματα, κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού που ίσως χρειάζεται να πας, τις ώρες διαβάσματος, τις ώρες που θα κάνεις κάποιες δουλειές στο σπίτι, όπως μαγείρεμα, καθάρισμα κλπ. Με τη συγκέντρωση όλων των καθημερινών tasks στο ημερολόγιο σε βοηθά να μην ξεχάσεις κάποιο από αυτά αλλά και να υπολογίσεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να τα ολοκληρώσεις. Είναι απαραίτητο να ορίζεις ένα χρονικό όριο που θα ολοκληρώνεις κάθε ένα από τα tasks. Το χρονικό όριο θα σε βοηθήσει να μένεις συγκεντρωμένος μέχρι να τελειώσεις το task που ανέλαβες.

Κάνε ευχάριστα διαλείμματα

Διαλείμματα

Στο ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις τις καθημερινές σου υποχρεώσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειώνεις και τα διαλείμματα που θα πραγματοποιείς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φρόντισε στα διαλείμματα να κάνεις διάφορες δραστηριότητες που θα σε χαλαρώνουν και θα σου προκαλούν χαρά. Για παράδειγμα, μετά το τέλος κάθε task, μπορείς να διαβάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο, να δεις μία ταινία στο κινηματογράφο με την παρέα σου ή σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα, να κάνεις μία βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς, να αγοράσεις μία αγαπημένη λιχουδιά κλπ.

Ένα ευχάριστο διάλλειμα είναι πάντα πολύτιμο για την ξεκούραση του εγκεφάλου. Έτσι, όταν αυτό τελειώσει, θα έχεις μεγαλύτερη όρεξη για να συνεχίσεις να κάνεις τα προγραμματισμένα σου projects αλλά και βελτιωμένη απόδοση.

Μη ξεχνάς τις ανάγκες σου

Εκτός από την καταγραφή του ημερολογίου δεν πρέπει να ξεχνάς τον εαυτό σου. Ένα πλάνο μόνο με tasks που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε 24 ώρες, δε σημαίνει τίποτα αν δεν έχεις σεβαστεί τις δικές σου ανάγκες. Για να μην τραυματίσεις την πνευματική και τη σωματική σου υγεία, χρειάζεται να θέσεις όρια στα καθημερινά tasks. Λόγου χάριν, ακόμη και αν έχεις βάλει ως στόχο να αριστεύσεις σε όλα τα μαθήματα του εξαμήνου, μην εξαντλείς τον οργανισμό σου με την απουσία ύπνου και ατέλειωτες ώρες διαβάσματος. Μία τέτοια ενέργεια θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα σε απομακρύνει σημαντικά από τον στόχο σου.

Για να μπορείς να αποδόσεις χωρίς συνέπειες στην υγεία σου προσπάθησε να προσέχεις τη διατροφή σου και να βάλεις στο πρόγραμμα σου γυμναστική, όποιου είδους θέλεις εσύ. Οι σπουδές συνήθως δεν πάνε μαζί με τον υγιεινό τρόπο ζωής, όμως εσύ προσπάθησε να κάνεις τη διαφορά και να ακολουθήσεις μία συνήθεια που μόνο θετικά θα έχει στην υγεία σου.

Μην επιτρέπεις ενοχλήσεις

Για να παραμείνεις συγκεντρωμένος στη δραστηριότητα που χρειάζεται να ολοκληρώσεις, είναι αναγκαίο να πεις ‘όχι’ σε ό,τι σου αποσπάει την προσοχή. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να γράψεις τα πρώτα κεφάλαια της φοιτητικής σου εργασίας, φρόντισε να μείνεις σε ένα δωμάτιο δίχως θορύβους που μπορούν να ταράξουν τη συγκέντρωσή σου. Αν συγκατοικείς με κάποιο άλλο άτομο ή αν η γειτονιά σου είναι αρκετά θορυβώδης, μία καλή λύση είναι να φορέσεις ακουστικά που απομονώνουν τους ήχους.

Λίγο πριν αρχίσεις το γράψιμο ή το διάβασμα, ζήτησε από τους φίλους σου και την οικογένειά σου να μη σε ενοχλήσουν και απενεργοποίησε το τηλέφωνο σου. Αν χρειάζεσαι το internet και τον υπολογιστή για την έρευνα, φρόντισε να κλείσεις οποιαδήποτε άλλη καρτέλα έχεις ανοιχτή και δεν σε βοηθά στην συγκέντρωση (π.χ. Facebook, Instagram, Τwitter κλπ). Αν δεν το κάνεις αυτό, είναι εύκολο να παρασυρθείς για να τσεκάρεις την αρχική σελίδα του Facebook, να ξοδέψεις δίχως λόγο τον πολύτιμο χρόνο σου και να χάσεις τη συγκέντρωσή σου.

Ακόμη, μπορείς να κάνεις την τεχνική pomodoro για να διαχειριστείς καλύτερα τον χρόνο εκτέλεσης των tasks και την απομάκρυνση των ενοχλητικών περισπασμών. Γι’ αυτήν την τεχνική θα χρειαστείς μόνο ένα χρονόμετρο. Ρύθμισε το να χτυπήσει μετά από 25 λεπτά και άρχισε το task. Θα μείνεις απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό, μέχρι να ολοκληρωθούν τα 25 λεπτά. Στο τέλος αυτού του χρόνου, κάνε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Ρύθμισε άλλες τέσσερις φορές το χρονόμετρο και όταν ολοκληρωθούν οι δύο ώρες, σταμάτησε ό,τι κάνεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σταμάτα την αναβλητικότητα

Στοπ στην αναβλητικότητα

Αν κάποια δραστηριότητα μοιάζει δύσκολη, όλοι μας, αρκετές φορές, διστάζουμε να την κάνουμε και την αναβάλλουμε, πιστεύοντας πως αυτή θα εξαφανιστεί ‘δια μαγείας’. Όμως αυτό, όπως καταλαβαίνεις, δε συμβαίνει ποτέ. Η αναβλητικότητα θα μειωθεί, εάν χωρίσεις τα μεγάλα και πολύπλοκα tasks σε μικρότερα κομμάτια,  προκειμένου να τα ολοκληρώσεις δίχως ιδιαίτερη δυσκολία.

Εργασία και σπουδές

Αν εργάζεσαι και ταυτόχρονα σπουδάζεις, σίγουρα, ο χρόνος είναι πιο περιορισμένος και, συνεπώς, η ανάγκη να τον αξιοποιείς αποτελεσματικά είναι μεγαλύτερη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνδυάσεις δουλεία και σχολή και φυσικά μην ξεχνάς ότι δικαιούσαι φοιτητική άδεια και μπορείς να την αξιοποιήσεις όταν δεις τα δύσκολα.

Ανακεφαλαιώνοντας, αν ακολουθήσεις τα παραπάνω μικρά tips δεν θα δυσκολευτείς ποτέ ξανά με τη διαχείριση του χρόνου. Θα έχεις πάντα αρκετό για να εκπληρώνεις όλα τα απαραίτητα tasks της σχολής και θα σου μένει και ελεύθερος χρόνος για να ξεκουράζεσαι και να διασκεδάζεις με τους υπόλοιπους συμφοιτητές σου.

Και μην ξεχνάς ότι η iziPen θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε βήμα της ακαδημαϊκής σου πορείας. Αν χρειαστείς βοήθεια με την εκπόνηση των εργασιών σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.