Φοιτητική άδεια: Τι είναι και ποιος τη δικαιούται

Φοιτητική άδεια

Είσαι προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής και ξεκίνησε πρόσφατα η εξεταστική σου; Μήπως είσαι και εργαζόμενος; Πολλές φορές όσοι σπουδάζουν σε κάποια σχολή επιλέγουν και να εργαστούν προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Όμως όσο απαιτητική και αν είναι μία εργασία οι φοιτητές οφείλουν να ισορροπούν ανάμεσα στις επαγγελματικές και στις φοιτητικές τους υποχρεώσεις. Έτσι αν είσαι εργαζόμενος φοιτητής δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς αν πλησιάζει η εξεταστική περίοδος, γιατί έχεις το δικαίωμα να απουσιάσεις από τη δουλειά σου. Στις επόμενες γραμμές θα μάθεις τι είναι η άδεια για εξετάσεις και πως μπορείς να τη λάβεις.

Τι είναι η φοιτητική άδεια

Τι είναι φοιτητική άδεια

Η δουλειά για τους φοιτητές δεν πρέπει να τους δυσκολεύει να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους και να πάρουν το πτυχίο τους. Έτσι, εκτός από την κανονική άδεια που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές που εργάζονται έχουν το δικαίωμα να πάρουν επιπλέον άδεια, τη φοιτητική. Αυτή η πρόσθετη άδεια δίνεται από τον εργοδότη κάθε χρόνο και η διάρκεια της είναι 30 εργάσιμες ημέρες, είτε συνεχείς είτε διακεκομμένες. Η φοιτητική άδεια είναι χωρίς αποδοχές, αλλά θα σου δώσει την ευκαιρία να αφιερωθείς εξ ολοκλήρου στις εξετάσεις σου ή να παραδώσεις δίχως πρόσθετο άγχος την προπτυχιακή ή την μεταπτυχιακή σου εργασία, εφόσον είναι μέρος της εξεταστικής διαδικασίας. Εκτός από τη φοιτητική άδεια υπάρχουν και άλλοι τρόποι να συνδυάσεις τη δουλειά και τις σπουδές σου χωρίς να αφήσεις τίποτα πίσω. Διάβασε το άρθρο μας για περισσότερα tips.

Ποιοι δικαιούνται φοιτητική άδεια

Τη φοιτητική άδεια έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους συν δύο επιπλέον εξάμηνα από αυτά που προβλέπονται σε κάθε σχολή. Αν είσαι εργαζόμενος/η άνω των 28 ετών και παράλληλα σπουδάζεις, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τη συγκεκριμένη άδεια. Από τη φοιτητική άδεια δεν αποκλείονται τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, είσαι υποχρεούσαι να προσκομίσεις στον εργοδότη σου βεβαίωση από την σχολή όπου φοιτάς στην οποία θα αναφέρεται η ημερομηνία της εγγραφής σου. Θα λάβεις την άδεια ανεξάρτητα αν σπουδάζεις διακεκομμένα ή συνεχώς. Επιπλέον, μπορείς να πάρεις τη φοιτητική άδεια ακόμη και αν δεν έχεις χρόνια προϋπηρεσία στον εργοδότη.

Εκτός από τους φοιτητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, και οι εποπτευόμενοι από το Δημόσιο σπουδαστές των ΙΕΚ έχουν το δικαίωμα να πάρουν τη φοιτητική άδεια διάρκειας τριάντα ημερών. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι προπτυχιακοί φοιτητές ανεξαρτήτου ηλικίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου, αλλά μόνο για τα έτη σπουδών που προβλέπονται.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΕΓΣΣΕ 2004-05, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ή όσοι παρακολουθούν διδακτορικές σπουδές της αλλοδαπής ή της ημεδαπής, μπορούν να λάβουν δεκαήμερη άδεια για δύο χρόνια. Αλλά αυτή η άδεια δίνεται μόνο για τις γραπτές εξετάσεις και όχι για άλλους λόγους, όπως είναι η διδασκαλία, η παρουσίαση κλπ.

Τη φοιτητική άδεια διάρκειας 30 ημερών δικαιούται και ο εργαζόμενος που δίνει εξετάσεις για να αποκτήσει δεύτερο πτυχίο, αλλά μόνο αν εργάζεται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που εργάζονται σε επιχειρήσεις του δημοσίου μπορούν να πάρουν άδεια 14 ημερών παίρνοντας κανονικά τις αποδοχές τους.

Ωστόσο, μπορεί η ύλη να είναι τόση και εσύ να αδυνατείς να συγκεντρωθείς μετά τη δουλειά και να διαβάσεις όσα πρέπει. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει κάποια μέθοδος διαχείρισης χρόνου όπως η Pomodoro ώστε να μπορέσεις να αξιοποιήσεις αποτελεσματικά τον χρόνο σου.

Πληρώνομαι για τη φοιτητική άδεια

Πληρωμή φοιτητικής άδειας

Οι ημέρες της άδειας που παίρνουν οι εργαζόμενοι για να εκπληρώσουν τις σπουδαστικές τους υποχρεώσεις, δεν πληρώνονται από τον εργοδότη της εκάστοτε επιχείρησης. Αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί εάν ετοιμάζεσαι να ζητήσεις την άδεια που δικαιούσαι. Όσες ημέρες θα λείψεις δικαιολογημένα από τη δουλειά σου, θα επιδοτηθείς χρηματικά από την ΔΥ.ΠΑ. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ) Πρόσεξε, όμως, γιατί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δεν επιδοτεί την κανονική άδεια των εργαζομένων παρά μόνο τη φοιτητική.

Επιδόματα φοιτητικής άδειας

Για να λάβεις το επίδομα της φοιτητικής άδειας που δικαιούσαι ως εργαζόμενος φοιτητής ή σπουδαστής, είναι αναγκαίο να υποβάλλεις ορισμένα δικαιολογητικά. Αυτά πρέπει να τα υποβάλλεις στην υπηρεσία της ΔΥΠΑ της περιοχής όπου βρίσκεται η επιχείρηση που εργάζεσαι, το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου της επόμενης χρονιάς από αυτής που χρησιμοποίησες τις ημέρες της άδειας σου. Η φοιτητική άδεια πρέπει να δίνεται πάντα στο χρονικό διάστημα κοντά στην εξεταστική περίοδο και να χορηγείται άνευ αποδοχών προκειμένου ο εργαζόμενος φοιτητής να λάβει το επίδομα από τη ΔΥΠΑ.

Πληρωμή φοιτητικής άδειαςΕπίσης, από τη ΔΥΠΑ δεν επιδοτούνται τα ένσημα το διάστημα που χρησιμοποιείται η φοιτητική άδεια. Έτσι, σε αυτό το διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι φοιτητές αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και αυτό αναπροσαρμόζεται κάθε φορά σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για να χορηγηθεί το επίδομα φοιτητικής άδειας από την ΔΥ.ΠΑ είναι τα ακόλουθα:

  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας για τους Έλληνες σπουδαστές
  • Για τους αλλοδαπούς φοιτητές φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και άδειας διαμονής
  • Φωτοτυπία του λογαριασμού της Εθνικής Τραπέζης όπου θα αναγράφεται το IBAN
  • Υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον εργοδότη βεβαίωση, στην οποία θα αναφέρονται οι ημέρες άδειας χωρίς αποδοχές που έδωσε στον φοιτητή και εργαζόμενό του για να συμμετάσχει στις εξετάσεις. Η βεβαίωση θα πρέπει να έχει και το λογότυπο της επιχείρησης
  • Τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης σου, ώστε να αποδειχτεί πως δεν έλαβες ένσημα την περίοδο της άδειας σου
  • Βεβαίωση από τη σχολή πως συμμετείχες στις γραπτές εξετάσεις. Σε αυτή θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι ημερομηνίες της εξεταστικής περιόδου. Επίσης, θα πρέπει να έχει την σφραγίδα της σχολής και να είναι υπογεγραμμένη.

Το επίδομα δεν μπορούν να λάβουν όσοι σπουδάζουν εξ αποστάσεως σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, όσοι ακολουθούν μεταπτυχιακό πρόγραμμα αλλά έχουν υπερβεί τα δύο χρόνια σπουδών και οι σπουδαστές σε κέντρα σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης.

Ωστόσο, εκτός από την εργασία έχε στον νου σου ότι υπάρχουν αρκετά φοιτητικά επιδόματα που μπορούν να βοηθήσουν στον οικονομικό προϋπολογισμό, όπως το στεγαστικό επίδομα. Φρόντισε, λοιπόν, να ενημερώνεσαι για τις προθεσμίες και να καταθέτεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να μη χάσεις κανένα επίδομα.

Ανακεφαλαιώνοντας, η δουλειά για έναν φοιτητή θα πρέπει να λειτουργεί ως έναυσμα για τη μετέπειτα επαγγελματική του σταδιοδρομία και όχι ως εμπόδιο για τη συνέχιση των σπουδών του. Γι’ αυτό ακριβώς το κράτος έχει προνοήσει να βοηθήσει τον εργαζόμενο σπουδαστή με τη χορήγηση της φοιτητικής άδειας και του επιδόματος.

Και μην ξεχνάς, η iziPen θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε βήμα της ακαδημαϊκής σου πορείας. Αν χρειαστείς βοήθεια με την εκπόνηση των εργασιών σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.