Σπουδές και υγιεινός τρόπος ζωής

Υιεινός τρόπος ζωής

Οι φοιτητικές υποχρεώσεις είναι τόσες πολλές που έπαψες να φροντίζεις αρκετά τον εαυτό σου; Τρως ανθυγιεινά και αυξήθηκε αισθητά το βάρος σου; Πολλοί φοιτητές μέχρι να προσαρμοστούν στη νέα τους καθημερινότητα κάνουν ορισμένα λάθη και βλάπτουν την υγεία τους, άθελά τους. Δεν χρειάζεται πανικός γιατί θα σε βοηθήσει η iziPen να ακολουθήσεις μία πιο υγιεινή διατροφή και ζωή.

Πώς να βελτιώσεις τη διατροφή σου

Διατροφή φοιτητήΑν είναι η πρώτη σου χρονιά στο πανεπιστήμιο τότε είναι λογικό να έχεις παρασυρθεί και να σου έχουν φανεί πολλές οι υποχρεώσεις και να μην μπορείς να ασχοληθείς και με το φαγητό. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να προσαρμοστείς γρηγορότερα στη νέα σου φοιτητική ζωή. Αν από την άλλη ζεις έτσι ήδη τα περισσότερα έτη, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες.

Αρχικά, η σωστή διατροφή δεν είναι απαραίτητη μόνο για να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι, επίσης, αναγκαία και για την πνευματική λειτουργία. Σταμάτησε, λοιπόν, να τρως σουβλάκια, πίτσα και οποιοδήποτε άλλο ανθυγιεινό φαγητό, αν θέλεις να έχεις καλή μνήμη και να συγκεντρώνεσαι ευκολότερα στα μαθήματα και στο διάβασμα σου.

Έπειτα, δημιούργησε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή και προσπάθησε να το ακολουθήσεις πιστά. Έτσι, κάθε πρωί πριν πας στη σχολή, προτίμησε να φας ένα ισορροπημένο πρωινό που θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια. Κάποιες επιλογές για πρωινό είναι τα δημητριακά ή η βρώμη με γάλα, ένα αυγό βραστό με φρυγανιές και χυμό πορτοκαλιού, ψωμί με ταχίνι και μέλι.

Στη σχολή, για να μην πεινάσεις και να μην καταφύγεις στην εύκολη λύση της τυρόπιτας, προτίμησε να πάρεις μαζί σου ένα τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και κάποιο λαχανικό ή μπάρες δημητριακών ή ανάλατους ξηρούς καρπούς ή κράκερ ολικής αλέσεως. Επίσης, για το απόγευμα μπορείς να καταναλώσεις φρούτα, γιαούρτι με μέλι ή με φρούτα και τα βράδια φτιάξε σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα ή αραβική πίτα και σαλάτα λαχανικών μαζί με αυγό ή τόνο.

Το κυρίως γεύμα σου θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπη. Θα μπορούσες να τρως στη φοιτητική λέσχη τα μεσημέρια όπου τα φαγητά που μαγειρεύονται εκεί είναι υγιεινά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Αν, πάλι, δε θέλεις να τρως καθημερινά στη λέσχη, μαγείρεψε. Δεν χρειάζεται να γίνεις ο επόμενος master chef της Ελλάδος, ούτε να σπαταλάς πολλές ώρες μέσα στην ημέρα για να φτιάξεις το μεσημεριανό σου.

Αν ψάξεις λίγο στο διαδίκτυο, θα βρεις πολύ εύκολες συνταγές μαγειρικής για φοιτητές για να τις παρασκευάσεις εσύ. Φρόντισε να τρως τακτικά κατάλληλες τροφές για μνήμη και συγκέντρωση, όπως είναι ο κολιός, ο σολομός, οι σαρδέλες κλπ. Για να μη μαγειρεύεις διαρκώς, προετοίμασε όλα τα γεύματα της εβδομάδας μία φορά και μετά τοποθέτησέ τα στο ψυγείο σε σκεύη. Έτσι, κάθε φορά που θα επιστρέφεις από τη σχολή, θα βγάζεις το ταπεράκι φαγητού και θα το ζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων.

Επίσης, είναι αναγκαίο να σταματήσεις να πίνεις αναψυκτικά, αν θέλεις να βελτιώσεις και άλλο την υγεία σου. Αυτά έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν περισσότερο την υγεία σου. Αντί για αυτά, πιες καλύτερα φρέσκους χυμούς φρούτων.

Πώς να βάλεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου

Γυμναστική

Εκτός από τα φαγητά για φοιτητές, εάν επιθυμείς να ακολουθήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, χρειάζεται να προσθέσεις τη γυμναστική στο καθημερινό πρόγραμμά σου. Για αρχή σκέψου πως θέλεις να γυμνάζεσαι και προγραμμάτισε τις ώρες που μπορείς να ασκηθείς. Φρόντισε να έχει συνέχεια το πρόγραμμα της άθλησης σου και να μην το σταματήσεις μετά από 1-2 μέρες.

Αν δεν επιθυμείς από την αρχή να εγγραφείς σε γυμναστήριο, ξεκίνα το περπάτημα περίπου πέντε φορές την εβδομάδα. Για να είναι πιο διασκεδαστικό, καθώς περπατάς, άκου τα αγαπημένα σου τραγούδια ή κάποιο ακουστικό βιβλίο. Επίσης, ζήτα από κάποιο συμφοιτητή να έρθει μαζί σου για παρέα.

Αν δεν σου αρέσει το περπάτημα, ακολούθησε με προσοχή βιντεοσκοπημένα προγράμματα γυμναστικής που θα βρεις στο YouTube. Βρες, επίσης, ένα κίνητρο που θα σε βοηθήσει να γυμνάζεσαι περισσότερο συστηματικά. Το κίνητρο μπορεί να είναι μία κοινωνική εκδήλωση που θέλεις να παραβρεθείς ή το να φορέσεις ένα πιο στενό ρούχο κλπ.

Ακόμη, μπορείς να εγγραφείς σε γυμναστήριο για καλύτερα αποτελέσματα. Εκεί, θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις ποιο πρόγραμμα γυμναστικής σου αρέσει περισσότερο να κάνεις, όπως για παράδειγμα, Pilates, yoga, trx κλπ. Έτσι δεν θα σου φαίνεται βαρετή η γυμναστική. Πάρε μαζί σου και κάποιο φίλο από την σχολή για να μειωθεί η πλήξη και να παρακινεί ο ένας τον άλλο για άθληση.

Πώς να μειώσεις το άγχος

Φοιτητικό άγχος

Το άγχος είναι ένα συχνό φαινόμενο για όλους τους φοιτητές, ειδικά όταν πλησιάζει η εξεταστική περίοδος. Η σωστή διαχείριση του άγχους είναι αναγκαία προκειμένου να μην επηρεαστεί η υγεία σου από αυτό. Έτσι, μίλα σε άτομα που εμπιστεύεσαι και μοιράσου τι είναι αυτό που σε αγχώνει περισσότερο. Όσο πιο συχνά ονομάζεις αυτό που νιώθεις, τόσο περισσότερο ανακουφίζεσαι και αρκετές φορές βρίσκεις λύση μόνος σου σε ό,τι σε προβληματίζει.

Ακόμη, όταν νιώθεις το άγχος σου να αυξάνεται αρκετά, ασχολήσου με κάτι άλλο πιο ευχάριστο ώστε να αποσπαστεί η προσοχή σου και να μειωθούν τα επίπεδα του στρες. Κάποια ευχάριστη δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι μία βόλτα στο πάρκο, να ακούσεις μουσική, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δεις μία αστεία ταινία στο Netflix ή να ζωγραφίζεις.

Αν τα επίπεδα του άγχους σου είναι πολύ αυξημένα και καμία δραστηριότητα εκείνη τη στιγμή δε σου προκαλεί χαρά, κάνε κάτι από τα ακόλουθα:

  • Κοίτα γύρω στον χώρο όπου βρίσκεσαι και ονόμασε πέντε πράγματα που βλέπεις, πέντε ήχους που ακούς και πέντε πράγματα που μπορείς να αγγίξεις
  • Πιες λίγο νερό ή άγγιξε μερικά παγάκια
  • Πάρε βαθιές αναπνοές αργά και σταθερά

Αν το άγχος σε βασανίζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμα και όταν δεν προετοιμάζεσαι για τις εξετάσεις της σχολής, προσπάθησε να καταλάβεις από που προέρχεται. Ως φοιτητής μπορεί να αντιμετωπίζεις και άλλα προβλήματα που δεν ξέρεις πως να λύσεις και για αυτό σου έχουμε εδώ μία λίστα με συμβουλές για τα πιο συχνά φοιτητικά προβλήματα. Ωστόσο, αν θεωρείς ότι και πάλι δεν καλύπτεσαι μπορείς πάντα να αναζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Πώς να διαβάζεις σωστά

Για να έχεις ένα σωστό διάβασμα, χρειάζεται να βρεις έναν κατάλληλο χώρο με καλό φωτισμό. Το δωμάτιο όπου θα διαβάζεις πρέπει να είναι περιποιημένο για να μην αποσυντονίζεσαι από περιττά αντικείμενα και να συγκεντρώνεσαι καλύτερα στη μελέτη σου. Επίσης, καλό είναι το δωμάτιο να έχει παράθυρο, ώστε να μπαίνει μέσα σε αυτό καθαρός αέρας και το φως του ηλίου.

Πριν ξεκινήσεις το διάβασμα, συγκέντρωσε στο γραφείο ό,τι σου είναι απαραίτητο, όπως στυλό και σημειώσεις για να μη σηκώνεσαι συνέχεια και διακόπτεις τη συγκέντρωσή σου. Ακόμη, για να είναι πιο αποτελεσματική η μελέτη σου, κράτησε σημειώσεις από όλα τα μαθήματα του εξαμήνου σε ένα πρόχειρο τετράδιο και όταν επιστρέψεις στο σπίτι, πάρε καθαρά τετράδια, ένα για κάθε μάθημα και γράψε ξανά ό,τι έχεις σημειώσει σε αυτά.

Με τα χρωματιστά στυλό θα οργανώσεις καλύτερα τις σημειώσεις και θα είναι πιο ευχάριστες για να τις διαβάσεις. Και στο μέλλον, αν χρειαστεί, θα μπορέσεις εύκολα να διαβάσεις ξανά τις συγκεκριμένες σημειώσεις. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεις να διαβάζεις πολύ αργά τα βράδια γιατί η κούραση θα αυξήσει το άγχος σου. Αυτές και άλλες συμβουλές για καλύτερο διάβασμα θα σε βοηθήσουν στην απόδοσή σου.

Συνεπώς, αν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω tips θα μπορέσεις να ακολουθήσεις έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Η πιο ισορροπημένη διατροφή, η εβδομαδιαία άθληση, η σωστή διαχείριση του άγχους και η αποδοτική μελέτη, στο τέλος, θα σε οδηγήσουν σίγουρα σε μία θετική εξέλιξη των σπουδών σου.

Και μην ξεχνάς ότι η iziPen θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε βήμα της ακαδημαϊκής σου πορείας. Αν χρειαστείς βοήθεια με την εκπόνηση των εργασιών σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.