Οικονομία και φοιτητική ζωή

Οικονομία και φοιτητική ζωή

Είσαι φοιτητής/φοιτήτρια και το καθημερινό σου motto είναι ‘δεν έχω αρκετά χρήματα’; Είτε είσαι στα πρώτα χρόνια της φοίτησης σου σε σχολή, είτε στα τελευταία, ξέρεις πως η φοιτητική ζωή είναι ακριβή και για να ανταπεξέλθεις στα έξοδα χρειάζεται να κάνεις οικονομία. Στις επόμενες γραμμές θα μάθεις εύκολα tips για να εξοικονομήσεις χρήματα.

Οικονομία στη φοιτητική ζωή

Οικονομία φοιτητή

Αν σπουδάζεις μακριά από την πόλη σου, δεν μπορείς να αποφύγεις, τις περισσότερες φορές, τα ενοίκια για τη διαμονή σου σε κάποιο φοιτητικό σπίτι. Όμως, μπορείς να μειώσεις το ποσό, με τη συγκατοίκηση. Σε κάθε ακαδημαϊκή χρονιά, υπάρχουν πολλοί φοιτητές που ψάχνουν άλλα άτομα για να μείνουν μαζί στο ίδιο σπίτι. Αν βρεις ένα συγκάτοικο θα διευκολυνθείς πολύ με όλα τα έξοδα του σπιτιού γιατί θα τα μοιράζεσαι μαζί του. Πώς σου φαίνεται η ιδέα; Αν σου αρέσει, αναζήτησε τις αγγελίες για συγκατοίκηση που θα βρεις, συνήθως τοιχοκολλημένες στους διαδρόμους της σχολής.

Αν δεν επιθυμείς να βρεις συγκάτοικο, βρες ένα μικρότερο και επιπλωμένο σπίτι για περισσότερη οικονομία. Έτσι, το ενοίκιο θα μειωθεί και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις χρήματα για νέα έπιπλα. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι κάποιο έπιπλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μεταχειρισμένο από συγγενείς ή φίλους ή ακόμη και να αγοράσεις και κάποιο σε οικονομική τιμή από έναν συμφοιτητή σου. Άλλη λύση για να εξοικονομήσεις χρήματα από την φοιτητική στέγη είναι να μείνεις στην εστία του πανεπιστημίου, εφόσον το δικαιούσαι.

Επιπλέον, φρόντισε να κάνεις μηνιαίως τον προϋπολογισμό σου, για να μην ‘ξεφεύγεις’ σε περιττά έξοδα. Σημείωσε σε ένα τετράδιο τα έσοδα και τα έξοδα σου, όπως το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, internet, super market, ρούχα, μετακινήσεις κλπ. Γνωρίζοντας αυτά από την πρώτη μέρα κάθε μήνα, θα είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστείς σωστά.

Για να εξοικονομήσεις χρήματα, φρόντισε να περιορίσεις λίγο τις εξόδους σου. Μην τρομάζεις: όλοι γνωρίζουμε πως δίχως τη διασκέδαση η φοιτητική ζωή θα ήταν ανιαρή. Όταν λέμε να μειώσεις τις εξόδους, δεν εννοούμε να κλειστείς μόνιμα μέσα στο σπίτι για τα επόμενα 3-4 χρόνια των σπουδών σου. Αλλά μπορείς να μείνεις στο σπίτι ένα σαββατόβραδο μαζί με την παρέα σου για να παίξετε επιτραπέζια, να ακούσετε μουσική, να δείτε μία ταινία και να χαλαρώσετε. Ή επίλεξε κάποιο δωρεάν event που συχνά διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο.

Οικονομία στους λογαριασμούς

Οικονομία στους λογαριασμούς

Οι λογαριασμοί του ρεύματος, του τηλεφώνου και του internet αποτελούν μηνιαίως τα μεγαλύτερα έξοδα ενός φοιτητικού σπιτιού. Προσπάθησε να μειώσεις αυτά τα έξοδα, κάνοντας μικρές αλλαγές. Για παράδειγμα, ξεκίνα με το να ελέγξεις καλύτερα τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείς. Αν πιστεύεις πως είναι αρκετά ακριβός, μίλα με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και ψάξε να βρεις μία πιο οικονομική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Έπειτα, επίλεξε ένα πιο οικονομικό πρόγραμμα για internet και κινητό προκειμένου να εξοικονομήσεις περισσότερα χρήματα.

Επιπλέον, προσπάθησε να μη σπαταλάς άσκοπα ηλεκτρικό ρεύμα. Φρόντισε να μη ξεχνάς καμία συσκευή σε ‘αναμονή’ όταν κοιμάσαι ή όταν φεύγεις από το σπίτι. Για να διευκολυνθείς περισσότερο, σύνδεσε ό,τι συσκευή έχεις σε ένα πολύπριζο ασφαλείας και απενεργοποίησε όλες μαζί κάθε φορά μόνο με ένα κουμπί. Αντικατάστησε, ακόμη, όλες τις λάμπες στα φωτιστικά με LED λαμπτήρες καθώς αυτοί καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια.

Για να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήματα από την χρήση του κλιματιστικού, ρύθμισε το σε κατάλληλη θερμοκρασία. Τους χειμερινούς μήνες, ρύθμισέ το 10 βαθμούς άνω από τη θερμοκρασία που υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον και τους καλοκαιρινούς μήνες σε 10 βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία που υπάρχει στους εξωτερικούς χώρους. Ρύθμισε και τον θερμοστάτη του ψυγείου σωστά για καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, αν δεν είναι πολύ γεμάτος ο χώρος της συντήρησης του, μπορείς να το έχεις στους 5 με 6°C και στους -15 με -18°C στον χώρο της κατάψυξης.

Για να μειώσεις τον λογαριασμό του νερού, φρόντισε να μην αφήνεις τις βρύσες ανοιχτές και καλό είναι να προσθέσεις ειδικά φίλτρα εξοικονόμησης τόσο στη βρύση του μπάνιου, όσο και στη βρύση της κουζίνας. Αν υπάρχει διαρροή στο καζανάκι, εμπιστεύσου άμεσα έναν τεχνικό που θα διορθώσει το πρόβλημα, καθώς ακόμη και η ελάχιστη διαρροή μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον λογαριασμό ύδρευσης.

Ακόμη, μπορείς να επισκέπτεσαι τη βιβλιοθήκη και να διαβάζεις εκεί ώστε να περιορίσεις την κατανάλωση θέρμανσης και ρεύματος. Άλλωστε είναι πιθανό να κάνεις πιο αποτελεσματικό διάβασμα σε μέρη όπου όλοι διαβάζουν.

Οικονομία στο φαγητό

Μεγαλύτερη οικονομία μπορείς να κάνεις και στην κατανάλωση του φαγητού. Ίσως το fast food να είναι μία εύκολη και γρήγορη λύση, όταν επιστρέφεις κουρασμένος στο σπίτι από το πανεπιστήμιο, αλλά δε συμφέρει οικονομικά, ούτε κάνει καλό στην υγεία σου. Για να τρως πιο υγιεινά και να μειώσεις τα έξοδα, μαγείρεψε. Δε χρειάζεται να μαγειρεύεις καθημερινά καθώς μία κατσαρόλα συνήθως έχει τέσσερις μερίδες φαγητού. Κατανάλωσε τη μία και τις υπόλοιπες βάλε τις στο ψυγείο για τις επόμενες ημέρες.

Πριν πας στο σούπερ μάρκετ, σημείωσε σε μία λίστα τα πράγματα που θέλεις για να αποφύγεις να αγοράσεις περιττά πράγματα. Όσο βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ, αναζήτησε και αγόρασε προϊόντα σε προσφορές. Αν θέλεις φρούτα και λαχανικά, προτίμησε να τα αγοράσεις στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου καθώς εκεί θα τα βρεις πιο φθηνά.

Επιπλέον, στα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχει μέριμνα για τη φοιτητική σίτιση. Έτσι, μπορείς να τρως δωρεάν φαγητό τα μεσημέρια ή και τα βράδια στο εστιατόριο της σχολής σου για να περιορίσεις περισσότερο τα έξοδα.

Φοιτητικό πάσο

Εκπτώσεις φοιτητικού πάσου

Το φοιτητικό πάσο που αποκτάς από την αρχή των σπουδών σου σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα σε βοηθά σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων. Χάρη σε αυτό, έχεις φοιτητικές εκπτώσεις σε καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, για να ανανεώνεις την εμφάνισή σου οικονομικά, όποτε επιθυμείς. Αλλά ειδικές προσφορές για φοιτητές θα βρεις και στα εισιτήρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, στα εστιατόρια, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα γυμναστήρια κλπ. Ακόμη, με τις εκπτώσεις του φοιτητικού σου πάσο θα έχεις μειωμένη τιμή στα εισιτήρια των Μ.Μ.Μ για να μετακινείσαι συχνά από και προς την σχολή όπου φοιτάς, αλλά και στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια για να μπορείς να επιστρέφεις τακτικά στο μέρος όπου μεγάλωσες.

Επιπρόσθετα, με το φοιτητικό πάσο, εάν αρρωστήσεις ή αν πάθεις κάποιο ατύχημα, έχεις το δικαίωμα να σε εξετάσει δωρεάν γιατρός και αν χρειαστεί να νοσηλευτείς σε κάποιο νοσοκομείο, όλες οι δαπάνες θα καλυφθούν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), εφαρμόζοντας το άρθρο 33 του νόμου 4368/2016 (Α’ 83).

Ανακεφαλαιώνοντας, αν ακολουθήσεις πιστά όλα τα tips που δόθηκαν στις παραπάνω γραμμές του κειμένου, θα καταφέρεις να διαχειριστείς επιτυχώς τα χρήματά σου και να εξοικονομήσεις αρκετά. Έπειτα, με όσα χρήματα αποταμιεύσεις μπορείς να κάνεις το μεγάλο ταξίδι που ονειρευόσουν ή ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Τι σκέφτεσαι; Δεν αξίζει πραγματικά η οικονομία;

Και μην ξεχνάς ότι η iziPen θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε βήμα της ακαδημαϊκής σου πορείας. Αν χρειαστείς βοήθεια με την εκπόνηση των εργασιών σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.