Σωστή στάση σώματος για διάβασμα

Σωστή στάση σώματος

Μήπως το τελευταίο διάστημα ο πόνος στον αυχένα και στη μέση σου είναι συχνός και έντονος; Δεν είσαι ο μόνος, καθώς πολλοί φοιτητές παραπονιούνται για μυοσκελετικά προβλήματα. Η κακή στάση του σώματος όταν διαβάζεις ή όταν βρίσκεσαι καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή καταπονεί το μυϊκό σου σύστημα. Αν θέλεις να μάθεις πως πρέπει να στέκεσαι για να ανακουφιστείς από τους πόνους, συνέχισε την ανάγνωση.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας η κακή παρατεταμένη στάση

Κακή στάση σώματος

Για αρχή, παρατήρησε προσεκτικά το σώμα σου όταν κάθεσαι σε μία καρέκλα. Οι ώμοι σου είναι μπροστά; Εξέχει αρκετά η κοιλιά σου, ενώ το στήθος σου είναι προς τα μέσα; Μήπως διαγράφεται πολύ έντονα η καμπύλη της μέσης; Αν οι απαντήσεις που έδωσες είναι καταφατικές, η στάση του σώματος σου είναι κακή. Η λανθασμένη παρατεταμένη στάση του σώματος μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα κυρίως στη σπονδυλική στήλη και οι μυοσκελετικοί πόνοι θα είναι συχνοί. Άλλωστε οι μυοσκελετικοί πόνοι είναι από τα πιο συχνά προβλήματα του φοιτητή.

Οι περιοχές της σπονδυλικής στήλης, καθώς στέκεσαι λανθασμένα, δέχονται μεγάλη πίεση και για αυτό προκαλείται πόνος στις συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι, τα πιο συχνά συμπτώματα από την κακή στάση είναι τα ακόλουθα:

  • Έντονος πόνος στην πλάτη και στη μέση
  • Αυχεναλγία και αυχενικό σύνδρομο
  • Ιλίγγους
  • Δυνατούς πονοκεφάλους
  • Έντονη δυσκολία στο να αναπνεύσει σωστά το άτομο
  • Δυσκολία στη βάδιση

Γιατί είναι σημαντική η σωστή στάση του σώματος

Η σωστή στάση του σώματος όταν κινείσαι ή όταν μένεις καθιστός για πολλές ώρες είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους. Η μείωση της καταπόνησης των μυών στη σπονδυλική στήλη και τους συνδέσμους είναι ο κυριότερος από αυτούς. Όσο δεν πιέζονται οι μύες του σώματος δεν θα πονάς. Επιπλέον, οι μύες θα δουλεύουν αποτελεσματικότερα, όταν δε στέκεσαι λανθασμένα. Το ίδιο συμβαίνει με τα οστά και τις αρθρώσεις.

Ακόμη, η καλή στάση του σώματος προλαμβάνει τις μυϊκές θλάσεις και είναι πολύ βοηθητική στην καλή αναπνοή. Όσο αναπνέεις ελεύθερα, ο εγκέφαλος σου οξυγονώνεται και καλύτερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της σκέψης σου.

Σωστή στάση του σώματος στο διάβασμα

Στάση σώματος στο διάβασμα

Και αφού κατάλαβες τους λόγους που είναι σημαντική η σωστή στάση του σώματος, ας δούμε μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να την υιοθετήσεις και να διαβάζεις για την σχολή ξεκούραστα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Για αρχή, καλό είναι να διαθέτεις μία εργονομική καρέκλα γραφείου που θα μειώσει την δυσφορία στη μέση σου αν κάθεσαι σε εκείνη πολλές ώρες. Η άκρη της καρέκλας πρέπει να κλίνει προς τα εμπρός προκειμένου να αποφορτίζονται οι μυς των μηρών χωρίς να πιέζονται εσωτερικά τα γόνατα.

Επίσης, χρειάζεται να είναι λίγο χαμηλή η πλάτη του καθίσματος ώστε να μην μειώνονται οι κινήσεις του ώμου και του κεφαλιού και να επιτρέπονται οι μικρές ταλαντώσεις για να αποφορτίζεται η πίεση στην σπονδυλική στήλη. Μία καρέκλα που έχει βραχίονες θα υποστηρίζει τα χέρια σου κατά την διάρκεια του διαβάσματος και δεν θα επιβαρύνει πολύ την πλάτη και τους ώμους σου. Εάν δεν έχεις εργονομική καρέκλα, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι σε σχήμα ρολού στη μέση για να βελτιώσει την στάση του κορμού.

Όταν κάθεσαι στη καρέκλα, φρόντισε τα πόδια σου να ακουμπούν στο έδαφος. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τοποθέτησε ένα αντικείμενο στο έδαφος και στήριξε τα πόδια σου σε αυτό.  Για να έχουν οι αρθρώσεις την ορθή διάταξη, πρόσεξε τα γόνατα σου να είναι χαμηλότερα από τους γοφούς ή στο ίδιο ύψος. Το κάτω μέρος της μέσης σου, ακόμη, είναι αναγκαίο να στηρίζεται από την πλάτη του καθίσματος. Η πλάτη σου πρέπει να είναι ίσια.

Επιπλέον, προσπάθησε τα μπράτσα σου να βρίσκονται παράλληλα με την σπονδυλική στήλη και οι αγκώνες σου να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών. Απέφευγε την ώρα που διαβάζεις να σταυρώνεις τα πόδια σου γιατί αυτό επηρεάζει σημαντικά όλη τη στάση του σώματος. Είναι χρήσιμο, επίσης, να κάνεις διαλείμματα διάρκειας δέκα λεπτών κάθε μία ώρα για να σηκώνεσαι από το κάθισμα και να ξεκουράζεις το σώμα σου. Θα ωφεληθείς περισσότερο αν σε κάθε διάλειμμα κάνεις μικρές ασκήσεις για την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα και κάποιες διατάσεις.

Εκτός από τη σωστή στάση, το διάβασμα χρειάζεται και άλλους τρόπους για να είναι αποτελεσματικό. Αν ξέρεις τα κατάλληλα tips τότε το διάβασμα θα είναι παιχνιδάκι για εσένα.

Σωστή στάση του σώματος στον υπολογιστή

Στάση σώματος

Η σωστή στάση στον υπολογιστή θα μειώσει, επίσης, τους μυϊκούς πόνους που πιθανότατα έχεις, κάθε φορά που ετοιμάζεις ψηφιακά τις εργασίες της σχολής σου. Έτσι, προσπάθησε η οθόνη του υπολογιστή να είναι στην ίδια ευθεία με τα μάτια ή λίγο χαμηλότερα ώστε να μην τεντώνεις τον αυχένα ή να μη σκύβεις. Η απόσταση των ματιών σου από αυτή, συνίσταται να είναι περίπου 70 εκατοστά. Εάν είναι αναγκαίο να ανυψωθεί λίγο η οθόνη, βάλε την πάνω σε μία στοίβα βιβλίων.

Για την εργονομία υπολογιστή το πληκτρολόγιο είναι αναγκαίο να βρίσκεται μπροστά σου και να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος προκειμένου να στηρίζονται καλά οι καρποί σου. Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε για τους καρπούς μαξιλαράκια ανάπαυσης. Οι ώμοι σου πρέπει να είναι χαλαροί, οι καρποί ίσιοι και οι αγκώνες να είναι ελαφρώς ανοικτοί. Κοντά σε σένα και στο πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκεται το ποντίκι. Μη σφίγγεις το ποντίκι καθώς το χρησιμοποιείς.

Θυμήσου όταν δεν πληκτρολογείς, να κάνεις μικρές διατάσεις προκειμένου να χαλαρώσεις τα χέρια και τους βραχίονες σου. Για να ελαττώσεις την κόπωση των ματιών από την πολύωρη εστίαση στην οθόνη του Η/Υ φρόντισε να κάνεις διάλειμμα κάθε είκοσι λεπτά και να εστιάζεις για λίγα δευτερόλεπτα σε κάτι που βρίσκεται μακριά από το γραφείο και τον υπολογιστή. Αν δεν έχεις σταθερό υπολογιστή αλλά laptop, για να έχεις μία σωστή στάση σώματος φρόντισε να έχεις ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο, μία βάση και ένα ποντίκι.

Σωστή στάση του σώματος για διάβασμα στο κρεβάτι

Το διάβασμα στο κρεβάτι δε συνίσταται, εάν δεν θέλεις να έχεις μία κακή στάση του σώματος.  Είναι αναγκαίο να βρίσκεσαι πάντα καθιστός με τα πέλματα σου στο πάτωμα, όσο διαβάζεις. Αν, παρόλα αυτά, επιμένεις να διαβάζεις στο κρεβάτι, κάνε το αλλά όχι φυσικά ξαπλωμένος. Ανασηκώσου και βάλε ένα μαξιλάρι στη μέση προκειμένου να στηρίξεις καλά τη σπονδυλική στήλη. Πρόσθεσε ένα βιβλίο στα πόδια για να ακουμπάς τους αγκώνες και να τους χαλαρώνεις. Φέρε το βιβλίο στην ευθεία των ματιών σου για να μη έχεις πόνους στον αυχένα.

Ανακεφαλαιώνοντας, ελπίζουμε να σου φάνηκαν χρήσιμες οι παραπάνω συμβουλές και να τις ακολουθήσεις πιστά προκειμένου να βελτιώσεις τη στάση του σώματος σου, αλλά και την υγεία σου και να βελτιωθεί η απόδοσή σου στο διάβασμα και στη συγγραφή των εργασιών.

Και μην ξεχνάς πως ο καλύτερος σύμμαχος σου στη συγγραφή φοιτητικών εργασιών, αλλά και στην παρουσίαση αυτών, είναι η iziPen. Παραμένει δίπλα σου, με το καλύτερο αποτέλεσμα που προσφέρουν οι εξειδικευμένοι writers της και πάντα στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.