Tips για καλύτερη συγκέντρωση

Συγκέντρωση στο διάβασμα

Πλησιάζει η εξεταστική στη σχολή σου και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στο διάβασμα; Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι μία από τις μεγαλύτερες και συχνότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεών τους, αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Η iziPen συγκέντρωσε tips για να παραμένεις συγκεντρωμένος, να έχεις ένα αποτελεσματικό διάβασμα και να γράψεις άριστα σε όλα τα μαθήματα.

Οργάνωσε τον χώρο σου

Οργάνωση εργασίας

Αρχικά για να έχεις μεγαλύτερη συγκέντρωση στο διάβασμα πρέπει να επιλέξεις τον χώρο στον οποίο θα διαβάζεις σε όλη την εξεταστική. Φρόντισε ο χώρος που θα διαλέξεις για τη μελέτη σου να είναι ήσυχος και όσο το δυνατόν μακριά από ανεπιθύμητους εξωτερικούς κινδύνους. Επιπλέον, θα σε ωφελούσε πολύ ένα μεγάλο παράθυρο στον χώρο της μελέτης, ώστε να υπάρχει ισχυρό φως. Ο φωτισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αποδοτικότητα στο διάβασμα, αλλά και για την υγεία των ματιών σου.

Όταν αποφασίσεις που θα διαβάσεις, φρόντισε να καθαρίσεις το δωμάτιο και ιδιαίτερα το γραφείο σου. Αν είναι ακατάστατο με διάφορα περιττά αντικείμενα πάνω σε αυτό, δε θα μπορείς να σκεφτείς καθαρά και θα επηρεαστεί αρνητικά και η συγκέντρωσή του. Έτσι, τοποθέτησε στο γραφείο σου μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για τη μελέτη, όπως laptop, σημειώσεις για το μάθημα που δίνεις, χρωματιστούς μαρκαδόρους υπογράμμισης, ένα τετράδιο και στυλό. Καλό είναι να έχεις μαζί σου και ένα ποτήρι νερό ή το αγαπημένο σου ρόφημα.

Επιπλέον, καλή ιδέα είναι να έχεις κρεμασμένο κάπου κοντά σου ένα post-it με μία φράση που σε εμπνέει ή ένα πίνακα με ένα όμορφο τοπίο για να ξεκουράζεις που και που τα μάτια σου από το διάβασμα.

Κάνε διάλειμμα από το διάβασμα

Συγκεντρωμένο διάβασμα

Τα μικρά και τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, είναι αναγκαία για να μη χάνεις τη συγκέντρωσή σου. Μετά από 45 λεπτά περίπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυαλό των ανθρώπων κουράζεται και σταματάει να αποστηθίζει όσα μαθαίνει. Γι’ αυτόν τον λόγο, φρόντισε να διακόπτεις τη μελέτη όταν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα.

Μία καλή ιδέα είναι να ρυθμίζεις το χρονόμετρο του κινητού σου για να χτυπάει κάθε 45 λεπτά. Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, σήκω από την καρέκλα του γραφείου σου, κάνε μία μικρή 5λεπτη βόλτα ή ασχολήσου με κάτι που σου αρέσει, όπως να παίξεις με τον σκύλο σου, να ακούσεις λίγη μουσική κλπ. Μετά από αυτό το διάλειμμα, θα συνεχίσεις το διάβασμα με περισσότερη όρεξη και ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και η τεχνική Pomodoro που σε καθοδηγεί να διαβάζεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Η τεχνική βοηθάει στη διαχείριση του χρόνου και διαμορφώνει τη σχέση που έχουμε με τον χρόνο, καταφέρνει, επίσης, να βελτιώσει την ταχύτητά μας και δίνει στον εγκέφαλο τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστεί και να γίνει πιο παραγωγικός.

Κοιμήσου και φάε σωστά

Ακόμη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αγνοείς και τις ανάγκες του οργανισμού σου. Προσπάθησε να κοιμάσαι καλά για να βελτιωθεί περισσότερο η συγκέντρωση σου στο διάβασμα και η μνήμη σου. Ιδανικά, πρέπει να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και για 7 έως 9 ώρες περίπου. Σύμφωνα με μελέτες οι πιο παραγωγικές ώρες είναι από τις 7:00 το πρωί έως και τις 9:00 το βράδυ. Έτσι, καλό είναι να μην ξενυχτάς τις νύχτες και να ξυπνάς αρκετά νωρίς για να έχεις αποδοτικό διάβασμα.

Εκτός από τον ποιοτικό και ποσοτικό ύπνο, οφείλεις να φροντίσεις σωστά και τη διατροφή σου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Έτσι, προσπάθησε τα γεύματα και τα σνακ που τρως να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μην ξεχάσεις την ενυδάτωσή σου. Πιες αρκετό νερό ή άλλα ενυδατικά ροφήματα. Αν το θέλεις, για να τονωθείς περισσότερο, δοκίμασε να πιεις αρωματισμένο νερό.

Διάλεξε μουσική για διάβασμα

Επίσης, λίγη μουσική θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς καλύτερα στη μελέτη των μαθημάτων σου. Στο Psychological Research μία μελέτη του 2021 έδειξε πως τη στιγμή που κάποιος ακούει μουσική, ενισχύεται η εστίαση και η προσοχή του. Έτσι, βάλε ακουστικά και άκουσε χαμηλόφωνα τα αγαπημένα σου τραγούδια ή κλασική μουσική. Διαφορετικά, δοκίμασε στο YouTube λίστες τραγουδιών που έχουν δημιουργηθεί για να βελτιώνουν τη συγκέντρωση.

Βάλε συγκεκριμένους στόχους

Για να έχεις καλή απόδοση στο διάβασμα σου, χρειάζεται να θέσεις ορισμένους στόχους. Τι ακριβώς επιδιώκεις με το διάβασμα και την εξέταση ενός μαθήματος; Να ολοκληρώσεις την σχολή σου, να πάρεις ένα καλό βαθμό, να εργαστείς πάνω σε αυτό που σπουδάζεις, ίσως; Σκέψου αυτούς τους στόχους για να κινητοποιηθείς περισσότερο.

Ωστόσο, καλό είναι να μη βάζεις μόνο μεγάλους και μακρινούς στόχους. Φτιάξε ένα πρόγραμμα μελέτης και όρισε εξ αρχής πόσες ώρες θα διαβάζεις κάθε ημέρα. Διαφορετικά όρισε πόσα κεφάλαια την ημέρα θα πρέπει να μελετήσεις και ακολούθησε πιστά το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος μέχρι να εκπληρώσεις τον στόχο σου. Μη διαβάσεις περισσότερη ώρα από όση έχεις προγραμματίσει, ούτε περισσότερα κεφάλαια γιατί σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα να χαθεί η συγκέντρωση σου.

Αντάμειψε τον εαυτό σου

Η ανταμοιβή είναι μία καλή τεχνική για να δώσεις κίνητρο στον εαυτό σου. Σκέψου κάτι ευχάριστο που θα κάνεις μετά το τέλος του διαβάσματος, ώστε να έχεις κάτι να περιμένεις με ανυπομονησία. Για παράδειγμα, μπορεί η ανταμοιβή σου να είναι μία βόλτα στο πάρκο ή μία έξοδος για καφέ, να παρακολουθήσεις μία ταινία, να αγοράσεις ένα μικρό γλυκό ή ένα λογοτεχνικό βιβλίο κλπ.

Ανακεφαλαιώνοντας, μπορείς να διαβάσεις αποτελεσματικά, αν εξασκηθείς στη συγκέντρωση σου. Δοκίμασε όλα τα παραπάνω tips μέχρι να καταλάβεις τι είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα και ακολούθησέ το μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις της σχολής.

Και μην ξεχνάς, η iziPen θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε βήμα της ακαδημαϊκής σου πορείας. Αν χρειαστείς βοήθεια με την εκπόνηση των εργασιών σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.