Πώς να κρατάς σωστές σημειώσεις: Tips και τεχνικές – iziPen

Σημειώσεις και διάβασμα

Η καλύτερη μέθοδος για να αφομοιώνουμε και να κατανοούμε καλύτερα τις παραδόσεις μαθημάτων είναι να κρατάμε σημειώσεις. Είναι χρήσιμο όμως ό,τι σημειώνουμε; Αν στο μυαλό σου στριφογυρίζει το ερώτημα ‘πώς να κρατάω σωστές σημειώσεις;’, τότε το κείμενο που ακολουθεί είναι για σένα.

Πώς να κρατάς καλές σημειώσεις

Η διατήρηση σημειώσεων κατά την παρακολούθηση των μαθημάτων στη σχολή ή κατά την ανάγνωση ενός πανεπιστημιακού συγγράμματος είναι ιδιαίτερα βοηθητική για όλους τους φοιτητές. Το να κρατάμε σημειώσεις μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε περισσότερο στο θέμα που μελετάμε και να γίνεται πιο κατανοητό. Έπειτα, μάς επιτρέπει να κάνουμε συχνές επαναλήψεις. Αν θέλεις να μάθεις πώς να κρατάς σημειώσεις στο πανεπιστήμιο, χρειάζεται να ακολουθήσεις ορισμένα βήματα.

Σωστές σημειώσειςΓια αρχή, αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο θα κρατάς τις σημειώσεις: είτε χειρόγραφα, είτε ψηφιακά. Κάποιοι φοιτητές μπορούν να γράφουν γρηγορότερα από ό,τι μπορούν να πληκτρολογούν ή το αντίθετο. Σκέψου αν είναι πιο βολικό για σένα, να έχεις ένα laptop και ένα φορτιστή στη τσάντα σου ή σημειωματάριο, στυλό και μολύβια. Aν προτιμάς το laptop η εφαρμογή Google Keep θα κρατήσει με ασφάλεια τις σημειώσεις σου.

Έπειτα, φρόντισε να καθίσεις στα πρώτα καθίσματα της αίθουσας ή του αμφιθέατρου, αν επιθυμείς να έχεις ωραίες σημειώσεις. Ίσως στην αρχή νιώσεις λίγο εκτεθειμένος, μα θα το συνηθίσεις και είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Απέφυγε να καταγράφεις όλα όσα λέει ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Όσο γρήγορα και αν δαχτυλογραφείς ή γράφεις, δεν είναι καθόλου παραγωγικό να μεταφέρεις στο χαρτί ή στο word όλες τις λεπτομέρειες.

Εάν αναρωτιέσαι τι μπορείς να γράψεις σ΄ ένα τετράδιο, όταν πρέπει να κρατήσεις σημειώσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είναι μια σύντομη περίληψη του προφορικού λόγου. Σε αυτή, θα εστιάσεις σε οτιδήποτε φαίνεται πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα. Επίσης, δε χρειάζεται να γράψεις πληροφορίες που ήδη γνωρίζεις.

Μην ξεχάσεις μόλις φύγεις από τη σχολή, να ελέγξεις τις σημειώσεις για να βεβαιωθείς πως καταλαβαίνεις τι έχεις γράψει. Θυμήσου ακόμη, να γράφεις με δικά σου λόγια τις σημειώσεις χωρίς να αντιγράφεις τα λόγια του καθηγητή. Με αυτό το τρόπο, θα καταφέρεις να τις επεξεργαστείς καλύτερα στο μυαλό σου, να τις καταλάβεις και αργότερα να τις θυμηθείς την ώρα των εξετάσεων.

Προτίμησε τα ντοσιέ

Τα ντοσιέ είναι ιδανικά για να κρατούν τις σημειώσεις των φοιτητών. Προτίμησέ τα γιατί μπορείς πολύ εύκολα να προσθέτεις ή να αφαιρείς φύλλα χαρτιού. Με αυτά, όλες οι σημειώσεις του ίδιου μαθήματος θα είναι συγκεντρωμένες στο ίδιο σημείο και όταν πλησιάζει η μέρα της εξέτασης, δε θα είναι διάσπαρτες σε πολλά τετράδια.

Κράτα ημερομηνίες

Σημειώσεις ανά ημερομηνίαΤο να σημειώνεις την ημερομηνία σε κάθε έναρξη του μαθήματος, είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην οργάνωση των σημειώσεων μα και στο διάβασμα που θα κάνεις λίγο πριν την εξεταστική, καθώς θα γνωρίζεις ποια μαθήματα είναι εντός ύλης και ποια όχι.

Επίσης, θα μπορείς να καταλάβεις άμεσα, αν σου λείπουν σημειώσεις από κάποιο μάθημα που δεν μπόρεσες να παρακολουθήσεις.

Χρησιμοποίησε χρώμα

Η χρήση διαφορετικών χρωμάτων θα σε βοηθήσει να διαβάζεις πιο εύκολα όλα όσα έχεις γράψει. Η ύπαρξη ενός μόνο χρώματος κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του κειμένου, σε αποτρέπει να συγκεντρωθείς. Αντίθετα, τα πολλά χρώματα θα κρατήσουν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο σου και θα εστιάσεις μόνο στις πληροφορίες που διαβάζεις.

Το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσεις τα χρωματιστά στυλό και τους πολύχρωμους μαρκαδόρους υπογράμμισης, είναι κάτι που θα επιλέξεις εσύ, ανάλογα με το τι σε βολεύει καλύτερα. Αρκετοί φοιτητές, υπογραμμίζουν με κίτρινο χρώμα σημαντικούς όρους, άλλοι δίπλα από κάτι σημαντικό, σημειώνουν με χρωματιστό στυλό τη λέξη ‘SOS’ ή κάτι παρόμοιο.

Χρησιμοποίησε συντομίες και σύμβολα

Η χρήση συντομογραφιών ή συμβόλων είναι άλλος ένας καλός τρόπος για να κρατήσεις καλές σημειώσεις. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να γράψεις ολογράφως τη λέξη ‘δύο’, αλλά μπορείς να την αναφέρεις ως ‘2’. Αν κάνεις στατιστική ή μαθηματικά σημείωσε τη λέξη ‘συνάρτηση’ ως ‘fxn’, τη λέξη ‘πολλαπλασιασμός’ ως ‘πολλ/σμος’ κλπ. Απέφυγε τις πλήρεις προτάσεις και χρησιμοποίησε κουκκίδες.

Επίσης, μπορείς να σημειώσεις στο τετράδιο συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και μετά με κάποια σύμβολα, όπως βέλη, να τις ενώσεις μεταξύ τους. Με αυτό το τρόπο οι σκέψεις σου και οι πληροφορίες θα είναι σε τάξη, όταν τις διαβάζεις.

Δοκίμασε να δημιουργήσεις και κάποια γραφήματα ή διαγράμματα για πιο αποτελεσματικές σημειώσεις. Αν οι καθηγητές κατά τη διάρκεια της παράδοσης χρησιμοποιούν διαφάνειες PowerPoint, ζήτησε την άδεια τους για να τις φωτογραφήσεις. Κάποιοι θα το δεχτούν και κάποιοι όχι.

Μη διστάσεις να κάνεις ερωτήσεις

Είναι απαραίτητο να κατανοείς όλα όσα λέει ο καθηγητής, εάν θέλεις να κρατάς σωστές σημειώσεις κατά το μάθημα. Αν κάποια στιγμή νιώσεις πως δεν καταλαβαίνεις κάτι, σήκωσε το χέρι σου και ζήτησε από τον καθηγητή να σου το εξηγήσει καλύτερα. Σημείωσε την επεξήγηση που σου έδωσε.

Πώς να κρατάς σημειώσεις για τις θυμάσαι καλύτερα

Υπάρχουν ορισμένα tips για να θυμάσαι καλύτερα τις σημειώσεις που έχεις συγκεντρώσει από το κάθε μάθημα. Πιο συγκεκριμένα, πληκτρολόγησε τις σημειώσεις που έγραψες χειρόγραφα. Αυτό θα σε βοηθήσει να εμπεδώσεις καλύτερα όσα διδάχθηκες από τον καθηγητή και δε θα τις ξεχάσεις εύκολα.

Σημειώσεις mind mapΟ χάρτης μυαλού (‘the mind map’) είναι άλλη μία καλή ιδέα. Προτίμησε τη συγκεκριμένη μέθοδο αν μελετάς ιστορία, φιλοσοφία, χημεία ή άλλα μαθήματα που έχουν αφηρημένες έννοιες. Αν ακολουθήσεις το ‘the mind map’ για το μάθημα της ιστορίας και μαθαίνεις, για παράδειγμα, για τον πελοποννησιακό πόλεμο, γράψε στο κέντρο του χαρτιού αυτόν το πόλεμο. Δίπλα γράψε τα γεγονότα που οδήγησαν στην πολεμική ρήξη και αργότερα μπορείς να προσθέσεις ημερομηνίες, σημαντικά ονόματα κλπ.

Εάν πάλι, διαβάζεις από το βιβλίο γράψε τα σημαντικότερα σημεία σε μορφή ερωτοαπαντήσεων. Έτσι, θα προετοιμαστείς καλύτερα για την εξεταστική. Επίσης, είναι καλή ιδέα να γράψεις τα σημαντικά σημεία σε αυτοκόλλητα σημειώσεων και να τα κολλάς σε ένα εμφανές μέρος, πχ στο τοίχο πάνω από το γραφείο σου. Διαβάζοντας τα συχνά θα τα αποστηθίσεις ευκολότερα.

Σημείωνε τις απορίες σου

Tips για σημειώσειςΕάν νιώθεις μπερδεμένος όταν διαβάζεις όσα έχεις συγκεντρώσει από το μάθημα, σημείωσε τις απορίες που έχεις και ζήτα βοήθεια, προτού αρχίσει η εξεταστική περίοδος. Στην αρχή, ρώτα κάποιο συμφοιτητή σου, αν γνωρίζει να σου απαντήσει. Διαφορετικά απευθύνσου στον καθηγητή σου, τις ώρες που δέχεται φοιτητές στο γραφείο του.

Διάβαζε τις σημειώσεις σου μέσα στο εξάμηνο

Ακόμη, μην ξεκινήσεις να διαβάζεις τις σημειώσεις 1-2 μέρες πριν να δώσεις εξετάσεις, γιατί δε θα σε ωφελήσουν, όσο καλές και αν είναι. Για να πάρεις άριστα στην εξεταστική, είναι αναγκαίο να διαβάζεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου των σπουδών σου.

Tips για σημειώσεις – Τελικές συμβουλές

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ενός κειμένου, υπογράμμισε τις φράσεις που δείχνουν το νόημα κάθε παραγράφου και κύκλωσε τις λέξεις-κλειδιά. Με τις λέξεις-κλειδιά που εντόπισες ετοίμασε μία μικρή περίληψη. Ελπίζουμε να γνωρίζεις πια πώς πρέπει να κρατάς σημειώσεις. Δεν είναι δύσκολο εγχείρημα, αν το προσπαθήσεις.

Αν όμως νιώσεις ότι δεν προλαβαίνεις με το διάβασμα και τις εργασίες που πρέπει να παραδώσεις, μην ξεχνάς ότι η iziPen σου προσφέρει πάντα την ασφάλεια ενός άρτιου αποτελέσματος μέσα από εξειδικευμένους writers, προσφέροντας σου Δωρεάν Κοστολόγηση για την εκπόνηση της εργασίας σου.

Αν, λοιπόν, αισθάνεσαι αγχωμένος, Take it izi…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.