Πώς να μάθεις μία ξένη γλώσσα εύκολα και γρήγορα

Εκμάθηση ξένης γλώσσας

«Πώς να μάθω αγγλικά;» μήπως σκέφτηκες όταν άκουσες κάποιον καθηγητή σου να τονίζει πόσο αναγκαία είναι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας; Ίσως όταν ήσουν σε μικρότερη ηλικία δεν είχες καταλάβει τη σπουδαιότητα των αγγλικών. Ωστόσο, σήμερα η γνώση μίας ξένης γλώσσας αποτελεί ένα σημαντικό διαβατήριο στην πολύ απαιτητική αγορά εργασίας. Εάν, λοιπόν, ενδιαφέρεσαι να μάθεις μία ξένη γλώσσα και δεν γνωρίζεις τον τρόπο, η iziPen είναι εδώ για να σε καθοδηγήσει.

Γιατί να μάθεις μία ξένη γλώσσα

Μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα

Πριν ξεκινήσεις την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, καλό είναι, να γνωρίζεις όλα τα οφέλη που αυτή θα σου προσφέρει σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Αρχικά, εάν σπουδάζεις σε μία σχολή θα κληθείς αρκετές φορές να γράψεις μία εργασία. Για να είναι άρτια η εργασία σου, θα χρειαστεί να μελετήσεις και ξένα συγγράμματα. Αν γνωρίζεις καλά ξένες γλώσσες θα διευκολυνθείς στη συλλογή και στην ανάγνωση των συγκεκριμένων συγγραμμάτων.

Έπειτα, αν γνωρίζεις καλά μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες θα μπορέσεις πιο εύκολα να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Πλέον υπάρχουν αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού που προσφέρουν δωρεάν προγράμματα σπουδών και η γνώση τουλάχιστον αγγλικών σου δίνει το ελεύθερο να σπουδάσεις σε όποιο μέρος του κόσμου εσύ επιθυμείς.

Ακόμη και να επιλέξεις να παραμείνεις μόνιμα στην Ελλάδα, η πολυγλωσσία είναι πολύτιμο εφόδιο για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Σε μία συνέντευξη πρόσληψης, αν είσαι γνώστης ξένων γλωσσών και συναγωνίζεσαι για την ίδια θέση εργασίας με ένα άλλο υποψήφιο με τις ίδιες σπουδές χωρίς να γνωρίζει ξένες γλώσσες, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να προσληφθείς εσύ και όχι εκείνος. Θα είσαι πολύτιμος για τον εργοδότη σου, γιατί θα μπορείς να επικοινωνείς άριστα γραπτώς και προφορικώς με πελάτες από άλλη χώρα. Άλλωστε ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό πρέπει να περιλαμβάνει και τη γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.

Εκτός από τον επαγγελματικό τομέα, μία ξένη γλώσσα και η εκμάθησή της δύναται να βελτιώσει και τον προσωπικό σου τομέα. Καθώς, γνωρίζοντας μία άλλη γλώσσα, πέρα την μητρική σου, θα μπορέσεις να ταξιδέψεις σε άλλες χώρες, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να δημιουργήσεις φίλους και να μάθεις άλλους πολιτισμούς.

Επιπλέον, γνωρίζοντας μία ξένη γλώσσα σου δίνεται η ευκαιρία να διαβάσεις αξιόλογα ξένα λογοτεχνικά βιβλία, να παρακολουθήσεις ξενόγλωσσο κινηματογράφο, ξενόγλωσσες τηλεοπτικές εκπομπές και να ενημερωθείς από ξενόγλωσσες εφημερίδες. Με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, επίσης, θα ενισχυθεί περισσότερο η μνήμη σου και θα αποφύγεις τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως είναι η άνοια. Επιπλέον, η εξάσκηση σε μία άλλη από τη μητρική σου γλώσσα θα βελτιώσει την παρατηρητικότητα σου και την ικανότητα σου να λαμβάνεις πιο γρήγορα αποφάσεις.

Συμβουλές και tips για να μάθεις αγγλικά

Εφαρμογές για να μάθεις ξένες γλώσσες

Αφού νωρίτερα έμαθες και κατανόησες όλα τα πλεονεκτήματα μίας ξένης γλώσσας  έφτασε η στιγμή να δοθεί η απάντηση στην ερώτηση ‘πώς να μάθω αγγλικά’. Για να μάθεις ευκολότερα την νέα γλώσσα, ξεκίνα βάζοντας έναν στόχο. Η διαδικασία της εκμάθησης δεν είναι σύντομη, αν δεν έχεις από την αρχή έναν στόχο, ίσως στην πορεία απογοητευτείς και σταματήσεις την προσπάθεια. Ένας στόχος θα σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις την προσπάθεια μέχρι το τέλος.

Θα σε βοηθήσει να διαβάζεις λεξιλόγιο που σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα που έχεις. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική, μάθε για τα γλυκά και τα φαγητά. Ή διάβασε ορολογία που θα σε βοηθήσει στο επάγγελμά σου. Μόλις μάθεις αυτό το λεξιλόγιο, σκέψου τι άλλο σου δίνει χαρά να μάθεις στην καινούρια γλώσσα. Ίσως το πώς να χαιρετάς ή πώς να συστήνεσαι σε άλλους ανθρώπους; Όταν θα έχεις μάθει το βασικό λεξιλόγιο πάνω σε αυτά που σου αρέσουν, θα καταπιαστείς αργότερα και με εκείνα που σε ενδιαφέρουν λιγότερο.

Ένα λεξικό, είτε ψηφιακό, είτε σε έντυπη μορφή, θα σε βοηθήσει πολύ να μάθεις νέες λέξεις. Διάβαζε από λίγο κάθε ημέρα, σε ένα διάλειμμα από τα μαθήματα, στην διαδρομή προς τη σχολή, μέχρι να τις απομνημονεύσεις. Επίσης, προσπάθησε να διαβάζεις πολύ λογοτεχνικά βιβλία και άρθρα σε sites στη νέα γλώσσα που μαθαίνεις.

Άλλος τρόπος για να μάθεις εύκολα και διασκεδαστικά μία νέα γλώσσα είναι να παρακολουθήσεις ξενόγλωσσες τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες. Μη χρησιμοποιήσεις τους ελληνικούς υπότιτλους, αλλά άκουσε προσεκτικά τους ηθοποιούς που μιλούν τη μητρική τους γλώσσα και προσπάθησε να καταλάβεις το νόημα της ταινίας. Αν πάλι προτιμάς περισσότερο τη μουσική, φρόντισε να ακούς τραγούδια στη γλώσσα που μαθαίνεις. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσεις βελτιωμένη προφορά στη νέα γλώσσα και θα αφομοιώσεις καλύτερα το λεξιλόγιο.

Επιπλέον, μπορείς να δοκιμάσεις και κάτι άλλο: άλλαξε τη γλώσσα του κινητού σου στη γλώσσα που μαθαίνεις και χρησιμοποίησέ το όπως και πριν. Έτσι, θα μάθεις νέες φράσεις και λέξεις χωρίς πολύ κόπο.

Εφαρμογές εκμάθησης ξένων γλωσσών

Εφαρμογές για να μάθεις ξένες γλώσσες

Στην προσπάθεια σου να μάθεις μία νέα γλώσσα θα σε βοηθήσουν αποτελεσματικά και οι διάφορες εφαρμογές εκμάθησης που υπάρχουν. Αν, λοιπόν, δεν επιθυμείς άμεσα να απευθυνθείς σε έναν καθηγητή για μαθήματα, υπάρχουν και δωρεάν τρόποι εκμάθησης ξένης γλώσσας, αρκεί να έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθείς. Πιο συγκεκριμένα οι καλύτερες εφαρμογές για το κινητό που θα σε βοηθήσουν στη μάθηση ξένων γλωσσών είναι οι ακόλουθες:

  • Duolingo: Πρόκειται για την πιο δημοφιλή εφαρμογή για τις ξένες γλώσσες καθώς την προτιμούν εκατομμύρια άτομα από όλον τον κόσμο. Είναι δωρεάν και έχει ποικιλία στις γλώσσες, ώστε να διαλέξεις αυτήν που σε ενδιαφέρει περισσότερο. Το Duolingo δείχνει και την πρόοδο που έχεις κάνει κάθε φορά και μετά σου δίνεται η δυνατότητα να εστιάσεις περισσότερο σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως είναι η γραμματική, το λεξιλόγιο κλπ.
  • Drops: Μέσω του Drops και των μαθημάτων που παρέχει, σου δίνεται η δυνατότητα να μάθεις έως και 36 ξένες γλώσσες. Τα μαθήματα δε διαρκούν περισσότερο από πέντε λεπτά. Εάν θελήσεις να επιστρέψεις σε ένα μάθημα που ολοκλήρωσες, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι την επόμενη ημέρα. Εάν χρησιμοποιήσεις αυτήν την εφαρμογή για εκμάθηση, θα μάθεις να συνδυάζεις λέξεις ή φράσεις με τις αντίστοιχες εικόνες.
  • Babbel: Μία καλή εφαρμογή εκμάθησης ξένων γλωσσών είναι και η Babbel. Σε αυτή, θα μάθεις έως και 14 ξένες γλώσσες. Ωστόσο, δεν είναι αμιγώς δωρεάν, αφού για να ‘ξεκλειδώσεις’ όλα τα μαθήματα θα χρειαστεί να εγγραφείς σε αυτή.
  • LingoDeer: Αν σου αρέσουν περισσότερο οι ασιατικές γλώσσες, τότε η LingoDeer είναι κατάλληλη για εσένα. Εκεί θα μάθεις κορεάτικα, βιετναμέζικα, πορτογαλικά, κινέζικα κλπ.
  • HelloTalk: Αυτή η εφαρμογή προσεγγίζει τις ξένες γλώσσες με διαφορετικό τρόπο. Ενώ οι περισσότερες εφαρμογές έχουν δημιουργήσει μαθήματα για την εκμάθηση της γλώσσας, στο HelloTalk ο μαθητής/χρήστης επικοινωνεί με άλλους ομιλητές που έχουν ως μητρική τη γλώσσα που εκείνος θέλει να μάθει. Στη συνέχεια επικοινωνούν μεταξύ τους με γραπτά και φωνητικά μηνύματα.

Συνεπώς, με όλες τις παραπάνω συμβουλές ευχόμαστε να  απαντήθηκε επαρκώς το ερώτημα σου ‘πώς να μάθω αγγλικά’ και να ξεκινήσεις άμεσα την προσπάθεια για να εκπληρώσεις τον στόχο σου.

Και μην ξεχνάς ότι αν σε δυσκολεύουν τα αγγλικά μπορείς να απευθυνθείς στη μεγαλύτερη ομάδα ακαδημαϊκών writers στην Ελλάδα ώστε να λάβεις άμεσα τη βοήθεια που χρειάζεσαι με τις μεταφράσεις αγγλικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.