Τι είναι η σχολιασμένη βιβλιογραφία

Σχολιασμένη βιβλιογραφία

Πρόκειται να ετοιμάσεις την πτυχιακή σου εργασία και αναρωτιέσαι τι είναι η σχολιασμένη βιβλιογραφία; Αρκετοί είναι οι φοιτητές που όταν κληθούν να εκπονήσουν τις διπλωματικές τους εργασίες δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη βιβλιογραφία. Αν δε γνωρίζεις ούτε και εσύ, βιάσου να διαβάσεις το κείμενο που ακολουθεί και θα σου λυθούν όλες οι απορίες.

Τι είναι βιβλιογραφία

Τι είναι βιβλιογραφία

Πριν εξηγήσουμε αναλυτικά τον όρο της σχολιασμένης βιβλιογραφίας, είναι σημαντικό να αναφερθούμε πρώτα στον ορισμό της βιβλιογραφίας. Σε μία διπλωματική εργασία για να τεκμηριώσεις όλα όσα γράφεις, είναι αναγκαίο να συμπεριλάβεις και τις πηγές από όπου έλαβες τις πληροφορίες. Οι πηγές δύνανται να είναι έντυπες, δηλαδή από βιβλία και επιστημονικά περιοδικά, αλλά και ηλεκτρονικές.

Ο κατάλογος όλων των συγκεντρωμένων πηγών εμφανίζεται στο τέλος της πτυχιακής εργασίας και ονομάζεται ‘βιβλιογραφία’. Η σύνταξη της βιβλιογραφίας έχει πολλές μορφές. Συνήθως, ο επιβλέπων καθηγητής ορίζει τη μορφή της βιβλιογραφίας που θα πρέπει να συντάξεις την εργασία που σου ανέθεσε. Αν ο ίδιος δεν όρισε κάποια, μπορείς να επιλέξεις εσύ κάποια. Τα πιο γνωστά στυλ βιβλιογραφίας είναι:

  • To APA style που εφαρμόζεται περισσότερο στις εργασίες των κοινωνικών επιστημών
  • To Harvard style που χρησιμοποιείται κυρίως από φοιτητές της ιατρικής
  • To Chicago style που επιλέγεται συνήθως από φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών και τεχνών

Τι είναι σχολιασμένη βιβλιογραφία – Ορισμός

Ίσως τώρα που έμαθες τον ορισμό της βιβλιογραφίας, σου είναι πιο εύκολο να απαντήσεις στο ερώτημα ‘τι είναι σχολιασμένη βιβλιογραφία’. Αν όχι, δεν πειράζει. Η σχολιασμένη βιβλιογραφία αφορά τον κατάλογο πηγών σε μία φοιτητική εργασία μαζί με μία μικρή περίληψη και αξιολόγηση της κάθε πηγής. Ο σχολιασμός μπορεί να αναλύεται σε μία παράγραφο ή σε δύο.

Η ένταξη της σχολιασμένης βιβλιογραφίας σε μία επιστημονική εργασία είναι αναγκαία και χρήσιμη. Σκοπός της είναι να βοηθήσει εσένα και τον κάθε ερευνητή να προβληματιστεί για το αν είναι ποιοτικό το υλικό που έχει συγκεντρώσει και αν υπάρχει συνάφεια με το θέμα. Επίσης, η σχολιασμένη βιβλιογραφία δύναται να καταδείξει το εύρος των πηγών. Αν κάποιος μετά την μελέτη της δικής σου εργασίας, θελήσει να μελετήσει περαιτέρω το θέμα, θα μπορέσει να το κάνει, ακολουθώντας τις πηγές που ήδη έχεις γράψει.

Επιπλέον, ο κατάλογος των πηγών που αναφέρονται στο τέλος μίας εργασίας, εκμηδενίζει τη λογοκλοπή. Η λογοκλοπή είναι ένα ανέντιμο παράπτωμα στο οποίο δεν πρέπει να υποπέσει κανένας φοιτητής γιατί παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα και τιμωρείται πολύ αυστηρά από τα ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Λογοκλοπή μπορεί να θεωρηθεί όταν:

  • Χρησιμοποιείς λέξεις ή ιδέες ενός άλλου ατόμου χωρίς να αναφέρεις την πηγή από την οποία έλαβες τις πληροφορίες,
  • Παραθέτεις αυτούσιες φράσεις από κάποια πηγή, χωρίς να τις περιλαμβάνεις σε εισαγωγικά και χωρίς να αναφέρεις την πηγή.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε βιβλιογραφία και σχολιασμένη βιβλιογραφία

Σχολιασμένη βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία και η σχολιασμένη βιβλιογραφία έχουν αρκετές ομοιότητες. Οι βιβλιογραφίες είναι αναγκαίες σε κάθε επιστημονική εργασία και μπορούν να συνταχθούν με αρκετά βιβλιογραφικά συστήματα, όπως APA κλπ. Όπως και οι σχολιασμένες βιβλιογραφίες. Επίσης, και στους δύο τύπους βιβλιογραφίας υπάρχει ένας κατάλογος από αναφορές.

Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο βιβλιογραφίες βρίσκεται στο μέγεθος. Η βιβλιογραφία είναι μόνο ένας κατάλογος αναφορών ενώ στη σχολιασμένη βιβλιογραφία περιλαμβάνεται και η περίληψη της κάθε αναφοράς ξεχωριστά. Επιπλέον, μία σχολιασμένη βιβλιογραφία είναι δυνατόν να είναι μία αυτόνομη εργασία και όχι μόνο μέρος ενός μεγαλύτερου έργου.

Η σχολιασμένη βιβλιογραφία βοηθάει περισσότερο τον συντάκτη του επιστημονικού κειμένου να κατανοήσει τη συνάφεια της παραπομπής. Αυτό το πλεονέκτημα είναι πολύ πιθανόν να μη μπορεί να το προσφέρει η βασική βιβλιογραφία.

Πώς να γράψεις σχολιασμένη βιβλιογραφία

Το πρώτο βήμα για να γράψεις μία σχολιασμένη βιβλιογραφία είναι να συγκεντρώσεις αρκετές πηγές. Κατά τη διάρκεια της σύνταξης, είναι αναγκαίο να θυμάσαι πως η δομή της είναι ίδια με τη βασική βιβλιογραφία. Δηλαδή χρησιμοποίησε συγκεκριμένο βιβλιογραφικό σύστημα και ακολούθησε τους κανόνες του.

Έπειτα, σε κάθε καταγεγραμμένη πηγή πρόσθεσε περίπου πέντε προτάσεις που θα εκθέτουν συνοπτικά το περιεχόμενο της κάθε πηγής. Θα πρέπει να εξηγούν και τους λόγους που η πηγή είναι σημαντική ή όχι. Επίσης, καθώς σχολιάζεις την κάθε πηγή ξεχωριστά, ανάφερε αν αυτή προσφέρει μια γερή βάση για την εργασία που ετοιμάζεσαι να γράψεις, αν έχει πλεονεκτήματα ή σημαντικές ελλείψεις και αν στο τέλος αφήνει αναπάντητα ερωτήματα.

Πώς δημιουργείς σχολιασμένη βιβλιογραφία στο Word

Βιβλιογραφία στο Word

Η δημιουργία σχολιασμένης βιβλιογραφίας στο Word είναι πολύ εύκολη. Αν θέλεις να την δημιουργήσεις, ακολουθήσε τα παρακάτω βήματα.

  • Μπες στο έγγραφο σου στο Word και βάλε το κέρσορα του ποντικιού κοντά στις εντολές ‘κορδέλα’, ‘διάταξη’, ‘περιθώρια’ και κανονική.
  • Ας υποθέσουμε πως θέλεις να χρησιμοποιήσεις το βιβλιογραφικό σύστημα Modern Language Association (MLA). Αυτό το σύστημα χρειάζεται γραμματοσειρά Times New Roman. Για να επιλέξεις τη συγκεκριμένη σειρά, με τον κέρσορα του ποντικιού πήγαινε στην ‘Αρχική σελίδα’, στη γραμματοσειρά και μετά διάλεξε Times New Roman μεγέθους 12 pt. Στην καρτέλα ‘παράγραφος’ επίλεξε τη διπλή απόσταση.
  • Έπειτα, στην τελευταία σελίδα της εργασίας πληκτρολόγησε ‘σχολιασμένη βιβλιογραφία’ στην κορυφή της και τοποθέτησε τον τίτλο στο κέντρο της σελίδας.
  • Πρόσθεσε τις πηγές σύμφωνα με το βιβλιογραφικό σύστημα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το MLA χρειάζεται να γράψεις πρώτα το όνομα του συγγραφέα, μετά τον τίτλο, την πόλη όπου εκδόθηκε, τον εκδοτικό οίκο και τέλος την ημερομηνία έκδοσης.
  • Για την παραπομπή, πάτησε enter μόλις τελειώσει η πρώτη γραμμή και μετά το tab για να δημιουργηθεί μία εσοχή.
  • Για να διαχειριστείς τις αναφορές, μετακινήσου στην καρτέλα ‘αναφορές’ και στην ομάδα ‘αναφορές και βιβλιογραφία’ και κλίκαρε στο ‘στυλ.
  • Επίλεξε το στυλ που θέλεις και μετά τη θέση όπου θα ξεκινήσεις την παραπομπή. Έπειτα, διάλεξε την επιλογή ‘εισαγωγή παραπομπής’.
  • Κάτω από την παραπομπή θα υπάρχει ο σχολιασμός. Συνήθως στην πρώτη παράγραφο βρίσκεται η περίληψη της πηγής, στη δεύτερη η αξιολόγησή της και στο τέλος εξετάζεται η συνάφεια του υλικού με την έρευνα.

Συνεπώς, ευχόμαστε όλες οι παραπάνω πληροφορίες να ήταν αρκετές και να κάλυψαν ολοκληρωτικά το αρχικό σου ερώτημα ‘τι είναι η σχολιασμένη βιβλιογραφία’. Αν καλύφθηκαν όλες οι απορίες σου, θα μπορείς ευκολότερα να φτιάξεις την εργασία σου με τη συγκεκριμένη βιβλιογραφία.

Και να θυμάσαι ότι η iziPen είναι εδώ για να σου προσφέρει βοήθεια σε όλα τα στάδια συγγραφής της διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας σου. Σε περίπτωση, λοιπόν, που χρειάζεσαι βοήθεια με τη σύνταξη της βιβλιογραφίας στην εργασία σου μπορείς να απευθυνθείς σε εμάς και οι writers μας θα σου προσφέρουν άμεσα μία Δωρεάν Κοστολόγηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.