Πανελλήνιες 2023: Αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων

Πρόγραμμα πανελληνίων 2023

Η σχολική χρονιά σύντομα τελειώνει και οι περισσότεροι μαθητές των Επαγγελματικών και των Γενικών Λυκείων της χώρας έχουν ξεκινήσει να διαβάζουν εντατικά για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, προκειμένου από τον Οκτώβριο να καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αν είσαι μαθητής ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ μάθε στις επόμενες γραμμές αναλυτικά το πρόγραμμα εξετάσεων 2023.

Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

Πρόγραμμα ΓΕΛ 2023

Σε τέσσερα μαθήματα θα εξεταστούν οι τελειόφοιτοι μαθητές/τριες του ΓΕΛ στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις και θα επιλέξουν σχολές από ένα επιστημονικό πεδίο. Από αυτά τα μαθήματα, τα τρία ανήκουν στην Ομάδα Προσανατολισμού (Ο.Π) και το ένα είναι Γενικής Παιδείας. Οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου που επιθυμούν να συμμετάσχουν ξανά ή για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023 έχουν την δυνατότητα να διαλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα όποιας Ο.Π. θέλουν.

Στην ερώτηση εκατοντάδων μαθητών των ΓΕΛ, των ΕΠΑΛ (ημερησίων και εσπερινών) και των οικογενειών τους ‘πότε ξεκινούν οι πανελλαδικές 2023’ φρόντισε να απαντήσει η υπουργός κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου. Έτσι, η ίδια ανέφερε πως η έναρξη θα είναι 1η Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως και την 29η ημέρα του ίδιου μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, με το μάθημα ‘Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία’ Γενικής Παιδείας θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2023, την Παρασκευή 2 Ιουνίου. Τέσσερις μέρες αργότερα, την Τρίτη 6 Ιουνίου οι μαθητές θα εξεταστούν στα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού, δηλαδή στα Αρχαία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), στα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου, τα εξεταζόμενα στις πανελλήνιες 2023 μαθήματα είναι τα ακόλουθα:

  • Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών),
  • Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας) και
  • Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Μετά από πέντε ημέρες, την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Ιστορίας, της Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής στο μάθημα της Οικονομίας και στο μάθημα της Φυσικής, όσοι έχουν επιλέξουν Ο.Π. Σπουδών Υγείας και Ο.Π. Θετικών Σπουδών.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις τόσο για τους μαθητές των ημερήσιων Γενικών Λυκείων όσο και για τους μαθητές των εσπερινών θα διεξάγονται στις 8:30 το πρωί και θα διαρκούν τρεις ώρες. Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να φτάνουν στις τάξεις των σχολείων έως τις 8:00 π.μ.

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

Πρόγραμμα πανελληνίων ΕΠΑΛ 2023

Οι υποψήφιοι των ημερησίων και των εσπερινών επαγγελματικών λυκείων θα ξεκινήσουν τις πανελλήνιες με το μάθημα των Νέων Ελληνικών την Πέμπτη 1 Ιουνίου. Το Σάββατο 3 Ιουνίου θα εξεταστούν στο μάθημα της Άλγεβρας και τέσσερις μέρες αργότερα, την 7η Ιουνίου στα μαθήματα: ‘Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ’, ‘Αρχές Οικονομικής Θεωρίας’, ‘Δίκτυα Υπολογιστών’ και ‘Αρχές Βιολογικής Γεωργίας’.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου θα προσέλθουν στις αίθουσες για να δώσουν εξετάσεις στα μαθήματα ‘Ηλεκτροτεχνία 2’, ‘Αρχιτεκτονικό σχέδιο’, ‘Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς κανονισμοί στη ναυτιλία- εφαρμογές’ και ‘Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης’. Τα μαθήματα ‘υγιεινή’, ‘προγραμματισμός υπολογιστών’, ‘αρχές οργάνωσης και διοίκησης’ και ‘στοιχεία μηχανών’ θα εξεταστούν πανελλαδικά το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023.

Την Τρίτη 13 Ιουνίου θα εξεταστούν τα μαθήματα ‘Ηλεκτρικές μηχανές’, ‘Σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις’, ‘Ναυσιπλοΐα ΙΙ’ και ‘Ναυτικές μηχανές’. Τα μαθήματα ‘Τεχνολογία υλικών’, ‘Οικοδομική’, ‘Μηχανές εσωτερικής καύσης’ και ‘Ψηφιακά συστήματα’ θα εξεταστούν την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. Στις 16 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα δώσουν εξετάσεις στα μαθήματα των ‘Στοιχείων Ψύξης-Κλιματισμού’, ‘Κινητήρων αεροσκαφών’ και ‘Στοιχείων σχεδιασμού κεντρικών θερμάνσεων’.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται πανελλαδικώς εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει οι εξεταζόμενοι των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων, προκειμένου να εισαχθούν σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά τμήματα. Το κοινό πρόγραμμα διεξαγωγής εξετάσεων σε αυτά τα μαθήματα είναι το εξής:

  • Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 10:00 π.μ., Αγγλικά
  • Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 8:30 π.μ. Γερμανικά
  • Τρίτη 20 Ιουνίου στις 8:30 π.μ. Ελεύθερο Σχέδιο
  • Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 8:30 π.μ. Γραμμικό Σχέδιο
  • Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 8.30 π.μ. Αρμονία
  • Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 16:30 π.μ. Έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων
  • Σάββατο 24 Ιουνίου στις 12:30 π.μ. Μουσική αντίληψη και γνώση
  • Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 8:30 π.μ. Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία
  • Τρίτη 27 Ιουνίου στις 8:30 π.μ. Γαλλικά
  • Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 8.30 π.μ. Ισπανικά
  • Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 8:30 Ιταλικά

Η διάρκεια εξέτασης των ειδικών μαθημάτων διαφέρει ελαφρώς από τα υπόλοιπα μαθήματα. Πιο συγκεκριμένα, η εξέταση του μαθήματος ‘Έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων’ διαρκεί σχεδόν είκοσι λεπτά, και του μαθήματος ‘μουσικής εκτέλεσης και ερμηνείας’ περίπου έξι λεπτά. Το αντικείμενο της ‘μουσικής αντίληψης’ στο μάθημα ‘μουσική αντίληψη και γνώση’ διαρκεί τριάντα λεπτά ενώ το αντικείμενο της ‘μουσικής γνώσης’ δύο ώρες. Έξι ώρες διαρκούν οι εξετάσεις στα μαθήματα σχεδίων ενώ στα μαθήματα ξένων γλωσσών τρείς ώρες.

Αυτό είναι το φετινό πρόγραμμα διεξαγωγής των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Διαβάζοντας μεθοδικά και αποφεύγοντας το έντονο στρες θα καταφέρεις να βγεις αλώβητος από την επίπονη διαδικασία των εξετάσεων, με θετικά αποτελέσματα. Η ομάδα της iziPen σας εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.