Μεταπτυχιακά ενός έτους

Μεταπτυχιακά 1 έτους

Θέλεις να κάνεις μεταπτυχιακό, αλλά σου φαίνονται πολλά τα 2 χρόνια; Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να προχωρήσεις τις σπουδές σου ένα στάδιο παρακάτω, με ένα μεταπτυχιακό ενός έτους; Τα σύντομα μεταπτυχιακά τα επιλέγουν πολλοί φοιτητές εξαιτίας της μικρής τους διάρκειας και μάλιστα μπορείς να σπουδάσεις και εξ αποστάσεως σε αρκετά από αυτά. Διάβασε το κείμενο που ετοιμάσαμε για εσένα και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για τα συγκεκριμένα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό

Αρχικά, καλό είναι να αναλύσουμε όλους τους λόγους που είναι ωφέλιμο να αποκτήσεις ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Έτσι, ο βασικότερος λόγος για να παρακολουθήσεις ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, είναι για να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις πάνω στον τομέα σου. Αν σου αρέσει το αντικείμενο των σπουδών που μόλις ολοκλήρωσες, αν φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από 30-40 χρόνια να ασχολείται ακόμη με το ίδιο αντικείμενο, τότε είναι απαραίτητο να εκπαιδευτείς περισσότερο, πέρα από τις βασικές προπτυχιακές σπουδές.

Με τις μεταπτυχιακές σπουδές θα διαχειρίζεσαι καλύτερα και με αυτοπεποίθηση ό,τι προκύπτει πάνω στον επαγγελματικό τομέα και θα καλλιεργήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό την κριτική σου ικανότητα που αποτελεί ένα σημαντικό soft skill, που ζητούν οι εργοδότες. Επιπλέον, ένας μεταπτυχιακός τίτλος θα διευκολύνει σημαντικά την είσοδο σου στον χώρο της εργασίας. Μήπως αναζητάς δουλειά και ήδη έχεις απογοητευτεί από το αποτέλεσμα της μη εύρεσης; Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν να προσλάβουν εργαζόμενους με μεταπτυχιακό δίπλωμα. Έτσι, μειώνονται οι θέσεις εργασίας για τα άτομα που διαθέτουν μόνο πτυχίο από κάποιο ανώτατο ακαδημαϊκό τμήμα.

Με ένα μεταπτυχιακό μπορείς ακόμη και να κάνεις στροφή στην καριέρα σου. Αν δεν είσαι απόλυτα ικανοποιημένος με το αντικείμενο των προπτυχιακών σπουδών σου, έχεις τη δυνατότητα να εισέλθεις σε ένα άλλο αντικείμενο που μπορεί να σου ταιριάζει περισσότερο. Άλλο ένα πλεονέκτημα των μεταπτυχιακών σπουδών είναι πως θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα. Και αν ήδη εργάζεσαι και σε τρομάζει η ιδέα να σπουδάζεις ταυτόχρονα τότε μπορείς να τα μάθεις εδώ πως θα τα συνδυάσεις.

Είναι αναγνωρισμένα τα μεταπτυχιακά ενός έτους;

Μεταπτυχιακό σύντομο

Οι κάτοχοι ενός μεταπτυχιακού διπλώματος έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν είτε στον ιδιωτικό τομέα εργασίας είτε στο δημόσιο. Πολύ συχνά τα άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ένα μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ρωτούν αν αυτό μπορεί να αναγνωριστεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και αν είναι ισάξιο με τα διετή μεταπτυχιακά. Η ανησυχία τους, όπως είναι λογικό, απορρέει από τη διάρκεια μεταπτυχιακού που είναι αρκετά σύντομη.

Όλα τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών υπολογίζονται με ECTS που είναι μία μέθοδος για να μετρηθούν οι ώρες και ο φόρτος εργασίας κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Στα μεταπτυχιακά προγράμματα διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων χορηγούνται 60 ECTS. Ο αριθμός των ECTS όμως δεν αποτελούν κριτήριο αναγνώρισης από τους φορείς του δημοσίου.

Μόνο η διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών αποτελεί κριτήριο αναγνώρισης στους δημόσιους φορείς. Κάθε μεταπτυχιακό που διαρκεί τουλάχιστον δώδεκα μήνες αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ. Το ίδιο ισχύει και για τα online μεταπτυχιακά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι κάτοχοι ενός μεταπτυχιακού για την αναγνώρισή του, είναι να καταθέσουν μία φωτοτυπία αυτού του διπλώματος και μία βεβαίωση από το πανεπιστημιακό ίδρυμα που αναφέρει το αντικείμενο των σπουδών.

Ως κάτοχος μεταπτυχιακού, όταν προσληφθείς σε μία θέση εργασίας, θα είσαι πιο πάνω κατά δύο βαθμολογικά κλιμάκια. Αν το μεταπτυχιακό δίπλωμα σχετίζεται με το αντικείμενο απασχόλησης σου σε αυτή τη θέση εργασίας, δικαιούσαι και αύξηση μισθού.

Μεταπτυχιακά ενός έτους

Μεταπτυχιακά ενός έτους

Υπάρχουν αρκετά νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με διάρκεια δώδεκα μηνών που δέχονται αιτήσεις από πτυχιούχους. Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο τμήμα ‘Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών’ θα διεξαχθεί το πρόγραμμα ‘Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία- Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας’.  Η προθεσμία των αιτήσεων λήγει στις 30 Ιουνίου και θα εισαχθούν σε αυτό 36 φοιτητές.

Στο πανεπιστήμιο Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί το μεταπτυχιακό ‘Βιωσιμότητα και ποιότητα στη θαλάσσια βιομηχανία’ και γίνονται δεκτές οι αιτήσεις εισαγωγής μέχρι τις 30 Απριλίου. Το αγγλόφωνο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ‘ The Athens MA in Ancient Philosophy’ θα διεξαχθεί στο Ε.Κ.ΠΑ και αν σε ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορείς να στείλεις αίτηση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το μεταπτυχιακό ‘Μέσα Επικοινωνίας και προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές’, επίσης, θα πραγματοποιηθεί στο Ε.Κ.ΠΑ άμεσα και η προθεσμία των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 5/9/2023.

Εάν επιθυμείς να παρακολουθήσεις στην Κύπρο ένα μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διάλεξε αυτό που έχει τίτλο ‘Φυσικό Αέριο στην Ενεργειακή Μετάβαση’ και είναι αγγλόφωνο. Για να εισαχθείς στο συγκεκριμένο, στείλε αίτηση μέχρι τις 31 Μαΐου. Άλλο ένα δωδεκάμηνο μεταπτυχιακό που διεξάγεται στην Κύπρο στη αγγλική γλώσσα είναι το ‘MSc Sport & Exercise Science’. Επίσης, σύντομα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα πραγματοποιηθούν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αυτά είναι τα εξής:

  • ‘Χρηματοοικονομική διοίκηση επιχειρήσεων’: Η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων είναι η 16η Μαΐου
  • ‘Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά΄: Έως τις 16/5 γίνονται δεκτές οι αιτήσεις συμμετοχής
  • ‘Ναυτιλιακά και Διοίκηση’: μέχρι την 16η/5 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν αίτηση
  • ‘Επιστήμη και Μηχανική Δεδομένων’

Το μονοετές μεταπτυχιακό ‘Διεθνείς Σχέσεις’ θα υλοποιηθεί στο πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου. Άλλα δωδεκάμηνα μεταπτυχιακά που θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον από ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι τα ακόλουθα:

  • ‘Machine learning and data science’ (στο Πολυτεχνείο Κρήτης)
  • ‘Αρχαιολογία της Ελλάδος και της Ανατολικής Μεσογείου’ (στο Ε.Κ.ΠΑ.)
  • ‘Ευρωπαϊκό δίκαιο επιχειρήσεων και οικονομικό δίκαιο’ (στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
  • ‘Ψηφιακές Τεχνολογίες Υγείας’ (στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης),
  • ‘Προχωρημένες σπουδές στην Φυσική’ (στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο)

Συνεπώς, αν οι παραπάνω γραμμές του κειμένου σε βοήθησαν να σκεφτείς την πιθανότητα να συνεχίσεις τις σπουδές σου κατέθεσε αίτηση σε κάποιο μονοετές μεταπτυχιακό γρήγορα. Τα οφέλη που θα αποκομίσεις από αυτό, θα σε συντροφεύουν σε όλη την ζωή.

Και μην ξεχνάς, η iziPen θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε βήμα της ακαδημαϊκής σου πορείας. Αν χρειαστείς βοήθεια με την εκπόνηση των εργασιών σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.