Εσωτερικό Erasmus: Μάθε πως να πάρεις μέρος

Εσωτερικό Erasmus

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, μπαίνει πλέον σε ισχύ το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ των ΑΕΙ της χώρας. Το εν λόγω ΄εσωτερικό Erasmus΄ φαίνεται πως περίμεναν με ανυπομονησία οι φοιτητές εδώ και αρκετό καιρό. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά τι είναι το εσωτερικό Erasmus, ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν, τι δικαιολογητικά θα χρειαστούν, σε ποιο εξάμηνο θα εντάσσονται και πως θα γίνει η αναγνώριση των μαθημάτων που θα επιλέξουν. Επιπλέον, θα εξετάσουμε και το γιατί θεωρείται μια πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, ιδέα.

Τι είναι το εσωτερικό Erasmus

Τι είναι το Εσωτερικό ErasmusΜε το εσωτερικό Erasmus, δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία σε προπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν σε μια σχολή ΑΕΙ, να μετακινηθούν ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα σε μια άλλη σχολή. Η δεύτερη σχολή μπορεί να έχει παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

Όσοι επιλέξουν το ελληνικό Erasmus, θα μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών της σχολής που τους ενδιαφέρει για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Έτσι, κάποιος που είναι στη σχολή Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, μπορεί να εξερευνήσει το πρόγραμμα σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών ή τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Φυσικά, στο τέλος της περιόδου οι φοιτητές θα αξιολογηθούν για τις γνώσεις τους.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να διευρυνθούν οι πνευματικοί ορίζοντες των φοιτητών, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για το βιογραφικό τους και να εμπλουτιστούν οι ακαδημαϊκές τους γνώσεις. Όσοι στόχευαν σε διαφορετική σχολή κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων, έχουν πια τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και εκείνη την επιλογή. Τέλος, οι νέοι θα αποκτήσουν πολλές εμπειρίες και θα κοινωνικοποιηθούν σε ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Δικαίωμα συμμετοχής στο εσωτερικό Erasmus θα έχουν οι προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες που:

  • Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο από το πρόγραμμα σπουδών του πρώτου έτους της σχολής τους
  • Χρειάζονται τουλάχιστον τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες ακόμα προκειμένου να πάρουν πτυχίο
  • Δεν έχουν υπερβεί την επιτρεπτή χρονική διάρκεια σπουδών στη σχολή που εγγράφηκαν.
  • Δεν έχουν λάβει ξανά μέρος στο ίδιο πρόγραμμα, όσο σπούδαζαν στη σχολή τους
  • Δε ζήτησαν να υπάγονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης στο ίδιο εξάμηνο που κατέθεσαν και την αίτηση συμμετοχής.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να συμμετάσχουν στο ελληνικό Erasmus μόνο μία φορά έως την αποφοίτησή τους. Κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο, στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει το δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των φοιτητών που εισήχθησαν σε κάθε τμήμα/σχολή.

Η τυχόν συμμετοχή στα προγράμματα Erasmus+ ή άλλων συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων της χώρας και πανεπιστημίων του εξωτερικού δεν αποτελεί κριτήριο για να αποκλειστούν οι φοιτητές από τη συμμετοχή τους και σε αυτό το πρόγραμμα.

Ποιες σχολές μπορούν να επιλεχθούν

Επιλογή σχολών για Εσωτερικό ErasmusΟι σχολές και τα τμήματα που μπορούν να επιλέξουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών, κατηγοριοποιούνται βάσει των προγραμμάτων σπουδών τους. Έτσι προκύπτουν οι εξής κατηγορίες:

  • Οι σχολές και τα τμήματα που μπορούν να επιλέξουν όσοι και όσες σπουδάζουν σε οποιαδήποτε σχολή
  • Οι σχολές και τα τμήματα στα οποία μπορούν να προτιμήσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από σχολές τουλάχιστον του ίδιου επιστημονικού πεδίου ή και των πρόσθετων επιστημονικών πεδίων
  • Οι σχολές και τα τμήματα τα οποία μπορούν να δηλώσουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι που προέρχονται από σχολές με πρόγραμμα σπουδών αντίστοιχο της σχολής που επέλεξαν για μετακίνηση.

Πότε και πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υποβολή αίτησης για το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών, θα γίνεται μόνο μέσα από την ειδική, online πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύο φορές τον χρόνο. Συγκεκριμένα:

  • Όσοι επιδιώκουν να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους τον Μάιο του κάθε έτους.
  • Όσοι προτιμούν να μετακινηθούν κατά το εαρινό εξάμηνο του ίδιου ακαδημαϊκού έτους θα πρέπει να το δηλώσουν τον Νοέμβριο κάθε έτους.

Τι δικαιολογητικά θα χρειαστούν

Δικαιολογητικά για Εσωτερικό ErasmusΗ αίτηση που θα υποβάλλουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

  • Αντίγραφο της ακαδημαϊκής ταυτότητας τους
  • Βεβαίωση σπουδών από τη σχολή/τμήμα στο οποίο φοιτούν
  • Ένα καλογραμμένο και χωρίς λάθη βιογραφικό σημείωμα, βάσει του υποδείγματος Europass CV
  • Μια επιστολή, στην οποία θα πρέπει να αναφέρουν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα της εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών

Πώς γίνεται η αξιολόγηση των αιτήσεων

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψιν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το έτος σπουδών στο οποίο θα βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι
  • Τα προσόντα που θα διαθέτουν
  • Τους λόγους που θα επικαλεστούν στην αίτησή τους προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα

Ο έλεγχος των αιτήσεων θα γίνεται σε δύο φάσεις, από τη συνέλευση του κάθε τμήματος/σχολής, ανάλογα με το ακαδημαϊκό εξάμηνο που θα επιλέγουν οι φοιτητές για μετακίνηση:

  • Για όσους και όσες θα επιλέξουν να μετακινηθούν κατά το χειμερινό εξάμηνο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, η προθεσμία αξιολόγησης της αίτησής τους είναι μέχρι και τις 31 Ιουλίου κάθε έτους.
  • Η αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο ελληνικό Erasmus όσων πρόκειται να μετακινηθούν κατά το εαρινό εξάμηνο του ίδιου ακαδημαϊκού έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Που θα εντάσσονται οι συμμετέχοντες

Βάσει της ανακοίνωσης, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εσωτερικού Erasmus θα εντάσσονται:

  • Στο αντίστοιχο χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο του προγράμματος σπουδών που βρισκόταν κανονικά, αν αποδειχθεί πως η σχολή τους έχει παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών με αυτό της σχολής που επέλεξαν να μετακινηθούν.
  • Στο αντίστοιχο χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο του πρώτου έτους του προγράμματος σπουδών της σχολής που επέλεξαν, αν αποδειχθεί πως η σχολή από την οποία προέρχονται έχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών.

Είναι βέβαιο, πως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα φοιτήσουν σε άλλο πανεπιστήμιο για ένα εξάμηνο θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες του ΑΕΙ που θα τους υποδεχτεί. Φυσικά, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις, με τους φοιτητές που είναι κανονικά εγγεγραμμένοι εκεί.

Τι θα ισχύει με την αναγνώριση των μαθημάτων

Κάτι που φαίνεται να απασχολεί πολύ τους φοιτητές είναι το αν θα υπάρξει αναγνώριση των όσων πρόκειται να διδαχθούν κατά τη μετακίνησή τους σε άλλο AEI. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η απάντηση είναι θετική.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως :

  • Αν η σχολή που επέλεξαν οι φοιτητές προς μετακίνηση έχει παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών με αυτό της δικής τους σχολής, τότε θα αναγνωρίζονται όλα τα μαθήματα στα οποία θα αξιολογηθούν. Φυσικά, θα συνυπολογίζεται κανονικά και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που αντιστοιχούν σε αυτά για την απονομή του πτυχίου.
  • Αν ωστόσο το πρόγραμμα σπουδών της σχολής που προτιμήθηκε δεν είναι αντίστοιχο της σχολής που είχαν εγγραφεί οι φοιτητές, τότε τα μαθήματα συνεχίζουν μεν να αναγνωρίζονται, αλλά μόνο ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής. Αναλόγως θα υπολογίζονται και οι πιστωτικές μονάδες που θα τους αντιστοιχούν.

Συνοψίζοντας

Η φοιτητική ζωή, ακόμα και με τα μικρά προβλήματα που, ίσως, συναντήσεις, θα είναι πάντα από τα καλύτερα χρόνια που θα ζήσεις. Με το ελληνικό Erasmus σίγουρα θα έχεις μια νέα ευκαιρία για να αυξήσεις τόσο τις γνωστικές, όσο και τις κοινωνικές σου δεξιότητες. Η συμμετοχή σου εκεί, ομολογουμένως, θα είναι ένα μεγάλο συν για το βιογραφικό σου, όταν θα τελειώσεις τις σπουδές σου. Συνεπώς, εμείς σου προτείνουμε να το σκεφτείς πολύ σοβαρά, να το τολμήσεις και να δηλώσεις συμμετοχή!

Και μην ξεχνάς ότι η iziPen θα είναι εδώ σε ό,τι χρειαστείς κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Για βοήθεια με τη συγγραφή, συμπλήρωση ή διόρθωση των φοιτητικών εργασιών που θα αναλάβεις σε κάθε εξάμηνο, ακόμη και για αυτές που θα σου ανατεθούν αν συμμετάσχεις στο πρόγραμμα εσωτερικής μετακίνησης φοιτητών, μπορείς να βρεις τον κατάλληλο writer στην iziPen.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.