Πώς να φτιάξεις σωστά το βιογραφικό σου

Σύνταξη και δημιουργία βιογραφικού

Ολοκλήρωσες τις σπουδές σου και ετοιμάζεσαι να βγεις στην αγορά εργασίας; Γνωρίζεις βέβαια, ότι για να καταφέρεις να βρεις μία θέση έχεις ως μοναδικό εφόδιο το βιογραφικό σου σημείωμα. Αυτό είναι το “εισιτήριο” σου για την πολυπόθητη πρόσληψη. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το βιογραφικό σου να έχει άριστη δομή και εμφάνιση. Για να το δημιουργήσεις σωστά και κυρίως αποτελεσματικά, ετοιμάσαμε για σένα τον παρακάτω αναλυτικό οδηγό.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά

Τα βιογραφικά σημειώματα έχουν πολλές μορφές. Συχνότερα, χρησιμοποιούνται η χρονολογική και η λειτουργική μορφή. Η χρονολογική μορφή είναι περισσότερο οικεία στους εργοδότες. Επίσης, είναι και η πιο εύκολη για τους πρόσφατα απόφοιτους. Σε αυτή αναφέρεται χρονολογικά η προϋπηρεσία ξεκινώντας πάντα από την πιο πρόσφατη.

Αντίθετα, στη λειτουργική μορφή, ο υποψήφιος παρουσιάζει τις γνώσεις που έχει σε βασικούς τομείς εργασιών ενώ δεν αναφέρονται οι ημερομηνίες και τα ονόματα των προηγούμενων εταιρειών. Αυτή η μορφή προτείνεται όταν υπάρχουν κενά στην προηγούμενη επαγγελματική πορεία.

Επίσης, το γνώριζες ότι οι εργοδότες διαθέτουν μόνο τριάντα δευτερόλεπτα για να δουν κάποιο βιογραφικό; Φρόντισε, λοιπόν, να είναι σύντομο και να μη περιέχει ασαφή σημεία. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι ένα καλό βιογραφικό πρέπει να δίνει απαντήσεις και όχι να δημιουργεί ερωτήσεις. Επιπλέον, το πάνω μισό μέρος της πρώτης σελίδας είναι το πιο σημαντικό σημείο του βιογραφικού επομένως θυμήσου να αναφέρεις τις πιο σημαντικές πληροφορίες εκεί.

Συμπλήρωσε σωστά τα προσωπικά σου στοιχεία

Τι πρέπει να ξέρεις για το βιογραφικό σουΤο κάθε βιογραφικό προσαρμόζεται με βάση τα στοιχεία του υποψηφίου. Όμως, όλα τα βιογραφικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν έξι ή εφτά ενότητες. Πιο αναλυτικά, στην πρώτη ενότητα θα πρέπει να συμπεριλάβεις τα προσωπικά σου στοιχεία ώστε να επικοινωνήσει ο εργοδότης μαζί σου. Αυτά θα είναι το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός τηλεφώνου, το email και το προφίλ σου στο LinkedIn. Προτίμησε να αναφέρεις ολόκληρο το όνομά σου και όχι το υποκοριστικό. Επίσης, αν δε μένεις μόνος, καλό θα ήταν να μην αναφέρεις τον αριθμό του σταθερού τηλεφώνου παρά μόνο του κινητού σου. Οι άντρες υποψήφιοι, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να δηλώσουν αν έχουν εκπληρώσει ή όχι τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Έπειτα, διάβασε καλά την περιγραφή της εργασίας στην αγγελία. Κράτησε σημειώσεις και θυμήσου πως πρέπει να διαμορφώνεις το βιογραφικό ανάλογα με τη θέση που διεκδικείς κάθε φορά. Οι σημειώσεις που κράτησες, θα σου χρειαστούν για να συνεχίσεις το γράψιμο του C.V. Μετά τις προσωπικές πληροφορίες, μπορείς να γράψεις το στόχο της σταδιοδρομίας σου. Με μία μικρή πρόταση θα πρέπει να ενημερώσεις τον πιθανό εργοδότη σου για τη θέση εργασίας που ψάχνεις. Ο στόχος θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός μα ταυτόχρονα να έχει ένα στοιχείο φιλοδοξίας. Φυσικά, θα πρέπει να ταυτίζεται με την εργασία που βρήκες στην αγγελία.

Το επόμενο που θα πρέπει να αναφέρεις στο βιογραφικό σου είναι φυσικά η εκπαίδευση σου. Ξεκίνα από το πιο πρόσφατο τίτλο σπουδών που έλαβες και συνέχισε μέχρι το Λύκειο. Γράψε όλα τα στοιχεία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που φοίτησες καθώς και τα διπλώματα που απέκτησες. Μην ξεχάσεις να γράψεις τη χρονολογία που αποφοίτησες. Εάν πήρες πτυχίο με υψηλό βαθμό συμπεριέλαβε το στο βιογραφικό. Διαφορετικά, δε χρειάζεται να υπάρχει. Παρέλειψε, επίσης, και τις αναλυτικές λίστες μαθημάτων που έκανες.

Δώσε έμφαση στην επαγγελματική εμπειρία σου

Η ενότητα της “επαγγελματικής εμπειρίας” είναι πολύ σημαντική. Σε αυτή θα πρέπει να αναφέρεις όλες τις θέσεις εργασίας που είχες στο παρελθόν. Εάν έχεις ελάχιστη εργασιακή εμπειρία, γράψε και τις εποχικές δουλειές που έκανες ως φοιτητής ή την πρακτική άσκηση που πραγματοποίησης στη σχολή σου. Στην περίπτωση που έχεις εργαστεί αρκετά στο παρελθόν, προτίμησε να αναφέρεις τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη δουλειά που επιθυμείς να αποκτήσεις στο μέλλον.

Επαγγελματική εμπειρία στο βιογραφικόΧρησιμοποίησε bullets για να σημειώσεις τις προηγούμενες δουλειές σου. Σε κάθε bullet πρέπει να αναφέρεις την επωνυμία του εργοδότη και το είδος της επιχείρησης. Ακόμα, θα πρέπει να γράψεις τον τίτλο της θέσης που είχες και να την περιγράψεις συνοπτικά. Θυμήσου να επισημάνεις και τα επιτεύγματα σου στη συγκεκριμένη εργασία. Μη διστάσεις! Γίνε συγκεκριμένος και ανέφερε νούμερα ή ποσοστά που αποδεικνύουν την επιτυχία σου. Επίσης, μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και το χρονικό διάστημα που εργάστηκες στη συγκεκριμένη εταιρία.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε όλα τα σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει. Άρχισε, επίσης, με το πιο πρόσφατο και τέλειωσε με το παλαιότερο. Ανέφερε τον τίτλο, το φορέα υλοποίησης, το χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής του κάθε σεμιναρίου. Φυσικά, δήλωσε και τις γνώσεις που έχεις στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Απέφυγε τη φράση “καλή γνώση Η/Υ”. Δεν είναι αρκετή. Αντίθετα, δώσε συγκεκριμένες πληροφορίες όπως : “καλή γνώση Microsoft Excel, Microsoft Outlook, PowerPoint” ή “εξαιρετική γνώση λειτουργικού συστήματος DOS”. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και με τις ξένες γλώσσες που γνωρίζεις. Κατέγραψε αναλυτικά τον τίτλο σπουδών που έχεις για την καθεμία γλώσσα και τη χρονολογία απόκτησης.

Ενίσχυσε τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου

Ακόμα, μπορείς στο βιογραφικό σου να προσθέσεις την ενότητα των διακρίσεων. Σε αυτή, θα καταγράψεις τις διακρίσεις και τις υποτροφίες που έλαβες. Πρέπει απαραίτητα να αναφέρεις τον τίτλο της διάκρισης ή της υποτροφίας, το ίδρυμα που τη χορήγησε και το χρονικό διάστημα που συνέβη. Θυμήσου να γράψεις και το λόγο διάκρισης. Εάν έχεις δημοσιεύσει άρθρα ή κάποια μελέτη σχετική με το επάγγελμα σου είναι εξαιρετικά χρήσιμο να το αναφέρεις στο CV. Γράψε τον τίτλο του άρθρου ή της μελέτης, την ημερομηνία καθώς και το έντυπο δημοσίευσης.

Ολοκλήρωσε το CV σου με τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα και γνωρίσματα. Είναι σημαντικό να αναφέρεις τις ασχολίες σου στον ελεύθερο χρόνο γιατί είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι που έχουν απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή, έχουν καλύτερη απόδοση την ώρα της εργασίας. Έτσι, μπορείς να ενημερώσεις τον εργοδότη για τη συμμετοχή σου σε κάποια αθλητική ή πολιτιστική ομάδα. Εάν ασχολείσαι με τον εθελοντισμό, ανάφερε το, επίσης. Πρέπει να δείχνεις δραστήριος με ενδιαφέροντα και δεξιότητες για να πείσεις τον εργοδότη να σε προσλάβει. Πρόσεξε μόνο μην πεις ψέματα για τα χόμπι σου γιατί σύντομα θα αποκαλυφθούν.

Δεξιότητες στο βιογραφικό σημείωμαΣτόχος ενός σωστού βιογραφικού σημειώματος είναι να πείσει τον εργοδότη να καλέσει τον υποψήφιο για συνέντευξη. Εάν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα λάβεις τηλεφώνημα για την επόμενη συνέντευξη εργασίας.

Πιστεύεις ότι τα προσόντα και οι δεξιότητες σου δεν αντικατοπτρίζονται σωστά στο βιογραφικό σου; Μην ανησυχείς! Στην iziPen μπορείς να βρεις εξειδικευμένους writers που θα αναλάβουν τη σύνταξη και τη μετάφραση του βιογραφικού σου για να εντυπωσιάζεις κάθε φορά τον πιθανό εργοδότη σου.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.